Robert Karlsson värd för ny proffsgolftävling i Sverige

Robert Karlsson, ett av Sveriges mest välmeriterade golfproffs, blir värd för en ny svensk tävling på European Challenge Tour. Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson spelas på Katrineholms Golfklubb den 4-7 augusti 2016. Tävlingen är ett samarrangemang mellan Svenska Golfförbundet, Robert Karlsson och Katrineholms Golfklubb.

Stockholm, 2015-12-17. Robert Karlsson, ett av Sveriges mest välmeriterade golfproffs, blir värd för en ny svensk tävling på European Challenge Tour. Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson spelas på Katrineholms Golfklubb den 4-7 augusti 2016. Tävlingen är ett samarrangemang mellan Svenska Golfförbundet, Robert Karlsson och Katrineholms Golfklubb. Avtalet är skrivet på tre år och prissumman blir cirka 200 000 euro första året.

– Det har alltid varit en dröm att vidareutveckla tävlingen, som startade som en Minitour och växte till Nordea Tour, säger Robert Karlsson. Nu passade det bra att ta steget till Challenge Tour eftersom jag, Katrineholms Golfklubb och Svenska Golfförbundet hade samma intentioner. Genom det stöd vi får av förbundet har vi nu kunnat skriva ett treårsavtal, och det är roligt för Katrineholm, klubben och mig själv att detta blir av. Jag funderar på om jag ska spela tävlingen själv, men har inte tagit beslut om det än.

Senast Sverige hade en tävling på European Challenge Tour var 2011 när The Princess avgjordes på PGA of Sweden National. Samma år gjorde Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson debut på svenska Nordea Tour. Fem år senare tar tävlingen klivet upp och fyller det svenska tomrummet på Challenge Tour.

– Att Sverige återigen får en tävling på den här nivån är glädjande och framför allt viktigt för svensk spelarutveckling. Internationella framgångar på högsta nivå är en målsättning för oss, och att kunna ge spelare på väg upp en möjlighet att tävla på hemmaplan är en viktig del i detta, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

– Katrineholms Golfklubb är mycket stolta och glada över att få förtroendet av Svenska Golfförbundet och European Tour att arrangera Sveriges nya Challenge Tour-tävling de kommande tre åren. Vi ser det som en bekräftelse på att vår bana samt våra tidigare arrangemang under fem år på Nordea Tour håller absolut högsta klass, säger Lars Hultström, ordförande i Katrineholms Golfklubb.

På Challenge Tour ser man mycket positivt på den nya svenska tävlingen.

– Det är mycket glädjande att Challenge Tour återvänder till Sverige efter fem år och att Robert Karlsson så generöst har åtagit sig att vara värd för tävlingen, säger Alain de Soultrait, Challenge Tour Director. Svenska golfspelare har alltid varit framgångsrika på Challenge Tour, från Henrik Stenson som vann rankingen år 2000 till Björn Åkesson och Jens Fahrbring som kvalificerade sig till European Tour i år.

– Jag skulle vilja tacka Robert för hans engagemang för att bygga den här turneringen och Svenska Golfförbundet och Katrineholms Golfklubb för deras support. Det ser ut att bli ett fantastiskt event i Katrineholm i augusti och jag är säker på att våra spelare kommer att vara mycket entusiastiska över att återvända till en av de bästa golfnationerna i världen, avslutar Alain de Soultrait.


För mer information, vänligen kontakta:

  • Björn af Klercker, projektledare Katrineholms GK, 0708-34 01 07
  • Ingela Lindell, tävlingsledare Katrineholms GK, 0706-41 02 11
  • Katarina Vangdal, förbundskapten Svenska Golfförbundet, 0708-58 42 01


Högupplösta bilder (får användas fritt och utan kostnad, ange fotograf):

Bilder på Robert Karlsson: Fotograf Göran Söderqvist
Bilder från Katrineholms Golfklubb: Fotograf Peter Cordén

Ytterligare fakta:

Om Robert Karlsson
Robert Karlsson är Sveriges meste Europatourspelare med över 500 starter och är även den som har flest segrar med elva titlar. Han kommer även framöver att var värd för tävlingen. Mer information: www.robertkarlsson.com

Om Katrineholms Golfklubb
Katrineholms Golfklubb bildades 1959. Idag har klubben en av Sveriges bästa banor, Jättorps golfbana. Banan som ligger vackert bredvid Stensjön är modern och utmanande, med 27 hål som sträcker sig genom park, skog och längs vatten i vacker sörmländsk natur. Klubbens målsättning är att vara en av Sveriges bästa klubbägda golfanläggningar och framför allt en medlemsklubb som finns till för att stärka regionen och ge medlemmarna den bästa möjliga golfklubbsupplevelsen. Mer information: www.katrineholmsgolf.se

Om Challenge Tour
Challenge Tour startade 1990 och är undertour till European Tour. Spelare som kommer topp 15 eller vinner minst tre tävlingar på Challenge Tour får spelrättigheter till Europatouren kommande år. Spelschemat för 2015 innefattade 25 tävlingar med en total prissumma på cirka 5,5 miljoner euro. Tre svenskar har toppat Challenge Tours ranking – Klas Eriksson 1993, Henrik Stenson 2000 och Johan Edfors 2003. Sveriges senaste segrare på European Tour, Kristoffer Broberg, tog också vägen via Challenge Tour efter att ha vunnit fyra segrar där år 2012. Säsongen 2015 togs en svensk seger på Challenge Tour då Jens Fahrbring segrade i Tjeckien. Jens Fahrbring och Björn Åkesson var båda med bland topp 15 vid årets slut och tar 2016 steget upp till Europatouren. Mer info: www.europeantour.com/challengetour