Sverige tog guld i lag-EM

Det svenska handigolflandslaget vann lag-EM för spelare med fysisk funktionsnedsättning i helgen. Tävlingen avgjordes på Parador Golf i Malaga, Spanien och det blågula laget hade ledningen från dag ett. Sverige är nu både regerande världsmästare och europamästare i handigolf.

Det svenska handigolflandslaget vann lag-EM för spelare med fysisk funktionsnedsättning i helgen. Tävlingen avgjordes på Parador Golf i Malaga, Spanien och det blågula laget hade ledningen från dag ett. Sverige är nu både regerande världsmästare och europamästare i handigolf.

Segermarginalen blev tolv slag till tvåan Danmark och 14 slag till trean, hemmanationen Spanien. I det svenska guldlaget spelade Kristoffer Eklund, Lanna Lodge, Niklas Wiktor, Rönnebäck GC, Markus Malo, Delsjö GK och Joakim Björkman, Frösåker G&CC.

– Vi har gjort allt som ett lag och har haft en perfekt sammanhållning i gruppen, vilket jag tror är segerreceptet. Killarna har jobbat stenhårt med veckans tema, laget före jaget, och visat upp ett fantastiskt närspel. Kul, särskilt när vi satsat mycket på närspelsträning under året, säger Daniel Stark, coach för handigolflandslaget.

Första dagens greensomespel resulterade i en ledning med ett slag före Frankrike. Joakim Björkman/Kristoffer Eklund lyckades bäst med sina 73 slag, Markus Malo/Niklas Wiktor slutade på 80 slag.

Inför andra dagens foursome ändrades laguppställningen och paret Malo/Björkman kom in på 78 slag, Eklund/Wiktor på 79. Det ökade på första dagens ledning och gav en femslagsledning före närmast jagande Danmark.

Sista dagen stod singelmatcherna på programmet och Danmarks fyra representanter ställdes mot de svenska. Det var ett på pappret väldigt starkt danskt lag, som dock inte kunde mäta sig med Sveriges stabila golfspel.

I första singelbollen gick Niklas Wiktor (78 slag) som slog Stefan Mørkholt med ett slag i en jämn match. I andra bollen spelade välmeriterade Joakim Björkman, som kom in på 73 slag efter stabilt spel. Efter tredjebollens Kristoffer Eklunds 78 slag var segern bärgad. Rutinerade Marcus Malo (84 slag) gick i sista bollen och kunde bevaka ledningen.

– Det är en historisk seger som har visat att den svenska handigolftouren är en bra plantskola för att komma ut och prestera bra resultat i Europa, säger Daniel Stark.


Se resultatet från tävlingen