Krönika Patrik Jonsson: Vilka är nycklarna till framgång i OS?

Om ett halvår peggar Sverige upp i de olympiska spelen i Rio de Janeiro. Det är en återkomst för golfen i OS efter 112 års frånvaro.

2011 satte arbetet mot OS 2016 igång. Swedish Golf Team tillsammans med SOK började samtala kring hur vi på bästa sätt kunde förbereda oss för ett olympiskt spel. Jag blev anställd som coach för OS-satsningen för damerna och Rickard Lindberg för herrarna. Vi satte upp strategier för hur vi skulle kunna stötta våra bästa spelare för att fortsätta klättra på världsrankingen och göra oss slagkraftiga när OS skulle avgöras.

I drygt fem år har vi förberett oss inför ett mästerskap som kommer att vara något utöver det vi hittills varit med om. Jag, tillsammans med Rickard Lindberg och förbundskapten Katarina Vangdal, har fått möjlighet att utbyta erfarenheter med förbundskaptener och coacher i andra idrotter i seminarier som Sveriges Olympiska Kommitté har anordnat.

Ett OS innebär så mycket mer än bara tävlingsmomentet

Ett OS innebär så mycket mer än bara tävlingsmomentet. 2014 var jag på Ungdoms-OS i Nanjing och coachade våra svenska spelare Linnea Ström och Marcus Kinhult. Där fick vi känna på vad ett OS innebär, som att bo i en OS-by med flera tusen andra idrottare. Under Ungdoms-OS var vi en liten pusselbit i ett jättepussel med 27 världsmästerskap samtidigt på samma ställe! En enorm tillställning och mycket runtomkring som måste fungera, allt från media, funktionärer, transporter etc.

Strategi är ett nyckelord, som kan brytas ner till smådelar och tas upp till en helhet. Vi försöker hela tiden att inte lämna något åt slumpen och OS-arbetet inför Rio sattes igång direkt 2011. Det är en lång process med förberedelser både vad gäller spelare och hur vi coacher ska agera. Vi byggde upp vårt coachteam utefter de delar vi anser vara viktiga. Jag har haft förmånen att jobba nära flera experter under de här åren och har haft samma coachteam sedan starten, vilket jag ser som en otrolig styrka och ett kvitto på att alla fungerar bra tillsammans. Vi vill bygga vår coachning på en helhet innehållande teknik, fysik, mentalt, strategi och socialt. Det är delar som sitter ihop och som påverkar varandra och prestationen.

Spelare och coacher som var med under läger på Pauma valley 2015. Spelarna står i bakre raden och coacherna knäböjer framför.
Spelare och coacher under lägret på Pauma Valley.

På damsidan ser vårt Performance Team ut så här: golfcoach Patrik Jonsson, fyscoach KG Nissén, mental coach Kent Lindahl, puttcoach Jon Karlsen, biomekanik 3D samt forskning/utveckling John Hellström. Under det senaste året har vi plockat in erfarenhet från spelarfronten genom Robert Karlsson och Lotta Neumann. Lägg därtill en expert från SOK, Linda Bakkman, som r näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap.

Vad gör vi och hur ser resan framåt ut?

Samtliga spelare som ingår i våra OS-satsningar mot Rio 2016 och Tokyo 2020 (OS 2020-satsningen startades 2015), har möjlighet att ta del av vårt Performance Team som komplement till deras egna nätverk. Alla spelare har sina egna behov för att utvecklas och vi stöttar spelare på olika sätt. En del spelare har redan fungerande nätverk med experter runt sig och där bistår vi bara med stöd tillsammans med SOK om behov finns, en del använder sig av någon eller några i Performance Team.

Vi samlas på läger (Camp Sweden) tre–fyra gånger per år, där spelare matchas tillsammans med olika tester och vi får möjlighet att se över nuläget. Mellan lägren är Performance Team ute på tävlingar runt om i världen och coachar. På tävlingarna har vi, förutom coachning, i uppgift att studera världseliten och se vad de gör för att vi ska kunna sprida viktig info till våra amatörlandslag och till elitmiljöer i Sverige.

Under en tävlingsvecka jobbar våra experter oftast integrerat. En viktig del i vårt arbete är att se till att det finns en tydlig riktning för spelarens satsning. Tydlighet i vad de gör och vad som ska utvecklas. Vi hjälper till att sortera vad som behöver förbättras på kort sikt, och även behålla en röd tråd med en långsiktig plan i träningen för att utvecklingen ska gå framåt.

Vi samarbetar i den tekniska, mentala, fysiska och strategiska utvecklingen

Att samarbeta med personerna i teamet är A och O. Spelaren finns alltid i centrum och vi utgår alltid därifrån. Vi finns oftast på plats en hel tävlingsvecka, från förberedelsedagarna till slutet av tävlingen. Att tävlingsbevaka och ge spelarna feedback på vad som sker ute på banan i skarpt läge kopplat till vad de jobbar på i sin träning ger oerhört bra förståelse. Många av de andra nationernas spelare har sina team ute måndag till onsdag för att vässa tekniken, sen åker de flesta därifrån. Vi får väldigt många kommentarer av andra spelare att vi ligger i framkant när det gäller närvaro och att vi coachar integrerat. Vad jag menar med integrerat är att vi samarbetar i den tekniska, mentala, fysiska och strategiska utvecklingen. Allt sitter ihop och det går inte att plocka ut enskilda delar som inte kommer att påverka det andra. Ett exempel är om spelaren har en fysisk svaghet så visar det sig ofta i tekniken och kan på sikt orsaka ett mentalt problem. Det viktigaste för spelaren är att hitta rätt recept att jobba efter så att helheten fungerar. För de som sett oss ute på tävlingar kan det tyckas märkligt att både fyscoachen och mentala coachen finns på rangen när teknikpass genomförs, men det är en oerhörd styrka att det samarbetet finns. Det underlättar förståelsen för helheten och det är helheten som gör prestationen.

Ett halvår kvar till OS är det förstås extra spännande att följa resultat- och rankinglistor. Vi är ganska övertygade om att vi har två svenska spelare av varje kön till start i augusti. Henrik Stenson och Anna Nordqvist är givna. Men om andraplatserna är det väldigt ovisst.

På damsidan står det mellan tre–fyra spelare i dagsläget. Samtliga spelare har sammansvetsade team runt sig och alla har en individuell plan inför OS, tekniskt, mentalt, fysiskt, strategiskt och socialt. Det viktigaste är att fortsätta jobba stenhårt efter sitt upplägg för att fortsätta utvecklas och vässa sitt eget spel, det de själva kan påverka. De som lyckas bäst med de sista förberedelserna kommer att ha störst chans att få pegga upp och spela om medaljerna i Rio i augusti.

För oss coacher fortsätter samtidigt det andra pusslet att få koll på allt som väntas hända med media, OS-byn, transporter med mera för att hjälpa spelarna att kunna fokusera på prestationen.

Skribent

Porträttbild på Patrik.

Fler nyheter

 1. Anna Nordqvist slutade elva
 2. OS

  Anna Nordqvist slutade elva

  Förbundskapten Katarina Vangdal är nöjd med insatsen i Rio. Nu är siktet inställt på Tokyo 2020.

  OS i Rio är över. Sverige tog elva medaljer, varav ett silver i golf genom Henrik Stenson och chans på medaljer även för Anna Nordqvist (d11:a) och David Lingmerth (d11:a). De tre, tillsammans med Pernilla Lindberg som slutade d31:a, har under lång tid levt med OS-tankar, förberedelser, tävlingen och med att visa upp golfen som OS-sport. Ett mycket fint ambassadörsarbete tillsammans med alla i Svenska Golfförbundets Performance Team och med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

  En som också under lång tid arbetat med detta är golfens förbundskapten Katarina Vangdal. Att se några av Sveriges andra medaljhopp utanför golfen blev det aldrig tid till i Rio, men hon lämnade staden med en skön känsla i bagaget och en klar bild av vad som ska hända nu. Golf är ju en OS-gren även 2020.

  Blev de olympiska spelen i Rio så som du hade föreställt dig?
  – Det är först på plats som man förstår hur stort ett olympiskt spel är, vilket intresse spelen skapar. Som tävling har det absolut överträffat våra förväntningar, som ändå var stora inför spelen. Att vi knep ett silver är en succé.

  Är du nöjd med era förberedelser eller tar du med dig erfarenheter kring något du kanske vill göra annorlunda i fortsättningen?
  – Vi är ju helt nya i sammanhanget och ingen erfarenhet av att tävla i OS, men förberedda var vi. Målmedvetna och strukturerade under lång tid. SOK var tidigt igång med att förbereda spelare och ledare på vad ett OS innebär. Nu ska sätta oss ned och utvärdera allt arbete.

  Arbetet fortsätter mot nästa OS. När du blickar framåt, hur ser du på arbetet till 2020?
  – Vi har satt igång arbetet hur vi ska arbeta fram till OS i Tokyo. Vi fortsätter jobba hårt med att få fler svenska spelare på högsta nivå och skapa goda miljöer där spelare kan utvecklas för att kunna göra en fullgod satsning. Ett exempel är att vi nu på damsidan bygger en elitmiljö i USA för att stötta spelare som ska försöka slå sig in på LPGA eller Symetra Tour. Vi anpassar oss efter hur verkligheten ser ut, var spelarna befinner sig och inför vilka utmaningar vi står.

  Vi har fyra svenska spelare uttagna till Junior Ryder Cup, som avgörs i samband med Ryder Cup i Minneapolis i slutet av september där Europa möter USA i stor prestigekamp med Henrik Stenson i laget.

  Hur ser du på att Sverige har så många talanger på hög nivå bland de yngre spelarna?
  – Det är en kombination av en bra generation, bra arbete i hemmiljö och av landslagsverksamheten. Vi jobbar hårt på att ge de unga spelarna bästa möjliga matchning och sparring. Bra spelare sporrar varandra vilket ger goda effekter i flera riktningar. Vi har också härliga förebilder på absolut högsta nivå som är engagerade i vår verksamhet. Golf som idrott utvecklas i snabb takt precis som spelarna. Vår uppgift är att ge unga tjejer och killar en bra resa och möjlighet att nå den absoluta toppnivån.

  Slutresultat i Rio för damerna

  Slutresultat i Rio för herrarna

  Bilden: Katarina Vangdal flankeras av Henrik Stenson och David Lingmerth tillsammans med Sveriges fanbärare, simmerskan Therese Alshammar, vid OS-invigningen i Rio 2016. Foto: SOK

 3. Krönika: "Landslaget skapas i klubben"
 4. OS

  Krönika: "Landslaget skapas i klubben"

  Citatet lär ha myntats av simningens Hans Chrunak. Det handlar om att de bästa idrottarna ska vara kvar i det vanliga kamratgänget på klubben för att inspirera andra idrottare att satsa och bli bättre samt locka nya till träning.

  Detta hörde jag för 16 år sedan och än i dag saknar många idrotter en stark klubbverksamhet för de som vill bli bäst.

  Orsakerna är flera - kan inte ha det, vill inte ha det eller inte är attraktiva nog. Förutsättningar, prioriteringar och kompetenser i frågan ser helt enkelt väldigt olika ut.
  Så när du är 15 år och stjärnämne i golf och väljer golfträning och skola nära 100 mil bort så menar du oftast allvar tänker jag.
  När du är 15 år och stjärnämne i golf och väljer att stanna hemma så menar du också allvar tänker jag.

  Motiven bakom vägvalen är dock helt olika.

  För Pernilla Lindberg från Bollnäs GK handlade det om att sluta tävla alpint och söka sig den bästa träningsmiljön med åretruntgolf i Skåne på Svenska Golfförbundets riksidrottsgymnasium (RIG) i Klippan/Perstorp med tränare Hans Larsson och Camilla Bryngelsson.

  Anna Nordqvist från Torshälla GK ville vara kvar hemma med sin tränare och gå i skola i stan.

  För båda gällde att detta var det bästa för just de två just då.

  Golfförbundets satsning på Klippan/Perstorp möjliggjorde Pillans starka utveckling.
  Anna och tränare Patrik Jonsson blev tillsammans med några andra elitidrottare med i ett större utvärderingsarbete då förbundet tillsammans med RF satsade resurser och pengar i ett "pilotprojekt" kring hemmaträning på elitnivå.

  Tre år senare, 2005, möter jag Anna i Indiana, USA när hon spelar PING Junior Solheim Cup för Europa mot USA. Bunkerbilden nedan är från vinsten i British Girls samma år som fortfarande pryder omslaget till "Mot lägre scorer". Omslaget i sig har en spännande historia som kan berättas senare.

  2006 vinner Pillan och Anna lag-EM i golf.

  I dag spelar Pillan och Anna om olympiska medaljer - och framtida satsningar på unga lovande golfare på det sättet som bäst passar individen fortsätter att betyda väldigt mycket.

  Om några timmar är jag på plats och hejar fram dem så mycket jag kan.

  Sånt är stort för mig, mycket stort!

  Skribent

  Porträttbild på Johan.
 5. Lär känna OS-hoppet Pernilla Lindberg
 6. OS

  Lär känna OS-hoppet Pernilla Lindberg

  Läs reportaget i hemmatidningen HelaHälsingland, om OS-spelarens resa från Bollnäs till Brasilien. På bilden syns Pernilla Lindberg vid KPMG Women’s PGA Championship. I bakgrunden hennes puttcoach Jon Karlsen, golftränare Patrik Jonsson och caddie Daniel Taylor.

  Pernilla Lindberg är en av våra två OS-spelare i damtävlingen som börjar på onsdag. Hon startar 14.47 första dagen och 11.52 på torsdag och spelar sina två första varv med Ashleigh Simon, Sydafrika och Haru Nomura, Japan. 

  Pernilla Lindberg är från Bollnäs och inför OS i Rio har tidningen HelaHälsingland gjort en porträttartikel om Pernilla där vi får följa hennes långa resa från alpinsatsande junior via golfgymnasiet i Klippan/Perstorp, college i USA och stora framgångar i amatörlandslaget till sin nuvarande position som golfproffs på LPGA-touren i USA och nu OS i Brasilien. Lär känna Pernilla Lindberg i det fina reportaget här

  Vill du ta del av hennes OS-upplevelser, följ hennes framfart i Rio via sociala medier:
  Twitter: @pernillagolf
  Instagram: pernillagolf
  Facebook: PernillaGolf

  Till sist några korta fakta om Pernilla Lindberg:

  Född: 1986
  Klubb: Bollnäs Golfklubb
  Gymnasium: Riksidrottsgymnasium Klippan/Perstorp
  College: Oklahoma State University
  Proffsdebut: 2009
  Caddie
  : Daniel Taylor, England
  Golftränare: Patrik Jonsson
  Puttränare: Jon Karlsen
  Mental coach: Kent Lindahl
  Fystränare: KG Nissén