Svenska Golfförbundet startade OS-satsningen 2011 med ny organisation och ett riktat program till proffsspelare.

Utmanarsatsningen

Utmanarsatsningen är ett program som drivs i Svenska Golfförbundets regi. 

Mål för utmanarsatsningen

Målsättningen med utvecklingsarbetet är att stötta yngre proffs och deras nätverk. Spelare som är i etableringsfasen och befinner sig på lägre tournivå med det långsiktiga målet att kunna etablera sig på världsnivå.

Satsningen ska ge stöd till spelare som befinner sig i etableringsfasen, antingen är det i början av sin proffskarriär eller så är de på väg in i en, ofta en tuff period som kräver både uthållighet och stöd. Den ska också ta till vara den kompetens som finns hos det expertteam som är involverat. Etablerade spelare, aktiva och inte längre aktiva finns också med och det är personer som har gjort den här resan och vet vad som krävs.

Expertteamet jobbar med en tydlig utveckling hos individen som bland annat mäts genom tester. Tillsammans med spelare och nätverk vill teamet stötta fortsatt utveckling i form av råd och träning.

Det genomförs läger och samlingar samt erbjuds coachstöd under tävling.

Ansvariga coacher för golfen är Rickard Lindberg på herrsidan och Patrik Jonsson på damsidan. 

Se hela expertteamet runt proffs och utmanare

Spelare i Utmanarsatsningen
Louise Larsson* Karlstads GK
Frida Gustafsson Spång* Borås GK
Camilla Lennarth* Fågelbro G&CC
Madelene Sagström* Enköpings GK
Linnea Ström* Göteborgs G K
Lynn Carlsson Ringenäs GK
Lina Boqvist Isaberg GK
Daniela Holmqvist Lidingö GK
Emma Henrikson Ljunghusens GK
Jenny Haglund Karlstad GK
Louise Ridderström Stockholms GK
Linnea Johansson Båstad GK
Martina Edberg Hooks GK
Pontus Widegren Stockholms GK
Anton Karlsson Upsala GK
Eric Blom Landskrona GK
Christopher Feldborg-Nielsen Sjöbo GK
Björn Hellgren* Frösåker GK
Gabriel Axell Landeryds GK
Marcus Larsson Barsebäcks GCC
Sebastian Söderberg Delsjö GK
Daniel Jennevret Högbo GK
Erik Oja Högbo GK
Alexander Björk Växjö GK
Richard Pettersson Haninge GK

*Dessa spelare ingår i SOK:s och Swedish Golf Teams Utmanarsatsning. Vi inom golfen har valt att göra en utökad Utmanarsatsning, det vill säga fler spelare än de som ingår i SOK:s Utmanarsatsning. Detta gör vi för att vi har behov av att ge fler spelare tillgång till den verksamheten. Det är upp till varje specialförbund att lägga till spelare även om de i sig inte genererar ett ekonomiskt stöd in i satsningen.

Under säsongen kan fler spelare tas in i programmet, dock är det Sveriges Olympiska Kommitté som avgör vilka som ska få stöd i satsningen. För att få stödet får du som spelare inte vara "för bra" och/eller "för gammal" utan ska ses som en utmanare till våra bästa på sikt.

Regler för att ta en plats i OS

Spelare placerade topp 15 på världsrankingen är garanterade en plats i OS. Ett land kan dock delta med max fyra spelare per klass (dam och herr) förutsatt att samtliga finns på världsrankingens topp 15.

Länder som inte har någon spelare bland de 15 bästa får delta med max två spelare. Det är dock ingen garanti att få delta med två spelare, världsrankingen avgör vilka som får plats. Idag är siste herrspelaren som får delta ungefär på plats 350 på världsrankingen, medan man på damernas världsranking kommer ända ner till cirka plats 500. Detta på grund av att USA, Sydkorea, England, Japan med flera har så många spelare på rankingen, men endast får delta med fyra.

Det är de två herrarna och två damerna som ligger bäst till på världsrankingen som representerar Sverige. Vare sig SOK eller Svenska Golfförbundet kan välja en spelare som "man tror mer på" eller som "är i bättre form".

Resan mot Rio 2016

Filmprojektet "Road to Rio" startade 2011 och följde den svenska satsningen mot OS. Se golfstjärnorna, tränarna och ledarnas jobb bakom kulisserna.