Här hittar du som är engagerad inom svensk junior- och elitgolf som ledare, tränare eller förälder relevant innehåll för spelarutveckling.
Filmerna från olika klubbar visar juniorverksamheter där innehållet är anpassat för barn och ungdomar med utveckling i fokus.
En bra plan är starten
Det finns en mall för verksamhetsplan som är tänkt att vara en guide att ta fram och använda för en golfklubbs verksamhet. Själva utformningen utgår ifrån en grundläggande mall för verksamhetsplan men är skriven så att den direkt kopplar till de verktyg och de material som Svenska Golfförbundet använder.
Innehållet följer utvecklingstrappan, spelarmaterial som Golfäventyret och de olika ledarutbildningarna som finns. Under delen målsättning finns nyckeltal för juniorverksamhet
För att juniorer ska stanna kvar inom idrotten krävs att
det ska vara kul och att man ska känna glädje
man vill göra det tillsammans med kompisar
det ska leda till utveckling i golf
man ska känna spänning
verksamheten (innehåll/ledare) ska vara seriös
I svensk golf är juniorverksamhet indelad i tre delar:
0–12 år barn
13–15 år ungdom
16–21 år satsande junior
Mallen för verksamheten bygger på de tre åldersindelningarna för att skapa bästa förutsättningarna för att barn, ungdomar och satsande juniorer ska utvecklas och vilja fortsätta spela golf.
Mallen är ett exempel att utgå ifrån. Anpassa den efter klubbens behov.
Idrottslyftet
Genom Idrottslyftet stöttar Svenska Golfförbundet klubbars juniorverksamhet.
Ett av paketen är att utbilda Juniorledare. Aldrig är väl glädjen så stor som när du som ledare får vara en del av barns och ungdomars stora intresse
Det råder stor efterfrågan på juniorledare och därför prioriterar Svenska Golfförbundet Golfens Ledarutbildning som finns i olika steg.
GL1 Praktik – Golfäventyret (barn 7–12 år)
GL2 Fördjupning – Golfäventyret (barn 7–12 år)
Klubbar och distrikt som genomför utbildningen kan söka ett bidrag per utbildad ledare genom att fylla i ansökningsblanketten. När ansökan är inskickad med uppgifter på de som utbildats skickas kursintyg till deltagarna.
En klubb eller flera klubbar kan genomföra utbildningen tillsammans.
Prioritera gärna att utbilda unga ledare.
Utvecklingstrappa för barn, ungdomar och satsande juniorer
Använd nyckeltal
-
Syftet med att ta fram nyckeltal är att ha fokus på rätt saker i verksamheten och hålla koll på att den är på väg i rätt riktning. Klubbarna mäter samma saker vilket skapar möjligheter att jämföra och lära av varandra. Utgångspunkten är att ha spelaren och dennes utveckling i centrum.
För några år sedan kunde vi höra klubbar som sa "vi har 400 juniorer i klubben" och "det är 250 som är med i träningen". Om din klubb inte var en av dem så hade ni i alla fall säkert minst 200 juniorer i klubbens medlemsregister. Vad talen inte berättade var hur många som egentligen spelade golf i någon större utsträckning. Vi vet inte heller om de fick några nya vänner på golfklubben eller om de utvecklades som spelare. Nyckeltal för juniorer har tillkommit för att vi ska veta mer om vad som händer, gärna innan det händer, och såklart kunna få till en positiv utveckling framöver. Genom att titta på alla talen, och inte bara ett, kan vi vara mer säkra på om verksamheten är bra eller inte.
Använd nyckeltalsfilen
Här nedan finns en exelfil - Nyckeltalsmallen - att ladda ner. I filen hittar du fyra flikar. I en av flikarna finns en instruktion om hur du gör för att ta fram klubbens nuläge i juniorverksamheten. Har du frågor och behöver support kontaktar du Johanna Ericsson eller Ulrika Jorsell.
Med talen vill vi
- veta resultatet för verksamheten i så "rena" tal som möjligt så att det finns mindre utrymme för att misstolka resultatet
- att fler ska kunna ta till sig hur läget är – det räcker inte med att de mest insatta förstår, nuläget behöver kunna läggas fram i styrelserummet och på årsmötet på ett sätt så att deltagarna förstår
- dra korrekta slutsatser om de aktiviteter som vi gör verkligen leder till en positiv utveckling, det räcker inte med att tro
- hålla fast vid en riktning över tid, det är lätt hänt att en ny styrelse eller juniorkommitté helt ändrar inriktningen på verksamheten, den nya gruppen människor behöver "ärva" talen från förra året. -
Nyckeltal Beskrivning Mål Antalet juniorer Det totala antalet juniorer som finns i klubben. Talet anges i procent av totala antalet medlemmar. Minst 15 %. Utvecklingen Den spelskicklighet som spelarna har i förhållande till sin ålder. Alla ska vara över linjen, se dokument nedan. LOK - sammankomster Det antalet träningar/aktiviteter som klubben genomför under ett kalenderår. Välj om ni ska vara en 300*-klubb, 500-klubb, 750-klubb eller 1 000-klubb. Åldersfördelningen Antalet juniorer som klubben har fördelat på respektive födelseår. Jämn spridning i åldrar. Könsfördelningen Hur förhållandet är mellan pojkar och flickor för respektive födelseår. Jämt fördelat, som mest spridning på 60/40. Klubbtävlingar Detta tal visar hur stor andel av juniormedlemmarna som deltagit i en tävling på klubbnivå. 6-12 år - 100 %, 13-15 år - 70 %, 16-21 år - 40 % Tävling utanför klubben Detta tal visar hur stor andel av spelarna, 13 år och äldre, som deltagit i en tävling utanför klubben. 13-15 år - 50 %, 16-21 år - 20 %. Andel i träning Detta tal talar om hur många juniorer per ålder som deltar i verksamheten. Det kan vara över 100 % om spelare är med och tränar utan att vara medlemmar. 6-12 år - 100 %, 13-15 år - 50 %, 16-21 år - 20 %.
Utvecklingstrappa
-
Boktips
Golfäventyret
Golfens Ledarutbildning 1 Praktik
Golfens Ledarutbildning 2
Idrottsledare för barn och ungdom
Mot lägre scorer
Golfens fysiska träning
Idrottens träningslära
TalangutvecklingUtvecklingstrappan är i första hand skriven utifrån den aktives utveckling. I den utgår vi ifrån hur en människa utvecklas från liten till stor i allmänhet och hur vi med det i åtanke på bästa sätt kan utvecklas som golfspelare.
I utvecklingstrappan har vi valt att beskriva utvecklingen i åtta steg. De är vart och ett namnsatta med en rubrik som ger en grov fingervisning om vad "steget" har för syfte och innehåll. Vi tror att det är viktigt att vi får så många som möjligt att vara med så länge som möjligt i den organiserade verksamheten. I samma stund som vi väljer att dela in utvecklingen i olika steg kommer inte någon person att exakt passa in på den beskrivning som görs. Alla individer är olika och utvecklingen sker på olika sätt. Ordningen är ungefär densamma men tidpunkten varierar.
LTAD – golf (Under fliken Industry & Education klickar du på LTDP och längst ned på den sidan ladda hem filen.)
Aktiviteter för en optimal spelarutveckling
Krönikor
Idrotten vill
I idrottens idéprogram "Idrotten vill" finns riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten. De beskriver på ett övergripande plan hur en trygg och utvecklande barn- och ungdomsidrott bör utformas. I barnidrotten leker vi och ger barnen tillfälle att pröva på olika idrotter. Att ge barnen möjlighet till allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten. Tävling är en del av leken och ska alltid ske på barnens villkor. I ungdomsidrotten och vuxenidrotten skiljer vi på breddidrott och elitinriktad idrott.
Barn- och ungdomsidrotten ska följa FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen). I idéprogrammet "Idrotten vill" utvecklas tankarna med riktlinjer för hur både barnidrotten och ungdomsidrotten ska bedrivas. De här utgångpunkterna har hela idrottsrörelsen, 70 specialidrottsförbund (inkl Svenska Golfförbundet), gemensamt kommit överens om. Och för att ytterligare trycka på deras betydelse skrivit in i RF:s stadgar.
Barnidrott bedrivs enligt Riksidrottsförbundets definition upp till och med 12 år medan ungdomsidrotten sträcker sig till och med 20 år.
Länkar till RF angående barn- och ungdomsidrott:
Barn- och ungdomsidrott
Fokus på det viktigaste
Anvisningar till riktlinjer
Vi som arbetar med spelarutveckling, junior och elit är

- Bengt Sylvan
- Idrottslyftet, Prova-på golf, Golfäventyret i skolan, juniorutvecklare
- Tel: 08-622 15 17
- E-post: bengt.sylvan@golf.se

- Carl Gustavsson
- Elitutvecklare, Golfgymnasium, Supercamp
- Tel: 070-544 04 76
- E-post: carl.gustavsson@golf.se

- Johanna Ericsson
- Juniorutvecklare, Golfäventyret i skolan
- Tel: 070-841 42 28
- E-post: johanna.ericsson@golf.se

- Linda Appelblad
- Landslagskoordinator, spelarutveckling
- Tel: 08-622 15 65
- E-post: linda.appelblad@golf.se

- Peter Östlund
- Juniorutvecklare, Supercamp
- Tel: 070-522 17 07
- E-post: peter.ostlund@golf.se

- Petra Lindström
- Chef Spelarutveckling junior och elit, Juniorutvecklare
- Tel: 08-622 15 54
- E-post: petra.lindstrom@golf.se

- Ulrika Jorsell
- Juniorutvecklare, ledarutbildning, Golfäventyret, Golftjej Sverige
- Tel: 08-622 15 53
- E-post: ulrika.jorsell@golf.se

- Lisa Häggkvist
- Juniorutvecklare, ledarutbildning, SwGT utvecklingsarena
- Tel: 070-722 10 86
- E-post: lisa.haggkvist@golf.se