Den stora byggsatsningen i Västervik

Det började som en idé för att finansiera utbyggnaden av banan i Västerviks GK. Det fortsatte som ett byggprojekt med Västerviks kommun som aktiv spelare. Och det ser ut att sluta i ett av Golfsveriges största bostadsprojekt någonsin.

Solen kämpar sig igenom de mörka molnen när vi rullar över bron från Västerviks stadskärna till Storholmen där stadens store son Björn Ulvaeus, mannen bakom såväl Hootenanny Singers som ABBA, bygger bostadsrätter med båtplats för alla som vill doppa stortån i Östersjön. Det tycks vara fler byggkranar per invånare i ostkustens pärla än i Stockholm.

Västerviks kommun

Antal invånare: 36 000.
Politiskt styre: En koalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.
Utveckling senaste decenniet: Från industristad till entreprenörsdriven småföretagarstad.
Kända evenemang i Västervik: Visfestivalen, vecka 28 sedan 1966, Byxelkroken, årlig seglingstävling Västervik–Byxelkrok på norra Öland tur och retur arrangerad av Westerviks Segelsällskap, Västerviks Speedways hemmamatcher i Allsvenskan på Stena Arena samt Västerviks IK:s hemmamatcher i Hockeyallsvenskan i Plivit Trade-hallen.
Källa: Wikipedia

Småländska Västervik är helt klart en stad i förvandling. Antalet invånare ökar sakta men säkert och har precis kravlat sig över 36 000-strecket. Det ligger en doft av optimism och framtidstro över staden. Annat var det 2011. Svallvågorna efter Electrolux nedläggning och en allmän svacka efter världsekonomins härdsmälta hösten 2008 gjorde att det fattades 70 miljoner i kommunkassan. Då anställdes Anders Björlin som ny ekonomichef. Han fick börja med att ta fram osthyveln.

– Alla områden drabbades av besparingarna. Det var en tuff tid, säger Anders Björlin när vi vandrar runt bland schaktmassor och grävmaskiner på Västerviks Golfklubb i Ekhagen, för att uppleva områdets framväxt och förvandling. Björlins osthyvel gav snabbt resultat. Redan året efter, 2012, kunde han och övriga i kommunledningen visa upp ett överskott på 100 miljoner kronor. En förbättring på 170 miljoner på ett år.

Några år senare, 2015, blev Anders Björlin befordrad till kommundirektör, tillika vd och koncernchef. För handlingskraft, nätverkstänkande och ekonomiskt sinnelag är bra egenskaper hos den som är kommunens högste tjänsteman. Redan när han tog plats på ekonomichefsstolen 2012 hörde han talas om byggplanerna på Västerviks GK. Inte undra på. Peter Billberg, som tog över golfklubbens konkursbo 1996 tillsammans med partnern Joakim Sabel, hade direkt börjat fundera på finansiering för att kunna utveckla banan och därmed även klubben. Billberg är juristutbildad vid Lunds Universitet som spetsats med specialutbildning hos legendariske Mark McCormack, grundaren av International Management Group (IMG). Peter Billberg hade just jobbat på IMG:s svenska bolag under några år med ansvar för affärsavtalen för Europatourspelarna Pierre Fulke, Klas Eriksson, Adam Mednick, Mathias Grönberg och Ove Sellberg, och som ansvarig för Europatourtävlingen Volvo Scandinavian Masters tillsammans med tävlingens dåvarande vd CG Sandin.

– Liksom alla andra golfklubbar är vi i Västervik beroende av extraordinära intäkter för att kunna utveckla verksamheten. Att sälja mark till byggbolag för byggande av bostäder är en sådan intäkt, förklarar Peter Billberg, som lämnade in sitt första förslag till Västerviks kommun redan 2002.

Föga anade Billberg då att det skulle ta 15 år att förverkliga planerna och drömmen. Översiktsplaner, detaljplaner, exploateringsavtal, miljökonsekvensbeskrivningar, ändrad färg på majoriteten i Västerviks stadshus, tjänstemän som inte gick i takt med politikerna, ett visst mått av skepsis bland stadens styrande till »moderatbandyn på Ekhagen« och kanske också ett inslag av överentusiasm hos bestämde Billberg, gjorde processen både lång och tidskrävande. Men tidigare handbollsspelaren (Allsvenskan med Hellas), golfpron (Falsterbo och Arboga med flera) och entreprenören Peter Billberg är inte en man som viker ned sig i första taget. 

När det kommunala bostadsbolaget Västerviks Bostads AB fick en ny marknadschef i form av Susanne Hamilton 2009 som dessutom just börjat spela golf, såg Peter Billberg sin chans.

– Det var då det här projektet vände och jag insåg att nyckeln till framgång egentligen var det kommunala bostadsbolaget. När de styrande där och framför allt Susanne Hamilton och vd Sven-Åke Lindberg insåg möjligheterna för kommunen med nya hyreslägenheter i ett unikt läge, lossnade det. Mitt bästa råd till alla golfklubbar som funderar på att bygga bostäder på banan är att uppvakta det kommunala bostadsbolaget i ett tidigt skede.

Att många av de styrande åt, och fortfarande äter, lunch på golfklubben som ligger cirka fem minuters bilväg från centrum, har också varit en viktig pusselbit i att gå från idé till spaden i jorden. Knappt hade de hunnit få ned raggmunken förrän Peter Billberg var där och berättade om de fantastiska möjligheterna med byggprojektet för kommunens del. Att klä idéer i både ord och bilder kan Billberg, och han har drivit många projekt.

– Det är en skön känsla nu när vi är igång, säger Peter Billberg, när vi balanserar på den krossade stenen som bildar underlag till det som från februari 2018 ska bestå av bostäder.

Totalt ska det bli cirka 500 villor, radhus, bostadsrätter, hyresrätter och kanske till och med äldreboende när den tionde och sista byggetappen är klar år 2022. Bostäderna ligger bokstavligen mitt på banan. De som tecknar sig för boende vid de första hålen kommer att få vidsträckt utsikt över Östersjön med tillhörande marina. På kullen vid nuvarande övningsområdet kommer ett sexvåningshus att utgöra Västerviks nya landmärke – åtminstone för dem som kommer sjövägen. Västerviks Golf AB ansvarar för att förbereda marken för bostadsbyggande med hjälp av totalentreprenören Kanonaden, OBOS-Gruppen bygger och säljer och Västerviks kommun är en av beställarna, till att börja med av 40 hyresrätter till ett värde av cirka 70 miljoner kronor.

Bostadsprojektet på Västerviks GK

Total markyta: 250 000 kvm.
Kontrakterat och klart för byggande: 160 000 kvm.
Boendeformer: Villor, radhus, bostadsrätter, hyresrätter och eventuellt äldreboende.
Övrigt: Daghem, lekpark, simhall, asfalterade upplysta gator och busshållplatser.
Byggstart: Februari 2017.
Första inflyttning: Februari 2018.
Projektet färdigt i sin helhet: 2022.
Aktörer: Västerviks Golf AB (projektägare), Kanonaden (totalentreprenör), OBOS-Gruppen (byggare och säljare av bostäderna), Västerviks kommun (beställare av 40 hyresrätter).
Projektets omsättning totalt: Drygt 600 miljoner kronor.

Anders Björlin är tydlig när han ska beskriva vad byggprojektet betyder för kommunen.

– När vi väl gick in i det här projektet bestämde vi att vi skulle vara en aktiv spelare. Bra bostäder i attraktiva lägen hjälper oss att rekrytera kompetent personal till såväl kommunens verksamhet som till alla de företag som visar på stark tillväxt i Västervik. Byggprojektet på golfklubben stärker definitivt Västerviks varumärke och vision »livskvalitet varje dag«.

Peter Billberg nickar och säger:

– När jag kom hit i mitten av 90-talet kändes Västervik som en öststatsstad där attityden var »ned med kapitalismen«. Idag finns det ett bra sjukhus, gott om småföretag som växer, politiker som både är positiva och pragmatiska och verkligen har gjort ett bra jobb, och en flygplats som är på väg att byggas ut. Det är ett enormt tryck i staden just nu.

Att driva ett byggprojekt av den här storleken innebär många utmaningar. En av dem är att bygga med hänsyn tagen till natur och miljö, där transporter är ett tungt inslag.

– Det krävs 3 500 lastbilar med släp för att få hit all schaktmassa som bildar underlag för bygget. Vi tänkte direkt att vi kan ju inte ha 3 500 lastbilar med släp som rullar genom staden, det blir för stor miljöpåverkan, och vi tänkte om. Nu tar vi istället schaktmassorna i närheten av banan bland annat genom att spränga berg. Det fungerar bra, förklarar Per Stalebrant, ansvarig för projektet på Kanonaden.

Om allt går som det ska och även de sista 90 000 kvadratmetrarna av totalt 250 000 blir kontrakterade och klara för bostadsbyggande, kan det ge Västerviks Golf AB en bra slant på banken. 

– Pengarna ska användas till bland annat ett nytt övningsområde och att asfaltera parkeringen och uppfarten till klubbhuset. Vi har en hel del andra planer också. För hur det än är, jag är golfnörd och bygget är egentligen bara ett sätt att finansiera utvecklingen av banan och klubben. Men det kommer att bli ett fantastiskt boende för både golfare och icke-golfare när det är klart, säger Peter Billberg.

Här byggs det också

1. Österåkers Golfklubb gör en av Golfsveriges största satsningar just nu, en ombyggnad av både Österled och Västerled – med Henrik Stenson som banarkitekt – inklusive nytt klubbhus och drygt 500 bostäder i form av parhus, radhus och flerfamiljshus. Total kostnad för banombyggnaden är cirka 100 miljoner kronor.

Planerna började ta form 2007, blev verklighet när Österåkers kommun insåg potentialen 2010, fortsatte med försäljning av mark till byggbolag och ska till slut bli en helt ny stadsdel med tillhörande padeltennis, gym, restaurang och skidspår med konstsnö. Bostadsmarknadens starka tillväxt i Stockholmsområdet och Österåkers kommun som en av vinnarna i Sverigeförhandlingen – bostadsområdet ligger i anslutning till Roslagsbanan som ska rustas upp och gå in till T-Centralen har gett megaprojektet extra vind i slagen.

2019 invigs etapp ett på Österled som böljar fram som en amerikansk resortbana tack vare 600 000 kubikmeter shaktmassor. 2022 väntas Västerled vara klar med karaktären av en skotsk hedbana.

Bostäder: 500.

Omsättning: 100 miljoner (banombyggnad).

 

2. Kallfors Golf i Järna, strax söder om Södertälje, fortsätter att bygga bostäder på banan. Det senaste projektet är Kallfors Höjder med 170 lägenheter i form av bostadsrätter på berget mellan klubbhuset, hål 1 på 18-hålsbanan och hål 7 på 9-hålsbanan. Försäljningen börjar i vår och byggstart beräknas till augusti 2018.

Samtidigt planerar bolaget för en ännu större satsning i Kallfors Ängar som byggs i två etapper med totalt 400 villor, radhus och bostadsrätter vid infarten till banan. I samband med det byggs också ett nytt övningsområde signerat Pierre Fulke på andra sidan klubbhuset.

Bostäder: 570 närmaste åren. Totalt: 1 000 sedan 1999.

Omsättning: Drygt en miljard för hus inklusive vägar.

 

Hills Golf & Sports Club

3. Hills Golf & Sports Club. Vid 2018 års Nordea Masters-bana i Mölndal strax söder om Göteborg, håller Hills Villastad med 250 bostäder på att växa fram. Det är ett samarbete mellan Veidekke Bostad och Hills Fastigheter AB, ett helägt dotterbolag till Hills Golf AB, och ligger i direkt anslutning till Sandsjöbacka naturreservat.

I en första etapp planeras det för 76 villor och cirka 50 lägenheter, alla placerade i sydläge med utsikt över Hills klubbhus och golfbana. Det mesta är sålt. Byggstart skedde sommaren 2016 och de första villorna kommer stå klara för inflyttning under 2018. Projektet beräknas omsätta drygt en miljard kronor fram till 2021, då den tredje och sista etappen ska vara avslutad.

Bostäder: 250.

Omsättning: En dryg miljard.

 

4. Billeruds Golfklubb, belägen intill Ekholmssjön som är en vik av Vänern, bygger ny konferenslokal samt sex nya rum för övernattning – samtliga med en enastående utsikt över sjön samt banan. Fler företag söker sig till klubben för att konferera och såväl golf- som konferensgäster efterfrågar möjligheter till övernattning.

Det är den andra och sista etappen av två i en femårsplan som klubbades igenom på ett välbesökt höstmöte 2012. Etapp ett bestod i en kraftig restaurering av banan i form av bland annat dränering, green- och bunkerrenovering samt urgallring av skog.

Bostäder: 6 rum och ny konferenslokal.

Övrigt: Restaurering av banan, bl a greener och bunkrar.

 

5. Burvik Golf Resort, var tidigt ute med boende på banan och är ett exempel på vad golfen kan betyda för tillkomsten av ett nytt samhälle. Under 25 år har drygt 200 fastigheter byggts i anslutning till banan, varav 80 permanentboende och åtta bostadsrätter.

2018 fortsätter byggnationen med ytterligare åtta bostadsrätter och flera villor. Därefter väntar ett projekt i folkhälsans tecken att kunna erbjuda möjligheter att spela golf livet ut. Burvik Golf AB och golfklubben ska tillsammans med det fristående bolaget Burvik Tomt AB uppföra 100 nya villor, radhus och gemensamhetsboenden, alltså lägenheter med en del gemensamma utrymmen. Kommunen har lämnat ett positivt förhandsbesked på den nya detaljplanen och byggstart beräknas inom tre år.

Bostäder: 8 bostadsrätter och flera villor.

Totalt: 200 fastigheter sedan tidigt 90-tal. Väntar på svar från kommunen om att få bygga 100 bostäder till.

Fler nyheter

 1. FN:s mål tar golfen till nästa nivå
 2. Golfnyttan

  FN:s mål tar golfen till nästa nivå

  Nu ska golfen beskriva sin samhällsnytta utifrån FN:s mål i Agenda 2030 – och visa att den bidrar till en ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling. Därmed tas golfklubbarna till nästa, multifunktionella nivå.

  Grunden är en studie som görs på uppdrag av de nordiska golfförbunden inom ramen för Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (Sterf). Linköpings Golfklubb är pilotklubb i Sverige och har sällskap av Larviks Golfklubb i Norge och Asserbo Golf Club i Danmark.

  Tre tips för att komma igång med Agenda 2030:

  1. Gör en inventering och analys över hur det ser ut på golfklubben idag. Vilka värden finns på golfbanan och i landskapet runt omkring, och vilka samarbeten har ni?

  2 Bjud in andra aktörer till en workshop. Tänk brett och spåna vilt!

  3. Analysera idéer och förslag på samarbeten som kommer fram och gör en plan för vart ni vill komma och hur det ska gå till. Försök inte greppa om allt, utan börja med "lågt hängande frukter" för att komma igång. Funkar det bra och känns bra så är det bara att fortsätta.

  – Golfen är så häftig! Jag går hundra rundor per år på min hemmabana i Sigtuna, tio med syftet att spela golf och resten med andra syften som att springa, gå med hunden, åka skidor och skåda fågel. Golfanläggningarna har verkligen stor potential när det gäller att bidra till ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, säger Anders Esselin, ägare av företaget Man & Nature AB, som leder studien och fortsätter:

  – En genomsnittlig golfbana består ungefär av trettio procent intensivt skötta ytor som greener och fairways och sjuttio procent övrig mark som skog, snår, vatten och ruff. Där finns det ofta stora ekologiska värden i form av insekter, fåglar, växter och gamla träd som ekar. Vet du att det kan finnas uppemot 800 arter av insekter och svampar i riktigt gamla ekar? Det är ju nästan lika många som det finns i hela Västerbotten, utbrister Anders Esselin.

  Han har bott större delen av sitt vuxna liv i Umeå och hans första kontakt med golfen var att åka skidor på olika golfbanor vintertid.

  Golfklubbarnas bidrag till ett hållbart samhälle ur ett ekologiskt perspektiv är en aspekt som Anders Esselin och hans medarbetare undersökt i studien. De sociala och ekonomiska värdena är de två andra. Analyserna av resultaten görs med hjälp av FN:s 17 globala hållbarhetsmål (Agenda 2030) som kommit till för att skapa förutsättningar för en hållbar värld. En värld där golfanläggningen med sina många funktioner kan spela en större roll.

  Golfanläggningarna har verkligen stor potential när det gäller att bidra till ekologisk, social och ekonomisk

  – Vi tittar på golfanläggningen utifrån ett landskapsperspektiv, där golfanläggningarna är en del av ett större pussel. Dessa pusselbitar bidrar redan i dag med många samhällsnyttor och de har stor potential att bidra ännu mer. Störst potential har den sociala delen, att använda golfen som ett medel för att få folk att må bra i form av hälsa, välbefinnande och sociala kontakter. Den delen går att utveckla, exempelvis golf för personer med funktionsnedsättning och nyanlända. På Larviks Golfklubb bjuds nyanlända från det intilliggande asylboendet in både för att spela och för att arbeta på klubben, och på den rockfestival som arrangeras på drivingrangen varje sommar med internationella artister som Elton John.

  Vi träffar Anders Esselin en solig torsdag i mars. Hittills har han hunnit med två workshops, en i Larvik och en i Linköping. Workshopen på Linköpings Golfklubb samlade drygt 20 personer, varav 18 från andra organisationer i samhället, bland annat kommunen, näringslivet, handikapporganisationer, Naturskyddsföreningen och andra idrottsföreningar. På agendan stod att diskutera var golfklubben står inom de tre områdena av hållbar utveckling och vilka möjligheter det finns till samarbeten för att utveckla klubben som en arena för närsamhället, och på så sätt öka bidraget till FN:s globala utvecklingsmål.

  Deltagarna får först en presentation av studiens preliminära resultat, sedan promenerar de på golfbanan för att diskutera vilka värden som finns. Efter det delas de in i tre grupper, roterar och får därmed chansen att bidra med idéer på aktiviteter och samarbeten inom alla delar av hållbar utveckling. Listan med idéer blir lång. Nu gäller det för Linköpings Golfklubb att prioritera.

  – Att vi kämpade för att få vara kvar, en kamp som vi vann, var en extra motivation till att bli pilotklubb, men jag är övertygad om att vi inom golfen behöver fortsätta öppna upp och hitta nya samarbeten för att nå vidare framgång. Näringslivet har stöttat oss oväntat mycket.

  Det är ingen tvekan om att de ser oss som en viktig pusselbit i rekryteringen av nya medarbetare som vill ha nära till träning, grönområde och rekreation, vare sig det gäller golf, promenad eller skidåkning. Att också jobba med andra värden som jämställdhet, funktionshinder och GEO-certifiering kommer att bli hygienfaktorer för golfen framöver, säger Carl Falkenberg, ordförande i Linköpings Golfklubb.

  Studien släpps både som en rapport och en handbok i juni. Ambitionen är att fler golfklubbar ska komma igång.

  – Alla behöver inte och kan inte göra allt. Det handlar om att hitta sin profil och utveckla den. Förmodligen är motivationen störst i klubbar som Linköping, som lever under hotet att få lämna plats för bostäder, men jag hoppas att golfklubbarna ser det här som en stor chans att ytterligare öka sitt bidrag till de globala hållbarhetsmålen och bidra ännu mer till samhället än de redan gör idag, säger Anders Esselin.

  TEXT: Thomas Björn

 3. Årsta Golf är viktigt för ett aktivt Stockholm
 4. Bild från Årsta Golf
  Golfnyttan

  Årsta Golf är viktigt för ett aktivt Stockholm

  Bostäder som byggs på höjden samt parker som utvecklas aktiverar människor till att förverkliga sina intressen och drömmar. Det är Karin Ernlund och Centerpartiets vision för Stockholms stad. Där har Årsta Golf sin givna plats.

  Årstafältet genomgår just nu en förvandling från ett delvis "passivt" grönområde till en aktivitetspark med möjlighet till bland annat spontanidrott, samt 6 000 bostäder i fyra etapper med inflyttning 2020–2023. Årsta Golf, med 140 000 besök om året, utgör till ytan cirka tre hektar. Den tilltänkta aktivitetsparken planeras till 30 hektar. Ändå får inte Årsta Golf plats enligt den plan som arbetats fram av stadsbyggnadskontoret samt klubbats i kommunfullmäktige.

  Karin Ernlund

  Ålder: 32.

  Födelseort: Vittinge i Heby kommun utanför Uppsala.

  Yrke: Gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad sedan 2015.

  Fritidsintressen: Cykla och umgås med familjen.

  Det driver mig som politiker: "En stark övertygelse om att alla kan och vill

  bidra – och att alla ska få chansen att förverkliga sina drömmar."

  Tänker börja spela golf: "När jag slutat med politiken och får mer tid. Eller förresten, kanske inte. Jag har nog inte tillräckligt bra bollsinne..."

  – Stadsbyggnaden i Stockholms präglas av tradition och feghet, och av Socialdemokraternas tro på att aktivitet och folkliv skapas av tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret. Så är det inte. Det görs av människorna i staden. Vi politiker ska skapa förutsättningar för människor att utöva sina intressen, slår Karin Ernlund fast och fortsätter:

  – Jag har varit på Årsta Golf ett par gånger och sett vilken härlig blandning av människor det är. Barn och unga från den intilliggande skolan, folk som slår bollar på rangen på väg till och från jobbet, äldre... Jag blir lika glad varje gång jag cyklar dit – och slås av hur nära det är till city.

  Resursteamet i Globen (Stockholm), Täby och Sollentuna ser dessutom till att barn och ungdomar med funktionsnedsättning får chans att träna golf på Årstafältet.

  Äldre är en grupp som Centerpartiet vurmar extra för.

  – Vi talar ofta om barn och ungdomars idrottande, och det är bra och viktigt. Gruppen äldre och deras idrottande talar vi mer sällan om. Det är synd. Här spelar golfen, Sveriges näst största idrott sett till antalet utövare, en stor och viktig roll, inte minst ur folkhälsosynpunkt. Golf är en populär idrott för äldre.

  Men varför driver en ung centerpartist frågan om golfens rätt att få vara kvar på Årstafältet när hon inte ens spelar golf?

  – Jag brinner inte för golfen, jag brinner för Stockholms stad, invånarnas rätt till aktiva grönytor och chans att få utöva sina intressen. Vi bygger Stockholm underifrån, utifrån invånarnas vilja. Om jag får bli lite filosofisk ligger det faktiskt i Centerpartiets DNA. Partiet bildades för drygt hundra år sedan som ett uppror från bönderna gentemot politikerna, om rätten att få styra sina liv utan alltför mycket inblandning.

  Stockholms stad är på väg till en miljon invånare och regionen till tre.

  – Behovet av att utveckla grönytor där många grupper i samhället verkligen vill vara och utöva sina intressen ökar när staden växer. Att ta bort en plats som har över hundra tusen besök om året är fel. Dessutom har dagens Årsta Golf redan färdiga faciliteter som omklädningsrum och toalett, inget behöver byggas, och kan användas för skidåkare på vintern när rangen och banan är stängd. Det blir därmed en plats för aktivitet året om.

  Men bostäder då, är det inte viktigt att folk har någonstans att bo?

  – Jo, men i det här fallet står inte golfanläggningen mot bostäder. Det handlar om att låta golfanläggningen vara kvar för att skapa en aktiv park och ge fler chansen att spela golf. Den är tillgänglig för alla tack vare cykelvägar, tvärbana och buss, och om några år även tunnelbana.

  Centerpartiet har tillsammans med sina allianskollegor motionerat om att utreda frågan om det är juridiskt möjligt att låta Årsta Golf vara kvar utifrån den detaljplan som antogs av kommunfullmäktige 2015. Svaret kom nyligen från exploateringskontoret. Det var inte positivt. I höst är det val.

  – Om jag kan garantera att Årsta Golf blir kvar om det blir maktskifte i Stadshuset i höst? Tyvärr inte, men jag kan garantera att jag kommer att fortsätta jobba för det.

  TEXT: Thomas Björn

 5. Tre kreativa friskvårdsklubbar
 6. Golfnyttan

  Tre kreativa friskvårdsklubbar

  I Karlskrona, Göteborg och Umeå agerade klubbarna snabbt och erbjuder nya träningspaket till golfare och nya grupper.

  1. Utveckling bäst i väst

  För Göteborgs Golf Klubb passar friskvårdsbidraget som hand i handske. Klubbens medlemsundersökning visar att området spelutveckling hade stor potential – och nu förverkligas det.

  Direkt när domen från Skatterättsnämnden kom, 12 januari, och Svenska Golfförbundet tolkat domen någon vecka senare, skred Göteborgs Golf Klubb till verket. Fyra friskvårdspaket togs fram och lades upp på klubbens hemsida:

  Friskvårdspaket 1: Träningskortet (klippkort grupplektion), 1 000 kr.
  Friskvårdspaket 2: Lektion 3x45 min 2 000 kr.
  Friskvårdspaket 3: Lektion 5x45 min 3 000 kr.
  Friskvårdspaket 4: Lektion 10x45 min 5 000 kr.

  Att paketen har fokus på träning är naturligt. I klubbens medlemsundersökning från förra året, Players First, visade svaren att området spelutveckling hade störst potential att utvecklas.

  – Intresset för friskvårdspaketen har varit positivt och vi har också sålt ett antal, mestadels Friskvårdspaket 4. Det var ganska väntat att våra medlemmar skulle gilla just det, säger Ola Lindgren, idrotts-ansvarig i Göteborgs Golf Klubb och fortsätter:

  – Det var superbra agerat av Svenska Golfförbundet att tolka beslutet så snabbt, och skicka ut tolkningen bara någon vecka efter beslutet. Det gav oss chansen att skapa paket, och marknadsföra dem, direkt.

  Göteborgs Golf Klubbs idrottsansvarige tror dock att 2018 blir ett "prövoår" för friskvårdsbidraget vad gäller golfen.

  – Intresset kommer säkert att vara stort, men jag tror att de flesta redan har intecknat sitt gymkort av gammal vana. Nästa år däremot kommer det att lossna, så vi provar oss fram till september, oktober då vi sätter in alla resurser på att marknadsföra paketen inför 2019. Ola Lindgren tror också att beslutet att låta golfen omfattas av friskvårdsbidraget kan få positiva effekter på längre sikt.

  – Det här är ett centralt beslut som har alla möjligheter att spilla ned på politikerna på lokal nivå, som då kan upptäcka fördelarna med golfen inom en rad olika områden. Det kommer vi golfklubbar att kunna ha nytta av.

  Friskvårdsbidraget ger också golfklubbarna en chans att bearbeta företagen ännu mer. Göteborgs Golf Klubb skräddarsyr paketför företag och deras anställda med bland annat gruppträning.

  Tre tips för att komma igång

  1. Analysera vad medlemmarna vill ha, gärna med hjälp av Players First. Det är inte självklart att svaret är låg avgift!

  2. Paketera och presentera en enkel lösning.

  3. Marknadsför i olika kanaler till medlemmar, sponsorer och externa företag.

  – Om jag var chef på ett företag skulle jag tycka att det är bra att personalen får en friskvårdsaktivitet där de också kan umgås tillsammans under trivsamma former. Där är golfen perfekt!

  Ola Lindgrens råd till klubbar som inte kommit igång ännu med att paketera och marknadsföra träning och spel i olika former är lika enkelt som rakt:

  – Det är inga konstigheter, det är bara att skapa ett eller flera erbjudanden och köra igång!

  2. Nybörjarna i fokus

  Carlskrona Golfklubb använder friskvårdsbidraget till att erbjuda friskvårdspaket med variation – och att satsa på nybörjarna.

  Small, Medium och Large är Carlskrona Golfklubbs benämning på de paket som grundar sig på friskvårdsbidraget.

  De flesta har högst 2 500 kronor i friskvårdsbidrag

  Small: Rangekort 1 100 bollar, uppmätning slaglängd (TrackMan) och temakurs närspel, 500 kronor.

  Medium: Årskort rangen med obegränsat antal bollar eller rangekort 1 100 bollar och gruppträning 3x1 timme eller rangekort 1 100 bollar och lektionspaket 3x25 minuter privatlektioner, 1 500 kronor.

  Large: Årskort rangen obegränsat antal bollar och lektionspaket 3x25 minuter privatlektioner eller årskort på rangen med obegränsat antal bollar och gruppträning 3x1 timme eller rangekort 1 100 bollar, Sänk din score vår- eller höstblock och coaching på banan 4 hål, 2 500 kr.

  – Vi gjorde en minienkät bland våra medlemmar redan efter Skatterättsnämndens positiva förhandsbesked förra året, så vi låg i startblocken och kunde lansera våra friskvårdspaket dagen efter Skatteverkets tolkning, berättar Henrik Swärdh, PGA Head Professional på Carlskrona och fortsätter:

  – Minienkäten visade att de flesta har som högst 2 500 kronor i friskvårdsbidrag, och vissa fall som landstingsanställda endast 500 kronor. Därför är våra friskvårdspaket prissatta lite lägre. Det är ingen idé att ta fram ett friskvårdspaket på 5 000 kronor när ingen får ersättning för det från arbetsgivaren.

  Tre tips för ett lyckat friskvårdspaket

  1. Gör en undersökning bland medlemmarna: Hur mycket i friskvårdsbidrag tillåter arbetsgivaren?

  2. Integrera drivingrangen i paketen. Extraträning utvecklar spelarna som gör golfen än roligare.

  3. Satsa på gruppträning. Dels är det enklare att administrera, dels stimulerar det till social aktivitet vilket gynnar utbildningen. Se på fitnessbranschen – nästan all träning sker i grupp med träning för en PT (Personlig Tränare) som komplement. Här kan golfen lära!

  – Genom att satsa på spelutveckling, istället för att sänka spelavgiften som en del av medlemsavgiften, ökar chansen att få in nya pengar till både klubben och golfen i stort.

  Carlskrona GK gör en extra satsning på nybörjare, utifrån friskvårdsbidraget – både ordinarie utbildningspaket och skräddarsydda där företag kan utforma ett "eget" paket som passar de anställda.

  – Här märker vi ett stort intresse, men det är ändå upp till arbetsgivaren att bestämma. Det gäller för oss som klubb att arbeta med prissättning, innehåll och rätt argument, säger Henrik Swärdh.

  3. Bidrag ger ökad boom

  Klubbarna i Umeå upplever en golfboom sedan ett år tillbaka med rekord i antal nyutbildade. 2018 ser ännu ljusare ut tack vare friskvårdsbidraget.

  Umeå Golfklubb utbildade över 200 golfare inklusive ungdomar förra året.

  – Anledningen till golfboomen är svår att säga, men det kan vara en kombination av en bra ungdomsverksamhet, Henrik Stensons framgångar och det faktum att vi syns mycket i lokalpressen efter att herrlaget deltagit i Lag-SM för första gången sedan 1999 och att vi efter flera års uppehåll har ett damlag i seriesystemet, säger Mathias Ferry, tränare/pro i Umeå Golfklubb.

  Jonas Larvia, Michaela Bordeianu, Maria Swärdsudd, Mathias Ferry.
  Umeå GK har legat i startgroparna för att kunna erbjuda olika paket. Från vänster: Jonas Larvia, Michaela Bordeianu, Maria Swärdsudd, Mathias Ferry.

  Siffrorna i grannklubbarna Umeå Sörfors GK och Norrmjöle GK är inte riktigt lika höga, men nära nog och rekordsiffror även för dem

  sedan "det glada 80-talet". Nu gnuggar Umeåklubbarna händerna och hoppas på en fortsatt golfboom tack vare friskvårdsbidraget.

  Umeå GK satsar på tre paket i olika nivåer, 2 500–3 500 kronor bestående av privatlektioner och rangekort, och i två av paketen även spellektion på banan.

  Tre tips för friskvårdsbidraget

  1. Uppfinn inte hjulet igen. Plocka de goda exemplen från andra klubbar, bland annat de som träder fram här i Golfnyttan.

  2. Stirra er inte blinda på medlemmarna och medlemsavgiften, paketera träning och utbildning för att nå nya grupper och få in nya pengar.

  3. Våga ta betalt!

  – Vi har väntat på att golf ska omfattas av friskvårdsbidraget, legat i startgroparna för att kunna erbjuda olika paket och försökt vara proaktiva. Vi vill öka intresset för spelet golf. Att bara dela upp medlemsavgiften i en medlemsavgift och en spelavgift, varav medlemmarna kan använda den sistnämnda för friskvårdsbidraget, är ingen bra väg framåt för golfen. Fler lektioner och mer utbildning är bra för spelarna, tränaren och klubben.

  Därutöver erbjuder Umeå GK även speciella paket till företag.

  – Vi började med det redan förra året och märkte ett visst intresse. Vi tror att intresset kommer att öka under året och att vi får se en ännu större ökning nästa år. I år har många redan hunnit köpa sitt traditionella gymkort, men från och med nästa år hoppas vi att det bara är golf som gäller, säger Mathias Ferry.

  TEXT: Thomas Björn