Stolta spridarsponsorer på Öjestrand

För att uppgradera sina 26 år gamla vattenspridare erbjöd Öjestrand Golf Club partners och medlemmar att sponsra inköp av nya. På en månad hade klubben bytt ut nästan hälften.

Snabbfakta

Aktiva medlemmar: 1 562
Tillhör: Medelpads GDF
Anläggning: 18 hål + 9 korthål
Projekt påbörjat: 2018

Nergrävd under marken på en golfbana ligger ett avancerat nät som försörjer greener, fairways och tee med vatten. Bevattningssystemet är golfbanans nervsystem. Går något sönder kan det orsaka stor förödelse, särskilt en het och torr sommar.

Öjestrands bana byggdes 1992 och de 26 år gamla spridarna håller inte måttet längre. De sprider inte längre vattenstrålarna som de ska, vilket gör att bevattningen inte når alla delar av exempelvis greenen.

Personalen kläckte idén om spridarsponsorer så sent som i början av augusti. Drygt en månad senare hade de tillräckligt med finansiering för att kunna byta ut 155 spridare.

Manlig golfspelare, med vit keps med texten Öjestrand, står på en grön fairway.
Hasse Engberg, medlem på Öjestrand GC, har sponsrat alla fem vattenspridarna på hål 18. ”En kompis började och då kunde inte jag vara sämre”, säger han.

– Så fort vi får in en ny sponsor köper vi in spridarna och gräver ner dem. Varje ny spridare kommer att göra underverk för banan i vår och nu har vi bara 161 kvar att byta, berättar banchef Erik Strandqvist.

Alla har kunnat bidra

De som sponsrat klubben är både företag, enskilda medlemmar och personal. De har sponsrat allt från ett helt hål, en hel green, eller med en så stor summan man känt att man kan avvara.

Bild på en vattenspridare med en skylt med namnet Hasse Engberg.
En prydlig skylt visar vem som sponsrat spridarna.

En av sponsorerna är medlemmen Hasse Engberg, som har en husvagn stående på klubbens campingplats i anslutning till banan.

– Det behövdes nya spridare och då får man hjälpa till. Det har blivit en liten grej. En kompis började och då kunde inte jag vara sämre, och nu är det många husvagnsägare som sponsrat, säger han lite skämtsamt.

Synlighet för spridarsponsorerna

Han har sponsrat de fem spridarna på hål 18 green och som tack har klubben monterat en plakett på spridarna med hans namn.

– Alla som sponsrat de större och dyrare fairway- och greenspridarna har fått sitt namn på spridarna eftersom de är stora nog att sätta en liten skylt på, förklarar Erik Strandqvist.

Man i vit keps och solglasögon sitter på knä vid en vattenspridare bredvid en green.
Även personalen har deltagit i sponsringsarbetet. Daniel Gottvall, bevattningsansvarig, har ett eget hål.

Klubben har också aktivt marknadsfört sponsorerna via sociala medier, och greppet har uppmärksammats av klubbar i hela landet.

Så gick det till

Spridarna för fairways och greener betalar klubben cirka 2 700 kronor styck för, och teespridarna kostar cirka 600 kronor. Till en green behövs ungefär fem spridare och en fairway kan behöva allt från fyra till tolv spridare, beroende på hålets längd.

Alla som velat vara med och stötta har kunnat sponsra ett helt hål, en green, en enda spridare, eller bara swisha en 50-lapp till en gemensam pott.

– Alla bidrar utifrån sina egna ekonomiska förutsättningar, förklarar Pär Magnusson.

Stort engagemang från personalen

Två män står vid en golfgreen. Banchef och klubbchef på Öjestrands GC.
”På det här hålet har ett enda företag, Magnus Jansson Agentur AB, sponsrat alla spridare från tee och fairway till green”, berättar banchef Erik Strandqvist. I bakgrunden syns klubbchef Pär Magnusson.

Engagemanget hos personalen kring banans utveckling går inte att ta miste på. I höstas efter att banan hade stängt körde de en Sandmaster över hela banan. Den skär 15 cm djupa och tre cm breda spår som sedan fylls med lite grövre sand.

– Det blev 300 ton sand, och vi har sett effekten under den torra sommaren. I skårorna med sand har det varit grönt, och mellan har det varit lite brunare, eftersom sanden drar ner fukten i marken och behåller den, berättar Daniel Gottvall, bevattningsansvarig.

Klubben tar vattnet från sjön Öjen och pumpar upp till en damm och vidare ut på banan. Nu håller man också på att renovera bunkrarna.

– Vi såg i Players 1st medlemsenkät att det fanns ett missnöje hos våra medlemmar med bunkrarna, så nu håller vi på att kantskära bunkrarna, öka ytorna och byta ut sanden, berättar banchef Erik Strandqvist.

Text: Lena Lindström
Publicerat: september 2018