Tegelberga vill synas – nu står klubben som arrangör för SGT-premiären

Premiär på Swedish Golf Tour för damerna och premiär som tävlingsarrangör för Tegelberga GK utanför Trelleborg. "Syns man inte, finns man inte," säger Bo Rolf i marknadskommittén.

Tegelberga Open

När: 4–6 maj

Var: Tegelberga GK, en mil norr om Trelleborg.

Hur: 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål.

Prispengar: 100 000 kronor.

I startfältet finns bland andra Europatourspelarna Linda Wessberg (Hills GK) och Isabella Ramsay (S:t Arilds GK).

Svenska Golfförbundet har tagit över driften av Swedish Golf Tour, den svenska proffstouren. Som växer. I år består damernas tävlingsprogram av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

Och nu närmar sig premiären för damerna. 4–6 maj drar toursäsongen igång på Tegelberga GK strax norr om Trelleborg.

För tre år sedan hade Tegelberga GK ”knappt pengar till att vattna blommorna” som man uttrycker det. I dag står man alltså som arrangör för en proffstävling. Varför? För att öka intresset.

– Syns man inte, finns man inte. Så enkelt är det. Nu finns vi med i tävlingsprogrammet på golf.se, medlemmarna ser att det händer saker, banan har fått ett lyft och vi har redan många greenfee-spelare som öser beröm över den. Vi jobbar ju ideellt allesammans här, vi har sålt in Pro-Am-bollarna och fått med Trelleborgs kommun som gett ett bidrag på 20 000 kronor, säger Bo Rolf som är ansvarig för sponsorer och marknad i klubben.

SGT STARTAR med en ”Skåne sving”. Tegelberga (4–6 maj), Flommen (25–26 maj), Ljunghusen (29–30 maj) och Hinton Golf Club Sofiedal i Malmö (16–17 juni). Låt vara att Nes Open i Norge (21–22 maj) klämmer sig in mellan Tegelberga och Flommen.
Tegelberga är en kuperad bana. Hålen böljar upp och ner genom det skånska landskapet. Den invigdes 1990, är ritad av Peter Chamberlain och har varit öppen under stora delar av den gångna vintern.

– Vi kallar den en skotsk hedbana. Det finns inte många träd, men vi har många dödissjöar. Stora dammar som bildades under istiden.

En vecka före tävlingen visar väderprognosen på mestadels soligt med vindar mellan två och fem meter per sekund. Vinden gör mycket på Tegelberga. Blåser det upp mer kan det bli riktigt tufft för spelarna.

– Då är det kämpigt, det kan jag berätta. Vi har ju pratat om att vi inte behöver klippa ner greenerna. Vi kan få dem hur snabba som helst redan nu, men vi gör inte det för blåser det så far bollarna omkring av sig själv där ute, säger Bo Rolf.

Torsdagen 3 maj, spelas Pro-Am-tävlingen. Varje lag består av tre amatörer och ett proffs.

Skåningen och Europatourproffset Peter Hanson har anmält ett lag. Han spelar inte själv men han sponsrar ett lag och bidrar därmed med 5 000 kronor.

– När jag berättade detta för honom sa han direkt att ”jag köper en boll”. Det är lite pay back. Han tyckte att det var det minsta han kunde göra eftersom han själv fått ut så mycket av golfen. Så nu får tre tjejer från Vellinge Golfgymnasium spela med ett proffs i Team Peter Hanson, säger Bo Rolf.

I ett annat lag hittar vi förre tennisspelaren Jonas Björkman och förra fotbollsproffset Marcus Allbäck.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

Fler nyheter

 1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
 2. Swedish Golf Tour

  Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

  Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

  -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

  Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

  -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

  Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

  På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

  Till Challenge Tour 2020
  Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

  1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

  2.       Christopher Sahlström, Sverige

  3.       Elias Bertheussen, Norge

  4.       Haraldur Magnus, Island

  5.       Nikolai Kristensen, Danmark

  Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

  Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

  Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

  Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

  FJ Birdieligan


  Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

   

 3. Tourfinal i Estland
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinal i Estland

  Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

  Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

  Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

  Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

  När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

  Förutsättningar
  Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

  Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

  Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

  Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

  Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

  I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

  Golfbox Nordic Golf Ranking

  Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

  Text & Bild: Göran Söderqvist

   

 5. Dags för tourkval
 6. Swedish Golf Tour

  Dags för tourkval

  Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

  Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

  Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

  Finalkval
  Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

  De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

  Stockholm – Leaderboard

  Allerum – Leaderboard

  Vasatorp – Leaderboard


  Text & Bild. Göran Söderqvist