Stefan Idstam: "Det här vänder  helt och hållet på steken"

Stefan Idstam kommer till Bråviken Open i Norrköping som en vinnare – och har plötsligt en möjlighet att nå en topplats på rankingen. "Fast det kommer att krävas i alla fall en vinst till", säger han.

Säsongen går in i sista kurvan. Tre tävlingar återstår på Swedish Golf Tour och på Nordic Golf League tätnar kampen om en åtråvärd topp fem-placering på rankingen.
Herrarna på Swedish Golf Tour är denna vecka på Bråviken GK utanför Norrköping där Bråviken Open spelas 6–8 september.
Efter en säsong med resultatraden MC–MC–46–40–33–28–22–31 slog Stefan Idstam , Stockholms GK, förra veckan till med seger i Nordic League-tävlingen Finnish Open. 
– Det var fantastiskt kul. Verkligen. Det är nästan märkligt hur spelet blivit bättre och bättre i takt med att jag själv har känt det, hållit mig disciplinerad och tränat på. I Finland klickade det verkligen med mina wedgar och min puttning, säger han.

NU kommer 24-åringen till Bråviken Open som en vinnare. 
– Mentalt är det ingen skillnad egentligen. Det är en vanlig vecka, samma mål som tidigare, att vinna tävlingen. Kanske har man lite fler blickar på sig, men det tycker jag bara är kul.
Stefan Idstam spelar Pro am-tävlingen på onsdagen och har, tillsammans med klubbkompisarna Olle Widegren och Oscar Wenner, bokat in sig på ett Airbnb i Norrköping.
– Vi bor hemma hos ett pensionerat par. I källaren. De hade väldigt bra recensioner och bjuder på frukost, säger han.

FLER blickar kan nog Stefan Idstam få på sig när han spelar. Men viktigare ändå; segern innebär att dörren till en topp fem-placering plötsligt är öppen, om än inte på vid gavel.
Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic Golf League. 
Nordic Golf League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.
Segern i Finland gav 9 000 poäng och Stefan Idstam hoppade upp till 27:e plats på rankingen. Han är 14 000 poäng efter Kårstas Martin Eriksson som i nuläget har den där femteplatsen. Svårt, men i alla fall inom räckhåll.
– Det här vänder helt och hållet på steken. Nu har jag plötsligt fått en chans. Fast det kommer att krävas i alla fall en vinst till om det ska gå. Samtidigt är ju Martin en duktig spelare så man kan ju inte räkna med att han inte kommer att ta några bra placeringar, säger Stefan Idstam.

HAN VANN en Futuretävling förra året men gör egentligen sin första hela säsong som proffs. Under sin collegetid på Oklahoma State i USA träffade han sin mexikanska flickvän, som nu bor i Mexiko. Hon är en stor anledning till att han tänker skippa Europatourkvalet i höst och i stället kvala till Kanada- och Latinamerikatouren.
–  Det är ju två separata tourer men PGA-touren sanktionerar båda. På Latinamerikatouren spelar de två halvor under säsongen; från mars till maj och från september till november. Under sommaren så går touren i Kanada så schemat är gjort så att man kan kombinera dem, säger han.
I våras kvalade Stefan Idstam till den kanadensiska touren men missade med fyra slag. 

Om du inte skulle lyckas i kvalen blir det då fortsatt spela på SGT?
– Ja, och det tycker jag är ett bra alternativ. Det har varit en väldigt positiv erfarenhet att spela på den svenska proffstouren.

EN SPELARE som Stefan Idstam måste slå om han ska vinna även Bråviken Openär AIK:s Jacob Glennemo, rankingledaren som haft en stark säsong. Glennemo är från Mariefred, precis som Idstam som har sin mamma där.
– Jacob är ju sju år äldre än vad jag är. Jag såg honom som junior och har alltid sett upp till honom. Det har varit coolt att följa honom när han varit ute på Challengetouren och spelat på svenska touren. Men vi har inte spelat mycket tillsammans, tyvärr, säger Stefan Idstam.
Kanske läge för en ledarboll den här veckan då.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

  

FAKTA: Bråviken Open

Var: Bråvikens GK, Norrköping.
När: 6–8 september.
Hur: 54 hål, slagspel. 156 spelare. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 350 000 kronor.

Startfält


Följ tävlingen här

Ranking: Nordic Golf League

1) Jacob Glennemo, AIK, 36 280 poäng 
2) Benkamin Henry Poke, Danmark, 28 235
3) Christian Gløët, Danmark, 27 377
4) Aksel Kristoffer Olsen, Norge, 24 779 
5) Martin Eriksson, Kårsta, 23 965
--------------------------------------
9)   Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 20 200
10) Sebastian Hansson, Tjörn, 19 572
11) Per Längfors, Onsjö, 19 115
20) Erik Oja, Gävle, 11 887
21) Robin Petersson, Vasatorp, 11 728
22) Jesper Billing, Bokskogen, 11 632
24 Sebastian Söderberg, Delsjö, 11 220
25) Daniel Jennevret, Vasatorp, 11 157
27) Stefan Idstam, Stockholms GK, 9 816

Fler nyheter

 1. Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger
 2. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger

  Jacob Glennemo satte punkt för en stark säsong med seger i Tourfinalen.                " Kul att det lyckades, att få avsluta så här är fantastiskt" säger han. Nästa år spelar AIK:aren på Challengetouren.

  Det var sommarvärme och blå himmel när Swedish Golf Tour avslutade säsongen med Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort. Tävlingen avslutade även årets Nordic Golf League, där SGT ingår.
  Och det blev svensk seger.
  AIK:s Jacob Glennemo tog sin tredje vinst för säsongen, två slag före norrmannen Aksel Kristoffer Olsen.

  Både Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo, ettan och tvåan på NGL-rankingen, hade två toursegrar med sig till Tourfinalen.
  Med sex hål kvar att spela var det också just de två som toppade leaderboarden. Ena stunden Glennemo, andra Olsen. De båda gick dessutom i samma boll. Så gick Olsen i mål med tre raka bogeys och saken var klar.
  Jacob Glennemo kunde avsluta säsongen på bästa sätt – men Olsen snodde totalsegern på Nordic League. Glennemo slutade tvåa på den rankingen och är alltså klar för CT-spel nästa år. Något han i praktiken varit sedan några veckor.
  – Det var skönt att inte ha den där pressen på sig i den här sista tävlingen. Man får ju självförtroende av detta också och nu är det bara att ladda om inför Europatourkvalet om några veckor, säger Jacob Glennemo som också vann rankingen på Swedish Golf Tour (25 000 extra kronor i bonus). 

  De fem högst rankade på Nordic Golf League får ett kort till Challengetouren (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  Så här slutade rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          48 181 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                            44 375 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    32 116
  4) Martin Leth Simonsen, Danmark,   31 222
  5) Marcus Helligkilde, Danmark          30 688  
   ----------------------------------------------------------

  6) Christian Gløët, Danmark,                 29 101
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                    27 734

  Fullständig ranking Nordic Golf League

  På bilden ovan poserar fyra glada som är klara för Challengetouren nästa år; Marcus Helligkilde, Benjamin Poke, Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo.
  Den femte, dansken Martin Leth Simonsen, kunde inte vara med på bilden. Han fick ett samtal från sin höggravida fru och var i hast tvungen att lämna Barsebäck innan prisutdelningen började.

  JACOB Glennemo och Aksel Kristoffer Olsen har dominerat under säsongen. Totalsegraren Olsen har fått ihop två segrar och fyra andraplatser under säsongen och har de senaste fem tävlingarna resultatraden 2–2–3–1–2. 
  Så det är en värdig toursegrare, som tycker att det är stort att ta hem totalsegern.
  – Det var mitt mål innan säsongen så det känns riktigt bra. Det svider inte lika mycket att förlora i dag eftersom jag vann totalsegern. Jacob är en bra kompis så det var bara grejt, säger Aksel Olsen som nu går för en Europatourplats i kvalet i november.
  – Jag kan spela lite mer avslappnat nu när jag vet att jag har CT-kortet klart. 

  Hinner du hem till Norge under kvällen för att fira?
  – Nej, jag har inget flyg förrän i morgon så det blir ett hotell vid Köpenhamns flygplats. Så jag får vara social nästa vecka, skrattar Aksel Kristoffer Olsen.

  MARTIN Eriksson Kårsta, som hade chansen att ta sig upp topp fem på rankingen med en seger på Barsebäck, gjorde ett gott fösök men fick nöja sig med en delad fjärdeplats.
  Men han åkte inte hem helt lottlös till Örebro. Eriksson vann Birdieligan (antal gjorda birdies på SGT-tävlingarna exklusive Winter Series). 135 stycken på elva tävlingar. Ett hyfsat snitt på drygt 12 per tävling som gav 10 000 bonuskronor i plånboken. 
  Men CT-kortet fick han inte med sig.
  – När man vet att man behöver vinna är det tufft att gå ut och verkligen göra det. Jag har spelat ganska bra och stabilt men för att vinna på den här touren måste man spela på topp, säger han.
  Martin Eriksson har legat på den där topp 5-platsen från maj till augusti. 
  –  Jag är inte besviken men det är en annorlunda känsla, lite som att jag tappade på målsnöret. Men jag är riktigt nöjd med min säsong, säger han.

  Tourfinalen kommer att spelas på Barsebäck även nästa år.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: 

  Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  1)  Jacob Glennemo, AIK                     –10
  2)  Aksel Kristoffer Olsen, Norge     –8
  3)  Frederik Dreier, Danmark            – 7
  4)  Martin Eriksson, Kårsta                – 6
       Martin Leth Simonsen, Danmark  
       Christian L Nilsson, Karlstad           
       Mathias Gladbjerg, Danmark  

  Leaderboard
        

  Ranking: Swedish Golf Tour

  1) Jacob Glennemo, AIK                    269 908
  2) Martin Eriksson, Kårsta             246 871
  3) Sebastian Hansson, Tjörn           204 071


  Fullständig ranking

   

  Birdieligan
  1) Martin Eriksson, Kårsta                       135
  2) Sebastian Hansson, Tjörn                    127
  3) Erik Oja, Gävle                                     126

  Birdieligan

   

 3. Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg

  Det är danskt i topp inför sista dagen av Tourfinalen på Barsebäck. Efter en imponerande runda på nio under par.

  En dag återstår av säsongen. Lördagens avslutning av Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort på Swedish Golf Tour. Tävlingen ingår även på Nordic Golf League.
  Eter första dagens spel var tre svenskar i ledningen – Fredrik Gustavsson, Victor Theandersson och Jacob Glennemo.
  På fredagen var det dansken Mathias Gladbjerg som var mannen att följa.  25-åringen från Breinholtgård GK slog till med 64 slag, nio under par, efter en runda som innehöll nio birdies och nio par.
  Därmed gick Gladbjerg, som vann Fjällbacka Open i maj och är åtta totalt på årets NGL-ranking, upp i ledningen inför sista dagens spel.
  Gladbjerg (–9 totalt) är ett slag före landsmannen Jacob Kollerup, Karlstads Christian L Nilsson och AIK:s Jacob Glennemo (alla –8) .
  39-årige före detta Europatourspelaren Christian Nilsson bestämde sig för en comeback för några år sedan och jobbar på att försöka ta sig tillbaka till högsta Europanivå igen. Rutinen har han och en vinst att ta med sig ner till det kommande ET-kvalet skulle inte sitta helt fel.
  Fredrik Gustavsson är tre slag efter, Theandersson fem.

  MARTIN Eriksson då, som om han vinner Tourfinalen slår sig in fem i topp på NGL-rankingen och därmed får ett kort till Challengetouren nästa år? 
  Jodå, han är delad elva, sex slag efter Gladbjerg inför lördagens avslutning. Större under har skett. Dessutom har han förstaplatsen på SGT-rankingen att hålla vakt om.

  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng.
  Andraplats ger 3 540.
  Tredjeplats ger 2 370 poäng. 
  Fjärdeplats ger 1 770. 
  Femman får 1 470. 
  Och så vidare ned till 75 poäng för en sistaplats.

  Leaderboard Tourfinalen Barsebäck

    

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                           39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,                  28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                      26 352
  8) Mathias Gladbjerg, Danmark             23 866

  Fullständig NGL-ranking

   


  Ranking: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta             232 921
  2) Jacob Glennemo, AIK,                  215 908
  3) Sebastian Hansson, Tjörn          199 721

  Fullständig ranking Swedish Golf Tour

   

   

 5. Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen
 6. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen

  Tre svenskar toppar leaderboarden efter första dagen av Tourfinalen på Barsebäck.

  Sista tävlingen på årets Swedish Golf Tour är igång – Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort.
  Tävlingen avslutar även årets Nordic Golf League där SGT ingår. De fem högst rankade på NGL får ett kort till Challengetouren  (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  EFTER första dagens spel är tre man i delad ledning – Fredrik Gustavsson, Karlstad, Victor Theandersson, Ekerum (bilden ovan), och AIK:s Jacob Glennemo. Alla tre gick runt på 68 slag, fem under par.
  Ett slag bakom finns veteranen Christian L Nilsson, Karlstad och dansken Frederik Dreier, båda –4.

  JACOB Glennemo har lett NGL-rankingen större delen av säsongen men fick se sig passerad förra veckan av norrmannen Aksel Kristoffer Olsen – som vann Race to Himmerland i Danmark.
  Därmed är Olsen, som är 5 449 poäng före Glennemo – också klar vinnare av NGL-rankingen i år. 
  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng så en vinst för Glennemo räcker inte för att nå Olsen (som är på par efter torsdagen).

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:


  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,         44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                       39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5)Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,               28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                   26 352

  Fullständig NGL-ranking

  Sexan Gløet och sjuan Martin Eriksson, som du kan läsa mer om här, är de enda två spelarna som kan ta sig in topp fem.
  Gløet gick runt på par under torsdagen och är D20.
  Martin Eriksson, som måste vinna för att knipa det där CT-kortet, kom in på 72 slag, ett under par, och ligger D12 med två dagar kvar att spela.

  KLOCKAN 09.00 på fredagen slår första boll ut. Ledarbollen – med Gustavsson, Theanderson och Glennemo – peggar upp 11.30.

   

  FAKTA: Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  Var: Barsebäck GCC.
  När: 11–13 oktober.
  Hur: 54 hål, slagspel. 50 spelare. Ingen kvalgräns.
  Prispengar: 300 000 kronor.

  Följ tävlingen här