Sarah Nilsson vann Nøtterøy Open, Filippa Möörk slutade D11 vilket räckte för att ta hem hela touren.

Sarah Nilsson vann tävlingen, men Filippa Möörk tog hem hela touren

Sarah Nilsson vann avslutningstävlingen Nøtterøy Open. Filippa Möörk, som lett rankingen hela säsongen, tog hem totalseger på Swedish Golf Tour. "Jag har utvecklats som person och har kunnat fokusera på mig själv och min golf. Det är väl det, allt har ramlat på plats", säger Filippa Möörk

Nøtterøy Open, på Nøtterøy GK utanför norska Tønsberg, var avslutningstävling på årets Swedish Golf Tour för damer.
Kristianstads Sarah Nilsson, som vann SGT-touren förra året, ledde från start till mål. Hon hade fyra slag ner när lördagens sista runda började och avslutade med en parrunda. Det räckte till seger tre slag före  Isabella Ramsay.
Ramsay som hade chans att vinna totalsegern på Swedish Golf Tour om det blev en seger i Norge. Nu fick hon nöja sig med en andraplats – både i tävlingen och på den rankingen.
Det här var Sarah Nilssons, som främst spelar på LET Access tour den här säsongen, andra tävling på årets SGT. Hon värderar segern högt.
– Jättestort för mig, det är alltid roligt att vinna. Jag har väntat hela året skulle man kunna säga. Jag tycker att jag spelat bra och jämn golf och blivit lite bättre under hela säsongen. Jag visste inte hur leaderboarden såg ut men att avsluta birdie, birdie var ganska häftigt, säger Sarah Nilsson.


FILIPPA Möörk, Karlstad, som toppat rankinglistan hela säsongen, behövde en bra placering plus att inte någon av de fem andra som hade chans på totalsegern inte vann.
En seger i Nøtterøy Open gav 72 000 kronor, en andraplats 47 200, tredjeplats 31 600, fjärde 23 600, femman får 19 600, sexan 16 000 …
Möörk avslutade med en 73-runda, ett över par, och slutade därmed totalt två över par på en delad elfteplats (och spelade in 9 200 kronor/poäng). 
Visserligen var Isabella Ramsay (som slutade tvåa ett slag efter Sarah Nilsson), My Leander (D4) ovanför henne i resultatlistan men det spelade ingen roll.
– Jag hade egentligen ingen större koll på hur jag låg till när jag var ute och spelade  utan försökte bara göra så gott jag kunde. Det har räckt långt hela säsongen, säger Filippa Möörk som dessutom vann birdieligan.
Hon gjorde 111 birdies under säsongen. Sex fler än Anna Magnusson, Ullna.

Vad betyder totalsegern på touren för dig?
– Jätteroligt så klart. Det är alltid kul att vinna på en nivå för att kunna gå till nästa sedan.

Hur skulle du summera din säsong?
– Den har varit stabil. Bra spel hela tiden, jag har inte gjort allt för stora missar utan kunnat reda upp det. Jag har haft någon tävling som varit lite sämre men som helhet har det varit stabilt. 

Jo, det har varit stabilt. Elfteplatsen i Nøtterøy Open var 21-åriga Filippa Möörks näst sämsta resultat för året. Hon blev D25 i Anna Nordqvist Västerås Open (den tävlingen ingick även på LET Access-touren) men i övrigt har det varit idel topp 10-placeringar.
– Jag har utvecklats som person och har kunnat fokusera på mig själv och min golf. Det är väl det, allt har ramlat på plats, säger hon.

 

Så här slutade Order of merit på Swedish Golf Tour:
1) Filippa Möörk, Karlstad                        142 898 kronor/poäng
2) Isabella Ramsay, S:t Arild                     131 862
3) Sofie Bringner, Hills                              121 384
4) Anna Magnusson, Ullna                        108 767
5) Lisa Petersson, Täby                             104 578
6) My Leander, AIK                                     90 603
7) Sarah Nilsson, Kristianstad Åhus            76 950

 SGT, Order of Merit

 

DÄRMED är damernas 13 tävlingar på årets Swedish Golf Tour färdigspelade.
För Filippa Möörk väntar nu kvalet till Europatouren. Hon hoppas åtminstone spela till sig kategori på undertouren LET Access.
– Tanken är att kvala in och spela mycket på Letas mycket nästa år och självklart kommer jag att spela någon tävling på SGT nästa år också när det passar.

Det är lördag, hur firar du?
– Jag har en ganska lång bilresa hem på fyra timmar så vi får väl se. Jag ska sova skönt i alla fall, säger Filippa Möörk.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

Resultat, Nøtterøy Open

 

Årets tävlingar på Swedish Golf Tour
Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018: 
4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
13–14 juli: Johannesberg Open (Anna Magnusson, Ullna)
1–2 aug: Säljfast Ladies PGA Championship, Sölvesborg (Isabella Ramsay, S:t Arild)
9–11 aug: Anna Nordqvist Västerås Open (Emie Peronnin, Frankrike)
16–17 aug: Slite Open (Annelie Sjöholm, Västerås)
30 aug–1 sep: Turfman Allerum Open (Rachel Goodall, England)
27–29 sep: Nøtterøy Open (Sarah Nilsson, Kristianstad)


Fler nyheter

 1. Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger
 2. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger

  Jacob Glennemo satte punkt för en stark säsong med seger i Tourfinalen.                " Kul att det lyckades, att få avsluta så här är fantastiskt" säger han. Nästa år spelar AIK:aren på Challengetouren.

  Det var sommarvärme och blå himmel när Swedish Golf Tour avslutade säsongen med Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort. Tävlingen avslutade även årets Nordic Golf League, där SGT ingår.
  Och det blev svensk seger.
  AIK:s Jacob Glennemo tog sin tredje vinst för säsongen, två slag före norrmannen Aksel Kristoffer Olsen.

  Både Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo, ettan och tvåan på NGL-rankingen, hade två toursegrar med sig till Tourfinalen.
  Med sex hål kvar att spela var det också just de två som toppade leaderboarden. Ena stunden Glennemo, andra Olsen. De båda gick dessutom i samma boll. Så gick Olsen i mål med tre raka bogeys och saken var klar.
  Jacob Glennemo kunde avsluta säsongen på bästa sätt – men Olsen snodde totalsegern på Nordic League. Glennemo slutade tvåa på den rankingen och är alltså klar för CT-spel nästa år. Något han i praktiken varit sedan några veckor.
  – Det var skönt att inte ha den där pressen på sig i den här sista tävlingen. Man får ju självförtroende av detta också och nu är det bara att ladda om inför Europatourkvalet om några veckor, säger Jacob Glennemo som också vann rankingen på Swedish Golf Tour (25 000 extra kronor i bonus). 

  De fem högst rankade på Nordic Golf League får ett kort till Challengetouren (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  Så här slutade rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          48 181 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                            44 375 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    32 116
  4) Martin Leth Simonsen, Danmark,   31 222
  5) Marcus Helligkilde, Danmark          30 688  
   ----------------------------------------------------------

  6) Christian Gløët, Danmark,                 29 101
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                    27 734

  Fullständig ranking Nordic Golf League

  På bilden ovan poserar fyra glada som är klara för Challengetouren nästa år; Marcus Helligkilde, Benjamin Poke, Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo.
  Den femte, dansken Martin Leth Simonsen, kunde inte vara med på bilden. Han fick ett samtal från sin höggravida fru och var i hast tvungen att lämna Barsebäck innan prisutdelningen började.

  JACOB Glennemo och Aksel Kristoffer Olsen har dominerat under säsongen. Totalsegraren Olsen har fått ihop två segrar och fyra andraplatser under säsongen och har de senaste fem tävlingarna resultatraden 2–2–3–1–2. 
  Så det är en värdig toursegrare, som tycker att det är stort att ta hem totalsegern.
  – Det var mitt mål innan säsongen så det känns riktigt bra. Det svider inte lika mycket att förlora i dag eftersom jag vann totalsegern. Jacob är en bra kompis så det var bara grejt, säger Aksel Olsen som nu går för en Europatourplats i kvalet i november.
  – Jag kan spela lite mer avslappnat nu när jag vet att jag har CT-kortet klart. 

  Hinner du hem till Norge under kvällen för att fira?
  – Nej, jag har inget flyg förrän i morgon så det blir ett hotell vid Köpenhamns flygplats. Så jag får vara social nästa vecka, skrattar Aksel Kristoffer Olsen.

  MARTIN Eriksson Kårsta, som hade chansen att ta sig upp topp fem på rankingen med en seger på Barsebäck, gjorde ett gott fösök men fick nöja sig med en delad fjärdeplats.
  Men han åkte inte hem helt lottlös till Örebro. Eriksson vann Birdieligan (antal gjorda birdies på SGT-tävlingarna exklusive Winter Series). 135 stycken på elva tävlingar. Ett hyfsat snitt på drygt 12 per tävling som gav 10 000 bonuskronor i plånboken. 
  Men CT-kortet fick han inte med sig.
  – När man vet att man behöver vinna är det tufft att gå ut och verkligen göra det. Jag har spelat ganska bra och stabilt men för att vinna på den här touren måste man spela på topp, säger han.
  Martin Eriksson har legat på den där topp 5-platsen från maj till augusti. 
  –  Jag är inte besviken men det är en annorlunda känsla, lite som att jag tappade på målsnöret. Men jag är riktigt nöjd med min säsong, säger han.

  Tourfinalen kommer att spelas på Barsebäck även nästa år.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: 

  Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  1)  Jacob Glennemo, AIK                     –10
  2)  Aksel Kristoffer Olsen, Norge     –8
  3)  Frederik Dreier, Danmark            – 7
  4)  Martin Eriksson, Kårsta                – 6
       Martin Leth Simonsen, Danmark  
       Christian L Nilsson, Karlstad           
       Mathias Gladbjerg, Danmark  

  Leaderboard
        

  Ranking: Swedish Golf Tour

  1) Jacob Glennemo, AIK                    269 908
  2) Martin Eriksson, Kårsta             246 871
  3) Sebastian Hansson, Tjörn           204 071


  Fullständig ranking

   

  Birdieligan
  1) Martin Eriksson, Kårsta                       135
  2) Sebastian Hansson, Tjörn                    127
  3) Erik Oja, Gävle                                     126

  Birdieligan

   

 3. Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg

  Det är danskt i topp inför sista dagen av Tourfinalen på Barsebäck. Efter en imponerande runda på nio under par.

  En dag återstår av säsongen. Lördagens avslutning av Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort på Swedish Golf Tour. Tävlingen ingår även på Nordic Golf League.
  Eter första dagens spel var tre svenskar i ledningen – Fredrik Gustavsson, Victor Theandersson och Jacob Glennemo.
  På fredagen var det dansken Mathias Gladbjerg som var mannen att följa.  25-åringen från Breinholtgård GK slog till med 64 slag, nio under par, efter en runda som innehöll nio birdies och nio par.
  Därmed gick Gladbjerg, som vann Fjällbacka Open i maj och är åtta totalt på årets NGL-ranking, upp i ledningen inför sista dagens spel.
  Gladbjerg (–9 totalt) är ett slag före landsmannen Jacob Kollerup, Karlstads Christian L Nilsson och AIK:s Jacob Glennemo (alla –8) .
  39-årige före detta Europatourspelaren Christian Nilsson bestämde sig för en comeback för några år sedan och jobbar på att försöka ta sig tillbaka till högsta Europanivå igen. Rutinen har han och en vinst att ta med sig ner till det kommande ET-kvalet skulle inte sitta helt fel.
  Fredrik Gustavsson är tre slag efter, Theandersson fem.

  MARTIN Eriksson då, som om han vinner Tourfinalen slår sig in fem i topp på NGL-rankingen och därmed får ett kort till Challengetouren nästa år? 
  Jodå, han är delad elva, sex slag efter Gladbjerg inför lördagens avslutning. Större under har skett. Dessutom har han förstaplatsen på SGT-rankingen att hålla vakt om.

  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng.
  Andraplats ger 3 540.
  Tredjeplats ger 2 370 poäng. 
  Fjärdeplats ger 1 770. 
  Femman får 1 470. 
  Och så vidare ned till 75 poäng för en sistaplats.

  Leaderboard Tourfinalen Barsebäck

    

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                           39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,                  28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                      26 352
  8) Mathias Gladbjerg, Danmark             23 866

  Fullständig NGL-ranking

   


  Ranking: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta             232 921
  2) Jacob Glennemo, AIK,                  215 908
  3) Sebastian Hansson, Tjörn          199 721

  Fullständig ranking Swedish Golf Tour

   

   

 5. Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen
 6. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen

  Tre svenskar toppar leaderboarden efter första dagen av Tourfinalen på Barsebäck.

  Sista tävlingen på årets Swedish Golf Tour är igång – Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort.
  Tävlingen avslutar även årets Nordic Golf League där SGT ingår. De fem högst rankade på NGL får ett kort till Challengetouren  (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  EFTER första dagens spel är tre man i delad ledning – Fredrik Gustavsson, Karlstad, Victor Theandersson, Ekerum (bilden ovan), och AIK:s Jacob Glennemo. Alla tre gick runt på 68 slag, fem under par.
  Ett slag bakom finns veteranen Christian L Nilsson, Karlstad och dansken Frederik Dreier, båda –4.

  JACOB Glennemo har lett NGL-rankingen större delen av säsongen men fick se sig passerad förra veckan av norrmannen Aksel Kristoffer Olsen – som vann Race to Himmerland i Danmark.
  Därmed är Olsen, som är 5 449 poäng före Glennemo – också klar vinnare av NGL-rankingen i år. 
  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng så en vinst för Glennemo räcker inte för att nå Olsen (som är på par efter torsdagen).

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:


  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,         44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                       39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5)Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,               28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                   26 352

  Fullständig NGL-ranking

  Sexan Gløet och sjuan Martin Eriksson, som du kan läsa mer om här, är de enda två spelarna som kan ta sig in topp fem.
  Gløet gick runt på par under torsdagen och är D20.
  Martin Eriksson, som måste vinna för att knipa det där CT-kortet, kom in på 72 slag, ett under par, och ligger D12 med två dagar kvar att spela.

  KLOCKAN 09.00 på fredagen slår första boll ut. Ledarbollen – med Gustavsson, Theanderson och Glennemo – peggar upp 11.30.

   

  FAKTA: Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  Var: Barsebäck GCC.
  När: 11–13 oktober.
  Hur: 54 hål, slagspel. 50 spelare. Ingen kvalgräns.
  Prispengar: 300 000 kronor.

  Följ tävlingen här