Ryder Cup-spelare på Swedish Golf Tour

Joakim Haeggman förste svensk att spela Ryder Cup gör comeback i tävlingssammanhang och han gör det på Swedish Golf Tour i Camfil Nordic Championship som spelas på Åda Golf & Country Club 4–6 juli.

–Det är inte felskrivet att mitt namn står med i deltagarlistan. Jag skall spela europeiska seniortouren den 30 augusti så det är dags att ta reda på var jag är någonstans. Jag har tränat ett par veckor, men inte golf ordentligt mer än en vecka. Så jag måste ta reda på hur det känns och vad jag måste jobba vidare med, det finns en del att fundera på men mycket verkar rätt bra också. Vi får se hur kroppen håller, om det finns gamla skador kvar och hur mycket som har läkt eller som man lyckats fysträna bort, säger Joakim Haeggman inför Camfil Nordic Championship.

Det var 1993 inför Ryder Cup på The Belfry som Haeggman valdes av kapten Bernard Gallacher som en av tre kaptensval, de andra två var Seve Ballesteros och José Maria Olazábal.

Tre titlar på Europatouren finns på Haeggmans meritlista; 1993 Peugeot Open de España, 1997 Volvo Scandinavian Masters och 2004 Qatar Masters. På meritlistan finns även en seger på Swedish Golf Tour, 1992 lyfte Haeggman segerpokalen i Örebro när SI Compaq Open avgjordes.

Den 28 augusti fyller Joakim Haeggman 50 år och dagarna därefter får vi om hans plan håller se honom göra debut på Staysure Tour i The Sinclair Invitational.

Han har även ställt sig till förfogande att spela Lag-SM för Kalmar Golfklubb som avgörs 17–20 juli på Barsebäck Golf & Country Club. En anläggning Haeggman känner väl, det var där han 1997 slog ett mirakulöst slag från skogen på hål 18 för att ta hem Volvo Scandinavian Masters.

Till start i Camfil Nordic Championship kommer även ledaren av Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking, Christopher Sahlström från Arlandastads Golfklubb. Christopher tog i veckan sin andra seger för säsongen på Nordic Golf Leauge när han slutade i topp av Tinderbox Charity Challenge - For De Vildeste Fugle på Ecco Tour.

Övriga svenskar som ligger topp-10 på rankingen och som peggar på Åda Golf & Country Club är Åke Nilsson (6), Alexander Wennstam (9) och Niclas Johansson (10).

Till start kommer även några hemmaspelaren Philip Hansson från Åda Golf & Country

Tävlingens namn: Camfil Nordic Championship
Kvalgräns: 45 professionella samt de som delar 45:e plats, exklusive amatörer.
Spelplats: Åda Golf & Country Club
Datum: 4–6 juli
Total prissumma: 400 000 kr.

Deltagarlista

Golfbox Nordic Golf League Ranking

Foto ovan på Joakim Haeggman:
PVT Pauline

Fler nyheter

 1. Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa
 2. Swedish Golf Tour

  Islänning tog hem segern i Svea Leasing Open – Challengetouren nästa

  Gudmundur Kristjansson, som representerar Reykjavik Golfklubb tog hem segern i Svea Leasing Open på Täby Golfklubb efter imponerande 16 under par. Segern är hans tredje för säsongen på Nordic Golf League, vilket betyder att han nu har kategori för att spela på Challengetouren – vilket han ska göra redan nästa vecka.

  Efter en inledande runda på 66 slag gick Gudmundur direkt upp till toppen av leaderboarden. Det blev alltså en ledning han behöll genom hela tävlingen efter två avslutande rundor på vardera 67 slag.

  - Jag har slagit bollen väldigt bra hela veckan och undvikit trubbel. Igår och dagen före träffade jag 17 greener per varv. Det tror jag var nyckeln, sa Gudmundur i en intervju efter prisutdelningen.

  Islänningen har tidigare i år segrat i Mediter Real Estate Masters – PGA Catalunya och PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon. Tre segrar på samma säsong på Nordic Golf League, där Swedish Golf Tour ingår, innebär kategori 13c på Challengetouren.

  - Jag har redan fått en inbjudan till att spela på Challengetouren nästa vecka i Österrike. Så nu ska jag åka hem och vila inför den tävlingen.

  Tvåa i tävlingen blev Jonathan Ågren från Kristianstad GK i Åhus. Han signerade för 65 slag sista dagen och klättrade åtta placeringar. Delade treor blev Tobias Edén och Charlie Jerner.

  Tävlingens bästa amatör blev hemmaspelaren Jesper von Reedtz som även han avslutade med 65 slag, vilket räckte till en niondeplats i tävlingen.

  Täby Golfklubb bjöd på en bana i mycket bra skick. Kanske bästa greenerna under hela säsongen ryktades det om bland spelarna. Greenerna är också största utmaningen på banan som spelades drygt 6000 meter lång.

  Nästa vecka väntar Lag SM för många utav spelarna. Närmaste tävlingen på Swedish Golf Tour är Bråviken Open 1-3 augusti.

  Resultatlista 

  Bilder från tävlingen

 3. Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League
 4. Swedish Golf Tour

  Tredje vinsten för Sahlström på Nordic Golf League

  Swedish Golf Tour har under veckan haft tävlingen Camfil Nordic Championship på Åda Golf & Country Club som ligger i Trosa. Efter att spelarna fått kämpa med både kraftig vind och regn i början av veckan var det glädjande för många att vakna upp till strålande sol och vindstilla till finaldagen.

  Haraldur Magnus, som var den första islänningen att spela British Open någonsin ifjol, var i ledning med två slag före Christopher Sahlström innan finaldagen startade. Det blev en publiktät ledarboll som blev bjudna på en bra show. Då Sahlström gick fyra under par första nio hålen så skiftade ledningen snart. Inför 18 ledde Sahlström med ett slag. Efter att ha gjort ett spektakulärt bunkerslag in på green hade han en 1,5 meter lång putt för birdie och vinst. Han sänkte den utan några större tecken på nervositet men knöt handen i en segergest när bollen trillade i hål.

  - Mitt spel har varit väldigt stabilt hela säsongen och jag hade bra kontroll på dagens runda. Men efter bogeyn på 17 så blev det lite nervöst inför 18. Så det var kul att få avsluta med en upp & down för birdie, berättade Sahlström efter ronden.

  Och inte var det länge sedan han var på prispallen. Senast förra veckan tog han hem segern i Tinderbox Charity Challenge på ECCO Tour (en del av Nordic Golf League). Därmed har Sahlström tre vinster på nordiska touren och tilldelas därför en kategori på Challenge Tour.

  - Jag ska kolla på Challenge Tours spelschema och börja planera vad jag kan göra där. Men jag är anmäld till de nästkommande tävlingarna på SGT så får se lite vad som händer, säger Sahlström när vi frågar om hans kommande planer.

  Vad han än hittar på så ser vi fram emot att se mer från denna spelare.

  Resultat

  Nordic Golf League order of merit

   

  Text: Frida Bräster, frida.braster@golf.se

 5. Daffinrud dominerade
 6. Swedish Golf Tour

  Daffinrud dominerade

  Finalvarvet av Moss & Rygge Open är avklarad. Efter 54 hål, hittar vi Tonje Daffinrud från Vestfold GK i toppen med rundorna 70, 64 och 67, för totalt -15.

  Tonje Daffinrud kom på en delad fjärdeplats i förra LET tävlingen, Ladies European Thailand Championship. Denna vecka har hon fortsatt leverera. Norskan tog idag en tidig ledning och fortsatte utöka den under varvets gång. Slutligen, noterade hon en till bogeyfri runda på 67 slag, -5. Med hennes totalt 38 bogeyfria hål i rad segrade hon med 8 slags marginal förre tvåan, Michaela Finn från Vasatorps GK. 


  Tonje Daffinrud berättar i sin intervju att segern är efterlängtad. Hon har redan vunnit två professional tävlingar tidigare men senaste gången var för fem år sen. Segern på Moss & Rygge Open blir viktig för henne för att bygga momentum inför deltagandet i British Open om tre veckor. 


  Nästa Swedish Golf Tour omgång för damer är Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider den tillhör LET Access Series och spelas den 8-10 augusti. 

   

  Resultat