Storseger för Niléhn på Lumine

Fredrik Niléhn imponerade stort när han spelade hem Lumine Lakes Open . Han gick ut i fem slags ledning och efter sex birdies under de första nio hålen var 22-åringen ohotad. Han slutade på 20 under par efter ronder på 66, 63 och 65 och nio slag före Åke Nilsson som slutade tvåa.

Fredrik blev proffs vid årsskiftet och har nu spelat fyra tävlingar - två på Ecco Tour och två på Swedish Golf Tour och han har varit delad 4:a, 4:a, delad 2:a och nu segrare.

Fredriks spel gör att han nu leder Nordic Golf Leagues ranking där de fem främsta när säsongen är färdigspelad får tourkort till European Challengetour.

-Det var ganska bekvämt med fem slags ledning, men det skall ändå spelas bra golf då det är många duktiga spelare här. Jag tycker att jag hanterade det ganska bra och fick en bra start under första nio då en hel del birdies trillade i. Efter det blev det en ganska bekvämt sista nio hålen, säger Fredrik Niléhn om hur han hanterade att gå ut med fem slags ledning.

-Jag är nöjd över starten som proffs. Det är en hel del saker som har förbättras framförallt i det långa spelet då jag är tillbaka från en rätt tuff skada jag hade förra året. Nu är jag tillbaka på den nivån jag hade innan skadan och det känns skönt då det varit mycket arbete för komma tillbaka dit jag var igen, Fredrik Niléhn om starten som proffs.

-Det är oklart. Antigen försöker jag gå USA-vägen mot PGA Tour eller så stannar jag i Europa, det är oklart just nu, säger Niléhn om resten av säsongen 2019.

Andraplatsen i tävlingen togs hem av Åke Nilsson. Nilsson avslutade med 66 slag (-5) och klättrade därmed från en fjärde till en andraplats.

Tredjeplatsen delades av Marten Madsen och Aksel Kristoffer Olsen, som vann NGL Order of Merit 2018.


Resultatlista Lumine Lakes Open

Nordic Golf Leauge Ranking

Fler nyheter

 1. Spansk seger på Swedish Golf Tours premiär
 2. Swedish Golf Tour

  Spansk seger på Swedish Golf Tours premiär

  Första tävlingen på SGT Winter Series är avgjord efter tre dagars spel på Lumine Golf Club. Det var länge jämt uppe i toppen och svenska Fredrik Niléhn hade tätkänning under lång tid. Men det blev tillslut spanska hemmaspelaren Emilio Cuartero Blanco som slutade på lägst siffror.

  För första gången sedan SGT Winter Series började spelas har hela tävlingen kunnat genomföras i kortärmat. En riktigt skön bonus för spelarna som stått och huttrat i våra svenska inomhusarenor i ett flertal månader.

  När finalronden startade i morse hade spanska Emilio Cuartero ett slags ledning före svenska Jacob Glennemo. Efter en lite knackig start från båda spelarna såg det ut att bli ett riktigt spännande avslutningsvarv, men när spanjoren varvade för sina sista nio hål langade han i tre birdies i rad och utökade ledningen stort.

  Fredrik Nihlén i ett bunkerslag på hål fyra.

  Den som jagade bakom var svenska Fredrik Nihlén som avancerade till en andraplats på leaderboarden. Göteborgaren, som vi känner igen sedan tidigare från herrarnas landslag, har i år sadlat om till proffs. Han inledde säsongen förra veckan när han deltog i danska Winter Series som ingår på samma tour som SGT. Hans resultat hittills har varit T4, 4 och nu T2 så det ser helt klart lovande ut för kommande säsong. Med dessa resultat hamnar han tvåa på Nordic Golf Leagues ranking där topp fem tilldelas spelrättigheter på Challenge Tour nästkommande säsong.

  Om två dagar börjar tävling två i Winter Series och då får samtliga spelare en ny chans till nya resultat.

  Tävlingsresultat

  Ranking

  Bilder från tävlingen

 3. Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger

  Jacob Glennemo satte punkt för en stark säsong med seger i Tourfinalen.                " Kul att det lyckades, att få avsluta så här är fantastiskt" säger han. Nästa år spelar AIK:aren på Challengetouren.

  Det var sommarvärme och blå himmel när Swedish Golf Tour avslutade säsongen med Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort. Tävlingen avslutade även årets Nordic Golf League, där SGT ingår.
  Och det blev svensk seger.
  AIK:s Jacob Glennemo tog sin tredje vinst för säsongen, två slag före norrmannen Aksel Kristoffer Olsen.

  Både Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo, ettan och tvåan på NGL-rankingen, hade två toursegrar med sig till Tourfinalen.
  Med sex hål kvar att spela var det också just de två som toppade leaderboarden. Ena stunden Glennemo, andra Olsen. De båda gick dessutom i samma boll. Så gick Olsen i mål med tre raka bogeys och saken var klar.
  Jacob Glennemo kunde avsluta säsongen på bästa sätt – men Olsen snodde totalsegern på Nordic League. Glennemo slutade tvåa på den rankingen och är alltså klar för CT-spel nästa år. Något han i praktiken varit sedan några veckor.
  – Det var skönt att inte ha den där pressen på sig i den här sista tävlingen. Man får ju självförtroende av detta också och nu är det bara att ladda om inför Europatourkvalet om några veckor, säger Jacob Glennemo som också vann rankingen på Swedish Golf Tour (25 000 extra kronor i bonus). 

  De fem högst rankade på Nordic Golf League får ett kort till Challengetouren (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  Så här slutade rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          48 181 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                            44 375 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    32 116
  4) Martin Leth Simonsen, Danmark,   31 222
  5) Marcus Helligkilde, Danmark          30 688  
   ----------------------------------------------------------

  6) Christian Gløët, Danmark,                 29 101
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                    27 734

  Fullständig ranking Nordic Golf League

  På bilden ovan poserar fyra glada som är klara för Challengetouren nästa år; Marcus Helligkilde, Benjamin Poke, Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo.
  Den femte, dansken Martin Leth Simonsen, kunde inte vara med på bilden. Han fick ett samtal från sin höggravida fru och var i hast tvungen att lämna Barsebäck innan prisutdelningen började.

  JACOB Glennemo och Aksel Kristoffer Olsen har dominerat under säsongen. Totalsegraren Olsen har fått ihop två segrar och fyra andraplatser under säsongen och har de senaste fem tävlingarna resultatraden 2–2–3–1–2. 
  Så det är en värdig toursegrare, som tycker att det är stort att ta hem totalsegern.
  – Det var mitt mål innan säsongen så det känns riktigt bra. Det svider inte lika mycket att förlora i dag eftersom jag vann totalsegern. Jacob är en bra kompis så det var bara grejt, säger Aksel Olsen som nu går för en Europatourplats i kvalet i november.
  – Jag kan spela lite mer avslappnat nu när jag vet att jag har CT-kortet klart. 

  Hinner du hem till Norge under kvällen för att fira?
  – Nej, jag har inget flyg förrän i morgon så det blir ett hotell vid Köpenhamns flygplats. Så jag får vara social nästa vecka, skrattar Aksel Kristoffer Olsen.

  MARTIN Eriksson Kårsta, som hade chansen att ta sig upp topp fem på rankingen med en seger på Barsebäck, gjorde ett gott fösök men fick nöja sig med en delad fjärdeplats.
  Men han åkte inte hem helt lottlös till Örebro. Eriksson vann Birdieligan (antal gjorda birdies på SGT-tävlingarna exklusive Winter Series). 135 stycken på elva tävlingar. Ett hyfsat snitt på drygt 12 per tävling som gav 10 000 bonuskronor i plånboken. 
  Men CT-kortet fick han inte med sig.
  – När man vet att man behöver vinna är det tufft att gå ut och verkligen göra det. Jag har spelat ganska bra och stabilt men för att vinna på den här touren måste man spela på topp, säger han.
  Martin Eriksson har legat på den där topp 5-platsen från maj till augusti. 
  –  Jag är inte besviken men det är en annorlunda känsla, lite som att jag tappade på målsnöret. Men jag är riktigt nöjd med min säsong, säger han.

  Tourfinalen kommer att spelas på Barsebäck även nästa år.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: 

  Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  1)  Jacob Glennemo, AIK                     –10
  2)  Aksel Kristoffer Olsen, Norge     –8
  3)  Frederik Dreier, Danmark            – 7
  4)  Martin Eriksson, Kårsta                – 6
       Martin Leth Simonsen, Danmark  
       Christian L Nilsson, Karlstad           
       Mathias Gladbjerg, Danmark  

  Leaderboard
        

  Ranking: Swedish Golf Tour

  1) Jacob Glennemo, AIK                    269 908
  2) Martin Eriksson, Kårsta             246 871
  3) Sebastian Hansson, Tjörn           204 071


  Fullständig ranking

   

  Birdieligan
  1) Martin Eriksson, Kårsta                       135
  2) Sebastian Hansson, Tjörn                    127
  3) Erik Oja, Gävle                                     126

  Birdieligan

   

 5. Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg
 6. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg

  Det är danskt i topp inför sista dagen av Tourfinalen på Barsebäck. Efter en imponerande runda på nio under par.

  En dag återstår av säsongen. Lördagens avslutning av Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort på Swedish Golf Tour. Tävlingen ingår även på Nordic Golf League.
  Eter första dagens spel var tre svenskar i ledningen – Fredrik Gustavsson, Victor Theandersson och Jacob Glennemo.
  På fredagen var det dansken Mathias Gladbjerg som var mannen att följa.  25-åringen från Breinholtgård GK slog till med 64 slag, nio under par, efter en runda som innehöll nio birdies och nio par.
  Därmed gick Gladbjerg, som vann Fjällbacka Open i maj och är åtta totalt på årets NGL-ranking, upp i ledningen inför sista dagens spel.
  Gladbjerg (–9 totalt) är ett slag före landsmannen Jacob Kollerup, Karlstads Christian L Nilsson och AIK:s Jacob Glennemo (alla –8) .
  39-årige före detta Europatourspelaren Christian Nilsson bestämde sig för en comeback för några år sedan och jobbar på att försöka ta sig tillbaka till högsta Europanivå igen. Rutinen har han och en vinst att ta med sig ner till det kommande ET-kvalet skulle inte sitta helt fel.
  Fredrik Gustavsson är tre slag efter, Theandersson fem.

  MARTIN Eriksson då, som om han vinner Tourfinalen slår sig in fem i topp på NGL-rankingen och därmed får ett kort till Challengetouren nästa år? 
  Jodå, han är delad elva, sex slag efter Gladbjerg inför lördagens avslutning. Större under har skett. Dessutom har han förstaplatsen på SGT-rankingen att hålla vakt om.

  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng.
  Andraplats ger 3 540.
  Tredjeplats ger 2 370 poäng. 
  Fjärdeplats ger 1 770. 
  Femman får 1 470. 
  Och så vidare ned till 75 poäng för en sistaplats.

  Leaderboard Tourfinalen Barsebäck

    

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                           39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,                  28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                      26 352
  8) Mathias Gladbjerg, Danmark             23 866

  Fullständig NGL-ranking

   


  Ranking: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta             232 921
  2) Jacob Glennemo, AIK,                  215 908
  3) Sebastian Hansson, Tjörn          199 721

  Fullständig ranking Swedish Golf Tour