Maja Stark gör SGT-debut – på grannbanan

Maja Stark, landslagsspelaren från Abbekås, gör debut på Swedish Golf Tour – på grannklubben Tegelberga. "Jag gör det mycket för erfarenheten. För att få spela med proffs," säger hon.

18-åriga Maja Stark, från Abbekås GK utanför Ystad, är en av Sveriges mest lovande spelare och en av de sex tjejer i det svenska flicklandslaget som förra året, under coachen Fredrik Wetterstrand, dominerade europeisk amatörgolf.

Julia Engström, Lynn Grant, Frida Kinhult, Amanda Linnér, Beatrice Wallin och Maja Stark tog hem lagsegrar i alla tävlingar de ställde upp i. Det blev även individuella segrar i Spanien, Frankrike, Skottland, Tyskland, guld i lag-EM och säsongen toppades med att alla sex slog sig in i det europeiska Junior Solheim Cup-laget.

Nu har tjejerna i flicklandslaget flyttats upp ett hack och blivit damlandslaget. Med Fredrik Wetterstrand som coach. Det är bara Julia Engström som har slagit in på en annan väg. Hon har valt att bli proffs.

– Vi hade inte så mycket kontakt med damlandslaget när vi var flicklandslag så vi visste inte riktigt vad som skulle hända, men att Fredrik flyttades upp med oss är sjukt kul, säger Maja Stark.

MAJA STARK spelar för skånska Abbekås GK och har bara ett par mil till Tegelberga GK, strax norr om Trelleborg, där damernas premiär på Swedish Golf Tour spelas 4–6 maj.

Gamla banan på Tegelberga är kuperad med få träd och känslig för vind. Klubben kallar den för en skånsk hedbana.
Maja Stark har inte varit med i någon tävling på SGT tidigare och gör alltså debut på grannbanan. En bana hon självklart besökt tidigare, låt vara att det var ett tag sedan.

– Det var några år sedan jag spelade Tegelberga men jag har säkert spelat den … ja, minst fem gånger. Fast då var jag så liten så jag hade ingen strategi, men jag kan hålen i varje fall, säger hon.

Gillar du den?

– Ja, det gör jag. Jag kommer inte ihåg så jättemycket men den var lite trixig med vinden. Det är ju spännande.

DAMERNAS Swedish Golf Tour består i år av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen. Maja Stark ska spela så många hon kan.

– Ja, det har jag tänkt. Det blir Tegelberga nu, sedan kan jag inte vara med på Ljunghusen eller Flommen så nästa blir den på Skaftö (20–21 juni). Sedan får jag se vad som händer. Det är en väldigt hektisk sommar.

I sommarschemat finns bland annat kvalet till British Open, lag-EM och lag-VM inskrivna.
– EM och VM är ju stora mål, men jag vill vinna någon utländsk tävling i år och gärna komma med i någon major. Antingen genom British Open-kvalet eller genom att vinna British Amateur, då får man ju wild cards till tre majors. Det hade varit riktigt coolt, säger Maja Stark.

UNDER DEN gångna vintern/våren har Maja Stark bland annat spelat tävlingar i USA, Spanien och Frankrike – men den mesta tiden har bestått av träning. Vintern är ju nötandets tid för en svensk golfspelare.

– Det blir att man periodiserar, men det har blivit väldigt mycket järn för mig. Nu känner jag att järnspelet sitter så det var bra att verkligen träna det under vinter, säger Maja Stark.

Fredrik Wetterstrand hävdar ju att det är under vintern en svensk spelare går framåt, inte under säsongen, eftersom man får tillfälle att fokusera på saker. Du kommer ut som stadigare spelare nu då?

– Ja, med järnen och drivern. Drivern hade jag lite problem med innan men i den senaste tävlingen spelade jag bra med den. Men det är det där med puttning. Det är stor skillnad att stå på riktiga greener när det verkligen gäller något jämfört med att stå inomhus på en puttmatta.

Är det bra för din utveckling att flicklandslaget nu får fortsätta på sin gemensamma resa jämfört med att det hade blivit ett ”blandat” damlandslag.

– Det där med resan är ju bra, att vi fortfarande är ett lag. Sedan kanske lite äldre spelare hade inneburit att de kunnat visa på mer erfarenheter. Om vi haft collegespelare i laget så hade de kunnat berätta mer om hur det är när vi träffas på sommaren. Det har vi inte riktigt nu.

Hur ser du på dina möjligheter att hävda dig på Swedish Golf Tour?

– Jag är inte så insatt, men jag har spelat två minitourtävlingar nu hemma på Abbekås och jag vann en och kom trea i den andra. Där fanns spelare från SGT med så jag tror i alla fall att jag har en chans. Men jag gör det mycket för erfarenheten, för att få spela med proffs, säger Maja Stark.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA

TEGELBERGA OPEN

När: 4–6 maj

Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål.

Prispengar: 100 000 kronor.

Fler nyheter

 1. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
 2. Swedish Golf Tour

  Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

  Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

  -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

  Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

  -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

  Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

  På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

  Till Challenge Tour 2020
  Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

  1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

  2.       Christopher Sahlström, Sverige

  3.       Elias Bertheussen, Norge

  4.       Haraldur Magnus, Island

  5.       Nikolai Kristensen, Danmark

  Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

  Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

  Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

  Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

  FJ Birdieligan


  Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.

   

 3. Tourfinal i Estland
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinal i Estland

  Tour Final by Pärnu Bay Golf Links avgörs 9–11 oktober och sätter punkt för årets säsong av Swedish Golf Tour. Till start kommer 37 spelare från de fem nordiska länderna och en engelsman.

  Fokus för de flesta spelarna som lirar Nordic Golf Leauge är att ta steget upp till nästa nivå vilket är European Challenge Tour.

  Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking efter veckans tourfinal har spelat till sig ett tourkort till Challenge Tour 2020. Även de med tre eller fler segrar under säsongen ges möjlighet att ta steget upp till Challengetour nästa säsong.

  Swedish Golf Tour utgör Nordic Golf Leauge tillsammans med danska Ecco Tour och en tävling i Finland. Med start i Spanien under februari kickade både Swedish Golf Tour och Ecco Tour igång sina säsonger 2019 som nu avslutas i Estland.

  När touren i veckan besöker Estland är det för att spela årets 29:e tävling ingående i Nordic Golf Leauge. Alla 29 nordiska tävlingar ger rankingpoäng på Official World Golf Ranking som just nu leds av Brooks Koepka.  

  Förutsättningar
  Inför finalen på utmanande och vackra Pärnu Bay Golf Links är förutsättningarna följande:

  Danske Niklas Nørgard Møller, svenske Christopher Sahlström, norske Elias Bertheussen och isländske Haraldur Magnus är redan helt säkra på att sluta topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking.

  Nikolai Kristensen ligger femma på rankingen inför avslutningen och säkrar sitt kort till Challengetour genom att sluta ensam 23: a eller bättre. Slutar Kristensen sämre än 23: a ges möjlighet för Jarand Arnøy att ta den femte och sista platsen vid seger i finaltävlingen, men endast vid seger.

  Gudmundur Kristjansson från Island kommer inte till start i finalen men har tre segrar under säsongen och säkrar därmed sin plats på Challengetour 2020.

  Oliver Gillberg har även han möjlighet att spela till sig ett tourkort till Challengetour 2020. Oliver har under säsongen segrat vid Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays. Detta innebär att Gillberg vid seger även han står på tre segrar och därmed säkrar spel på nästa nivå till 2020.

  I toppen av rankingen kan det bli skifte, Christopher Sahlström med fem segrar under säsongen ligger tvåa och kan vid bra spel ta sig förbi tourledande Niklas Nørgard Møller.

  Golfbox Nordic Golf Ranking

  Deltagarlista Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

  Text & Bild: Göran Söderqvist

   

 5. Dags för tourkval
 6. Swedish Golf Tour

  Dags för tourkval

  Kval till Nordic Golf Leauge startar i veckan med Steg 1 på tre banor i Sverige. Från dessa tre kval kommer 42 spelare att kvalificera sig till finalkvalet i Danmark.

  Nytt i årets kval är en kvalbanorna är i Stockholm. Årets kvalbanor är Stockholms Golfklubb, Allerums Golfklubb och Vasatorp Golf Club. Från Stockholms Golfklubb är det 16 finalplatser som står på spel medan det vid Allerums Golfklubb finns 14 platser och på Vasatorp Golf Club finns 12 platser.

  Steg 1 spelas 2–3 oktober med 18 hål om dagen. Det är det exakta antalet spelare som går vidare från Steg 1 till finalkvalet vilket innebär att det vid lika resultat så kommer särspel om platserna att genomföras.

  Finalkval
  Finalkval spelas 10–11 oktober på Rømø Golf Links i Danmark. Totalt finns 78 platser i finalkvalet och de är fördelade enligt följande; Sverige 42, Danmark 22, Finland och Norge 7.

  De som slutar topp-25 och de som delar den platsen vid finalkvalet erhåller tourkort i kategori 7 eller motsvarande i Nordic Golf Leauges kategorisystem.    

  Stockholm – Leaderboard

  Allerum – Leaderboard

  Vasatorp – Leaderboard


  Text & Bild. Göran Söderqvist