Lina Boqvist under British Open 2017.

LET-spelaren Lina Boqvist tungt namn i Johannesberg Open

Det blir ett starkt startfält i Johannesberg Open. En av flera Europatourspelare är Isabergs Lina Boqvist. "Det är skönt att få en genomkörare innan jag åker till Scottish Open", säger hon.

Lina Boqvist gör sin fjärde säsong på Europatouren, LET, där hon just nu ligger på 30:e plats på rankingen. Hon har två topp 10 som bästa placeringar i år.
Hon har varit ledig ett par veckor efter tourtävlingen i Thailand, där hon slutade 51:a. Programmet på Europatouren är stundom lite glest så nu finns det plats att spela Johannesberg Open på Swedish Golf Tour (13–14 juli).

Blir detta din enda SGT-tävling i år eller tänker du spela fler?
– Jag vill gärna spela Anna Nordqvists tävling i Västerås i augusti men eventuellt kommer jag med i lagtävlingen European Golf Championship på Carnoustie. Den går precis innan och då tror jag inte det blir Annas tävling. Laguttagningen är på torsdag så då vet jag om jag kommer med eller inte.

SVERIGE har tre lag med i Golf Championship. Man spelar två och två och laguttagningen går efter världsrankingen.

Du är elfte svenska på världsrankingen?
– Ja, fast Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg ska inte vara med och en del andra spelare har tackat nej. Jag har fått ett mail att jag just nu är inne i tävlingen men allting bestäms på torsdag. Vi får se, det hade varit kul, säger Lina Boqvist.
Golf Championship går på skotska Gullane, där herrarna på Europatouren spelar sin Scottish Open denna veckan. 

Läge att kika på den tävlingen?
– Den krockar ju lite med Johannesberg men jag kommer väl att försöka titta lite på den för att se hur banan ser ut. Den kommer att vara i jättebra skick när vi kommer dit.

LINA Boqvist är alltså elfte svenska på världsrankingen (397) och blir den högst rankade spelaren i det starka startfältet på Johannesbergs GK, cirka sex mil norr om Stockholm.
Norskan Marianne Skarpnord (341 i världen), trefaldig vinnare på LET och åtta på årets Europatourranking var anmäld men har tvingats lämna återbud.
I startfältet finns spelare som norskorna Celine Borge (31 på LET-rankingen), Tonje Daffinrud (55), och Karoline Lund (59), Letas-spelare som Frida Gustafsson–Spång, Borås, och Sofia Ljungqvist, Västerås samt ettan och tvåan på årets SGT-ranking; Filippa Möörk, Karlstad och Lisa Pettersson, Täby, nybliven svensk mästare i matchspel.
Bara för att nämna några.
– Det blir en tuff tävling men det är roligt. Jag spelade några SGT förra året; Ulricehamn bland annat. Det är alltid kul att få spela på den svenska touren när man väl kan. De tror jag att de uppskattar också, att vi som är ute kommer hem och spelar lite, säger Lina Boqvist.

Hur ser du på din LET-säsong så här långt?
– Det har varit lite upp och ner, men rätt okej. Två topp tio och en topp 15 ska jag vara nöjd med. Jag har absolut mer att ge och det är halva säsongen kvar.

Du har varit trea som bäst på LET, det var 2015. Du letar efter den där första vinsten?
– Jo, visst gör man det. Det gäller att ha en vecka som stämmer där man får flyt och får till det. Då vet jag att jag kan vara där uppe. Det är svårt när tävlingsprogrammet är så av och på hela tiden. Man kommer inte riktigt in i det. Det är en tävling, så är det fyra veckor ledigt och så tävling igen. Det är lite hackigt.

SCOTTISH OPEN spelas 26–29 juli. Veckan efter är det British Open på Royal Lytham. Där är Lina Boqvist inte inne än, men hon har två möjligheter att få spela majorgolf; ta en av de tre platser som delas ut på Scottish Open eller ta sig vidare från finalkvalet som spelas måndag 30 juli på St Anne Old Links utanför Blackpool.
En bra placering i Johanneberg skulle vara en bra självförtroendehöjare.
– Det hade varit kul innan jag sticker över till Scottish. Jag spelade bra där senast och det var därifrån jag fick min plats till British Open förra året, säger Lina Boqvist.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

  

FAKTA: Johannesberg Open

Var: Johannesbergs GK, Rimbo.
När: 13–14 juli. 
Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar. 
Prispengar: 150 000 kronor.

Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)

Följ tävlingen här

Hela tävlingsprogrammet 2018

Fler nyheter

 1. Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger
 2. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger

  Jacob Glennemo satte punkt för en stark säsong med seger i Tourfinalen.                " Kul att det lyckades, att få avsluta så här är fantastiskt" säger han. Nästa år spelar AIK:aren på Challengetouren.

  Det var sommarvärme och blå himmel när Swedish Golf Tour avslutade säsongen med Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort. Tävlingen avslutade även årets Nordic Golf League, där SGT ingår.
  Och det blev svensk seger.
  AIK:s Jacob Glennemo tog sin tredje vinst för säsongen, två slag före norrmannen Aksel Kristoffer Olsen.

  Både Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo, ettan och tvåan på NGL-rankingen, hade två toursegrar med sig till Tourfinalen.
  Med sex hål kvar att spela var det också just de två som toppade leaderboarden. Ena stunden Glennemo, andra Olsen. De båda gick dessutom i samma boll. Så gick Olsen i mål med tre raka bogeys och saken var klar.
  Jacob Glennemo kunde avsluta säsongen på bästa sätt – men Olsen snodde totalsegern på Nordic League. Glennemo slutade tvåa på den rankingen och är alltså klar för CT-spel nästa år. Något han i praktiken varit sedan några veckor.
  – Det var skönt att inte ha den där pressen på sig i den här sista tävlingen. Man får ju självförtroende av detta också och nu är det bara att ladda om inför Europatourkvalet om några veckor, säger Jacob Glennemo som också vann rankingen på Swedish Golf Tour (25 000 extra kronor i bonus). 

  De fem högst rankade på Nordic Golf League får ett kort till Challengetouren (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  Så här slutade rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          48 181 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                            44 375 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    32 116
  4) Martin Leth Simonsen, Danmark,   31 222
  5) Marcus Helligkilde, Danmark          30 688  
   ----------------------------------------------------------

  6) Christian Gløët, Danmark,                 29 101
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                    27 734

  Fullständig ranking Nordic Golf League

  På bilden ovan poserar fyra glada som är klara för Challengetouren nästa år; Marcus Helligkilde, Benjamin Poke, Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo.
  Den femte, dansken Martin Leth Simonsen, kunde inte vara med på bilden. Han fick ett samtal från sin höggravida fru och var i hast tvungen att lämna Barsebäck innan prisutdelningen började.

  JACOB Glennemo och Aksel Kristoffer Olsen har dominerat under säsongen. Totalsegraren Olsen har fått ihop två segrar och fyra andraplatser under säsongen och har de senaste fem tävlingarna resultatraden 2–2–3–1–2. 
  Så det är en värdig toursegrare, som tycker att det är stort att ta hem totalsegern.
  – Det var mitt mål innan säsongen så det känns riktigt bra. Det svider inte lika mycket att förlora i dag eftersom jag vann totalsegern. Jacob är en bra kompis så det var bara grejt, säger Aksel Olsen som nu går för en Europatourplats i kvalet i november.
  – Jag kan spela lite mer avslappnat nu när jag vet att jag har CT-kortet klart. 

  Hinner du hem till Norge under kvällen för att fira?
  – Nej, jag har inget flyg förrän i morgon så det blir ett hotell vid Köpenhamns flygplats. Så jag får vara social nästa vecka, skrattar Aksel Kristoffer Olsen.

  MARTIN Eriksson Kårsta, som hade chansen att ta sig upp topp fem på rankingen med en seger på Barsebäck, gjorde ett gott fösök men fick nöja sig med en delad fjärdeplats.
  Men han åkte inte hem helt lottlös till Örebro. Eriksson vann Birdieligan (antal gjorda birdies på SGT-tävlingarna exklusive Winter Series). 135 stycken på elva tävlingar. Ett hyfsat snitt på drygt 12 per tävling som gav 10 000 bonuskronor i plånboken. 
  Men CT-kortet fick han inte med sig.
  – När man vet att man behöver vinna är det tufft att gå ut och verkligen göra det. Jag har spelat ganska bra och stabilt men för att vinna på den här touren måste man spela på topp, säger han.
  Martin Eriksson har legat på den där topp 5-platsen från maj till augusti. 
  –  Jag är inte besviken men det är en annorlunda känsla, lite som att jag tappade på målsnöret. Men jag är riktigt nöjd med min säsong, säger han.

  Tourfinalen kommer att spelas på Barsebäck även nästa år.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: 

  Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  1)  Jacob Glennemo, AIK                     –10
  2)  Aksel Kristoffer Olsen, Norge     –8
  3)  Frederik Dreier, Danmark            – 7
  4)  Martin Eriksson, Kårsta                – 6
       Martin Leth Simonsen, Danmark  
       Christian L Nilsson, Karlstad           
       Mathias Gladbjerg, Danmark  

  Leaderboard
        

  Ranking: Swedish Golf Tour

  1) Jacob Glennemo, AIK                    269 908
  2) Martin Eriksson, Kårsta             246 871
  3) Sebastian Hansson, Tjörn           204 071


  Fullständig ranking

   

  Birdieligan
  1) Martin Eriksson, Kårsta                       135
  2) Sebastian Hansson, Tjörn                    127
  3) Erik Oja, Gävle                                     126

  Birdieligan

   

 3. Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg

  Det är danskt i topp inför sista dagen av Tourfinalen på Barsebäck. Efter en imponerande runda på nio under par.

  En dag återstår av säsongen. Lördagens avslutning av Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort på Swedish Golf Tour. Tävlingen ingår även på Nordic Golf League.
  Eter första dagens spel var tre svenskar i ledningen – Fredrik Gustavsson, Victor Theandersson och Jacob Glennemo.
  På fredagen var det dansken Mathias Gladbjerg som var mannen att följa.  25-åringen från Breinholtgård GK slog till med 64 slag, nio under par, efter en runda som innehöll nio birdies och nio par.
  Därmed gick Gladbjerg, som vann Fjällbacka Open i maj och är åtta totalt på årets NGL-ranking, upp i ledningen inför sista dagens spel.
  Gladbjerg (–9 totalt) är ett slag före landsmannen Jacob Kollerup, Karlstads Christian L Nilsson och AIK:s Jacob Glennemo (alla –8) .
  39-årige före detta Europatourspelaren Christian Nilsson bestämde sig för en comeback för några år sedan och jobbar på att försöka ta sig tillbaka till högsta Europanivå igen. Rutinen har han och en vinst att ta med sig ner till det kommande ET-kvalet skulle inte sitta helt fel.
  Fredrik Gustavsson är tre slag efter, Theandersson fem.

  MARTIN Eriksson då, som om han vinner Tourfinalen slår sig in fem i topp på NGL-rankingen och därmed får ett kort till Challengetouren nästa år? 
  Jodå, han är delad elva, sex slag efter Gladbjerg inför lördagens avslutning. Större under har skett. Dessutom har han förstaplatsen på SGT-rankingen att hålla vakt om.

  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng.
  Andraplats ger 3 540.
  Tredjeplats ger 2 370 poäng. 
  Fjärdeplats ger 1 770. 
  Femman får 1 470. 
  Och så vidare ned till 75 poäng för en sistaplats.

  Leaderboard Tourfinalen Barsebäck

    

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                           39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,                  28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                      26 352
  8) Mathias Gladbjerg, Danmark             23 866

  Fullständig NGL-ranking

   


  Ranking: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta             232 921
  2) Jacob Glennemo, AIK,                  215 908
  3) Sebastian Hansson, Tjörn          199 721

  Fullständig ranking Swedish Golf Tour

   

   

 5. Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen
 6. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen

  Tre svenskar toppar leaderboarden efter första dagen av Tourfinalen på Barsebäck.

  Sista tävlingen på årets Swedish Golf Tour är igång – Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort.
  Tävlingen avslutar även årets Nordic Golf League där SGT ingår. De fem högst rankade på NGL får ett kort till Challengetouren  (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  EFTER första dagens spel är tre man i delad ledning – Fredrik Gustavsson, Karlstad, Victor Theandersson, Ekerum (bilden ovan), och AIK:s Jacob Glennemo. Alla tre gick runt på 68 slag, fem under par.
  Ett slag bakom finns veteranen Christian L Nilsson, Karlstad och dansken Frederik Dreier, båda –4.

  JACOB Glennemo har lett NGL-rankingen större delen av säsongen men fick se sig passerad förra veckan av norrmannen Aksel Kristoffer Olsen – som vann Race to Himmerland i Danmark.
  Därmed är Olsen, som är 5 449 poäng före Glennemo – också klar vinnare av NGL-rankingen i år. 
  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng så en vinst för Glennemo räcker inte för att nå Olsen (som är på par efter torsdagen).

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:


  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,         44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                       39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5)Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,               28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                   26 352

  Fullständig NGL-ranking

  Sexan Gløet och sjuan Martin Eriksson, som du kan läsa mer om här, är de enda två spelarna som kan ta sig in topp fem.
  Gløet gick runt på par under torsdagen och är D20.
  Martin Eriksson, som måste vinna för att knipa det där CT-kortet, kom in på 72 slag, ett under par, och ligger D12 med två dagar kvar att spela.

  KLOCKAN 09.00 på fredagen slår första boll ut. Ledarbollen – med Gustavsson, Theanderson och Glennemo – peggar upp 11.30.

   

  FAKTA: Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  Var: Barsebäck GCC.
  När: 11–13 oktober.
  Hur: 54 hål, slagspel. 50 spelare. Ingen kvalgräns.
  Prispengar: 300 000 kronor.

  Följ tävlingen här