Gustav Adell, Linköping vässar formen inför Nordea Masters på Knistad herrgård.

Veteranen Adell höjer takten och "genrepar" på Knistad herrgård

Gustav Adell kvalade nyligen in till Nordea Masters och går in med god form i premiären av OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård.                                       "Det är alltid roligt med nya tävlingar och anläggningar man inte har spelat på tidigare", säger han.

Veteranen Gustav Adell har spelat sparsamt på Swedish Golf Tour och Nordic League i år. Fram till veckans OnePartnerGroup Open som spelas på Knistad herrgård utanför Skövde 8–10 augusti har det blivit fyra tävlingar för Linköpingsspelaren.
–  Det har varit planen, att mjukstarta lite och spela mer nu när det vänder. Det blir många tävlingar från nu fram till hösten, säger han.
Gustav Adell har varit proffs sedan 2005 och spelat de flesta tourbanor i Sverige men Knistad-tävlingen gör debut på SGT-programmet och blir en ny upplevelse för 34-åringen.
– Jag har aldrig spelat där, varken minitour eller juniortävling vad jag vet, så det ska bli spännande. Det är alltid roligt med nya tävlingar och anläggningar man inte har spelat på tidigare, säger han.
Den här gången ska Gustav Adell också bo precis vid banan. Klubben erbjuder ett all inclusive-paket till spelarna. 
– Ja, det var ett bra paket och det ska bli skönt att bo på anläggningen. Normalt brukar man ju fara fram och tillbaka. Jag delar boende med två andra; Niclas Weiland, han går på college och har fått ett wild card, och Jesper Sandborg som jag brukar bo med. 

MAN KAN säga att OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård blir något av ett genrep för Gustav Adell. 
Han gick nämligen och vann det svenska kvalet till Nordea Masters som spelades på Hills för några veckor sedan (han gick fyra under par). Tre platser stod på spel. De övriga två togs av Europatourräven Michael Jonzon och Kungsbackas Oskar Franck.
Så nästa vecka ska Gustav Adell åka till Mölndal och spela Europatourgolf. 
– I kvalet fick jag framför allt ihop en bra sistania. Jag gick sex under de sista tio hålen så det var en rejäl spurt. Jag trodde väl att det var någon som skulle kunna gå lägre men banan är inte jättelätt. Det är nästan ingenstans man får något gratis utan det är många fulla slag hela vägen. Man spelar nästan från en höjd till en annan nästan, säger han.

GUSTAV Adell har tidigare spelat fyra ET-tävlingar, den senaste var KLM Open i Nederländerna 2015.
– Det ska bli jäkligt roligt att få spela på Hills och se om man kan göra något där. Det är dit man vill och där man vill vara så det ska bli kul att få chansen.
Det blir andra gången han spelar Nordea Masters. Första var 2002 och på den tiden hette tävlingen Volvo Scandinavian Masters. Gustav Adell var 18 år och amatör.
– Jag fick chansen på Kungsängen när jag spelade i landslaget. Det var det året Graeme McDowell vann. 

GUSTAV Adell ligger just nu 52:a på Nordic League-rankingen. De fem bästa flyttas upp till Challengetouren nästa år. Nio tävlingar återstår, varav fem ingår på Swedish Golf Tour.
– Jag har kommit topp fem två gånger på Nordic League. Ena gången spelad jag alla tävlingar, 22 stycken. Andra gången, det året jag bröt armen, spelade jag 13 tävlingar. Då spelade jag min första tävling i juni, juli någon gång. I stället för att ha mosat på i början så kommer jag att spela mer nu när de lite större tävlingarna kommer. Det kan komma någon som inte klarat en enda kvalgräns och röra om i grytan. Den som exempelvis vinner Kristianstad där det är 650 000 kronor i prispengar kommer att göra det bra. Det är som två vanliga tävlingar, säger han.
Ett första steg på vägen upp för Gustav Adell är OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård.

Bo Steffensen
bo.steffensen@golf.se

 

FAKTA: OnePartnerGroup Open
När: 
8–10 augusti.
Var: Knistad Golf & Country Club.
Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
Prispengar: 375 000 kronor.


Hela den skandinaviska golfeliten kommer. Här några svenska
 spelare att hålla ett extra öga på:
– Jacob Glennemo, AIK 
Leder rankingen på Nordic League (där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa år). En seger och två andraplatser i år. 
– Martin Eriksson, Kårsta. 
Tog sin största seger i karriären när han vann Pärnu Bay Links i Estland. Har även två andraplatser. Fyra på NL-rankingen.
– Ludwig Nordeklint, Kristianstad. 
42-åringen har gjort en stark säsong med bland annat två andraplatser. Väntar på första vinsten. Sjua på NL-rankingen. 
– Mikael Lindberg, AIK. 
Fick en plats i Swedish Challenge förra veckan och ledde CT-tävlingen en bit in på finaldagen. Slutade sexa.
– Gustav Adell, Linköping. 
Veteranen ökar takten och är i form. Vann kvalet till Nordea Masters och spelar alltså Europatourtävling på Hills nästa vecka. 

Fler nyheter

 1. Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger
 2. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Jacob Glennemo avslutade med årets tredje seger

  Jacob Glennemo satte punkt för en stark säsong med seger i Tourfinalen.                " Kul att det lyckades, att få avsluta så här är fantastiskt" säger han. Nästa år spelar AIK:aren på Challengetouren.

  Det var sommarvärme och blå himmel när Swedish Golf Tour avslutade säsongen med Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort. Tävlingen avslutade även årets Nordic Golf League, där SGT ingår.
  Och det blev svensk seger.
  AIK:s Jacob Glennemo tog sin tredje vinst för säsongen, två slag före norrmannen Aksel Kristoffer Olsen.

  Både Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo, ettan och tvåan på NGL-rankingen, hade två toursegrar med sig till Tourfinalen.
  Med sex hål kvar att spela var det också just de två som toppade leaderboarden. Ena stunden Glennemo, andra Olsen. De båda gick dessutom i samma boll. Så gick Olsen i mål med tre raka bogeys och saken var klar.
  Jacob Glennemo kunde avsluta säsongen på bästa sätt – men Olsen snodde totalsegern på Nordic League. Glennemo slutade tvåa på den rankingen och är alltså klar för CT-spel nästa år. Något han i praktiken varit sedan några veckor.
  – Det var skönt att inte ha den där pressen på sig i den här sista tävlingen. Man får ju självförtroende av detta också och nu är det bara att ladda om inför Europatourkvalet om några veckor, säger Jacob Glennemo som också vann rankingen på Swedish Golf Tour (25 000 extra kronor i bonus). 

  De fem högst rankade på Nordic Golf League får ett kort till Challengetouren (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  Så här slutade rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          48 181 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                            44 375 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    32 116
  4) Martin Leth Simonsen, Danmark,   31 222
  5) Marcus Helligkilde, Danmark          30 688  
   ----------------------------------------------------------

  6) Christian Gløët, Danmark,                 29 101
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                    27 734

  Fullständig ranking Nordic Golf League

  På bilden ovan poserar fyra glada som är klara för Challengetouren nästa år; Marcus Helligkilde, Benjamin Poke, Aksel Kristoffer Olsen och Jacob Glennemo.
  Den femte, dansken Martin Leth Simonsen, kunde inte vara med på bilden. Han fick ett samtal från sin höggravida fru och var i hast tvungen att lämna Barsebäck innan prisutdelningen började.

  JACOB Glennemo och Aksel Kristoffer Olsen har dominerat under säsongen. Totalsegraren Olsen har fått ihop två segrar och fyra andraplatser under säsongen och har de senaste fem tävlingarna resultatraden 2–2–3–1–2. 
  Så det är en värdig toursegrare, som tycker att det är stort att ta hem totalsegern.
  – Det var mitt mål innan säsongen så det känns riktigt bra. Det svider inte lika mycket att förlora i dag eftersom jag vann totalsegern. Jacob är en bra kompis så det var bara grejt, säger Aksel Olsen som nu går för en Europatourplats i kvalet i november.
  – Jag kan spela lite mer avslappnat nu när jag vet att jag har CT-kortet klart. 

  Hinner du hem till Norge under kvällen för att fira?
  – Nej, jag har inget flyg förrän i morgon så det blir ett hotell vid Köpenhamns flygplats. Så jag får vara social nästa vecka, skrattar Aksel Kristoffer Olsen.

  MARTIN Eriksson Kårsta, som hade chansen att ta sig upp topp fem på rankingen med en seger på Barsebäck, gjorde ett gott fösök men fick nöja sig med en delad fjärdeplats.
  Men han åkte inte hem helt lottlös till Örebro. Eriksson vann Birdieligan (antal gjorda birdies på SGT-tävlingarna exklusive Winter Series). 135 stycken på elva tävlingar. Ett hyfsat snitt på drygt 12 per tävling som gav 10 000 bonuskronor i plånboken. 
  Men CT-kortet fick han inte med sig.
  – När man vet att man behöver vinna är det tufft att gå ut och verkligen göra det. Jag har spelat ganska bra och stabilt men för att vinna på den här touren måste man spela på topp, säger han.
  Martin Eriksson har legat på den där topp 5-platsen från maj till augusti. 
  –  Jag är inte besviken men det är en annorlunda känsla, lite som att jag tappade på målsnöret. Men jag är riktigt nöjd med min säsong, säger han.

  Tourfinalen kommer att spelas på Barsebäck även nästa år.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA: 

  Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  1)  Jacob Glennemo, AIK                     –10
  2)  Aksel Kristoffer Olsen, Norge     –8
  3)  Frederik Dreier, Danmark            – 7
  4)  Martin Eriksson, Kårsta                – 6
       Martin Leth Simonsen, Danmark  
       Christian L Nilsson, Karlstad           
       Mathias Gladbjerg, Danmark  

  Leaderboard
        

  Ranking: Swedish Golf Tour

  1) Jacob Glennemo, AIK                    269 908
  2) Martin Eriksson, Kårsta             246 871
  3) Sebastian Hansson, Tjörn           204 071


  Fullständig ranking

   

  Birdieligan
  1) Martin Eriksson, Kårsta                       135
  2) Sebastian Hansson, Tjörn                    127
  3) Erik Oja, Gävle                                     126

  Birdieligan

   

 3. Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg
 4. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Imponerande birdefyrverkeri av Gladbjerg

  Det är danskt i topp inför sista dagen av Tourfinalen på Barsebäck. Efter en imponerande runda på nio under par.

  En dag återstår av säsongen. Lördagens avslutning av Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort på Swedish Golf Tour. Tävlingen ingår även på Nordic Golf League.
  Eter första dagens spel var tre svenskar i ledningen – Fredrik Gustavsson, Victor Theandersson och Jacob Glennemo.
  På fredagen var det dansken Mathias Gladbjerg som var mannen att följa.  25-åringen från Breinholtgård GK slog till med 64 slag, nio under par, efter en runda som innehöll nio birdies och nio par.
  Därmed gick Gladbjerg, som vann Fjällbacka Open i maj och är åtta totalt på årets NGL-ranking, upp i ledningen inför sista dagens spel.
  Gladbjerg (–9 totalt) är ett slag före landsmannen Jacob Kollerup, Karlstads Christian L Nilsson och AIK:s Jacob Glennemo (alla –8) .
  39-årige före detta Europatourspelaren Christian Nilsson bestämde sig för en comeback för några år sedan och jobbar på att försöka ta sig tillbaka till högsta Europanivå igen. Rutinen har han och en vinst att ta med sig ner till det kommande ET-kvalet skulle inte sitta helt fel.
  Fredrik Gustavsson är tre slag efter, Theandersson fem.

  MARTIN Eriksson då, som om han vinner Tourfinalen slår sig in fem i topp på NGL-rankingen och därmed får ett kort till Challengetouren nästa år? 
  Jodå, han är delad elva, sex slag efter Gladbjerg inför lördagens avslutning. Större under har skett. Dessutom har han förstaplatsen på SGT-rankingen att hålla vakt om.

  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng.
  Andraplats ger 3 540.
  Tredjeplats ger 2 370 poäng. 
  Fjärdeplats ger 1 770. 
  Femman får 1 470. 
  Och så vidare ned till 75 poäng för en sistaplats.

  Leaderboard Tourfinalen Barsebäck

    

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:

  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,          44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                           39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5) Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,                  28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                      26 352
  8) Mathias Gladbjerg, Danmark             23 866

  Fullständig NGL-ranking

   


  Ranking: Swedish Golf Tour
  1) Martin Eriksson, Kårsta             232 921
  2) Jacob Glennemo, AIK,                  215 908
  3) Sebastian Hansson, Tjörn          199 721

  Fullständig ranking Swedish Golf Tour

   

   

 5. Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen
 6. Swedish Golf Tour

  Tourfinalen: Tredubbelt svenskt i ledning efter första dagen

  Tre svenskar toppar leaderboarden efter första dagen av Tourfinalen på Barsebäck.

  Sista tävlingen på årets Swedish Golf Tour är igång – Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort.
  Tävlingen avslutar även årets Nordic Golf League där SGT ingår. De fem högst rankade på NGL får ett kort till Challengetouren  (undertour till Europatouren) nästa säsong. 

  EFTER första dagens spel är tre man i delad ledning – Fredrik Gustavsson, Karlstad, Victor Theandersson, Ekerum (bilden ovan), och AIK:s Jacob Glennemo. Alla tre gick runt på 68 slag, fem under par.
  Ett slag bakom finns veteranen Christian L Nilsson, Karlstad och dansken Frederik Dreier, båda –4.

  JACOB Glennemo har lett NGL-rankingen större delen av säsongen men fick se sig passerad förra veckan av norrmannen Aksel Kristoffer Olsen – som vann Race to Himmerland i Danmark.
  Därmed är Olsen, som är 5 449 poäng före Glennemo – också klar vinnare av NGL-rankingen i år. 
  En seger på Barsebäck ger 5 400 poäng så en vinst för Glennemo räcker inte för att nå Olsen (som är på par efter torsdagen).

  Så här ser det ut i toppen av NGL-rankingen:


  1) Aksel Kristoffer Olsen, Norge,         44 672 poäng
  2) Jacob Glennemo, AIK,                       39 023 
  3) Benjamin Henry Poke, Danmark,    31 581
  4) Marcus Helligkilde, Danmark           30 133        
  5)Martin Leth Simonsen, Danmark,   29 840
  ----------------------------------------------------------
  6) Christian Gløët, Danmark,               28 979
  7) Martin Eriksson, Kårsta,                   26 352

  Fullständig NGL-ranking

  Sexan Gløet och sjuan Martin Eriksson, som du kan läsa mer om här, är de enda två spelarna som kan ta sig in topp fem.
  Gløet gick runt på par under torsdagen och är D20.
  Martin Eriksson, som måste vinna för att knipa det där CT-kortet, kom in på 72 slag, ett under par, och ligger D12 med två dagar kvar att spela.

  KLOCKAN 09.00 på fredagen slår första boll ut. Ledarbollen – med Gustavsson, Theanderson och Glennemo – peggar upp 11.30.

   

  FAKTA: Tourfinalen hosted by Barsebäck Resort

  Var: Barsebäck GCC.
  När: 11–13 oktober.
  Hur: 54 hål, slagspel. 50 spelare. Ingen kvalgräns.
  Prispengar: 300 000 kronor.

  Följ tävlingen här