Europeisk tourgolf på Skaftö Golfklubb

Skaftö Golfklubb arrangerar för andra året Skaftö Open. Årets upplaga är en uppdaterad version då 2019 års tävling är del av LET Access Series vilket är touren som leder till Ladies European Tour.

Med €50 000 i prispengar är Skaftö Open nordens största golftävling för damer och en av de mest penningtäta tävlingarna på LET Access Series under 2019.

Till start kommer både Solheim Cup-spelare, totalsegrare av Ladies Europena tour, segrare från årets säsong på Ladies European Tour och två framtidsnamn i Frida Kinhult från just Skaftö Golfklubb och tyska stjärnrookien Ester Henseleit.

De fem främsta på LET Access Series Order of Merit vid säsongens slut erhåller tourkort till Ladies European Tour. För tillfället finns ingen svenska topp-5, bäst placerad är AIK Golfklubbs Isabella Deilert som är tolva.

Topp-5 inför Skaftö Open
Anabell Dimock, England
Hayley Davis, England
Sanna Nuutien, Finland
Maria Beautell, Spanien
Anais Meyssonnier, Frankrike

Publikfest vid Hål 15
Vid hål 15 blir det folkfest. För spelarna finns en bil att vinna för den som först gör hole-in-one. För publiken finns storbildsskärm, tre restauranger och där kommer även många av Skaftö Opens samarbetspartners att finnas representerade.

Program
Torsdag 13/6 Rond 1 första start 8.00.
Torsdag 13/6 Longdriving Sandra Carlborg, 18:00 hål 3. Alla välkomna, fri entré.
Fredag 14/6 Rond 2 första start 8.00.
Lördag 15/6 Rond 3 första start 9.00 - prisutdelning ca. 16.30

Tävlingens namn: Skaftö Open.
Spelplats: Skaftö Golfklubb Golfklubb
Datum: 13–15 juni
Total prissumma: 50 000 Euro

Spelarpresentation

Frida Kinhult – Skaftö Golfklubb (amatör)
Amatör med en gedigen meritlista, just nu på andra plats på världsrankingen. Hon har precis avslutat sitt första år som collegespelare på Florida State University. När hennes säsong som freshman summeras görs det genom att konstatera att hon toppar collegerankingen, att hon hade lägst snittscore av alla ca 2000 spelare i de 249 lag som spelar NCAA Div 1. Frida segrade i två tävlingar och slutade topp-10 i tio av elva tävlingar.

Linda Wessberg – Hills Golfklubb
Solheim Cup-spelare som har fyra segrar på Ladies European Tour. Är tillbaka och spelar bra golf efter att ha fött barn. 

Ester Henseleit – Tyskland
Född 1999 spelade Junior Solheim Cup 2017 gör i år sitt första år som proffs. Spelar mestadels på Ladies European Tour där hon leder rookieligan klart och ligger 3:a på rankingen Ladies European Tour Order of Merit. Spelade US Women´s Open i år och slutade på delad 30:e plats.
 
Marianne Skarpnord – Norge
Ligger för tillfället på andra plats på Ladies European Tour Order of Merit. Har en seger hittills i år på Ladies European Tour, den kom vid Ladies Classic - Bonville.

Beth Allen – USA
Denna amerikanska har en hög högsta nivå vilket hon visade när hon 2016 slutade i topp av Ladies European Tour Order of Merit.

Hela deltagarlistan.

 

Fler nyheter

 1. Avslutande birdie gav seger för Michaela Finn
 2. Swedish Golf Tour

  Avslutande birdie gav seger för Michaela Finn

  I tredje tävlingen som professionell tog Michaela Finn från Vasatorps Golfklubb sin första seger. Hon gjorde det genom att göra birdie på sista hålet när Åhus Open avgjordes på Kristianstads Golfklubb i Åhus.

  Michaela avslutade sin amatörkarriär i stil genom att spela första upplagan av Augusta National Women´s Amateur och med att spela NCAA Div. 1 Nationals med sitt Kent State University.

  -Det var väldigt kul att avsluta med birdie och vinna tävlingen. Det gällde bara att spela sitt spel, inte tänka på scoren utan försöka slå upp den på greenen och försöka sätta puttarna. Jag försökte ge mig själv chanser hela tiden. Putten på 17:e kändes viktig, jag fick rädda paret då jag missade utslaget så den hade stor betydelse inför 18:e hålet. Nu blir det midsommarfiranden med familjen som skall bli skönt då jag inte varit hemma speciellt mycket de tre senaste veckorna, säger Michaela Finn efter segern av Åhus Open.

  Detta var tredje raka klarade kvalgränsen av tre möjliga som professionell och hon har tidigare som bäst placerat sig åtta, det skedde i Finland för två veckor sedan i Viaplay Ladies Finnish Open.

  Tvåa, ett slag efter, slutade Sara Kjellker från Ljunghusens Golfklubb som fortfarande är amatör och spelar collegegolf för San Diego State University. Sara var i fjol med och tog guld i lag-EM för Sverige. I nästa vecka tas laget till årets mästerskap ut.

  På tredje plats slutade Emmabodas Tilda Larsson som gjorde professionell debut i förra veckans Skaftö Open. Även hon spelade likt Michaela tidigare i år Augusta National Women´s Amateur och avslutade amatörkarriären med att spela NCAA Div. 2 Nationals med sitt Barry University. När hon lämnade USA med sitt examensbevis fanns även tio collegesegrar på meritlistan.

  Alla tre tog stora hopp upp på SGT Order of Merit. Michaela är ligger nu fyra, Sara ligger på tionde plats medan Tilda återfinns på 18:e plats.

  En titt i resultatlista visar även att det finns klubbar som gör ett bra jobb. Sara Kjellkers klubb Ljunghusens Golfklubb har fyra spelare topp-13. Sara tvåa, Desireé Andersson fyra, Kajsa Arwefjäll åtta och Caroline Jansson på 13:e plats.   

  Åhus Östra är alltid en trevlig upplevelse, idag i tävlingsskick när flagplaceringarna gjorts utmanande fick spelarna verkligen något inspirerande och utmanande att spela.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för damer är Erlandsson Hagge Ladies Open 28 –30 juni som spelas på Hagge Golfklubb.

  Tävlingens namn: Åhus Open
  Spelplats: Kristianstad Golfklubb i Åhus
  Datum: 19– 20juni
  Total prissumma: 130 000 kr.

  Resultat

  Swedish Golf Tour Ranking

  Swedish Golf Tour Damer 2019
  Årets damtour består av tolv tävlingar – elva i Sverige och en i Norge – med sammanlagt drygt 2,7 miljoner kronor i prispengar. Segraren av rankingen får en plats i Europatourens finalkval medan tvåan och trean får spelrättigheter till undertouren LET Access Series (LETAS).

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Seger i Norge för Åke Nilsson
 4. Swedish Golf Tour

  Seger i Norge för Åke Nilsson

  Efter en avslutande rond på 67 slag tog Kristianstads Åke Nilsson årets första seger när Gamle Fredrikstad Open avgjordes på norska Gamle Fredrikstad Golfklubb.

  -Helt fantastiskt, det är alltid fantastiskt kul att vinna. Jag var lite smånervös i början och kom lite fel in i spelet men hittade snabbt tillbaka till rytmen och krigade mig tillbaka med birdies på hål 6, 7 och 8 och då var jag med i matchen igen, säger Åke Nilsson efter segern i Gamle Fredrikstad Open.

  -Jättefin arrangemang, banan är i kanonskick och greenerna är i världsklass. Det har varit hur bra som helst, säger Åke Nilsson som gärna kommer tillbaka till Gamle Fredrikstad Golfklubb.  

  Åke slutade tvåa vid den andra tävlingen av SGT Winter Series i början av mars och har därefter haft en placering topp-10. I och med denna seger tar han ett hopp upp på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking till sjätte plats från den 20:e plats han hade innan Gamle Fredrikstad Open.

  Tvåa slutade Adam Eineving från Chalmers Golfklubb. Detta är Adams tredje tävling ingående i Nordic Golf Leauge i år. Det har blivit två missade kvalgränser och en 28:e plats förra vecka på Österlen. Adam har dock redan en seger i år. Seger kom som caddie åt Marcus Kinhult när Skaftöspelaren tog sin första Europatourseger i British Masters i början av maj.       

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Camfil Nordic Championship på Åda Golf & Country Club 4–6 juli. Innan dess avgörs Tinderbox Charity Challenge - For De Vildeste Fugle på Ecco Tour som även den ingår i Nordic Golf Leauge.

  Tävlingens namn: Gamle Fredrikstad Open
  Spelplats: Gamle Fredrikstad Golfklubb
  Datum: 18 – 20 juni
  Total prissumma: 375 000 kr

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Om Swedish Golf Tour
  Herrarnas tour består av 16 tävlingar under säsongen, elva i Sverige, två i Spanien, två i Norge och en i Estland, med totalt 6 510 000 SEK i prispengar. Tävlingarna ingår i Nordic Golf League där en topp fem-placering på Golfbox Nordic Golf League Ranking ger spelrättighet på European Challenge Tour 2020.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Två segrare i PGA-mästerskapet
 6. Swedish Golf Tour

  Två segrare i PGA-mästerskapet

  Med varsin birdie på det sista och 54:e hålet slutade både Christian Bæch Christensen, Danmark, Gudmundur Kristjansson från Island på nio under par vid PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon.

  Särspel är inte ovanligt på Swedish Golf Tour, spelarna delade de tre första hålen. Andra gången de spelade 18:e hålet som användes vid under hela särspelet så visade båda spelarna att de kan sätta birdieputtar.

  Först att putta då var Christian som sänkte från foregreen och 12 meter. Gudmundur sänkte även sin birdieputt som var från 6 meter, nedför och med högerlutning.

  När spelarna var ute på det fjärde särspelshålet kom blixt, dunder och även massor av regn vilket medförde att särspelet bröts.

  Efter att ha väntat i fyra timmar togs beslutet att tävlingen inte skulle kunna slutföras under säkra och sportsliga förhållande. För även om blixt och dunder skulle upphöra hade banan och särskilt greenerna tagit emot för mycket regn för att fortsatt spel skulle kunna genomföras.

  Detta innebar att årets PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon slutade med att Christian och Gudmundur fick dela på segern. Att detta är unikt går att konstatera då det inte har hänt tidigare i Swedish Golf Tours 35-åriga historia.

  Det har hänt två gånger på Europatouren. Första gången var 1986 då Bernard Langer och Seve Ballesteros delade segern vid Lancome Trophy och andra gången var 2002. Även då var Bernhard Langer en av spelarna, den andra var Colin Montgomerie och de delade på segern i tourfinalen Volvo Masters som spelades på Valderrama.

  Det har hänt i Sverige dock utanför Swedish Golf Tour. Det var instruktörsmästerskapet som en gång delades av Krister Kinell och Gunnar Mueller.

  Trea i PGA Championship hosted by Ingelsta Kalkon slutade Charlie Lindh från Araslövs Golfklubb, han var ett slag bakom de båda segrarna.

  På Golfbox Nordic Golf League Ranking tog sig Gudmundur Kristjansson upp till andra platsen och han är nu bara 256 poäng bakom ledande Fredrik Niléhn som inte spelat på touren sedan hans seger i SGT Winter Series Lumine Lakes Open i början av april.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Gamle Fredrikstad Open
  på Gamle Fredrikstad Golfklubb 18–20 juni.

  Resultat

  Golfbox Nordic Golf League Ranking


  Skribent

  Porträttbild på Göran.