Golf tar plats på SM-veckan vinter

Golf i simulatormiljö har blivit en officiell del av golfsporten och nu introduceras svenska mästerskap. Först ut är JSM i Stockholm 12 november. I februari spelas SM under SM-veckan i Skövde, med öppet kval i december.

Vid Svenska Golfförbundets (SGF) förbundsmöte i april 2022 beslutades att uppdatera stadgarna med en utvidgning av begreppet golfsport. Det innebar bland annat att golf som utövas i simulatormiljö nu faller inom definitionen av golfsporten, och att SGF ska ha huvudansvaret för denna variant. 

Golf i simulatormiljö ger möjlighet att spela digitala kopior av befintliga golfbanor. Tävlingsspelet är utbrett och redan finns ett stort utbud golftävlingar som spelas inomhus. Bland annat arrangerades redan förra vintern en simulatorgolftävling med prispengar inom herrarnas MoreGolf Mastercard Tour.

– Vi jobbar sedan en tid tillbaka brett även med golf i simulatormiljö. Anpassade regler och tävlingsbestämmelser är ett ansvar vi nu har som förbund, säger Sofia Pettersson, ansvarig för simulatorgolf på SGF.

– Att vi nu introducerar mästerskap och syns tillsammans med övriga idrotter under SM-veckan gör förhoppningsvis att fler får upp ögon för att golfsäsongen numera är året runt i hela Sverige för den som vill, säger Sofia Pettersson.

SM-veckan vinter i Skövde

Utsidan av Arena Skövde. I hörnet syns logotyp för SM-veckan vinter 2023.

I februari gör golf debut som vinteridrott på SM-veckan vinter 2023 i Skövde, då det är en av 19 idrotter som ska kora svenska mästare. SM-veckan är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet (RF), SVT och specialidrottsförbunden och sänds i SVT. Golfens inträde i SM-veckan vinter annonserades i ett pressmeddelande från RF den 16 februari 2022:

”E-cycling, rullstolshandboll och simulatorgolf är några av de nya idrotterna som tillsammans med bland annat brottning, längdskidor och badminton ska göra upp om medaljerna.”

SM simulatorgolf spelas i tre olika klasser – dam, herr och paragolf. Den 1–31 december arrangeras ett öppet kval. Alla som vill är välkomna att försöka kvala till finalen på valfri simulatoranläggning med TrackMan. De åtta bästa i respektive klass tar sig till finalspelet i Arena Skövde under SM-veckan:

SM-final herr: 2–3 februari 2023

SM-final dam: 2–3 februari 2023

SM-final paragolf: 4-5 februari 2023

– Det är skillnad på golf i simulator och golf ute på gräs. Till exempel står du alltid plant i simulator. Det kommer också att gå mycket snabbare än gräsgolf, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget och en av deltagarna i SGF:s simulatorgrupp.

– Det är så nytt så vi tror inte att vi har några inomhusspecialister bland spelarna ännu, men det kommer säkert, säger Jonnie Eriksson.

Mer om SM-veckan i Skövde

JSM simulatorgolf

Först ut av de nya officiella svenska mästerskapen är junior-SM som avgörs redan den 12 november 2022 på Indoor Golf i Nacka Forum i Stockholm. Åtta av landets bästa flick- respektive pojkjuniorer gör upp om mästartitlar i två olika grenar:

✓ Traditionellt matchspel, som spelas på simulatorversionen av Barsebäcks Ocean Course.

✓ Duell 18 slag, en ny simulatoranpassad gren där spelarna turas om att slå slag mot ett mål och där avståndet till målet byts efter varje slag.

JSM-finalerna kommer att sändas live på Svensk Golf och KlubbTV, med start 16.00 lördag 12 november.

Mer om JSM simulatorgolf

Skribent

Porträttbild på Göran.

Fler nyheter

 1. Dubbla SM-guld till Kammerstad
 2. SM simulatorgolf

  Dubbla SM-guld till Kammerstad

  Johan Kammerstad lämnade Skövde och SM-veckan med dubbla guld. Dagens finalpass för paragolfare innebar två möten mellan Johan Kammerstad och Oskar Jonsson.

  Match på Barsebäcks Ocean Course inledde och det blev en svängig match. Inför hål 18:e ledde Kammerstad med ett upp men chippade ned i en bunker och Jonsson utjämnade.

  Finalmatchen, den första i historien skulle avgöras via extra hål.   
      
  Efter att ha slagit sig till högra ruffen stod Kammerstad med 163 meter kvar och en järn-6 händerna. Det slaget satte han upp innanför den cirkel på 2,4 meter som innebär att nästa slag räknas som sänkt.

  I SVT:s sändning kallades slaget för mästerligt. När Jonsson inte lyckades matcha birdien stod det klart att Johan Kammerstad från Askersunds Golfklubb spelat hem matchspelet i SM i simulatorgolf.
   
  I SVT:s sändning intervjuades Kammerstad direkt efter segern av Peter Jonsson.

  -Det blev spännande på slutet. Jag tycker att närspelsslagen är väldigt svåra, så jag klantade på 18:e. Slagmässigt var det bra och så fick jag till det på särspelshålet med inspelet.

  -Det är jättekul. Jag har aldrig spelat indoor golf förut, jag har sågat det tidigare. Men nu när jag har testat så är det helt fantastiskt, det är jättekul och perfekt vintertid.

  Finalen i duell slutade även den med seger för Kammerstad. Denna gång avgjorde han på hål 17 och segersiffrorna skrevs till 3/1. 

  Det blev dubbla silver för Oskar Jonsson från Karlskoga Golfklubb. I intervju efter spelet fick han frågan hur man kan följa honom framöver. Svaret förvånade lite. Ni hittar mig på Spotify som Oskar With K.

  SM-veckan ett stort evenemang

  Att vara del av ett stort idrottsevenemang innebär nya upplevelser. Under söndagen flyttades starttiderna av golfens finaler för att skidtävlingen på Billingen drog ut och tiden.

  Nästa år är det Luleå och Boden som är värdstäder för SM-veckan vinter. Simulatorgolf finns med stor sannolikhet med på programmet även då.

  Resultat

  Match
  1. Johan Kammerstad, Askersunds GK.
  2. Oskar Jonsson, Karlskoga GK
  3. Philip Arm, Landeryds GK
  3. Jesper Gutke, Dynekilens GG

  Duell
  1. Johan Kammerstad, Askersunds GK.
  2. Oskar Jonsson, Karlskoga GK
  3. David Persson, Borås GK
  3. Philip Arm, Landeryds GK

 3. Entré för paragolf
 4. SM simulatorgolf

  Entré för paragolf

  Den svenska paragolfeliten intog under lördagen simulatorerna i Arena Skövde. De är på plats för att spela om mästerskapstitlar i match och duell.

  Världstian Johan Kammerstad hade en tung start och var två ned efter två hål. Därefter visade han klass och tog sig vidare till semifinal i både match och duell.

  Även Philip Arm och Oskar Jonsson spelar semifinal i båda disciplinerna under söndagen.

  Golfen kommer att stå i centrum i Arena Skövde under sista dagen av årets SM-vecka vinter.

  Redan klockan 8:30 startar de första semifinalerna. Alla semifinaler sänds live på Svenska Golfförbundets Facebook.

  Finalerna sänds i SVT Play med start 12:30 och 14:00 sänds golfen även i SVT 1.  
    
  Match – semifinaler
  8:30 Oskar Jonsson - Philip Arm
  8:30 Johan Kammerstad – Jesper Gutke

  Duell – semifinaler
  ca. 10:30 Oskar Jonsson – David Persson
  ca. 11:00 Philip Arm – Johan Kammerstad

  Finaler
  13:00 Match
  14:30 Duell

 5. Historiska SM-guld utdelade
 6. SM simulatorgolf

  Historiska SM-guld utdelade

  Malin Spångberg, Ebba Olsson och Rasmus Rosin så heter mästarna vid det första svenska mästerskapet i simulatorgolf.

  Spelplats var Arena Skövde när simulatorgolf tog svensk golf in i RF:s SM-vecka vinter.

  Dubbla guld

  Rasmus Rosin tog dubbla guld, seger både i match och duell.

  - Vilken match vi fått se, utbrast kommentator Peter Jonsson i SVT:s direktsändning när matchen mot Anton Moström avgjorts på 17:e green på Barsebäck Ocean Course.

  Rasmus var åtta under par efter sex birdies och en eagle när det både finalisterna tog i hand och tackade varandra. Expertkommentator Jonnie Eriksson konstaterade: Det här har inte Anton förlorat, det här har Rasmus vunnit.

  - Det var jättekul. Det var bra spel från start till mål. Båda spelade bra, Anton satt en chip och jag sänkte ett slag och så delade vi många hål på birdie så en jätterolig match att spela. Det här kommer jag att minnas för alltid, första gången som detta mästerskap spelas och jag får ta två guld, sa Rasmus Rosin efter avslutat spel till SVT.

  Supportar på hemmaplan

  Även damernas match var välspelade. Segrarinnan Malin Spångberg gjorde sex birdies på sin väg mot SM-guld. Hon hade tagit ledigt från sitt jobb som förskollärare för att spela SM. På förskolan följde alla barn och lärare Malins match via SVT:s livesändning.

  - Mina nerver nästan tog över här mot slutet kändes det som. Jag fokuserade på att bollen skall framåt, det är det enda bollen skall, den skall framåt. Jag är mest nöjd att jag vågar släppa lös drivern och lita på mitt spel, lita på att slagen och formen är där, sa Malin till SVT efter segern.

  Även segrarinnan i duell, Ebba Olsson, hade supportrar på hemmaplan som följde spelet. Hon jobbar inom vården och på hennes avdelning följdes Ebbas väg mot SM-guld.

  - Den bästa födelsedagspresenten på länge. Jag jättenöjd att jag tog mig hit och till kvartsfinal. Att jag skulle ta SM-guld var ett drömscenario. Så jag är jättenöjd att simulatorgolf har blivit en grej, då jag inte gillar att vara ute på vintern, sa en skrattande Ebba till SVT efter segern. 

  Paragolf gör entré

  De kommande dagarna fortsätter SM i simulatorgolf. I helgen är det paragolfare som tar plats i golfarenan som är inhyst i Arean Skövde. 

  Alla medaljörerna fick ta emot sina medaljer vid en ceremoni på Hertig Johans torg i central Skövde som inledning på kvällens After Game. Hanna Ferm tog över på scen när alla medaljer var utdelade.

  Resultat

  Herrar Match
  1. Rasmus Rosin, Landeryds GK
  2. Anton Moström, Örebro CG&CC
  3. Jonas Gullberg, PGA Sweden National
  3. Pontus Stjärnfeldt, Haninge GK

  Damer Match
  1. Malin Spångberg, Falun Borlänge GK
  2. Andréa Nord, Glasrikets GK Växjö
  3. Alice Johansson, Gävle GK
  3. Ebba Olsson, Trummenäs GK

  Herrar Duell
  1. Rasmus Rosin, Landeryds GK
  2. Jesper Sandborg, Landeryds GK
  3. Jonas Gullberg, PGA Sweden National
  3. Felix Pålson, Lidingö GK

  Damer Duell
  1. Ebba Olsson, Trummenäs GK
  2. Kajsalotta Svarvar, Halmstad GK
  3. Andréa Nord, Glasrikets GK Växjö
  3. Alice Johansson, Gävle GK