Deltagarna i finalen

Herrar

Bland herrarna hittar vi flertalet spelare från den svenska proffstouren, MoreGolf Mastercard Tour, och även en del simulatorgolf-experter. 

Jonas Gullberg, PGA Sweden National
Segrade i kvalet på 13 under par. Spelat en del på den svenska proffstouren, MoreGolf Mastercard Tour, och driver nu även en podd tillsammans med två tränare – Golfens enda podcast.

Pontus Stjärnfeldt, Haninge GK
Gått på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala. Spelat på MoreGolf Mastercard Tour. Har drivit Indoor Golf i Nacka och genomgår nu Högre Tränarutbildningen.

Anton Moström, Örebro City G&CC
Spelar på MoreGolf Mastercard Tour. Driver simulatorgolfhall i Örebro. 

Stefan Emmoth, Gullbringa G&CC
Uppvuxen på Bro-Bålsta GK. Vunnit DM i Göteborg två gånger. Spelade collegegolf i North Carolina. 

Rasmus Rosin, Landeryds GK
Kvalade in till Challenge Tour på Österåker. Spelar på MoreGolf Mastercard Tour. Andraplats efter rond 1 i den nystartade virtuella NEXT Golf Tour. 

Lucas Norman, Bryngfjordens GK
Spelat på MoreGolf Mastercard Tour de senaste åren. Huvudränare på Sommarro Golf och Kristinehamn GK. Har spelat på college i North Carolina i fyra år.                               

Felix Pålson, Lidingö GK
Spelar på European Challenge Tour. Delad tredjeplats på den nystartade virtuella NEXT Golf Tour. RIG Uppsala. Har tidigare drivit anläggning med simulatorgolf. 

Jesper Sandborg, Landeryds GK
Spelar på European Challenge Tour. Tog sig igenom hela DP World Tour kvalstegen 2019 och fick spela några tävlingar på touren. 

Damer

Alice Johansson, Gävle GK
Internationell erfarenhet från spel med flicklandslaget under året. En av de yngsta i startfältet. Segrade i kvalet på tre under par. 

Ebba Julia Olsson, Trummenäs GK
Aspero Idrottsgymnasium, Cal State Fullerton college 2015-2016. 

Kajsalotta Svarvar, Halmstad GK
Med i det svenska flicklandslag som tog silver vid lag-EM 2022. Hon segrade i amatörkvalet till den svenska Europatourtävlingen Scandinavian Mixed där Linn Grant segrade.

Elin Eriksson, Skövde GK
Hemmaspelaren vid årets SM. Tränare på Skövde GK. 

Malin Spångberg, Falun-Borlänge GK
Spelar på den nordiska proffstouren, Ahlsell Nordic Golf Tour. 

Andréa Nord, Glasrikes GK
Spelat på svenska juniortouren och flera gånger på högsta nivån - Teen Tour Elite. Påbörjar Högre tränarutbildningen i vår. 

Sandra Eneroth, Partille GK
Proffs sen 2002. Spelat på SGF Senior Tour. 

Frida Bräster, Sollentuna GK
Arbetar på Svenska Golfförbundet som ansvarig för proffstourerna. 

Paragolfare

Världsstjärnor till SM veckan är vad som bjuds i paragolfklassen där sex av åtta spelare är rankade topp-100 i världen på WR4GD – World Ranking for Golfers with Disability.

Oskar Jonsson, Karlskoga GK
Segrare av kvalet till SM. Spelar på Folksam Paragolf Tour och även en del tävlingar på SGF Golf Ranking för herrar. 

Johan Kammerstad, Askersunds GK, WR4DG 10
Tidigare världsettan är nu 10:a på WR4DG och högst rankad av spelarna i Skövde Arena. Har flertalet internationella segrar både i lag och individuellt, där segern i Australian All Abilities Championship 2018 sticker ut lite extra.

Felix Norrman, Arboga GK, WR4DG 28
Hade stora framgångar när den första upplagan av U.S. Adaptive Open avgjordes på Pinehurst Resort 2022. Efter förlust i särspel om segern slutade Felix på andraplats i detta mästerskap genomfört av amerikanska golfförbundet – USGA.

Philip Arm, Landeryds GK, WR4DG 56
Spelar på Folksam Paragolf Tour. Tog guld i SM Match för paragolfare i kategori 2, 2022. 

Johnny Granberg, Arninge GK, WR4DG 66
Spelar på Folksam Paragolf Tour. Tog guld i SM Match för paragolfare i kategori 1, 2022. Utsågs till Årets paragolfare 2021. 

Jesper Gutke, Dynekilens GK, WR4DG 83
Årets paragolfare prisad av Henrik Stenson 2018. Toppade rankingen i Folksam Paragolf Tour 2017. Deltog i Special Olympics World Summer Games i Los Angeles 2015. 

Magnus Grimberg, Haverdals GK
Spelar på Folksam Paragolf Tour. Segrade i Henrik Stenson Paragolf Challenge 2020. 

David Persson, Borås GK
Spelar på Folksam Paragolf Tour. David är ganska ny på touren och avancerade till A-klassen under förra året. Han hade som bäst en 3:e placering under 2022. 

Fler nyheter

 1. Dubbla SM-guld till Kammerstad
 2. SM simulatorgolf

  Dubbla SM-guld till Kammerstad

  Johan Kammerstad lämnade Skövde och SM-veckan med dubbla guld. Dagens finalpass för paragolfare innebar två möten mellan Johan Kammerstad och Oskar Jonsson.

  Match på Barsebäcks Ocean Course inledde och det blev en svängig match. Inför hål 18:e ledde Kammerstad med ett upp men chippade ned i en bunker och Jonsson utjämnade.

  Finalmatchen, den första i historien skulle avgöras via extra hål.   
      
  Efter att ha slagit sig till högra ruffen stod Kammerstad med 163 meter kvar och en järn-6 händerna. Det slaget satte han upp innanför den cirkel på 2,4 meter som innebär att nästa slag räknas som sänkt.

  I SVT:s sändning kallades slaget för mästerligt. När Jonsson inte lyckades matcha birdien stod det klart att Johan Kammerstad från Askersunds Golfklubb spelat hem matchspelet i SM i simulatorgolf.
   
  I SVT:s sändning intervjuades Kammerstad direkt efter segern av Peter Jonsson.

  -Det blev spännande på slutet. Jag tycker att närspelsslagen är väldigt svåra, så jag klantade på 18:e. Slagmässigt var det bra och så fick jag till det på särspelshålet med inspelet.

  -Det är jättekul. Jag har aldrig spelat indoor golf förut, jag har sågat det tidigare. Men nu när jag har testat så är det helt fantastiskt, det är jättekul och perfekt vintertid.

  Finalen i duell slutade även den med seger för Kammerstad. Denna gång avgjorde han på hål 17 och segersiffrorna skrevs till 3/1. 

  Det blev dubbla silver för Oskar Jonsson från Karlskoga Golfklubb. I intervju efter spelet fick han frågan hur man kan följa honom framöver. Svaret förvånade lite. Ni hittar mig på Spotify som Oskar With K.

  SM-veckan ett stort evenemang

  Att vara del av ett stort idrottsevenemang innebär nya upplevelser. Under söndagen flyttades starttiderna av golfens finaler för att skidtävlingen på Billingen drog ut och tiden.

  Nästa år är det Luleå och Boden som är värdstäder för SM-veckan vinter. Simulatorgolf finns med stor sannolikhet med på programmet även då.

  Resultat

  Match
  1. Johan Kammerstad, Askersunds GK.
  2. Oskar Jonsson, Karlskoga GK
  3. Philip Arm, Landeryds GK
  3. Jesper Gutke, Dynekilens GG

  Duell
  1. Johan Kammerstad, Askersunds GK.
  2. Oskar Jonsson, Karlskoga GK
  3. David Persson, Borås GK
  3. Philip Arm, Landeryds GK

 3. Entré för paragolf
 4. SM simulatorgolf

  Entré för paragolf

  Den svenska paragolfeliten intog under lördagen simulatorerna i Arena Skövde. De är på plats för att spela om mästerskapstitlar i match och duell.

  Världstian Johan Kammerstad hade en tung start och var två ned efter två hål. Därefter visade han klass och tog sig vidare till semifinal i både match och duell.

  Även Philip Arm och Oskar Jonsson spelar semifinal i båda disciplinerna under söndagen.

  Golfen kommer att stå i centrum i Arena Skövde under sista dagen av årets SM-vecka vinter.

  Redan klockan 8:30 startar de första semifinalerna. Alla semifinaler sänds live på Svenska Golfförbundets Facebook.

  Finalerna sänds i SVT Play med start 12:30 och 14:00 sänds golfen även i SVT 1.  
    
  Match – semifinaler
  8:30 Oskar Jonsson - Philip Arm
  8:30 Johan Kammerstad – Jesper Gutke

  Duell – semifinaler
  ca. 10:30 Oskar Jonsson – David Persson
  ca. 11:00 Philip Arm – Johan Kammerstad

  Finaler
  13:00 Match
  14:30 Duell

 5. Historiska SM-guld utdelade
 6. SM simulatorgolf

  Historiska SM-guld utdelade

  Malin Spångberg, Ebba Olsson och Rasmus Rosin så heter mästarna vid det första svenska mästerskapet i simulatorgolf.

  Spelplats var Arena Skövde när simulatorgolf tog svensk golf in i RF:s SM-vecka vinter.

  Dubbla guld

  Rasmus Rosin tog dubbla guld, seger både i match och duell.

  - Vilken match vi fått se, utbrast kommentator Peter Jonsson i SVT:s direktsändning när matchen mot Anton Moström avgjorts på 17:e green på Barsebäck Ocean Course.

  Rasmus var åtta under par efter sex birdies och en eagle när det både finalisterna tog i hand och tackade varandra. Expertkommentator Jonnie Eriksson konstaterade: Det här har inte Anton förlorat, det här har Rasmus vunnit.

  - Det var jättekul. Det var bra spel från start till mål. Båda spelade bra, Anton satt en chip och jag sänkte ett slag och så delade vi många hål på birdie så en jätterolig match att spela. Det här kommer jag att minnas för alltid, första gången som detta mästerskap spelas och jag får ta två guld, sa Rasmus Rosin efter avslutat spel till SVT.

  Supportar på hemmaplan

  Även damernas match var välspelade. Segrarinnan Malin Spångberg gjorde sex birdies på sin väg mot SM-guld. Hon hade tagit ledigt från sitt jobb som förskollärare för att spela SM. På förskolan följde alla barn och lärare Malins match via SVT:s livesändning.

  - Mina nerver nästan tog över här mot slutet kändes det som. Jag fokuserade på att bollen skall framåt, det är det enda bollen skall, den skall framåt. Jag är mest nöjd att jag vågar släppa lös drivern och lita på mitt spel, lita på att slagen och formen är där, sa Malin till SVT efter segern.

  Även segrarinnan i duell, Ebba Olsson, hade supportrar på hemmaplan som följde spelet. Hon jobbar inom vården och på hennes avdelning följdes Ebbas väg mot SM-guld.

  - Den bästa födelsedagspresenten på länge. Jag jättenöjd att jag tog mig hit och till kvartsfinal. Att jag skulle ta SM-guld var ett drömscenario. Så jag är jättenöjd att simulatorgolf har blivit en grej, då jag inte gillar att vara ute på vintern, sa en skrattande Ebba till SVT efter segern. 

  Paragolf gör entré

  De kommande dagarna fortsätter SM i simulatorgolf. I helgen är det paragolfare som tar plats i golfarenan som är inhyst i Arean Skövde. 

  Alla medaljörerna fick ta emot sina medaljer vid en ceremoni på Hertig Johans torg i central Skövde som inledning på kvällens After Game. Hanna Ferm tog över på scen när alla medaljer var utdelade.

  Resultat

  Herrar Match
  1. Rasmus Rosin, Landeryds GK
  2. Anton Moström, Örebro CG&CC
  3. Jonas Gullberg, PGA Sweden National
  3. Pontus Stjärnfeldt, Haninge GK

  Damer Match
  1. Malin Spångberg, Falun Borlänge GK
  2. Andréa Nord, Glasrikets GK Växjö
  3. Alice Johansson, Gävle GK
  3. Ebba Olsson, Trummenäs GK

  Herrar Duell
  1. Rasmus Rosin, Landeryds GK
  2. Jesper Sandborg, Landeryds GK
  3. Jonas Gullberg, PGA Sweden National
  3. Felix Pålson, Lidingö GK

  Damer Duell
  1. Ebba Olsson, Trummenäs GK
  2. Kajsalotta Svarvar, Halmstad GK
  3. Andréa Nord, Glasrikets GK Växjö
  3. Alice Johansson, Gävle GK