Nordic Golf Tours ranking blir “Road to Creekhouse Ladies Open”

De tre spelare som ligger högst på den nordiska proffstourens Order of Merit efter Skaftö Open får wildcard till Sveriges nya Europatourtävling i september.

Creekhouse Ladies Open är en helt ny tävling på damernas Europatour (LET), den högsta nivån i Europa. Tävlingen förväntas enligt plan spelas på Kristianstads Golfklubb i Åhus den 3–6 september. Nu står det klart att tävlingen namnger Nordic Golf Tours Order of Merit 2020.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Creekhouse Ladies Open. Det gör tävlingstrappan tydligare och ger våra spelare chans att redan under 2020 prova på spel på den högsta europeiska nivån. Vi tror också att samarbetet gör Nordic Golf Tours deltävlingar mer attraktiva, med bättre och större startfält, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Nordic Golf Tour.

”Talangfulla spelare får chansen att spela på högsta europanivå”

Pelle Krüger, VD för titelsponsorn Creekhouse Management kommenterar:

– Vi är naturligtvis stolta att kunna bidra till detta initiativ, där vi i dessa tider hoppas på att få vara en ljusglimt framåt. Genom ”Road to Creekhouse Ladies Open” får ytterligare några talangfulla spelare chansen att spela en tävling på högsta europanivå i deras satsning mot toppen.

– Det krävs samarbeten och gemensamt tänk för att hjälpa golfens utveckling generellt och våra lovande golfproffs i synnerhet, och detta är bara ett av många exempel på vad man kan göra med gemensamma krafter, säger Pelle Krüger.

Reviderat tävlingsschema med anledning av Covid-19

Med tanke på den rådande coronapandemin har Nordic Golf Tours tävlingsschema reviderats något. Den planerade tävlingen i Danmark 3–5 juni ställs in och tävlingarna som skulle spelats på Tegelberga och Skaftö under våren flyttas fram till vecka 34 och 35.

– Det som händer i vår omvärld just nu är givetvis djupt olyckligt och vi följer noga situationen och de råd och riktlinjer som beslutas. Det är tråkigt att Danmark inte kan genomföra sin tävling, men vi har full förståelse för beslutet. Nu hoppas vi att läget stabiliseras så att Nordic Golf Tour kan bli den trygga och glädjande golffest den är tänkt att vara, säger Sofia Pettersson.

Uppdaterat tävlingsprogram Nordic Golf Tour

* Svenska Golfförbundet följer noga riktlinjer och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet. Fler förändringar i spelschemat kan komma att bli aktuella.

* Sedan publiceringen av denna artikel har Creekhouse Ladies Open skjutits upp till 3-6 juni 2021. 

Fler nyheter

 1. Road To Creekhouse Ladies Open 2021
 2. Nordic Golf Tour

  Road To Creekhouse Ladies Open 2021

  Idag kom besked från arrangören av den nya svenska tävlingen på Ladies European, Tour Creekhouse Ladies Open, att tävlingen flyttas till nästa år. Nytt speldatum blir 3–6 juni 2021.

  I pressmeddelandet lyfter arrangören vikten av att Creekhouse Ladies Open vill erbjuda en evenemangsupplevelse som går utöver golf, både för det lokala samhället och för gäster som kommer från hela världen till den lilla sommarstaden med den stora banan på Kristianstad Golfklubb i Åhus.

  Road to Creekhouse Ladies Open är vägen in i tävlingen för tre toppspelare på Nordic Golf Tour. Denna väg finns kvar då årets ranking kommer att ligga till grund för inbjudningar till Creekhouse Ladies Open 2021.

  Även Västerås siktar på 2021
  Nedan finns ett uppdaterat tävlingsprogram för Nordic Golf Tour. Den uppmärksamme noterar att Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider på Västerås Golfklubb inte längre finns med. Även arrangören av den tävlingen siktar mot nästa säsong. Ambitionen till 2021 är att återigen finnas med både på Nordic Golf Tour och LET Access Series. cccc

  För damer innebär det uppdaterade tävlingsprogrammet att det nu blir fem tävlingar på Nordic Golf Tour och två tävlingar på Swedish Golf Tour under årets säsong.  

  Datum Tävling Spelplats Tour
  23–25/7 GolfUppsala Open GolfUppsala Söderby NGT
  13–15/8 Swedish PGA Championship presented by Ahlsell Allerum GK NGT
  20-22/8 Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun Tegelberga GK NGT
  28-30/8 Didriksons Skaftö Open Skaftö GK NGT
  8-9/9 Johannesberg Open Johannesbergs GK SGT
  11-12/9 Hagge Open by Kompressorteknik MLAB Hagge GK SGT
  7–9/10 SM Match presented by Greatdays Ekerum Resort NGT  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Grönt ljus för NGT
 4. My Leander svingar
  Nordic Golf Tour

  Grönt ljus för NGT

  Det blir tourstart på Nordic Golf Tour i Uppsala på GolfUppsala Söderby . Från och med 1 juli är det grönt ljus för både Nordic Golf Tour och MoreGolf Masterscard Tour i Sverige.

  Detta beslutade Svenska Golfförbundet och PGA of Sweden efter Folkhälsomyndighetens besked den 29 maj om riktlinjer för tävlingsidrott. När tourerna startar gör de det utan publik, utan caddies samt följer övriga delar av de Tillfälliga kompletterande tävlingsvillkor 2020 som gäller från och med 1 juli.

  Några röster om tourstarten
  – Med full förståelse och respekt för rådande situation och de svåra beslut myndigheter och regering behöver ta, är det en stor lättnad att de som försöker leva på sin idrott, i det här fallet golf, får möjlighet att göra det. De får helt enkelt tillbaka sina jobb, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

  –  Det känns mycket bra att vi kan starta upp tourerna igen. Att tävla är en viktig del av en spelares utveckling och den här perioden har varit prövande. Spelarna har tränat och jobbat hårt för att komma ur detta starkare och bättre, men det är en utmaning att hålla motivationen uppe när osäkerheten är stor, säger Katarina Vangdal, förbundskapten.

  – Det är högtryck i Golfsverige för men för yrkesspelarna har tiden varit oerhört krävande då rådande omständigheter har omöjliggjort tävlingstillfällen och därmed även möjligheten till sitt yrkesutövande. SGF och PGA arbetar mycket nära i frågan och har följt utvecklingen och de rekommendationer och riktlinjer som myndigheter gett. Vi har gjort allt för att få igång tävlandet så fort det bara varit möjligt. Det är glädjande att vi nu kan komma igång med tourerna och att spelarna kan återuppta sitt tävlingsspel, säger Johan Hampf, VD på PGA of Sweden.

  Tävlingsprogram
  Nordic Golf Tours tävlingsprogram säsongen 2020 blir helsvenskt. Det blir besök i Uppland, Västmanland, dubbla tävlingar i Skåne, Bohuslän och Öland.

    

  Datum Tävling Spelplats
  23–25/7 GolfUppsala Open GolfUppsala Söderby
  6–8/8 Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider Västerås Golfklubb
  13–15/8 Swedish PGA Championship presented by Ahlsell Allerum Golfklubb
  20-22/8 Tegelberga Open by Trelleborgs Kommun Tegelberga Golfklubb
  28-30/8 Didriksons Skaftö Open Skaftö Golfklubb
  7–9/10 SM Match presented by Greatdays Ekerum Resort

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Nordic Golf Tour – ett lyft för professionell golf
 6. Nordic Golf Tour

  Nordic Golf Tour – ett lyft för professionell golf

  Europeisk proffsgolf för damer ser 2020 ut att stå starkare än på många år. Nu stärks den ytterligare genom Nordic Golf Tour – ett samarbete mellan de tre nordiska golfförbunden i Sverige, Norge och Danmark.

  Bilden: My Leander slår ut inför storpublik under Skaftö Open 2019. LETAS-tävlingen är tillbaka på spelschemat under 2020.

  – Vi är väldigt glada över det nordiska samarbetet kring Nordic Golf Tour. Genom denna satsning säkerställer vi att spelare från Sverige, Norge och Danmark ges möjlighet att spela stora tävlingar på hemmaplan, där bra spel kan leda hela vägen till världstoppen. Dessutom skapar vi en tour som är attraktiv ur ett marknadsperspektiv, vilket bådar gott för framtiden, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Nordic Golf Tour.

  Åtta tävlingar varav sex på Europanivå

  På Nordic Golf Tours spelprogram för 2020 finns åtta tävlingar i tre länder och det spelas om en total prissumma på 3,4 miljoner kronor. Skaftö Open är med 60 000 euro den tävling som har högst prissumma på årets Nordic Golf Tour.

  Sex av tävlingarna är en del av LET:s undertour LET Access Series. De tre svenska arrangörerna från i fjol på LET Access Series – Skaftö Golfklubb, Västerås Golfklubb och Allerum Golfklubb – finns med även denna säsong. Tillkommer i år gör tävlingar på Tegelberga Golfklubb och GolfUppsala Söderby i Sverige samt på danska Hillerød Golf Club.

  Jakten på tourkort till uppgraderad Ladies European Tour

  De fem spelarna som ligger högst på LET Access Series ranking när säsongen är färdigspelad får tourkort till Ladies European Tour (LET) 2021. När LET presenterade sitt spelschema för säsongen 2020 var det med en rejäl ökning av prispengar och tävlingar i Europa, varav två i Sverige. Det gav en indikation på att samarbete lönar sig och att professionell golf i Europa utvecklas i en positiv riktning.

  Nordic Golf Tours tävlingsschema utgörs även av en tävling som spelas i Norge på Moss & Rygge Golfklubb samt tourfinalen på Ekerum Resort. Dessa två ingår i Nordic Golf Tour men är inte del av LET Access Series.

  Rak väg mot högsta nivå

  – Detta är glädjande både för svensk, nordisk och europeisk proffsgolf. Att vägen från Nordic Golf Tour till amerikanska LPGA Tour nu sitter ihop via LET Access Series och LET ser jag som det viktigaste för fortsatt utveckling, säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.

  – Det är också en indikation på hur viktigt det är med samarbeten. De nordiska golfförbunden skapar Nordic Golf Tour tillsammans, medan LET nu lyfter tack vare samarbete med LPGA Tour, herrarnas europatour och R&A, säger Katarina Vangdal.

  Säsongspremiär på västkusten

  Säsongspremiären på Nordic Golf Tour 2020 blir i slutet av maj med förra årets stora publiktävling, Skaftö Open. Touren avslutas sedan i början av oktober på Öland med SM Match presented by Greatdays på Ekerum Resort.

  Se hela spelschemat

  Swedish Golf Tour

  Den svenska proffstouren Swedish Golf Tour kommer också att finnas kvar, en nivå under Nordic Golf Tour. 2020 består den av fem professionella tävlingar för damer i Sverige.

  Läs mer och se spelschemat