Nordic Golf Tour – ett lyft för professionell golf

Europeisk proffsgolf för damer ser 2020 ut att stå starkare än på många år. Nu stärks den ytterligare genom Nordic Golf Tour – ett samarbete mellan de tre nordiska golfförbunden i Sverige, Norge och Danmark.

Bilden: My Leander slår ut inför storpublik under Skaftö Open 2019. LETAS-tävlingen är tillbaka på spelschemat under 2020.

– Vi är väldigt glada över det nordiska samarbetet kring Nordic Golf Tour. Genom denna satsning säkerställer vi att spelare från Sverige, Norge och Danmark ges möjlighet att spela stora tävlingar på hemmaplan, där bra spel kan leda hela vägen till världstoppen. Dessutom skapar vi en tour som är attraktiv ur ett marknadsperspektiv, vilket bådar gott för framtiden, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Nordic Golf Tour.

Åtta tävlingar varav sex på Europanivå

På Nordic Golf Tours spelprogram för 2020 finns åtta tävlingar i tre länder och det spelas om en total prissumma på 3,4 miljoner kronor. Skaftö Open är med 60 000 euro den tävling som har högst prissumma på årets Nordic Golf Tour.

Sex av tävlingarna är en del av LET:s undertour LET Access Series. De tre svenska arrangörerna från i fjol på LET Access Series – Skaftö Golfklubb, Västerås Golfklubb och Allerum Golfklubb – finns med även denna säsong. Tillkommer i år gör tävlingar på Tegelberga Golfklubb och GolfUppsala Söderby i Sverige samt på danska Hillerød Golf Club.

Jakten på tourkort till uppgraderad Ladies European Tour

De fem spelarna som ligger högst på LET Access Series ranking när säsongen är färdigspelad får tourkort till Ladies European Tour (LET) 2021. När LET presenterade sitt spelschema för säsongen 2020 var det med en rejäl ökning av prispengar och tävlingar i Europa, varav två i Sverige. Det gav en indikation på att samarbete lönar sig och att professionell golf i Europa utvecklas i en positiv riktning.

Nordic Golf Tours tävlingsschema utgörs även av en tävling som spelas i Norge på Moss & Rygge Golfklubb samt tourfinalen på Ekerum Resort. Dessa två ingår i Nordic Golf Tour men är inte del av LET Access Series.

Rak väg mot högsta nivå

– Detta är glädjande både för svensk, nordisk och europeisk proffsgolf. Att vägen från Nordic Golf Tour till amerikanska LPGA Tour nu sitter ihop via LET Access Series och LET ser jag som det viktigaste för fortsatt utveckling, säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.

– Det är också en indikation på hur viktigt det är med samarbeten. De nordiska golfförbunden skapar Nordic Golf Tour tillsammans, medan LET nu lyfter tack vare samarbete med LPGA Tour, herrarnas europatour och R&A, säger Katarina Vangdal.

Säsongspremiär på västkusten

Säsongspremiären på Nordic Golf Tour 2020 blir i slutet av maj med förra årets stora publiktävling, Skaftö Open. Touren avslutas sedan i början av oktober på Öland med SM Match presented by Greatdays på Ekerum Resort.

Se hela spelschemat

Swedish Golf Tour

Den svenska proffstouren Swedish Golf Tour kommer också att finnas kvar, en nivå under Nordic Golf Tour. 2020 består den av fem professionella tävlingar för damer i Sverige.

Läs mer och se spelschemat

Fler nyheter

 1. Kjellker i topp på Allerum
 2. Nordic Golf Tour

  Kjellker i topp på Allerum

  Med ett par på det 54:e och sista hålet säkrade Ljunghusens Sara Kjellker segern i Allerum Open presented by Ahlsell, ett slag före Louise Rydqvist Värnamo och Linda Lundqvist AIK.

  -Superkul, det har varit jätteroliga dagar och jag är jätteglad. Jag visste att jag ledde med två slag över Louise inför sista hålet men jag hade ingen aning om resten av startfältet så jag var lite nervös, säger Sara Kjellker efter prisutdelningen i Klubb-TV.

  Sara fortsätter om vad hon upplever som nycklar för dagens seger.

  -Jag har varit stabil från tee och slagit bra wedgar vilket givit många birdiechanser. Sedan har min tränare varit här vilket betytt mycket då jag varit lugn och trygg, kul att han varit här och hållit mig sansad på lite avstånd.  

  För tredje tävlingen i rad var det en landslagsamatör som segrade på Nordic Golf Tour. Alla tre som segrat på Nordic Golf Tour var med i det svenska landslag som 2019 tog guld vid lag-EM. De tidigare segrarna är Linn Grant i Uppsala och Ingrid Lindblad i Varberg.

  Det är inte bara spelarna från damlandslaget som gör det bra bland amatörerna utan även en del yngre spelare som Landeryds Meja Örtengren som även vid idag vid Allerum Open presented by Ahlsell är med i toppen med en delad femteplats.

  Två AIK:are var de bland proffsen som var med i toppen. Linda Lundqvist hade 65 slag vid avslutningsronden och slutade totalt elva under par vilket förde henne upp till delad andra plats tillsammans med Louise Rydqvist. Josefine Nyqvist var den andra AIK-spelaren med i toppen, hon slutade delad femma.

  Grant i topp av rankingen
  Linn Grant, Rya, slutade fyra idag och leder rankingen – Road to Creekhouse Ladies Open. De tre främsta när säsongen är avslutad får en plats i startfältet vid LET-tävlingen Creekhouse Ladies Open i juni 2021.

  Resultat
  1. Sara Kjellker, Ljunghusen   -12
  2. Linda Lundqvist, AIK          -11
  2.  Louise Rydqvist, Värnamo -11

  Resultat Allerum Open presented by Ahlsell.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Nästa tourstopp Allerum
 4. Nordic Golf Tour

  Nästa tourstopp Allerum

  Allerum Open presented by Ahlsell 13-14 augusti blir den tredje tävlingen för säsongen på Nordic Golf Tour.

  Allerum Golfklubb är en klubb med lång historia av att stå som arrangör för proffstävlingar. Detta är tredje året i rad som damerna välkomnas till Helsingborgsklubben och innan dessa har herrar varit där flertalet gånger.

  -Det ska bli jätteroligt att återigen välkomna damproffsen till Allerum. Tävlingen som p.g.a. Covid-19 tvingats modifieras skulle varit en LETAS-tävling för tredje året i rad, men istället skjuter vi på det stora eventet tills 2021, säger Annelie Weimenhög tävlingsansvarig på Allerum Golfklubb och fortsätter. 

  -Trots omständigheterna känns det roligt att kunna erbjuda alla svenska damproffs en tourtävling eftersom det varit tomt i tävlingskalendern hela våren. Dessutom är det något vi härifrån Allerum gläds åt eftersom våra greenkeepers trimmar banan extra och därmed kan erbjuda våra egna medlemmar och gäster i tourskick.

  Startfältet
  Segrarinnorna från de båda inledande tävlingar av årets tour, Linn Grant från Rya Golfklubb och Ingrid Lindblad från Ringesnäs Golfklubb, kommer båda två till start i Allerum Open presented by Ahlsell. 

  Tävlingen blir internationell även i år med spelare från Danmark och Tyskland samt några svenskor med meriter från både Europatour och spel i USA.

  Hela startfältet

  Banan
  Tävlingsbanan är 5471 meter par 72. Banrekord innehas av amerikanskan Hayley Davis med 66 slag satt vi LETAS-tävlingen 2018. I fjol tangerade norska Tonje Daffinrud banrekordet på väg mot seger.

  Ranking - Road to Creekhouse Ladies Open

  Klubb-TV sänder
  Nyetablerade Klubb-TV, hela Golfsveriges streamingplattform finns på plats. Det blir både intervjuer och livesändningar.

  Sista 9 på fredag 14 augusti är bästa sättet att följa upplösningen av i Allerum Open presented by Ahlsell.


  Publikfritt på touren
  Publikförbudet gäller på tills vidare på Nordic Golf Tour och även för all annan tävlingsgolf i Sverige.

   

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Särspelsseger för Ingrid Lindblad
 6. Nordic Golf Tour

  Särspelsseger för Ingrid Lindblad

  Golfhäftet Masters @ Varberg Västra på Nordic Golf Tour avgjordes efter särspel mellan landslagsspelarna Ingrid Lindblad och Beatrice Wallin. Ingrid avgjorde med eagle på första särspelshålet.

  -Det känns jättebra, det känns bra att det man tränar på lönar sig. Nu senast har jag tränat på tryck framåt och mer draw i bollen, så väldigt skönt att mina järnslag sitter helt ok. Jag missade två greener, fick chippa vid en ena och puttade vid den andra och då satte jag den putten, säger Ingrid Lindblad efter prisutdelningen.

  Hon fortsätter att berätta vilka nycklar i sitt spel hon ser som viktiga för segern:

  -Det är mycket wedgar in på den här banan och jag gillar att slå wedgar. Jag är väldigt bekväm med att slå wedgar och jag försöker att spela mig till avstånd som jag tycker om och det satt väldigt fint idag.   

  Drive följt av en järn-nia från 129 meter till en dryg meter från hål och sänkt putt var segerreceptet i särspelet.

  Offensiv golf sågs från båda spelarna som tog sig till särspel, annars gör du inte sju birdies som Ingrid eller nio som Beatrice gjorde vid dagens rond.

  Både Ingrid och Beatrice finns med i samma landslag som Linn Grant som segrade vid premiären av Nordic Golf Tour. Ett landslag som samlat på pokaler både som lag och som individuella spelare de senaste åren, senaste gången de inte stod överst på prispallen vid lag-EM var 2016 då det blev silver.

  Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslaget, blev intervjuad i Klubb-TV innan särspelet och han nämnde just förmågan att våga spela offensivt från tee och på green som en nyckel till låga scorer och segrar.  

  -Fantastiskt spel av många, både Ingrid och Bea spelar sjukt bra golf. Båda slår många drives där andra spelare slår spoon eller hybrid. De slår många puttar hela vägen fram till hål. De ger sig chansen att göra väldigt många birdies, har de en bra dag blir det många puttar som går i. Lägger man hälften av puttarna kort är det svårt att göra sju eller åtta birdies som båda gjorde idag, säger Fredrik Wetterstrand.

  Fler amatörer som spelade bra
  Det var fler amatörer som spelade bra. Ett slag från särspel på 15 under par slutade Delsjös Elin Esborn som igår slog banrekord med 63 slag. Även utanför topptrion var det amatörer som visade att det kan spela bra golf. Meja Örtengren från Landeyrd är född 2005 och blev fyra medan segrarinnan från förra tävlingen Linn Grant Rya slutade femma.            

  Resultat
  1. Ingrid Lindblad, Ringenäs Golfklubb            -16. 1:a särspelshålet
  2. Beatrice Wallin, Hills Golfklubb                    -16
  3. Elin Esborn, Delsjö Golfklubb                       -15

  Skribent

  Porträttbild på Göran.