Här kan du läsa senaste nytt om Nordic Golf Tour och Swedish Golf Tour.

(News articles in Swedish only – don't hesitate to contact us if you need a translation.)

Nyheter

 1. Seger på hemmaplan för Annelie Sjöholm
 2. Swedish Golf Tour

  Seger på hemmaplan för Annelie Sjöholm

  Annelie Sjöholm från Västerås Golfklubb avgjorde Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider genom att göra birdie på hål 16, 17 och 18.

  -Det känns fantastisk, lite som en dröm det tar nog några dagar att smälta detta. Det känns jättestort att vinna på hemmaklubben och det stöd jag haft av publiken hela veckan har varit fantastiskt, säger Annelie Sjöholm om att segra på hemmaklubben.  

  - Jag gjorde birdie på mina sista tre hål. Jag visste jag låg några slag bakom och behövde en stark avslutning så det var skönt att puttarna äntligen började trilla i, säger Annelie Sjöholm om sin avslutning.  

  De två sista birdieputtarna var inte långa, de var båda runt en meter långa. Detta visar att alla delarna av Annelies spel håller hög klass även när allt står på spel och en stor hemmapublik inget hellre vill än att hon skall ta hem segern.

  Jublet som hördes vid 18:e green när putten trillade kan ha varit det högsta som hörts på Västerås Golfklubb.

  Abbekås Golfklubbs landslagsspelare Maja Stark slutade för andra året i rad tvåa på Västerås Golfklubb när LET Access Series avgjordes där.

  -Det var lika kul som vanligt, jag började lite knackigt och fick inte i några puttar men gjorde inte så många misstag. En onödig blev bogey efter ett dåligt läge i en bunker, men stabilt spel tycker jag, säger Maja Stark efter prisutdelningen.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour damer är den andra för året som samarrangeras med SGF Juniortävlingar. Denna gång är det Johannesberg Open som avgörs 16–18 augusti.

  Resultat

  Ranking LET Access Series

  Ranking Swedish Golf Tour


  Text & Bild:Göran Söderqvist

   

 3. Tätt i toppen
 4. Swedish Golf Tour

  Tätt i toppen

  Elia Folch står som ny ledarinna inför morgondagens avgörande av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Med sina 69 slag idag, för totalt 139 slag, fem under par, leder Folch tävlingen med ett slag.

  Det svängde mycket i toppen under dag två av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. När vi nu kan summera dagen, så hittar vi spanjorskan Elia Folch i ledning, på 139 slag, fem under par. Folch stod för en stabil insats idag och klättrade två placeringar med sina 69 slag.  

  På delad andraplats, endast ett slag efter Folch, befinner sig Nina Pegova, från Ryssland samt Cloe Frankish, från England. De har båda slagit 140 slag, fyra under par. Nina Pegova hade dagens lägsta rond idag, med sina 67 slag, fem under par.

  Det var ganska tufft när regnet kom in över banan. Det kändes som jag missade många slag vid den tiden av ronden. Det var egentligen alla delar av mitt spel som var bra idag, men framför allt järnslagen. Jag avslutade också med att sätta en chip för birdie på sista hålet, säger Nina Pegova efter sin runda.

  Maja Stark från Abbekås Golfklubb, verkar också trivas på Västerås Golfklubb. Ifjol slutade Maja på en andra plats, och idag gjorde hon ett ryck upp på resultatlista med sina 69 slag, tre under par. Maja ligger på en ensam fjärde plats inför morgondagens avgörande runda, två slag efter Elia Folch.

  Två tredjedelar av tävlingen är avklarade. Finalrundan återstår och imorgon eftermiddag vet vi vem som får lyfta pokalen. Spelet börjar klockan 08:10, och ledarbollen slår ut klockan 10:00.

   

  Resultat ( https://golf.se/for-spelaren/tavlingar/swedish-golf-tour/tavling/#/competition/1822067/leaderboard ) 

  Startlista ( https://golf.se/for-spelaren/tavlingar/swedish-golf-tour/tavling/#/competition/1822067/teetimes/3/0 )

   

 5. Särspelsseger för Theandersson i Landeryd Masters
 6. Swedish Golf Tour

  Särspelsseger för Theandersson i Landeryd Masters

  Victor Theandersson, Ekerum Golfklubb, tog vid Landeryd Masters ingående i Swedish Golf Tour sin första seger som professionell. Trots en imponerande avslutande rond av Victors på 63 slag räckte det inte hela vägen till seger, men väl till särspel.

  I särspelet som startade på 18:e hålet inför storpublik fick Victor sällskap av hemmaspelaren Gabriel Axell och Linus Lilliendahl från Högbo Golfklubb.

  -Det var ett dåligt inspel, men putten var bra riktigt bra, säger Victor Theandersson efter att ha avgjort Landeryd Master genom att sänka en putt på 20 meter på första särspelshålet.

  Victors rond på 63 slag var händelserik och innehöll sex birdies, en eagle och en hole-in-one.

  -Det var jättekul, bra spel och så hade jag lite flyt också. Detta är den bästa ronden jag gjort på tävling och en hole-in-one är alltid kul också, säger Victor Theandersson med ett leende efter prisutdelningen.

  Linus Lilliendahl och Gabriel Axell slutade delade tvåor. För Linus var det viktigt med en topplacering då han tack vare den nu är klar för spel i Åhus KGK ProAm 2019 i nästa vecka.

  Gabriel och hans klubbkompisar från Landeryd drog genom sitt spel storpublik till avslutningsdagen av Landeryd Masters. I publikleden syntes många unga med Landeryds klubbtröja på sig. Några av dem sågs även sticka ut på banan direkt efter att tävlingen var avslutad. Om något eller några år är det säkert några som idag fanns i publiken som drar publiken till Landeryd Masters.

  Nästa tävling på Swedish Golf Tour för herrar är Åhus KGK ProAm 2019 på Kristianstads Golfklubb i Åhus 15–17 augusti.

  Resultatlista

  Golfbox Nordic Golf League Ranking

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 7. Nobuhle Dlamini leder i Västerås
 8. Swedish Golf Tour

  Nobuhle Dlamini leder i Västerås

  Nobuhle Dlamini från Eswatini, tidigare Swaziland, är i topp efter 68 slag (-4) och bogeyfritt fram till hennes sista hål vilket vid första ronden var Västerås Golfklubbs 8:e.

  -Det var en bra rond, rätt stabil. Jag startade på nionde hålet och startade med en birdie och gjorde sedan en hel del stabila par några birdies. Tyvärr tappade jag ett slag på sista hålet, men jag är nöjd med ronden som helhet, säger Nobuhle Dlamini efter att ha signerat sitt scorekort.

  Idag fick Swedish Golf Tour se en comeback av en av Sveriges bästa spelare genom tiderna som även lyft Solheim Cup-pokalen som kapten för Europa.  

  Catrin Nilsmark gjorde comeback som tävlingsspelare när Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider inleddes på Västerås Golfklubb under torsdagen.

  -Jag fick lite sug efter golf helt plötsligt efter elva år och har knappt hållit i en klubba. Det hände för ett par månader sedan. Jag messade faktiskt Anna och frågade om inte jag kunde får en inbjudan, säger Catrin Nilsmark efter comebackronden.   

  Efter att ha signerat sitt scorekort för 73 slag, ett över par, sa Catrin att hennes comeback är allvarligt menad och att siktet är att spela på amerikanska Legends Tour vilket är damernas seniortour.

  Hon siktar på debut i Senior LPGA Championship som avgörs i Indiana i oktober. Innan dess kommer hon även till start i Scandic PGA Championship på Allerum Golfklubb sista dagarna i augusti vilket är Sveriges tredje tävling ingående i LET Access Series.

  Catrin ligger efter första ronden på delad 27:e plats vilket med god marginal är innanför kvalgränsen som efter andra ronden dras vid 45:e plats och de som delar den placeringen.  

  I samma boll som Catrin spelade finska Sanna Nuutinen som med 69 slag ledde i klubbhuset när förmiddagsgänget spelat, nu är hon ett slag efter.

  Tredje spelare i bollen var hemmaspelaren Annelie Sjöholm som med 70 slag även hon är med i toppen. Annelie är inför veckans tävling bästa svenska på LET Access Series ranking med en 15:e plats.

  Tävlingen avgörs över 54 hål vilket innebär att på lördag eftermiddag koras segrarinnan i årets upplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Likt förra årets premiärtävling presenteras banan i ypperligt skick och klubbens tävlingsorganisation löser allt runt om kring på ett utmärkt sätt.

  Leaderboard

  Filmade intervjuer med Nobuhle, Catrin och Annelie finns på Swedish Golf Tours Facebook.

  Text & Bild: Göran Söderqvist

 9. Mästarna tävlar hemma på Landeryd
 10. Swedish Golf Tour

  Mästarna tävlar hemma på Landeryd

  När Landeryds Golfklubb står värd för Landeryd Masters på Swedish Golftour finns 13 hemmaspelare med i startlistan. Fyra av dessa var med i laget när Landeryds Golfklubb i mitten av juli spelade hem Lag-SM på Barsebäck Golf & Country Club.

  Golf som idrott både för barn, ungdomar och tävlingsspelare både unga som lite äldre verkar vara något som Landeryds Golfklubb har hitta framgångsnycklar till. Det är inte bara herrarna SM-guld som tyder på detta.

  Vid en närmare titt har klubben fler juniorspelare som spelar i tävlingar ingående i SGF Golfranking än någon annan av Sveriges 454 klubbar. Likaså är det om tävlande seniorer och juniorer slås ihop, Landeryd har flest spelare.

  Enstaka toppar eller framgångar kan ibland bero på tillfälligheter, men när det går att stapla dessa på hög då har det aldrig något med tur eller tillfälligheter att göra. Det handlar då ofta istället om en organisation med tydliga mål där det även går att hitta en kombination av kompetens och engagemang. Kombineras detta med hårt målmedvetet jobb över tid så ger det effekt och skapar framgångar.

  Mitt på förstasidan på klubbens hemsida står det ”SM GULD 2019” och ”GOLFPAKET & BOENDE” i samma typsnitt och i samma storlek. Idrott och affärer hand i hand verkar vid en yttre betraktelse vara lika viktigt för Landeryds Golfklubb.

  Ett klick till på hemsidan visar att klubben har en handfull tränare, tre manliga och två kvinnliga. På tränarsidan presenteras även en golfutbildad sjukgymnast. Egen tour, utbildade ledare och massor med juniorer i medlemsregistret har också del i vad som gör Landeryds Golfklubb framgångsrika.        

  Hemmaspelare till start
  I årets upplaga av Landeryd Masters peggar dessa hemmaspelare onsdag 7 augusti: Jesper Sandborg, Niclas Weiland, Gabriel Axell, Johannes Axell, Andreas Andersson, Robin Bojar, William Ekeroth, Wilmer Håkanson, Linus Jonsson, Kristoffer Larsson, Markus Mellqvist, Pontus Samuelsson och William Östlund.

  Deltagarlista

  Program Landeryd Masters
  Onsdag 7/8, rond 1
  Torsdag 8/8 rond 2
  Fredag, 9/8, rond 3


  Text: Göran Söderqvist Foto: Christian Nilsson

 11. LETAS i Västerås
 12. Swedish Golf Tour

  LETAS i Västerås

  LET Access Series besöker i veckan Sverige för andra gången i år. Arrangörsklubb är Västerås Golfklubb som för andra året genomför Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, speldagar är 8–10 augusti.

  Spelare från Sverige och ytterligare 23 länder kommer att tampas om rankingpoäng som i slutet av säsongen för toppspelarna ger en plats på Ladies European Tour och om 35 000 euro i prispengar. För de två bästa amatörerna väntar en 18-hålsrunda med tävlingens värdinna Anna Nordqvist på Västerås GK veckan efter tävlingen – en del i majorsegrarens satsning på att inspirera unga lovande golftjejer i Sverige.

  Hemmahopp och andra spelare att hålla koll på
  Mest meriterad i startfältet är Catrin Nilsmark, som påbörjar sin satsning mot seniortouren med att spela Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Två segrar på europatouren, en på LPGA-touren samt en handfull framträdande som spelare i Solheim Cup och två som kapten.

  En nybliven europamästare kommer också till start i Maja Stark från Abbekås Golfklubb. Maja är fortfarande amatör och slutade tvåa i fjolårets premiärupplaga av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider.
   
  Annelie Sjöholm och Sofia Ljungqvist är båda från arrangerande Västerås Golfklubb. Annelie är bäst placerad svenska på LET Access Series ranking inför hemmatävlingen med en 15:e plats. Hon gör sitt andra år som proffs och siktet är inställt på europatouren redan till nästa säsong.

  Från Västmanland deltar även Hanna Åhlander, Frösåker GK, Sandra Abrahamsson, Skerike GK och Isabelle Johansson, Sala-Heby GK.

  Till start
  Till start kommer spelare från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Sydkorea, England, Australien, Franrike, Tjeckien, Lettland, Spanien, Ryssland, Belgien, Italien, Swaziland, Skottland, Österrike, Nederländerna, Malaysia, Wales, Argentina, Tyskland, Schweiz och Sydafrika.

  Program Anna Nordqvist Västerås Open
  Torsdag 8/8, rond 1 - första start kl 8.00
  Fredag, 9/8, rond 2 - första start kl 8.00
  Lördag, 10/8 rond 3 - första start kl 8.00 (Prisutdelning ca 15.00)

  Mer information LET Access Series


  Text & foto: Göran Söderqvist

För frågor kontakta

Sofia Pettersson