Här kan du läsa senaste nytt om Nordic Golf Tour och Swedish Golf Tour.

(News articles in Swedish only – don't hesitate to contact us if you need a translation.)

Nyheter

 1. Tegelberga vill synas – nu står klubben som arrangör för SGT-premiären
 2. Swedish Golf Tour

  Tegelberga vill synas – nu står klubben som arrangör för SGT-premiären

  Premiär på Swedish Golf Tour för damerna och premiär som tävlingsarrangör för Tegelberga GK utanför Trelleborg. "Syns man inte, finns man inte," säger Bo Rolf i marknadskommittén.

  Tegelberga Open

  När: 4–6 maj

  Var: Tegelberga GK, en mil norr om Trelleborg.

  Hur: 54 håls slagspel, kvalgräns efter 36 hål.

  Prispengar: 100 000 kronor.

  I startfältet finns bland andra Europatourspelarna Linda Wessberg (Hills GK) och Isabella Ramsay (S:t Arilds GK).

  Svenska Golfförbundet har tagit över driften av Swedish Golf Tour, den svenska proffstouren. Som växer. I år består damernas tävlingsprogram av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

  Och nu närmar sig premiären för damerna. 4–6 maj drar toursäsongen igång på Tegelberga GK strax norr om Trelleborg.

  För tre år sedan hade Tegelberga GK ”knappt pengar till att vattna blommorna” som man uttrycker det. I dag står man alltså som arrangör för en proffstävling. Varför? För att öka intresset.

  – Syns man inte, finns man inte. Så enkelt är det. Nu finns vi med i tävlingsprogrammet på golf.se, medlemmarna ser att det händer saker, banan har fått ett lyft och vi har redan många greenfee-spelare som öser beröm över den. Vi jobbar ju ideellt allesammans här, vi har sålt in Pro-Am-bollarna och fått med Trelleborgs kommun som gett ett bidrag på 20 000 kronor, säger Bo Rolf som är ansvarig för sponsorer och marknad i klubben.

  SGT STARTAR med en ”Skåne sving”. Tegelberga (4–6 maj), Flommen (25–26 maj), Ljunghusen (29–30 maj) och Hinton Golf Club Sofiedal i Malmö (16–17 juni). Låt vara att Nes Open i Norge (21–22 maj) klämmer sig in mellan Tegelberga och Flommen.
  Tegelberga är en kuperad bana. Hålen böljar upp och ner genom det skånska landskapet. Den invigdes 1990, är ritad av Peter Chamberlain och har varit öppen under stora delar av den gångna vintern.

  – Vi kallar den en skotsk hedbana. Det finns inte många träd, men vi har många dödissjöar. Stora dammar som bildades under istiden.

  En vecka före tävlingen visar väderprognosen på mestadels soligt med vindar mellan två och fem meter per sekund. Vinden gör mycket på Tegelberga. Blåser det upp mer kan det bli riktigt tufft för spelarna.

  – Då är det kämpigt, det kan jag berätta. Vi har ju pratat om att vi inte behöver klippa ner greenerna. Vi kan få dem hur snabba som helst redan nu, men vi gör inte det för blåser det så far bollarna omkring av sig själv där ute, säger Bo Rolf.

  Torsdagen 3 maj, spelas Pro-Am-tävlingen. Varje lag består av tre amatörer och ett proffs.

  Skåningen och Europatourproffset Peter Hanson har anmält ett lag. Han spelar inte själv men han sponsrar ett lag och bidrar därmed med 5 000 kronor.

  – När jag berättade detta för honom sa han direkt att ”jag köper en boll”. Det är lite pay back. Han tyckte att det var det minsta han kunde göra eftersom han själv fått ut så mycket av golfen. Så nu får tre tjejer från Vellinge Golfgymnasium spela med ett proffs i Team Peter Hanson, säger Bo Rolf.

  I ett annat lag hittar vi förre tennisspelaren Jonas Björkman och förra fotbollsproffset Marcus Allbäck.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

 3. Allerum värd för ny LETAS-tävling på Swedish Golf Tour
 4. Allerum GK flygfoto
  Swedish Golf Tour

  Allerum värd för ny LETAS-tävling på Swedish Golf Tour

  En glädjande nyhet för damspelarna på den svenska proffsoturen! Allerum Golfklubb bjuder in till Allerum Open den 30 augusti–1 september, en internationell damtourtävling som ingår i Ladies European Tour Access Series. Det blir den andra svenska LETAS-tävlingen på tourschemat 2018.

  LET Access Series (LETAS) är undertouren till Ladies European Tour. Till tävlingen på Allerum kommer spelare från hela Europa göra upp om 350 000 kr. Tävlingen blir ett samarrangemang mellan Swedish Golf Tour och LETAS och startfältet kommer att bestå till 50 procent av svenska spelare och 50 procent av utländska.

  – Vi ser mycket fram emot att få arrangera en internationell damtävling i den här storleken på vår anläggning. Vi haft tidigare haft flera nationella event för herrar, men det är hög tid att damerna premieras med fler och större event i Sverige. Det här är vårt sätt att bidra, vilket är en naturlig följd av vårt engagemang i golfens jämställdhetsfråga som pilotklubb i SGF:s Vision 50/50-projekt, säger Per Weimenhög, klubbchef på Allerum Golfklubb.

  – Det ska bli otroligt kul att hälsa spelare och publik välkomna till oss. Vi är stolta över vår anläggning som förbättras för varje år, inte minst nu med en ny restaurang och nyrenoverat klubbhus. Våra medlemmar och gäster kommer dessutom att kunna glädjas åt en bana som trimmas ytterligare för att presenteras i yppersta klass under sensommaren, säger Per Weimenhög.

  Att klubbar som Allerum väljer att satsa på tävlingar av denna kaliber betyder mycket för den svenska eliten.

  – Att LETAS-tävlingar anordnas i Sverige är en stor möjlighet för våra lovande svenska damspelare. Här får de tampas mot spelare från hela Europa. De som visar framfötterna har chansen att knipa platser till fler LETAS-tävlingar utomlands och i förlängningen spela till sig tourkort till Europatouren, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Swedish Golf Tour damer.

  Tidigare i år släpptes nyheten om tävlingen ”Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider” som också ingår i LETAS. Allerum Open blir därmed den andra svenska tävlingen på LETAS-schemat. Totalt består LETAS-schemat av 12 tävlingar runtom i Europa. Efter avslutad säsong får topp fem på LETAS Order of Merit kategori till Ladies European Tour under 2019.  

 5. Norsk seger efter dramatik i SGT Hills Open
 6. Swedish Golf Tour

  Norsk seger efter dramatik i SGT Hills Open

  Sista tävlingsronden blev en jämn uppgörelse mellan norska Kristian Krogh Johannessen och svenska Ludwig Nordeklint. Det blev dock den förstnämnda som tog hem segern efter att ha säkrat en birdie på det 16e hålet.

  Det har varit en tuff sista dag för spelarna som befinner sig på Lumine Golf Club. Många spelare drog en lättnades suck när de fick slå sig ner i recording area efter 18e hålet.

  Spelarna har kämpat med blåst och bortslagna bollar. Det var dock inget som märktes hos ledarna som båda inledde första nio med att göra flera birdies. Ludwig Nordeklint gjorde två stycken och Kristian Krogh Johannessen drämde till med fyra i rad. De visade upp ett riktigt vasst spel och när de kommit halvvägs hade Kristian ledning med två slag.

  Efter en bogey av norrmannen på elfte hålet och en birdie från svensken på tolfte var spelarna plötsligt lika igen. Det varade fram till det 14e hålet då en treputt resulterade i bogey för Ludwig. På 16e hålet gjorde Kristian birdie för att dryga ut ledningen till två slag och seger. 

  - Putten på 16e var väldigt viktig, det kändes i hela kroppen. Mitt spel under Winter Series har varit väldigt solid genom alla tävlingar och jag har spelat i ledarboll tre av fyra tävlingar här nere. Det känns grymt att äntligen få till en vinst, berättar segraren i en intervju efter prisutdelningen.

  Det är hans tredje seger på Nordic Golf League. Nu laddar han om för säsongsstarten på Challenge Tour där första tävlingen spelas i Kenya. Det ser vi fram emot att följa. 

  För Swedish Golf Tours del blir det till att förbereda säsongen på hemmaplan.  4-6 maj drar damernas tour igång på Tegelberga Golfklubb och 17-19 maj, är det dags för herrarna att bege sig till Fjällbacka Golfklubb.

  Vi ses då!

   

  Resultat

  Bilder från tävlingen

 7. Delad ledning i Hills Open
 8. Swedish Golf Tour

  Delad ledning i Hills Open

  Två ronder har spelats i SGT Winter Series Lumine Hills Open. Idag drogs cuten och imorgon får 45 spelare pegga upp inför sista ronden.

  I ledningen hittar vi svensken Ludwig Nordeklint från Kristianstads GK i Åhus samt förra veckans fyra Kristian Krogh Johannessen från Drammen Golfklubb i Norge. Tillsammans delar de ledningen på 12 under par, två slag före trean Joachim B Hansen.

  Båda två har synts på Nordic Golf Leagues prispall tidigare. Kristian tog hem segern två gånger 2015 och Ludwig har tre segrar sedan tidigare, den senaste från förra året då han vann Race to Himmerland i Danmark.

  Att de båda har siktet inställt på att utöka sina meriter är det ingen tvekan om. På femtonde hålet låg Kristians boll i vattenbrynet. Istället för att droppa tog han enkelt av sig strumpor och skor, klev ned i vattnet och slog upp bollen på green - vad gör man inte för att rädda scoren.

  Duon slår ut klockan 11:48 imorgon. Efter ett önskemål från spelarna kommer finaldagen att spelas i tvåbollar vilket är något vi inte sett på touren på ett tag.

  Vädermässigt ser det ut att bli riktigt bra med både sol och mer än 10 plusgrader. De senaste dagarna har annars namnet Winter Series verkligen tagit ut sin rätt.

  Följ uppgörelsen imorgon via länken nedan, liverapportering sker vart tredje hål.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

 9. Söderberg segrade i SGT Lakes Open
 10. Swedish Golf Tour

  Söderberg segrade i SGT Lakes Open

  Det var inga tvivel om vem som skulle ta hem årets första seger på Swedish Golf Tour. Sebastian Söderberg följde upp gårdagens 64 slag med 66 och tog därmed hem segern i SGT Winter Series Lakes Open med fyra slags marginal.

  Årets första tävling på Swedish Golf Tour är färdigspelad. Det har varit en kanonvecka på många sätt med sol, tävlingspremiärer och låga scorer.

  Den som gjorde det allra bäst den här veckan var Sebastian Söderberg från Delsjö Golfklubb. Han slog ut i morse med en ledning på tre slag och visade snabbt att han hade i sikte att utöka den ännu mer. Efter fem birdies på de första nio hålen drygade han ut ledningen ytterligare. Han kom in på totalt 66 slag idag för totalt 16 under par, fyra slag bättre än tvåan Mark Flindt Haastrup.

  - När jag gick ut i morse hade jag inte så mycket i tankarna. Tävlingen är en uppstart på säsongen så därför hade jag inga större förväntningar på mitt resultat den här veckan. Jag tänkte att jag skulle göra många birdies tidigt idag vilket jag lyckades med. Det är min tredje seger på nordiska ligan så det är kul och nu har jag mycket positivt att ta med mig inför kommande tävlingar, berättar Sebastian efter prisutdelningen.

  Bästa amatör i tävlingen och även näst bästa svensk var amatören Oliver Gillberg från Kårsta Golfklubb. Efter 66 slag idag klättrade han till en delad sjundeplats där vi också hittar Niclas Johansson, Flommens GK, samt Martin Granstad från Täby GK.

  Nu följer två dagar av vila och träning innan vi drar igång igen med Hills Open.

  Resultat

  Bilder från tävlingen

 11. Låga scorer och HIO på premiären av Swedish Golf Tour
 12. Swedish Golf Tour

  Låga scorer och HIO på premiären av Swedish Golf Tour

  Idag inleddes årets säsong av Swedish Golf Tour på Lumine Golf Club i Spanien. För femte året i rad arrangeras populära SGT Winter Series bestående av två tävlingar som spelas på klubbens två banor Lakes och Hills. Efter rond 1 är det Mathias Gladbjerg som leder på sju under par.

  Femte upplagan av Winter Series inleddes med två frostbelagda banor som gjorde att starten fick skjutas fram en timme. När spelarna väl kunde slå ut var solen framme och det blev en mycket behaglig förmiddag.

  Till start kom 156 spelare från flera olika nationer. Efter tävlingens första rond är det danskt i ledning där vi hittar 24-åriga Mathias Gladbjerg, som idag sköt en 65a på Hills Course (-7). Bästa svensk är Mikael Lindberg från AIK Golfklubb som delar tredjeplatsen på fem under par.

  På eftermiddagen hördes det jubel på Lakes Course. Emil Hagdahl Sörebo från Lidingö Golfklubb sänkte sitt utslag på sjunde hålet rakt i kopp.

  - Jag slog en fade med min järnnia och det var ett jättebra slag. Jag såg bollen gå i hålet också vilket var kul. Det är min första HIO på tävling, berättade en nöjd Emil efter ronden. 

  Imorgon går de första spelarna ut 09:30 på motsatt bana från vart de spelade idag. Finaldagen spelas på Lakes Course.

   

  Leaderboard

  Bilder från dagen

För frågor kontakta

Sofia Pettersson