Nyheter

 1. Filippa Möörk vinner Tegelberga Open
 2. Swedish Golf Tour

  Filippa Möörk vinner Tegelberga Open

  Karlstadspelaren Filippa Möörk höll hela vägen och tog hem Tegelberga Open. Därmed har hon vunnit 66 procent av de tävlingar hon spelat på Swedish Golf Tour. "Ja, vad ska jag säga. Det är kul, helt enkelt," säger hon.

  Det var upplagt för duell när Tegelberga Open skulle avgöras på söndagen.

  Karlstads Filippa Möörk, som lett från första speldagen då hon satte banrekord, och S:t Arilds Isabella Ramsay gick ut tillsammans i sista bollen – i delad ledning. Bakom skuggade rutinerade göteborgskan Linda Wessberg och damlandslagets Maja Stark, tre respektive fyra slag efter.

  Trefaldiga Europatourvinnaren Linda Wessberg startade med tre birdies de fyra första hålen, och hastigt och lustigt var försprånget uppätet.

  Och ändå, med halva banan kvar att spela ledde Möörk med fyra sedan Wessberg gjort bogey och dubbel på tian och elvan samtidigt som Ramsay gjorde dubbel från ett svårt bunkerläge på det tionde hålet.

  Filippa Möörk, som fyller 21 år nästa vecka, kunde nära nog defilera in ”i mål”. Hon slutade två under par totalt, den enda spelaren i fältet som var under par, och var till slut tre slag före tvåan Wessberg.

  – Det betyder väldigt mycket att få en seger så tidigt på säsongen, att få veta att det man gjort hela vintern ger resultat. Det ger motivation att jobba ännu hårdare, säger Filippa Möörk.

  Förra säsongen spelade hon två tävlingar på SGT. Hon vann en (Flommen). Och nu tog hon alltså hem årets premiär. Vinst i två av tre, en statistik som till och med Annika Sörenstam skulle vara avundsjuk på.

  – Jaa, jag vet inte vad jag ska säga. Det har varit bra dagar, det är kul, skrattar Filippa Möörk.

  LINDA Wessberg hade något bra på gång men flytet stannade av efter halva rundan.

  – Jag spelade väldigt bra i början men slog några slag som kostade väldigt mycket. Sådan är golfen. Men jag är jättenöjd, det jag jobbar på blir bättre och bättre. Det finns hopp, fast ska man vara med och hugga i toppen på en högre nivå så krävs det lite mer, säger Europatourspelaren Wessberg.

  Isabella Ramsay, också hon med LET som huvudtour, hade en dag när det inte ville sig på greenerna. Hon fick vänta till hål 17 på sin första birdie.

  – Jag fick inte i någonting. Jag spelade inte dåligt men hade inget flyt, så det var tråkigt. Just nu är jag inte så nöjd men rent tävlingsmässigt har det varit fantastiska dagar, säger hon.

  Nästa SGT-tävling på damsidan är Nes Open i Norge 21–22 maj. Där ska Filippa Möörk försöka ta ännu en seger.

  Vad tar du med dig dit från den här tävlingen?

  – Att bara fokusera på mitt eget spel hela tiden, att inget annat påverkar mig när jag spelar, säger hon.

  Det lyckades hon väl med i solen på Tegelberga GK strax utanför Trelleborg.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

  Sammandrag av Sportsground hittar du här.
  Bilder från tävlingen hittar du här.

 3. Möörk och Ramsay i duell om segern
 4. Swedish Golf Tour

  Möörk och Ramsay i duell om segern

  Tegelberga Open, årets första damtävling på Swedish Golf Tour, ser ut att bli en kamp mellan Karlstads Filippa Möörk och S:t Arilds Isabella Ramsay.

  Filippa Möörk och Isabella Ramsay är de enda spelarna i startfältet som är under par efter två dagars spel av Tegelberga Open. De delar dessutom ledningen, båda är två under par totalt.

  Filippa Möörk, som satte banrekord med 67 slag under fredagens första runda, började lördagen med en dubbelbogey efter en snett utslag och en missad kortputt på ettan. Hon revanscherade sig med en birdie direkt och kunde så småningom komma in på två över par för dagen.

   – Det var en tung start. Då var det lite kaos i huvudet. Men det gäller att hålla ihop det, det är ju det allt handlar om sådana här dagar, säger Filippa Möörk.

  Fem timmar senare blev det en bogey för Möörk på 18:e samtidigt som Isabella Ramsay hade gått två under de tre sista hålen, och på par för dagen. Det gjorde att det sista av Möörks ledning försvann.

  Isabella Ramsay hade dock lite kluvna känslor.

  – Det var samma bra spel som i går men jag var inte lika lugn i dag, fick inte riktigt till det. Men ledarboll blir skitkul, det är precis där jag vill vara så att jag ger mig själv chansen. Det tog väldigt lång tid i dag. Det är mycket energi som går åt när det är så och jag kände att jag behövde lite omfokusering de sista hålen så att jag kunde kämpa hela vägen in, säger hon.

  Isabella Ramsay hann knappt registrera sitt scorekort förrän det var dags att sätta sig i bilen och åka hem till Arild uppe vid Skälderviken.

  – Nu ska jag hem och ha en nybörjarkurs faktiskt. Så det är perfekt, skrattar hon.

  FILIPPA Möörk och Isabella Ramsay går ut i ledarboll 10.33 på söndagen.

  Det blir en duell, men golf är ju golf och i bollen framför dem går trean Linda Wessberg, den rutinerade göteborgskan, och damlandslagets Maja Stark (Abbekås).
  De är tre respektive fyra slag efter. Större under har skett.

  Linda Wessberg, Tegelberga Open
  Linda Wessberg jagar täten i Tegelberga Open


  – Man får lägga i en växel till. Det gäller att få i lite puttar, säger Linda Wessberg som gillar det hon sett av Tegelbergas kuperade bana under de första två soliga speldagarna.

  – Jag hade absolut inga förväntningar när jag åkte hit. Banan är jättefin. Det är inte många banor som jag spelat i Sverige som hade så här bra greener på hela förra året. De har gjort ett hästjobb. 

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

  Följ tävlingen HÄR

  Bilder från tävlingen

 5. Wessberg är med i toppen - trots svingtankar
 6. Swedish Golf Tour

  Wessberg är med i toppen - trots svingtankar

  Linda Wessberg, Hills GK, jagar segern i Tegelberga Open utanför Trelleborg, årets första tävling på den svenska proffstouren Swedish Golf Tour. Men fokus ligger på svingen.

  LET-proffset, som blir 38 år om en månad, ligger trea inför söndagens finalrunda. Hon är totalt ett över par, tre slag efter ledande Filippa Möörk, Karlstads GK och Isabella Ramsay, S:t Arilds GK.

  Under vintern har Linda Wessberg – som vunnit tre gånger på Europatouren och spelat Solheim Cup – gjort förändringar i sin sving och sätt att träna fys. Bland annat har hon kortat ner svingen.

  – Jag har försökt göra det i 22 år för att bli mer kompakt. Det är svårt men när jag väl tajmar det så blir det bra. Så det är lite tungt just nu. Jag behöver tävla och testa det på banan, men jag har väldigt mycket svingtankar. Det har jag aldrig spelat med förut och jag tycker det är sjukt jobbigt. 

  Tre slag är ingen omöjlighet att ta in i golf.

  – Man får lägga i en växel till. Det gäller att få i lite puttar, säger Linda Wessberg som gillar att spela på Tegelbergas kuperade bana.

  – Jag hade absolut inga förväntningar när jag åkte hit. Banan är jättefin. Det är inte många banor som jag spelat i Sverige som hade så här bra greener på hela förra året. De har gjort ett hästjobb. 

  Linda Wessberg ska försöka spela på SGT när hon kan. I alla fall den närmaste tiden.

  – Jag kommer nog att pussla lite, vi har ju väldigt dåligt schema på Europatouren fram till augusti. Som det ser ut nu kommer jag att spela Norge  och Skaftö i alla fall. Vi har ju sommarstuga på Orust så det blir nära och bra till Skaftö.

  Nes Open går 21–22 maj, Brygghuset Skaftö Open 21–21 juni.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

 7. Banrekord och ledning för Filippa Möörk
 8. Swedish Golf Tour

  Banrekord och ledning för Filippa Möörk

  Det blev ett nytt banrekord under den första dagen av Tegelberga Open på Swedish Golf Tour. "Det är inte så ofta man sätter banrekord och först trodde jag väl inte att det var så," säger Karlstads Filippa Möörk som leder tävlingen.

  Fakta

  TEGELBERGA OPEN

  Var: Tegelberga Golfklubb
  När: 4-6 maj, 2018
  Prissumma: 100 000 kr

  FILIPPA MÖÖRK

  Hemmaklubb: Karlstads Golfklubb
  Ålder: fyller 21 om 10 dagar
  Tidigare segrar på SGT: Flommen Ladies Open 2017
  Bästa placering i år: 3:e plats på Hjo S Open

  Det var en fin fredag när damerna på Swedish Golf Tour hade tävlingspremiär på Tegelberga strax norr om Trelleborg.

  Blå himmel, ”vindstilla” med skånska mått mätt och ett nytt prydligt banrekord.

  Banans par är 71. Det gällande banrekordet inför tävlingen var 70 slag. Det nya är 67 slag.

  Filippa Möörk, som efter ett år på amerikanskt college bytte väg i höstas då hon gick över till proffslivet, trodde först inte att hon satt ett rekord.

  – Jag trodde att det gällande rekordet var lägre. Jag spelade väldigt stabilt, hade inga jättestora missar, skrattar hon.

  SEX birdies, två bogeys och resten par resulterade alltså i en 67:a – och ledning efter första dagen av tre. Ytterligare två spelare kom in under par; Maja Stark, amatören från grannklubben Abbekås som du kan läsa mer om här (68) och Isabella Ramsay, LET-spelaren som är på väg tillbaka efter skada (69).

  På lördagen går de tre ut i ledarboll.

  Isabella Ramsay, S:t Arild, var faktiskt banrekordhållare en stund. Men det varade bara i tjugo minuter. Sedan tog Filippa Möörk över.

  – Banan är jätterolig. Den är ganska knixig men har man spelat in en gång och vet vart man ska slå slagen så är den rolig. Jag spelad den första gången på torsdagen, säger Filippa.

  Hur viktigt är det att få en bra start på säsongen?

  – Det är jätteskönt för då märker man att det man gjort i vinter har gett resultat. Och det ger mer motivation att träna vidare.

  Förra året gjorde Filippa Möörk sin första start på Swedish Golf Tour, på Flommen. Det blev seger.

  I år ska hon spela så mycket hon kan på Swedish Golf Tour men det stora målet med säsongen ligger längre fram.

  – Det är att kvala till Europatouren eller LPGA-touren i höst, säger Filippa Möörk.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

 9. Isabella Ramsay börjar bli smärtfri – hyllar den svenska touren
 10. Swedish Golf Tour

  Isabella Ramsay börjar bli smärtfri – hyllar den svenska touren

  Europatourspelaren Isabella Ramsay är tillbaka efter en slitsam vinter med höft- och ryggproblem. Skånskan finns med i Tegelberga Open, premiärtävlingen på Swedish Golf Tour. "Jag vill spela så mycket jag kan på den svenska touren. Är jag hemma så är det självklart, för det är en så viktig tour och nu börjar vi få fart på den igen."

  Fakta

  TEGELBERGA OPEN

  När: 4–6 maj
  Var: En mil norr om Trelleborg.
  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål.
  Prispengar: 100 000 kronor.

  ISABELLA RAMSAY

  Ålder:
  30 år
  Hemmaklubb:
  S:t Arild
  Antal segrar på SGT:
  Tre - 2012, 2012, 2014

   

  30-åriga Isabella Ramsay, som bor i skånska Arild vid Skälderviken och har 900 meter till hemmaklubben S:t Arild, har varit proffs sedan 2006.

  Hon har drygt 60 Europatourtävlingar i ryggsäcken, hennes bästa placering hittills är niondeplatsen i Scottish Open 2016. Förra året slutade hon 77:a på rankingen och behöll därmed LET-kortet (gäller att vara bland de 80 bästa). Den här säsongen har det dock inte blivit så mycket tävlande.

  – Det har varit en speciell vinter för mig. Jag hade stora problem under halva förra säsongen med min höft och rygg så jag har inte kunnat spela och träna så som jag velat. Jag tog mig igenom sista delen av säsongen och nu har jag fått hoppa över fem inledande LET-tävlingarna för att komma i fas med kroppen, köra ordentlig fys så att jag kommer på banan igen.

  Isabella Ramsay har en ganska krävande sving med mycket fart, vilket slitit hårt på två leder i höften.

  För två veckor sedan spelade hon sin första LET-tävling för säsongen. I Marocko (Lalla Meyrem Cup som vanns av Jenny Haglund). Det blev en missad kvalgräns.

  Hur är din fysiska status nu?

  – Bättre men när jag blir lite trött så kommer jag tillbaks i gamla vanor. Det går att spela, fast jag får vara lite försiktig. Men det känns mycket, mycket bättre. Jag får inte så ont som jag fick tidigare.

  Du spelar Tegelberga Open (4–6 maj). Vad förväntar du dig av den tävlingen?

  – Inte så mycket egentligen. Jag har en hel del saker som jag jobbar med och vill testa. Tävlingen kommer väldigt lägligt för mig så jag ser fram emot den mycket. Jag behöver spela mycket så det är perfekt.

  ISABELLA Ramsay menar att den svenska touren är livsviktig för unga golfare som är på väg upp.

  – Oh ja! Absolut. Den behövs. Vad skulle man annars gjort som ung juniortjej, om inte den funnits. De där stegen behövs, så det är skitviktigt. Jättebra. Jag spelade ju i Marocko förrförra veckan och jag tror vi var tretton svenskor i startfältet. Det är unikt att vi är så många från Sverige och det är enorm viktigt att man har någonstans att börja. Så var det för mig när jag började och det är rätt häftigt att vi hade en så bra tour i Sverige då. Det har nog en stor del i att vi är så många där uppe nu, säger hon.

  Isabella Ramsay ska försöka spela så mycket som möjligt på SGT i år. Det kommer fler SGT-tävlingar i Skåne den närmaste tiden; Flommen (25–26 maj), Ljunghusen (29–30 maj) och Sofiedal utanför Malmö (16–17 juni). Planen är att spela två av dem. Ljunghusen krockar med Jabra Ladies Open på Europatouren så den faller tyvärr bort.

  – Jag kommer att spela LET som vanligt men schemat passar ganska bra med många av de svenska tävlingarna. Det är ju drömmen. Man behöver tävlingar, det kryllar inte av dem för oss tjejer, så därför är vi glada att vi har en svensk damtour också, säger Isabella Ramsay som än så länge inte har satt upp några konkreta mål för säsongen.

  – Nja, det har ju varit en väldigt konstig vinter och jag är inte helt hundra än så … Just nu är jag i någon sorts fas där jag ska lista ut hur det ska gå … att det inte ska göra ont.

  Har du spelat Tegelberga tidigare?

  – Ja, det har jag men det var väldigt länge sedan. Jag har för mig att är rätt mycket plats och att det kan blåsa rätt mycket och det gillar vi ju här i Skåne. Det passar mig perfekt.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

 11. Maja Stark gör SGT-debut – på grannbanan
 12. Swedish Golf Tour

  Maja Stark gör SGT-debut – på grannbanan

  Maja Stark, landslagsspelaren från Abbekås, gör debut på Swedish Golf Tour – på grannklubben Tegelberga. "Jag gör det mycket för erfarenheten. För att få spela med proffs," säger hon.

  18-åriga Maja Stark, från Abbekås GK utanför Ystad, är en av Sveriges mest lovande spelare och en av de sex tjejer i det svenska flicklandslaget som förra året, under coachen Fredrik Wetterstrand, dominerade europeisk amatörgolf.

  Julia Engström, Lynn Grant, Frida Kinhult, Amanda Linnér, Beatrice Wallin och Maja Stark tog hem lagsegrar i alla tävlingar de ställde upp i. Det blev även individuella segrar i Spanien, Frankrike, Skottland, Tyskland, guld i lag-EM och säsongen toppades med att alla sex slog sig in i det europeiska Junior Solheim Cup-laget.

  Nu har tjejerna i flicklandslaget flyttats upp ett hack och blivit damlandslaget. Med Fredrik Wetterstrand som coach. Det är bara Julia Engström som har slagit in på en annan väg. Hon har valt att bli proffs.

  – Vi hade inte så mycket kontakt med damlandslaget när vi var flicklandslag så vi visste inte riktigt vad som skulle hända, men att Fredrik flyttades upp med oss är sjukt kul, säger Maja Stark.

  MAJA STARK spelar för skånska Abbekås GK och har bara ett par mil till Tegelberga GK, strax norr om Trelleborg, där damernas premiär på Swedish Golf Tour spelas 4–6 maj.

  Gamla banan på Tegelberga är kuperad med få träd och känslig för vind. Klubben kallar den för en skånsk hedbana.
  Maja Stark har inte varit med i någon tävling på SGT tidigare och gör alltså debut på grannbanan. En bana hon självklart besökt tidigare, låt vara att det var ett tag sedan.

  – Det var några år sedan jag spelade Tegelberga men jag har säkert spelat den … ja, minst fem gånger. Fast då var jag så liten så jag hade ingen strategi, men jag kan hålen i varje fall, säger hon.

  Gillar du den?

  – Ja, det gör jag. Jag kommer inte ihåg så jättemycket men den var lite trixig med vinden. Det är ju spännande.

  DAMERNAS Swedish Golf Tour består i år av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen. Maja Stark ska spela så många hon kan.

  – Ja, det har jag tänkt. Det blir Tegelberga nu, sedan kan jag inte vara med på Ljunghusen eller Flommen så nästa blir den på Skaftö (20–21 juni). Sedan får jag se vad som händer. Det är en väldigt hektisk sommar.

  I sommarschemat finns bland annat kvalet till British Open, lag-EM och lag-VM inskrivna.
  – EM och VM är ju stora mål, men jag vill vinna någon utländsk tävling i år och gärna komma med i någon major. Antingen genom British Open-kvalet eller genom att vinna British Amateur, då får man ju wild cards till tre majors. Det hade varit riktigt coolt, säger Maja Stark.

  UNDER DEN gångna vintern/våren har Maja Stark bland annat spelat tävlingar i USA, Spanien och Frankrike – men den mesta tiden har bestått av träning. Vintern är ju nötandets tid för en svensk golfspelare.

  – Det blir att man periodiserar, men det har blivit väldigt mycket järn för mig. Nu känner jag att järnspelet sitter så det var bra att verkligen träna det under vinter, säger Maja Stark.

  Fredrik Wetterstrand hävdar ju att det är under vintern en svensk spelare går framåt, inte under säsongen, eftersom man får tillfälle att fokusera på saker. Du kommer ut som stadigare spelare nu då?

  – Ja, med järnen och drivern. Drivern hade jag lite problem med innan men i den senaste tävlingen spelade jag bra med den. Men det är det där med puttning. Det är stor skillnad att stå på riktiga greener när det verkligen gäller något jämfört med att stå inomhus på en puttmatta.

  Är det bra för din utveckling att flicklandslaget nu får fortsätta på sin gemensamma resa jämfört med att det hade blivit ett ”blandat” damlandslag.

  – Det där med resan är ju bra, att vi fortfarande är ett lag. Sedan kanske lite äldre spelare hade inneburit att de kunnat visa på mer erfarenheter. Om vi haft collegespelare i laget så hade de kunnat berätta mer om hur det är när vi träffas på sommaren. Det har vi inte riktigt nu.

  Hur ser du på dina möjligheter att hävda dig på Swedish Golf Tour?

  – Jag är inte så insatt, men jag har spelat två minitourtävlingar nu hemma på Abbekås och jag vann en och kom trea i den andra. Där fanns spelare från SGT med så jag tror i alla fall att jag har en chans. Men jag gör det mycket för erfarenheten, för att få spela med proffs, säger Maja Stark.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA

  TEGELBERGA OPEN

  När: 4–6 maj

  Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål.

  Prispengar: 100 000 kronor.