Nyheter

 1. Touren till Vidbynäs Golf
 2. MoreGolf Mastercard Tour

  Touren till Vidbynäs Golf

  Lindberg, Åberg och Lagergren kommer till start i Stockholm Trophy by Folksam som avgörs 22–24 juli på Vidbynäs Golf. Tävlingen blir den tredje på svensk mark säsongen 2020 på MoreGolf Mastercard Tour.

  Touren startade med två tävlingar i Spanien i slutet av februari där AIK Golfs Mikael Lindberg tog hem segern i den ena av de två som spelades på Lumine Golf Club.

  Två andraplatser har det blivit för Lindberg när touren de senaste veckorna besökt Katrineholms Golfklubb och Barsebäck Golf Resort. AIK-spelaren återfinns i topp av MoreGolf Mastercard Tour Ranking.

  Eslövs amatör Ludvig Åberg är den som ligger på platsen efter Lindberg på rankingen. Han gör det efter att ha tagit två segrar i rad. Först spelade han hem Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson och än mer imponerade han på Masters Cours på Barsebäck när han se3grade med fem slag.

  Både dessa formstarka spelare kommer till start vid Trophy by Folksam. Till start kommer även Europatourspelaren Joakim Lagergren som gör sin tredje start på MoreGolf Mastercard Tour. Senast avslutade Lagergren stark och slutade fyra.

  Dessa tre och de övriga i det 144 spelare stora startfältet kommer att möta en utmaning när de onsdag till fredag tar sig an Vidbynäs North Course som spelas 6009 meter med par 70.  

  Det är som vanligt kvalgräns efter 36 hål där de 45 främsta proffsen och de som delar plats 45. Amatörer som Åberg räknas inte in när kvalgräns dras, de får heller inte vara med och dela på prispengarna.  

  Hela startfältet

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Andra raka segern för Ludvig Åberg
 4. MoreGolf Mastercard Tour

  Andra raka segern för Ludvig Åberg

  Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb imponerade stort när han under torsdagen spelade hem Barsebäck Resort Masters. Han var bogeyfri sista ronden på Masters Course och säkrade sin andra seger i rad på MoreGolf Mastercard Tour.

  I Klubb-TV:s direktsändning kommenterade Ludvig sin seger direkt efter att scorekortet var påskrivet.

  - Det är andra gången på två veckor, jag vet inte riktigt vad jag skall säga men det är jättekul. Det var ganska tufft idag med vinden så jag visste att en bra runda kommer att sätta press på de andra killarna. Så det var vad jag tänkte i morse, att sätta press på de andra vilket var vad jag gjorde också.

  Bogeyfri på Masters Course på Barsebäck och sin form kommenterade Ludvig på detta sätt.

  -Det är jag jättenöjd med. Den golf jag spelat de sista två veckorna är absolut den bästa jag spelat speciellt på tävling.

  Avgjorde sista nio hålen
  Med nio hål kvar att spela var det jämt i toppen. Ludvig gjorde fem birdies på sex hål under avslutningen och avgjorde säkert till sin fördel. Segermarginalen blev till slut fem slag före AIK:s Mikael Lindberg och sju före Björn Hellgren.

  Fortfarande amatör
  Ludvig är amatör och behöver vara det så länge som han studerar och spelar golf på Texas Tech University i USA. Det innebär att han inte får ta emot prispengar, däremot ramlar rankingpoäng in. Dels tar sig Ludvig upp på andra plats efter Mikael Lindberg på MoreGolf Mastercards Order of Merit och han får även tillgodoräknas sig poäng på World Amateur World Ranking.

  Rankinglyft kan leda till U.S. Open
  Segern i Katrineholm Open i början av juli tog Ludvig upp från 38:e plats till 14:e plats på amatörernas världsranking. I nästa vecka på onsdag när rankingen uppdateras får vi se hur långt denna seger tar Eslövspelaren.

  Dessa segrar och fortsatt bra spela kan ta Ludvig hela vägen till U.S. Open på Winged Foot Golf Club i september. De sju högst rankade på amatörernas världsranking den 19 augusti som inte redan är kvalificerade till U.S. Open får en plats i majortävlingen.

  Mikael Lindberg i topp av Order of Merit
  Mikael Lindberg som idag slutade tvåa för andra tävlingen i rad har under årets säsong även en seger och en delad åttonde plats. Dessa placeringar gör att Mikael leder Order of Merit på MoreGolf Mastercard Tour före Ludvig.

  Resultat - Barsebäck Resort Masters
  1. Ludvig Åberg                       -15
  2. Mikael Lindberg                   -10                                                   -
  3. Björn Hellgren                      -8

  Hela resultatlistan

  Nästa tävling på MoreGolf Mastercard Tour är Stockholm Trophy by Folksam på Vidbynäs Golf 22–24 juli.

   

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Strokes gained på MoreGolf Mastercard Tour
 6. MoreGolf Mastercard Tour

  Strokes gained på MoreGolf Mastercard Tour

  När Ludvig Åbergs segrade i Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson gjorde han det genom att tjäna 2.4 slag per rond på fältet i puttning.

  SWGT.se är ett statistiksystem utvecklat av Ola Lindgren med flera inom landslaget och är nu inne på sitt tredje år. Systemet är gratis att använda för alla satsande spelare i Sverige.

  1500 användare
  Glädjande nog nådde systemet nyligen 1500 registrerade spelare och coacher som tillsammans lagt in 1,4 miljoner slag. Under förra veckans MoreGolf Mastercard Tour-tävling i Katrineholm matades 156 ronder in i systemet på rätt bana och datum av totalt 369 spelade ronder, alltså 42%. Därmed börjar vi nu kunna presentera ett värde för strokes gained (nedan ”SG”) för herrtouren.

  Gällande damerna som spelar på Nordic Golf Tour behövs fortfarande att fler spelare börjar använda systemet för att statistiken skall kunna bli tillförlitlig.

  Strokes gained - Katrineholm Open
  Det går att konstatera att snittscoren för alla ronder som spelades är 1,82 slag över par medan snittscoren för de ronder som matades in i SWGT.se är 1,26 slag öven par. Fältet tappar alltså ytterligare mot vad som redovisas nedan.

  Fältets SG jämfört mot PGA-touren (SG per rond)
  Från tee: -0,4
  Inspel 40+ meter: -0,8
  Närspel 0-40 m: -0,2
  Puttning: -1,1
  Totalt: -2,5

  Fältet tappar 2,5 slag per rond i jämförelse med snittet på PGA-touren. Största tappet står puttningen för med 1,1 förlorade slag.

  Segraren mot fältet
  Mäter vi Ludvig Åbergs ronder ser vi följande i genomsnitt per rond, där första siffran är mot PGA-touren och siffran inom parantes är mot fältet i Katrineholm Open.

  Från tee: +0,5 (+0,9)
  Inspel 40+ meter: +0,3 (+1,1)
  Närspel: -0,3 (-0,1)
  Puttning: +1,3 (+2,4)
  Totalt: +1,8 (+4,3)

  Ludvig tjänade alltså slag både mot PGA-touren och fältet på Katrineholm i allt utom närspel där han tappar marginellt mot båda. Störst vinst mot fältet i Katrineholm är puttning, där han tjänar 2,4 slag per rond, alltså ca 7 slag på tävlingen som helhet.

  Vi kommer att redovisa Strokes Gained efter varje tävling på MoreGolf Mastercard Tour.

  Vid veckans tävling, Barsebäck Resort Masters, kommer Ola Lindgren och Niclas Fasth från landslaget att finnas på Barsebäck för att hjälpa spelare komma igång och svara på frågor från de som redan är ig SWGT.se.

  Läs mer om SWGT.se.

  Läs mer om Strokes gained.

  Skribent

  En man i 40-års åldern med glasögon, mellanblont hår och blå och svart jacka.
 7. Touren åter till Barsebäck
 8. MoreGolf Mastercard Tour

  Touren åter till Barsebäck

  Barsebäck Golf Resort Sveriges mesta mästerskapsbana är återigen värd för en tävling på MoreGolf Mastercard Tour. Barsebäck Resort Masters avgörs 14–16 juli på Mastersbanan.

  Till Barsebäck kommer tourledande Mikael Lindberg från AIK Golf. Senast i Katrineholm slutade Mikael tvåa efter särspel. Tidigare under säsongen när touren inleddes med två tävlingar på Lumine Golf Club i Spanien tog Mikael en seger och en delad åttondeplats.

  Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb, som segrade senast finns även han med i startfältet denna gång.

  Skåne väl representerat
  Utöver Ludvig är det fler än trettio spelare från skånska klubbar varav åtta från Barsebäck Golf & Country Club som kommer till start.

  Bland dessa förra årets segrare i Barsebäck Resort Masters tillika även totalsegraren av tourens rankingen Christopher Sahlström som från och med i år representerar Vasatorps Golfklubb. Noterbara start gör också Joakim Lagergren – Lydinge Golfklubb, Magnus Persson Atlevi PGA Sweden National amatören Alibin Bergström – Ljunghusen Golfklubb.

  Barsebäck Golf Resort är som bana och anläggning ofta väl uppskattad av spelare på alla nivåer inte minst de som har det som sitt yrke. Här tre som ger sin syn på att spela Barsebäck Resort Masters.

  Pontus Stjärnfeldt, Haninge Golfklubb.
  -Det skall bli jätteroligt, det är alltid lika roligt att komma till Barsebäck, det är en grym anläggning. Eftersom lag-SM ställdes in i år så blir det otroligt kul att får spela en slagspelstävling på där istället.

  Martin Eriksson, Kårsta Golfklubb.
  -Det skall bli jättekul, kul att vara igång och tävla igen. Jag hade en bra vecka, förra vecka på Katrineholm så jag hoppas kunna föra det vidare. Väldigt bra bana normalt sett, den är ganska tuff ganska lång. Jag har inte varit där i år, men det är en fantastisk bra banan så man ser alltid fram emot att åka dit och spela bra golf.

  Felix Pålson, Lidingö Golfklubb.

  -Det skall bli kul, älskar den banan. Jag tycker det är roligt att vi fått börja spela riktigt bra banor på MoreGolf Mastercard Tour. Det bir mycket utmaning från tee, det skall bi kul att testa spelet på riktigt.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. Ludvig Åberg segrade efter särspel
 10. MoreGolf Mastercard Tour

  Ludvig Åberg segrade efter särspel

  Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb slutade i topp efter särspel när Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson avgjordes på Katrineholms Golfklubb under lördagen. Efter tre ronder slutade både Ludvig och AIK:s Mikael Lindberg på tio under par. Med birdie på första särspelshålet avgjorde Ludvig till sin fördel.

  Amatör i topp   
  Inför tävlingen var det med rätta en hel del fokus på det starka och meriterade startfältet, Ludvig Åbergs namn nämndes då inte.  Han är fortfarande amatör och har inga proffsmeriter och fick efter segern svara på frågan, vem är Ludvig Åberg?

  -Jag är 20 år gammal, kommer från Eslöv i Skåne och pluggar för närvarade i USA på Texas Tech. Jag har läst ett läsår där och skall förhoppningsvis fortsätta nu till hösten.

  Ludvig har meriter dock inte på denna nivå. I fjol var han med i det svenska lag som segrade i lag-EM och individuellt har han segrat i Fairhaven Trophy.      

  Robert Karlsson har Ludvig som förebild
  I samband med prisceremonin avslöjade tävlingens värd, Robert Karlsson, att han av sin tränare fått en film på Ludvigs sving att ha i sin mobil som referens för hur det bör se ut.

  Det kan låta underligt att en spelare med elva segrar på Europatouren har en 20-årig amatör som sving-förebild. Men det om något är ett bevis på en av Ludvigs styrkor som spelare, hans sving.  Tränaren i fråga är Hans Larsson som är både Roberts och Ludvigs tränare.

  Ludvig fick mer än en pokal att ta med sig hem till Eslöv, både segerpokal och pokal för bäste amatör. Däremot inga prispengar då det bara är proffs som får ta emot pengar vid golftävlingar. En hel del rankingpoäng lär dock ramla in på kontot för Ludvig.

  Bra säsongsstart av Lindberg
  Mikael Lindberg som slutade tvåa har inlett årets säsong på ett bra sätt. Veckans tävling på MoreGolf Mastercard Tour var den första i år i Sverige, men touren startade redan i slutet av februari i Spanien med två tävlingar.  Där slutade Mikael delad åtta och den andra tävlingen på Lumine Golf Resort slutade med seger för AIK-spelaren.

  Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson
  1. Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb                                                   
  2. Mikael Lindberg, AIK                                                                      
  3. Åke Nilsson, Kristianstads Golfklubb i Åhus                         

  Hela resultatlistan

  Nästa tävling på MoreGolf Mastercard Tour är Barsebäck Resort Masters den 14–16 juli som spelas på Barsebäck Golf & Country Club.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 11. Följ touren
 12. MoreGolf Mastercard Tour

  Följ touren

  När herrarnas proffstour nu startar säsongen 2020 i Sverige, gör den det utan möjlighet för publik att närvara. Detta med anledning av coronapandemin. 

  Följ tävlingen via webb och TV
  Tävlingar på MoreGolf Masteracard Tour spelas utan möjlighet för publik att närvara. Touren går dock utmärkt att följa via webb, sociala medier och via Klubb-TV. 

  Livescoring kommer som vanligt att finnas från första till sista slag.

  Klubb-TV erbjuder intervjuer, livestreams som”Slow-TV” (en okommenterad livesändning från en fast punkt) samt under finalronder ”Sista 9”, en livestream via mobiltelefon med kommentator.

  Nya Klubb-TV är ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet och video- och streamingleverantören YouPlay.

  Leaderboard & startlistor.

  Klubb-TV. 

  Nyheter.

  Facebook.

  Instagram.