Nyheter

 1. Delad ledning och dubbla banrekord på Ljunghusens GK
 2. Swedish Golf Tour

  Delad ledning och dubbla banrekord på Ljunghusens GK

  Sofie Bringner och Josephine Janson delar ledningen i Carpe Diem Beds Trophy med en runda kvar att spela. Idag har vi också fått ta del av två banrekord, trots tuffa förhållanden.

  Den gassande solen, den tjocka ljungen och den luriga vinden gjorde de öppnande två rundorna av Carpe Diem Beds Trophy till en ordentlig utmaning. Trots detta bevittnades nytt banrekord på Ljunghusens GK, två gånger om! Moa Folke (Tranås Golfklubb) registrerade 68 slag (-4) rond 1. Ett rekord som några timmar senare skulle slås av Isabella Deilert (AIK GK) med en runda på 67 slag (-5) rond två.

  Men efter dagens 36 hål så är det Sofie Bringner (Hills GK) och Josephine Janson (Ringenäs GK) som befinner sig högst upp på ledartavlan med 142 slag (-2) vardera . Dessa två går ut i ledarboll 10:30 imorgon. Där innan jagar resterande spelfält, inte minst bästa amatör och hemmaspelaren Sara Kjellker (-1). Dessutom finns ytterligare sju spelare inom sex slag från ledning. Det råder inga tvivel om att utgångsläget inför den avslutande, tredje rundan ger upphov för stor spänning och dramatik.

  Ett extra spänningsmoment inför morgondagen är nämligen att tävlingssponsor Carpe Diem Beds utser ”Näset Queen” till den spelare med lägst antal slag totalt i förra veckans tävling på Flommens GK och veckans tävling på Ljunghusens GK. Vinnaren belönas med sängen HÄRMANÖ från Carpe Diem Beds (värde 62 480 kr). Ledaren av ”Näset Queen” är Moa Folke på 358 slag, följd tätt därefter av Ellinor Haag (Sigtuna GK) och Sofie Bringner (Hills GK) på 363 slag.

  Sista rundan och kampen om sängen börjar 07:30 imorgon, med en ledarboll som går ut 10:30. Missa inte sevärd golf på en bana i fantastisk kondition.

  Miles Gullström-Hughes

  Bilder från dagen

  Leaderboard

 3. Ellinor Haag: ”De har gjort ett jättejobb med touren”
 4. Ellinor Haag, Sigtuna GK
  Swedish Golf Tour

  Ellinor Haag: ”De har gjort ett jättejobb med touren”

  Ellinor Haag spelar Swedish Golf Tour i år. Tisdag och onsdag väntar Carpe Diem Beds Trophy på Ljunghusens GK. Men hennes fokus för säsongen ligger på kvalet till Symetra Tour.  "Målet år fortfarande att återvända till USA", säger hon.

  Ellinor Haag, Sigtuna, är hemma i Sverige igen efter fyra år på college – Western Kentucky University – och en rookiesäsong på Symetra tour (undertouren till LPGA).
  Det här året är det Swedish Golf Tour som gäller för henne. På de tre tävlingar som spelats har 25-åringen slutat 4 (Tegelberga), 21 (Nes, Norge) och 4 (Flommen). 
  – Jag är nöjd, bortsett från Norge. Jag har spelat stabil golf, men det har alltid blivit något varv som varit lite högre och det är väl därför jag inte lyckats ta mig hela vägen upp. Jag kände verkligen att jag kunde ha gått en riktigt låg runda sista dagen på Flommen. Slagen satt där, men puttarna gick inte riktigt i, säger hon

  CARPE Diem Beds Open på Flommen spelades 25–26 maj. Den följs nu av den tredje majtävlingen i södra Skåne; Carpe Diem Beds Trophy på Ljunghusen (29–30 maj).
  Två grannbanor vid Falsterbonäset med bara några dagars paus mellan tävlingarna. Ingen större idé att åka hem alltså.
  Ellinor Haag har övernattat i Malmö och när vi pratar med henne är det söndag förmiddag.
  – Jag har faktiskt aldrig spelat Ljunghusen. Så jag åkte ner efter Norge och gick in banan för att spara lite energi. Nu blev det ju ingen resdag och det var skönt så nu ska vi ut och träna och sedan blir det proam på måndagen, säger hon.

   2016 tog sig Ellinor Haag till andra steget i Symetrakvalet. Även om hon kom ganska långt ner där fick hon kategori nog att spela elva tävlingar.
  Rookieåret på Symetra blev tufft. Det började med en 58:e plats och fortsatte med tio raka missade kvalgränser.
  – Det var tufft – men också lärorikt. Det var mycket runt omkring som inte klaffade. Visumproblem, en bil som strulade … Så det var svårt att njuta och ge järnet på golfbanan. Det var mycket annat utanför som tog energi. Det blev också mycket tankar om kostnader och sånt som satte press. Men målet är fortfarande att återvända till USA och jag har fullt fokus på Symetra-kvalet i augusti.
  Ellinor Haag tänker kvala i år igen. I augusti. Men det är Swedish Golf Tour som gäller under säsongen.

  Hur känns tillvaron på SGT?
  – De har gjort ett jättejobb med touren i år och det uppskattar man verkligen. Det är jättekul att vi har tretton tävlingar och att vi får ihop ett spelschema. Jag tänker spela hela året men missar väl någon tävling när jag åker över och kvalar. Det var ett tag sedan jag hade kontinuerlig kontakt med min tränare. Nu kan vi bygga på lång sikt, träffas oftare och ha bättre kontakt. På det sättet känns det väldigt bra att vara hemma, säger Ellinor Haag.

  Vad säger du om spelstandarden i på touren?
  – Den är hög i toppen. Absolut. Man måste spela bra golf för att vinna. När Isabella (Ramsay) vann Flommen … hon hade ju chansen på Tegelberga också. Man såg hur glad hon var för det. Ja, hon var svinglad – och hon spelar ju på Europatouren.

  Du tänker inte försöka kvala även till Europatouren, LET?
  – Inte som jag känner nu. Vi får se hur saker och ting går men prio ett och planen är Symetra. Går man till steg 2 får man oftast hyfsad kategori. Jag fick ju spela elva tävlingar förra året men jag tänker komma högre den här gången. Skulle jag ta mig vidare och få kvala till LPGA är det bara en bonus, fast jag vill nog få något år att kunna etablera mig på Symetra så jag tror att det steget är rätt bra.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  FAKTA, Carpe Diem Beds Trophy

  Var: Ljunghusens GK, Höllviken
  När: 29–30 maj. 
  Hur: 54 håls slagspel (36 hål första dagen, 18 andra). Kvalgräns efter två rundor, 30 spelare plus delningar.
  Prispengar: 100 000 kronor.

  Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018:
  4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
  21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
  25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild).

  Hela tävlingsprogrammet 2018

   

  Swedish Golf Tour
  Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. I år består damernas program av tretton tävlingar jämfört med nio förra säsongen.

  Ranking SGT 2018

 5. Ramsay starkast i särspel
 6. Swedish Golf Tour

  Ramsay starkast i särspel

  Isabella Ramsay ledde långa stunder under sista varvet av Carpe Diem Beds Open, men det blev otroligt jämnt i slutet när Louise Markvardsen och Moa Folke hämtade in slag i slutskedet. Väl i särspelet var Ramsay starkast och tog sin fjärde seger på Swedish Golf Tour.

  Precis som väntat så blev det en rafflande avslutning av Carpe Diem Beds Open på Flommens Golfklubb och en slutrunda som bjöd på mycket. Ett rafflande särspel som avslutning, men högst nämnvärt är också Emelie Borggrens bedrift på det 16:e hålet där hon lyckades med att sätta en träfemma för en albatross.

  Om vinsten blev det som sagt jämnt. Tre spelare; Isabella Ramsay, Moa Folke och Louise Markvardsen slutade efter tre spelade ronder på 214 slag, två slag under par. Louise Markvardsen hade 70 slag idag och var först in i klubbhuset. En nervös väntan innan det stod klart att det var ytterligare två spelare som slutade på 214 slag. Väl där så bjöd spelarna publiken på en mycket underhållande golf. Ramsay och Markvardsen gjorde varsin birdie på det första särspelshålet och Moa Folke fick se sig besegrad för denna gång. Denna tävling var för övrigt Folkes första start som professionell.

  Ramsay och Markvardsen spelade 18:e hålet ännu en gång. Markvardsen satte sig i lite trubbel med sitt utslag, men lyckades ändå träffa green med sitt inspel. Ramsay, som slog sitt utslag mitt i fairway, slog sedan upp sitt inspel endast en meter ifrån hål. Markvardsen tvåputtar för par, och dörren är öppen för Ramsay som slår in matchbollen med ännu en birdie. Detta innebar att Markvardsen slutade delad tvåa tillsammans med Moa Folke, och tilldeles priset som bästa amatör, och att Ramsay tog sin fjärde seger på Swedish Golf Tour.

  -       Spelet kändes bra idag, jag var ganska lugn och spelade med tålamod. Jag trivs jättebra på denna banan, en kul linksbana som alltid har bra greener där man måste planera sitt spel. Jättekul, jag var nästan mest glad över putten jag satte på artonde hålet för att ta mig till särspelet, säger Ramsay 

  Med det tackar Swedish Golf Tour Flommens Golfklubb för en strålande tävling och börjar förbereda för nästa veckas tävling på Ljunghusens Golfklubb.

    

  Ludvig Forssman

  Resultat

  Bilder

 7. Ramsay och Resen leder i en jämn tillställning
 8. Swedish Golf Tour

  Ramsay och Resen leder i en jämn tillställning

  Strålande sol, en bana i kanonskick och fin golf gjorde första dagens spel av Carpe Diem Beds Open till en lyckad fredag. I topp på Flommens Golfklubb finner vi Isabella Ramsay och Stina Resen som har slagit 142 slag (-2) under den första dagens spel.

  Efter de inledande 18 hålen så var det norskt i topp. Stina Resen från Oslo Golfklubb ledde fältet med sina 67 slag (-5). Det var framför allt Resens avslutning som var ursinnigt stark då hon spelade hål 11 till 16 sju slag under par. Fem birdies för att följa upp med en eagle på hål 16!

  - Jag tänkte inte så mycket på vad som hände förrän på hål 15. Sedan på hål 16 så satte jag en 20 meters putt för eagle, så efter det blev jag lite nervös. Banan är i fantastiskt bra skick och jättekul att spela, säger Resen. 

  Också i delad ledning hittar vi Isabella Ramsay från S:t Arilds Golfklubb. Ramsay inledde i rasande takt och var fyra under efter fem spelade hål. Det slutade med en score på 69 slag som följdes upp av en 73:a under dagens andra varv.

  Under den första ronden så blev det de sista nio hålen som stod i fokus. Förutom Resens bedrift så lyckades Moa Folke från Tranås Golfklubb göra två eagles under sina sista nio hål den första rundan. Hon ligger på en delad tredjeplats tillsammans med Allerums Annelie Weimenhög.   

  När vi summerar läget efter dagens två rundor så kan vi konstatera att det är oerhört jämnt och att det finns alla möjligheter för en spännande avslutning imorgon. Efter Resen och Ramsay på 142 slag hittar vi sju spelare som är inom fyra slag. Vi ska också komma ihåg att varje slag blir lite extra viktigt imorgon, med tanke på tävlingen Carpe Diem Näset Queen. Carpe Diem Beds delar ut sängen HÄRMANÖ (värd 62 840 kr) till det proffs som har lägsta totalscoren sett över tävlingen här på Flommen, och tävlingen på Ljunghusen som börjar på tisdag.                                        

  Tredje och sista rundan startar kl 08.00 imorgon på Flommens mycket uppskattade bana. 

   

  Ludvig Forssman

  Leaderboard 

  Bilder 

  Startlista 

 9. Martin Eriksson vann i Estland: ”Största segern i karriären”
 10. Swedish Golf Tour

  Martin Eriksson vann i Estland: ”Största segern i karriären”

  Kårstas Martin Eriksson tog sin första vinst på Swedish Golf Tour – och han gjorde det överlägset. ”Det är den största segern i karriären. Jag har vunnit på mindre tourer och på college tidigare men inte en sådan här stor professionell tävling", säger han efter segern i Pärnu Bay Golf Links i Estland.

  Martin Eriksson, från Kårsta GK utanför Örebro, gick ut i ledarboll den sista dagen av Pärnu Bay Golf Links Challenge, årets andra tävling på Swedish Golf Tour och den första i Estland.
  Han hade ett slags ledning före Gabriel Axell, Landeryd. Eriksson var tio under par, Axell nio. Bakom fanns ett koppel, av spelare på åtta och sju under.
  Martin Eriksson tryckte gasen i botten från början. Han var i en klass för sig.
  – Det blev så. Jag fick en riktigt bra start och mer än så kan man inte begära egentligen, säger han.

  25-ÅRIGE MARTIN Eriksson började med eagle, par, birdie hann med ytterligare två birdies innan vändningen och höll sedan i med raka par de sista nio. 67 slag för dagen, 15 under totalt – och seger med sex slags marginal.
  – Det trodde jag verkligen inte, att det skulle kunna bli så mycket. Jag hade ingen koll alls under hela rundan. Jag valde att inte titta på någon ledarboard över huvud taget utan bara spela på efter min egen plan. Och det funkade ju rätt bra, skrattar han.
  Segern var värd 72 000 kronor, men kanske ännu viktigare – det är den första vinsten på Swedish Golf Tour för Martin Eriksson.
  –  Det har känts som att jag haft spelet länge, men det är ju det där med att få till tre bra rundor på en gång. Det finns så många bra spelare på den här touren så det är tufft att ta sig upp överst. Jag missade ju kvalgränsen i Fjällbacka förra veckan trots att spelet kändes bra. Det är väl golf, antar jag.

  JO, SPELET verkar vara stabilt. Martin Eriksson noterade 66, 68 och 67 slag under de tre dagarna plus att han var bogeyfri de 25 sista hålen (som han gick nio under par). Segern betyder självklart mycket för honom.
  – Det är klart att den gör. Dels ekonomiskt, dels för självförtroendet. Nu vet jag att jag kan, hela vägen fram, säger han.

  EFTER prisutdelningen hastade spelarna iväg till bussen, från Pärnu till Tallin. Sedan väntade kvällsfärjan till Stockholm.

  Du får fira på färjan då?
  – Det kan det mycket väl bli, skrattar Martin Eriksson.


  BRÖDERNA Gabriel och Johannes Axell, Landeryds GK, hade båda segermöjlighet. 25-årige Gabriel var ett efter när dagen startade, lillebror Johannes , 20, ytterligare ett slag bakom.  Det kunde ha blivit en ren brödrafajt – men den uteblev.
  Johannes, 72 slag, slutade delad fyra, Gabriel (74) blev delad sjua. 

  Gabriel, ni hade chansen att göra en brödrakupp?
  – Vi hade ju hoppats på det i morse men det blir ju inte alltid som man vill i det här spelet har jag märkt med åren. Det var inte så mycket att göra åt Martin. Han spelade superfint hela dagen. Han körde på från början och sedan tittade han aldrig bakåt. Jag gjorde en dubbel på femman och då var han fyra under. Så i det läget var jag sju efter, säger Gabriel Axell.

  Bo Steffensen
  bo.steffensen@golf.se

   

  Resultat Pärnu Bay Links Challenge

  Ranking Swedish Golf Tour

 11. Fortsatt svenskt i Estland
 12. Swedish Golf Tour

  Fortsatt svenskt i Estland

  Det ser fortfarande ljust ut för svenskfronten på Pärnu Bay Golf Links Challenge.

  Andra ronden på Pärnu Bay bjöd på strålande sol och lätta vindar. Det var alltså fortsatt drömläge att skjuta lågt, men banan ger och banan tar så de som var bäst igår hade det lite tuffare idag medan andra kom bakifrån. Det är spännande greenytor och där kan det hända både det ena och det andra, för det gäller att placera sina inspel på rätt sida om flaggen.

  Det är Martin Eriksson från Kårsta GK som går in i finalronden som ledare på 134 slag (10 under par). Han är tätt följd av en av gårdagens ledare Gabriel Axell från Landeryd på 135 slag. Delad trea på 136 slag har vi en fyrklöver med Oscar Florén (Öijared), Robert Jonasson (Ulricehamn), Frederik Dreier (Danmark) och Johannes Axel (Landeryd). Ja, ni gissar rätt. Johannes är tvåan Gabriel Axells lillebror. Ska storebror hålla lillebror stången, får morgondagen utvisa.

  Kvalgränsen drogs vid 145 slag (ett över par). Totalt blir det 55 spelare som peggar upp fredagens finalrond. Förutom viktiga rankingpoäng hägrar en vinnarcheck på hela 72.000 kr. Om flera spelare är lika om segern avgörs tävlingen i särspel på det fantastiska 18:e hålet, med havet till höger och skog till vänster.

  Leaderboard

  Bilder från tävlingen

  Skribent: Claes Grönberg