Nyheter

 1. Hellgren PGA-mästare
 2. MoreGolf Mastercard Tour

  Hellgren PGA-mästare

  Fyra särspelshål krävdes för att kora segrare i PGA Championship Bråviken Open. Västeråssonen Björn Hellgren avgjorde med en birdie från 4 meter för att besegra Mikael Lindberg som återigen var med i den absoluta toppen denna säsong på MoreGolf Mastercard Tour.

  - Tack, hur många hål blev det?

  Björn tackar för gratulationer direkt i Klubb-TV och lite förvirringen uppstår om hur många särspelshål som spelats. Fyra eller fem?

  Björn reflekterar därefter om hur han slutade i topp av årets PGA-mästerskap.
   
  -En fantastisk vecka. Jag var här förra året också och spelade bra golf. Jag gillar Bråviken! Jag tog mig i kragen efter 14:e hålet. Då kollade jag leaderboarden och såg att det stod mellan mig och Micke. Skönt med seger, det var ett tag sedan. Senaste vinsten på den här touren var 2016 i Winter Series på Lumine.

  Bana i toppskick
  Bråvikens Golfklubb presenterade en bana i absolut toppskick, greenerna var jämna och till finalronden rullade de 11,2 på stimpmetern.

  Björn la grunden till segern igår när han satte banrekord med 60 slag vid rond två, putten för att nå drömgränsen 59 slag stannade någon decimeter kort i linjen.

  -Jag var taggad, det var det enda jag tänkte på att ge mig en chans, att ge mig en putt för 59. Det gjorde jag. I efterhand känns det rätt tungt att jag la den kort i linjen, den var inte sned. Det var generalfel. Men det känns jättebra ändå, jag gick personbästa, sa Björn efter gårdagens rond.  

  Det blev en seger för Björn i tourproffsen egna mästerskap. Han får sitt namn ingraverat för alltid på pokalen som en i raden av mästare där spelare som Alexander Björk, Rikard Karlberg, Anders Forsbrand, Niclas Fasth och även Vijay Singh tidigare har sina namn.  

  Lindberg fortsatt i topp av MoreGolf Mastercard Tour Ranking
  Mikael Lindberg spel håller fortsatt hög nivå, för fjärde slagspelstävlingen i rad gick han sista ronden i ledarboll.

  Han drar ifrån på rankingen, raden av topplaceringar är imponerande. I SM Match slutade han delad nia efter att åkt på en förlust trots bra spel. I de senaste fem slagspelstävlingar på årets tour är Lindbergs resultatrad 1-2-2-1-2.  

  Klubb-TV
  Klubb-TV sände från avslutningen ”Sista 9” med John Lindberg som kommentator. Vi kan konstatera att fler och fler hittar till Klubb-TV, Golfsveriges streamingplattform.    

  Resultat – PGA Championship Bråviken Open
  1. Björn Hellgren -21, fjärde särspelshålet
  2. Mikael Lindberg -21
  3. Jonathan Göth-Rasmussen -19

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. PGA Championship Bråviken Open
 4. MoreGolf Mastercard Tour

  PGA Championship Bråviken Open

  MoreGolf Mastercard Tour är i Östergötland för PGA Championship Bråviken Open. PGA Mästerskapen är och har under lång tid varit en prestigefylld och årligen återkommande tävling på den svenska proffstouren.

  Det är tourproffsens egna mästerskap och genom åren har många segrare korats där ibland Alexander Björk, Anders Forsbrand, Niklas Lemke, Vijay Singh, Rikard Karlberg och Niclas Fasth för att nämna några.

  -Det är med ett beundransvärt och imponerande engagemang och ett gediget arbete som klubben med sin personal, ideella och medlemmar förbereder veckans tävling. Vi är mycket glada och stolta att Bråvikens Golfklubb står som värd för årets PGA-mästerskap. Vi ser fram emot att kora ännu en mästare vid PGA Championship Bråviken Open, säger Johan Hamph VD PGA of Sweden.

  Mästerskapet har en gedigen historia och tar sitt ursprung i Dunlop Cup som spelades första gången 1932 och som spelades fram till 1968 då den utvecklades och har sedan 1970 spelats som PGA-mästerskapet.

  Tourledande trio till start
  De tre som toppar MoreGolf Mastercard Tour ranking kommer alla till start. Mikael Lindberg AIK som vid SM Match presented by Greatdays förlorade en välspelad åttondelsfinal mot Oscar Lengdén och därmed slutade delad nia, hans lägsta placering på årets tour.


  De två övriga i topp är de två som också segrat på svensk mark i år, Eslövs Ludvig Åberg och Kårstas Martin Eriksson spelar också på Bråvikens Golfklubb.

  Ingen ur topptrio har slutat utanför topp-10 sedan touren återstartade i början av juli.

  Hemmaspelare till start
  Från arrangörsklubben, Bråvikens Golfklubb, kommer sex spelare till start. Andre Fröjdh, Wesley Monier, William Monier, Tommy Carlsson, Arvid Rosberg och Anton Möllerfors.


  Hela startfältet

 5. Martin Eriksson mästare matchspel
 6. MoreGolf Mastercard Tour

  Martin Eriksson mästare matchspel

  För andra året i rad kommer den svenska mästaren i matchspel från Kårsta Golfklubb. Fjol på grannbanan var det Oliver Gillberg som fick lyfta pokalen och i år på Öster by Stenson Martin Eriksson.

  -Tror inte det sjunkit in riktigt än, fantastisk kul. Jag har spelat ganska bra ett tag och haft tre femteplatser i rad. Att förbättra dessa och att till och med vinna, det finns ingen bättre känsla, säger Martin Eriksson efter segern.

  Avgörande kom först på hål 18 av finalmatchen. Martin tappade ledningen på hål 17 när Oscar Lengdén utjämnade vilket medförde att när finalisterna stod på 18:e tee var det mer fokus på uppgiften än att ta in vy som där bjuds.

  Martins birdie på det avslutande hålet efter att ha chippat till en meter och sänkt putten avgjorde till hans fördel.

  -Det var nervöst, jag darrade lite men jag slog den bra vilket var jättekul, säger Martin Eriksson om den avgörande putten.

  Seger i sex matcher under tre dagars spel är vad som krävs för att segra i Sveriges äldsta mästerskap. SM Match har anor tillbaka ända till 1904 då det första mästerskapet avgjordes på Hovås.

  Lindberg i ledning av rankingen
  Mikael Lindberg som slutade delad nia på Österåker leder fortfarande rankingen klart före amatören Ludvig Åberg som avstod spel i denna tävling.

  Premiär för Öster by Stenson
  Mästerskapsdebuten klarades av med glans för Öster by Stenson. Spelarnas uttalanden under tävlingen var tydliga, de gillar att tävla på Henrik Stensons första bana som designer. Ett jobb han genomfört tillsammans med arkitekt Christian Lundin.   

  Nästa tävling
  Nästa tävling på MoreGolf Mastercard Tour är PGA Championship Bråviken Open på på Bråvikens Golfklubb med start om två dagar torsdag 30 juli.


  Resultat – SM Match presented by Greatdays                       
  1. Martin Eriksson, Kårsta Golfklubb                                                    -             
  2. Oscar Lengdén, Kristianstads Golfklubb i Åhus                   
  t3. Pontus Widegren, Stockholm Golfklubb
  t3. Hannes Rönneblad, Kungsbacka Golfklubb

  Hela resultatlistan

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 7. Öster by Stenson nästa stopp för touren
 8. MoreGolf Mastercard Tour

  Öster by Stenson nästa stopp för touren

  Sveriges äldsta mästerskap avgörs i år på Sveriges nya mästerskapsbana, Öster by Stenson på Österåkers Golfklubb. Det första svenska mästerskapet i matchspel avgjordes 1904 på Hovås, Göteborg Golf Klubb.

  När Oliver Gillberg; Kårsta Golfklubb, segrade i SM Match presented by Greatdays i fjol gjorde han det på Västerled på Österåker Golfklubb. Titelförsvaret för Oliver blir på Öster by Stenson som invigdes 15 september 2019 med Henrik Stenson på plats för clinic och spel inför storpublik.

  Andreas Ljunggren klubbchef och VD för Österåkers Golfklubb säger så här om att mästerskapet han själv spelade hem 2006 nu avgörs på Öster By Stenson.

  -Vi tycker det är oerhört roligt att arrangera elittävlingar och det ska bli spännande att få hit morgondagens stjärnor och hoppas att de kommer att uppskatta och utmanas av vår nya bana Öster by Stenson.

  Tourledande Lindberg till start
  I startlistan till SM Match presented by Greatdays återfinns inte Henrik Stenson, men väl en del andra intressanta spelare.

  Till start kommer Mikael Lindberg, AIK Golfklubb, som har radat upp topplaceringar under säsongen. Två segrar och två andraplatser gör att han leder tourens ranking med god marginal.

  Nästa tävling på European Challenge Tour spelas först i september vilket medför att en hel del svenska spelare väljer att spela MoreGolf Mastercard Tour.

  Dessa åtta svenskar spelade i förra veckan i Österrike, nu peggar de i SM Match presented by Greatdays:  

  Philip Eriksson, Roslagen
  Oscar Lengdén, Kristianstad
  Robin Petersson, Barsebäck
  Jens Dantorp, Falkenberg
  Simon Forsström, AIK
  Per Längfors, Onsjö
  Henric Sturehed, Landeryd
  Jesper Sandborg, Landeryd

  Till start i detta öppna mästerskap kommer aven 14 spelare från Danmark och en från Tyskland. Även tre spelare från hemmaklubben kommer till start i Olle Ryberg, Martin Westerlund och Anton Wilbertsson.

  Åberg står över
  Amatören Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb, som segrade i de båda inledande tävlingar på svensk mark av årets MoreGolf Mastercard Tour har valt att stå över.

  Hela startfältet

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. Mikael Lindberg i topp på Vidbynäs Golf
 10. MoreGolf Mastercard Tour

  Mikael Lindberg i topp på Vidbynäs Golf

  En efterlängtad seger för AIK:s Mikael Lindberg blev det när Stockholm Trophy by Folksam avgjordes på Vidbynäs Golf under fredagen.

  I de tävlingar som avgjorts på svensk mark av årets MoreGolf Mastercard Tour har Mikael Lindberg haft ledningen med en rond kvar att spela i alla tre. I både Katrineholm och på Barsebäck spelade sig Ludvig Åberg förbi under avslutningen, men idag lyckades Lindberg ta hem segern.

  -Äntligen! Det var har varit två veckor i rad då det varit väldigt nära, så det var skönt att äntligen få stå högst upp på pallen. Skönt att få ihop ett bra sistavarv. Det har varit lite sådär vid tredjevarven de sista två veckorna, sa Mikael Lindberg direkt efter segern.


  Lindberg berättade vidare om när han kände att det skulle kunna gå vägen.

  -Jag fick bra vibbar när jag fick i birdien på 14:e hålet, då kändes det sim om jag hade några slag tillgodo. Både Jocke och Charlie spelade också väldigt bra, men jag var några slag före både innan och även under ronden så det kändes som om någon bakom skulle komma ikapp skulle de behöva spela riktigt bra.


  Klubb-TV
  I Klubb-TV som sände live från avgörandet reflekterade kommentator Lars Holmberg på väg nedför 18:e fairway att ledarbollen spelat bra under den avslutande ronden. En korrekt analys, de slutade i topp och alla i bollen gick under par den tredje ronden.

  Den andra ronden där Lindberg, i utmanande förhållanden, spelade sig runt på 66 slag lade grunden för segern. Lindberg signerade för 66 slag även efter den tredje ronden. Segermarginalen ned till Charlie Lindh blev tre slag, Lindh som avslutade med birdie för att bli ensam tvåa ett slag före Joakim Wikström.


  Åberg närmar sig U.S. Open
  Ludvig Åberg, amatören från Eslöv, som i väntan på att kunna återvända till sina studier och golfspel vid Texas Tech University spelar på MoreGolf Mastercard Tour. Hans båda segrar har lyft honom till en nionde plats på World Amateur Golf Ranking.  Vad dagens delade femteplats medför gällande världsrankingen får vi se vid uppdatering på onsdag.


  De sju högst rankade på amatörernas världsranking den 19 augusti som inte redan är kvalificerade till U.S. Open får en plats i majortävlingen på Winged Foot Golf Club i september.

  Lindberg fortsatt i rankingtopp  
  Mikael Lindberg resultat i årets tävlingar är imponerande t8-1-2-2-1. I de fyra senaste tävlingar är det bara Ludvig Åberg som någon gång varit före Lindberg.  

  Dagens seger medför att Lindberg utökar sin ledning av  MoreGolf Mastercard Tour Ranking.

  Resultat – Stockholm Trophy by Folksam   
  1. Mikael Lindberg -7                                                                     
  2. Charlie Lindh -4
  3. Joakim Wikström -3

  Hela resultatlistan

  Nästa tävling på MoreGolf Mastercard Tour är SM Match presented by Greatday på Österåkers Golfklubb med start söndag 26 juli.

 11. Strokes Gained - Barsebäck Resort Masters
 12. MoreGolf Mastercard Tour

  Strokes Gained - Barsebäck Resort Masters

  När Ludvig Åbergs segrade i Barsebäck Resort Masters gjorde han det genom att tjäna slag på fältet i alla kategorier och totalt 6,5 slag. Ludvig tjänade även slag mot fältet på PGA-tour, även där i alla kategorier.

  SWGT.se är ett statistiksystem utvecklat av Ola Lindgren med flera inom landslaget och är nu inne på sitt tredje år. Systemet är gratis att använda för alla satsande spelare i Sverige.

  Fältets SG jämfört mot PGA-touren (SG per rond):
  Fältet tappar 2,1 slag per rond i jämförelse med snittet på PGA-touren. Största tappet är från tee på par 4 och 5 med 1,1 förlorade slag.

  Från tee: -1,12
  Inspel 40+ meter: -0,6
  Närspel 0-40 m: +0,17
  Puttning: -0,55
  Totalt: -2,1

  Segraren mot fältet
  Mäter vi Ludvig Åbergs ronder ser vi följande i genomsnitt per rond, där första siffran är mot PGA-touren och siffran inom parantes är mot fältet i Barsebäck.

  Från tee: +0,47 (+1,59)
  Inspel 40+ meter: +1,08 (+1,68)
  Närspel: +1,41 (+1,24)
  Puttning: +1,44 (+1,99)
  Totalt: +4,4 (+6,5)

  1500 användare
  Glädjande nog nådde SWGT.se nyligen 1500 registrerade spelare och coacher som tillsammans lagt in 1,4 miljoner slag.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.