Lag-SM 2019: SM-guld till Landeryd och Hills

Östgötalagets herrar tog sitt andra Lag-SM-guld på fyra år 2016 – Hills damer tog fjärde raka. Det blev odramatiskt på damsidan, 16 slags marginal till tvåan Ljunghusen och ytterligare nio till bronsmedaljörerna Ringenäs. På herrsidan var det desto mer spännande. Ledningen växlade, men till slut avgjorde Landeryd på absolut sista hålet och vann med två slag före Vasatorp och fem före Upsala.

Henric Sturehed, Landeryd, var givetvis nöjd med SM-guldet. Han var med i laget även vid förra guldet 2016. Nu spelade han i sista boll med bland andra Upsalas David Nyfjäll och fick avgöra Lag-SM på artonde hålet. Silvret i Lag-SM gick till Vasatorp, två slag efter och bronset till Upsala, fem slag från guld.

– Jag fick veta på sista hålet att jag kunde göra bogey för att vinna, och jag gjorde par. Det är kul att vinna SM-guld – att vinna som ett lag. Alla runt laget har haft en betydande roll i den här segern. Kul också för Landeryd Golfklubb som satsar på junior och elit, säger Henric Sturehed direkt efter att han signerat sitt scorekort för 70 slag, tre under par på Masters Course.

Upsala ledde med åtta slag före Landeryd och Karlstad, och ytterligare ett före Gävle, inför finaldagen av Lag-SM på Barsebäck GCC Masters Course. Det räckte dock inte. Orken tröt för David Nyfjäll & Co, samtidigt som både Landeryd och Vasatorp spelade upp sig. För Nyfjäll var det inte så konstigt, detta var hans 17:e rond på 14 dagar inklusive inspelningsronder på lag-EM.

Landeryd och Vasatorp gick tre respektive fem under totalt i de fyra singlarna på lördagen, medan Upsala gick nio över och slutade fem slag från guldet. 

– Lite besviken får jag ändå säga att jag är. Vi spelade så bra vi kunde, men det räckte inte. Vi kommer tillbaka. Kan vi bara lära oss spela singel på Masters Course, vår akilleshäl de senaste fyra åren, kommer det att bli bra, säger David Nyfjäll, guldmedaljör i lag-EM förra lördagen och nu bronsmedaljör i Lag-SM.

Den 20-årige upplänningen har gått 23 under par på de sex ronderna på Barsebäck, vilket är bäst i fältet. I augusti väntar andra året på college Nortwesthern University i Illinois – samma college som Luke Donald en gång representerade. 

På damsidan var det inte lika dramatiskt. Hills GK från Göteborg gick ut i en ledning sista dagen med 14 slag tillgodo på AIK Golf och ytterligare ett slag till Ljunghusen. Med Linda Wessberg, Beatrice Wallin, Amanda Linnér och Sofie Bringner i singlarna blev det aldrig riktigt spännande och laget vann till slut med 16 slag. Linda Wessberg förklarar varför Hills damer tar sitt fjärde raka SM-guld:

– Vi har ett bra lag, fullt med landslagsspelare och dessutom Sofie (Bringner) som just blivit proffs. Vi är bra vänner även vid sidan av banan och umgås med varandra. Vad jag bidrar med? Kanske lite erfarenhet, säger Linda Wessberg – till vardags på Europatouren  –  blygsamt efter en avslutande rond på par.

Ljunghusen knep med sig silvret hem till Falsterbo-näset, bland annat efter en kanonrond av Emma Henriksson, 64 slag (-7) – Henriksson som egentligen slutat tävla. Ringenäs tog brons med bland andra Europatourspelaren Julia Engström och EM-guldmedaljören Ingrid Lindblad i laget.

Lämna damernas Lag-SM för nerflyttning till division 1 får S:t Arild, Upsala, Lidingö och Täby göra. Klara för uppflyttning till Lag-SM är i skrivande stund Österåker och Gävle (norra). Spelet i division 1 damer södra pågår.  

Lämna herrarnas Lag-SM får Ljunghusen, Onsjö, Eslöv, Skaftö och Högbo göra. Marcus Kinhults 16 under par för veckan räckte inte att hålla Skaftö kvar – liksom inte heller lillasyster Fridas goda råd på bagen eller EM-bronsmedaljören (lag, pojkar) Algot Kleéns fina vecka (-14). Uppflyttade från division 1 herrar blir Halmstad, Kårsta, Skinnarebo, Lidingö och Hagge.
 

Mer information:

Presskontakt Lag-SM presenteras av Kontorab: Thomas Björn, mobil: 070-230 24 84, e-post: thomas@idrottenskraft.se

För högupplösta bilder från Lag-SM, samt intervjuer med spelare som kan användas fritt vid angivande av fotograf, klicka här.

För fullständiga resultat i Lag-SM klicka här för herrar, klicka här för damer.

Allt om SM klubblag, inklusive länkar till resultatlistor Div 1 och Div 2 finns här

Fler nyheter

 1. Lag-SM 2019: Hills damer har kopplat guldgrepp
 2. SM Klubblag

  Lag-SM 2019: Hills damer har kopplat guldgrepp

  Hills damlag leder med 14 lag inför sista dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC. I herrklassen håller Upsala, med en nybliven EM-guldmedaljör i praktslag, undan för ett koppel jagande klubbar, däribland Karlstad och Landeryd på delad andra plats.

  När vi summerar dagen kan vi konstatera att Hills damer fortfarande är i ledning, och har utökat den till 14 slag till tvåan AIK Golf och 15 slag till trean Ljunghusen. Ny fyra är Ringenäs, sex slag efter Ljunghusen och bronsplatsen.

  Ingrid Lindblad, nybliven EM-guldmedaljör i lag, gjorde dagens rond i fyrboll och gick på 63 slag (-8) tillsammans med Tindra Tyrsing på Donald Steel Course. Beatrice Wallin hade också en bra dag: På par i foursome med Ester Fägersten och sex under (65) i fyrboll med Amanda Linnér.

  Hills coach Daniel Grestam säger så här inför de avslutande fyra singlarna på lördagen:

  – Mycket kan så klart hända. Vår enda uppgift i morgon, lördag, är att fokusera på det vi själva ska göra. Det hjälper att vi har varit i det här läget förut och vet hur vi ska hantera det.

  På herrsidan är Upsala i fortsatt ledning, men upplänningarna jagas av ett koppel klubbar, däribland Landeryd och Karlstad, åtta slag efter, och Gävle, nio slag efter. Ordningen kan ändra sig snabbt under finaldagen på utslagsgivande Masters Course – speciellt om det börjar blåsa. Vinden har varit ganska beskedlig under Lag-SM hittills.

  Nyblivne EM-guldmedaljören i lag, David Nyfjäll, Upsala GK, slog till med 62 slag på Donald Steel Course under torsdagens singel och följde upp med en stabil och en fantastisk rond under fredagen. Först i foursome med Lag-SM-debutanten Gustav Liljedahl, 71 slag (-2), och sedan i fyrboll med Tim Holmberg – Upsalas andre Lag-SM-debutant: 64 slag (-9). Duon gjorde nio raka birdies från hål åtta till hål 16 – varav David Nyfjäll stod för sju av dem i rad!

  Nyfjälls bidrag till Upsalas ledning är förstås stort, men faktum är att hela laget spelar stabilt – även debutanterna Gustav Liljedahl och Tim Holmberg.

  Lag-SM avslutas med fyra singlar på lördagen då svenska mästarna i lag, damer och herrar, ska koras.

  För mer information kontakta:

  Thomas Björn, pressansvarig Lag-SM presenteras av Kontorab:

  Mobil: 070-230 24 84

  E-post: thomas@idrottenskraft.se

  För att ladda ned bilder som kan användas fritt vid angivande av fotograf, klicka här.

  För att följa liverapportering, klicka här.

  Allt om Lag-SM finns här

 3. Lag-SM 2019: Upsala i topp och AIK avancerar dubbelt
 4. SM Klubblag

  Lag-SM 2019: Upsala i topp och AIK avancerar dubbelt

  Upsalas herrar går upp i topp efter andra dagen av Lag-SM på Barsebäck GCC och AIK avancerar dubbelt – både damer och herrar.

  Bildtext: Upsala upp i topp efter andra dagen av Lag-SM presenteras av Kontorab på Barsebäck GCC, från vänster: Markus Säyrä, David Nyfjäll, Gustav Liljedahl och Anton Karlsson.

  Andra dagen av Lag-SM presenteras av Kontorab bjöd på strålande sol, svag vind och bra resultat.

  Upsala GK, med nyblivne EM-guldmedaljören David Nyfjäll i spetsen, låg delad tvåa efter första dagen, och visade upp ännu bättre spel i dag. Nyfjäll presterade 62 slag, -9, och avslutade med eagle, birdie och par. Upsala gick upp i topp efter ungefär halva ronden och fick sällskap av ”raketen” Bro-Bålsta med bland andra Viktor Edin (-5) i, sexa efter första dagen. AIK Golfs herrar låg delad sjua efter gårdagen och hakade på jakten på ledaren – och parkerar nu på femte plats.

  När krutröken skingrat sig är Upsala i ledningen med 534 slag, med Landeryd som studsade tillbaka på slutet från sin ledning inför andra dagen fem slag efter och Karlstad som smyger där bakom ytterligare ett slag bakom Upsala.

  – Davids (Nyfjäll) score är förstås en stor anledning, men även våra Lag-SM-debutanter Gustav (Liljedahl) och Tim (Holmberg) har gjort mycket bra ifrån sig. Vårt mål? På damsidan har vi inte satt något mål, men herrarna har ambitionen att ta SM-guld, förklarar coachen Marcus Eidelöf.

  I damklassen såg Hills ut att tappa sin ledning på fem slag, men rätade upp rundan och är fortfarande i ledning med 578 slag, nio före AIK Golf som avancerade ett par placeringar från första dagen. Ljunghusen är trea, ytterligare ett slag efter, och tappade alltså lite mark jämfört med gårdagen då skånskorna var tvåa, fem slag efter.

   

  För mer information kontakta:

  Thomas Björn, pressansvarig Lag-SM presenteras av Kontorab:

  Mobil: 070-230 24 84

  E-post: thomas@idrottenskraft.se

   

  För att ladda ned bilder som kan användas fritt vid angivande av fotograf, klicka här.

  För att följa liverapportering, klicka här.

   

 5. Lag-SM 2019: Hills damer rivstartar för fjärde raka SM-guldet
 6. SM Klubblag

  Lag-SM 2019: Hills damer rivstartar för fjärde raka SM-guldet

  Hills Golfklubbs damer rivstartade i Lag-SM presenteras av Kontorab – och går för fjärde raka SM-guldet. 283 slag, nio under par, efter första dagen är fem slag före Ljunghusen. På herrsidan leder Landeryd, Svenska Mästare 2016.

  Hills damer kopplade greppet redan på morgonen när Beatrice Wallin, nybliven EM-guldmedaljör i lag, i par med Amanda Linnér gick runt på 71 slag, två under par, på Barsebäcks Masters-bana.

  När Linda Wessberg i par med Sofie Bringner slog till med 65 slag, åtta under par, i en av de två fyrbollarna på eftermiddagen ryckte göteborgskorna.

  Närmast efter Hills jagar Ljunghusen med 288 slag. Fyrbollen med Desireé Andersson och Kajsa Arwefjäll såg till att Ljunghusen höll nästan jämna steg med Hills: De noterades för 67 slag, sex under par. I foursome slår spelarna vartannat slag, i fyrboll spelar de på varsin boll varav det bästa resultatet på hålet räknas.

  Trea efter första dagen i damernas Lag-SM är Sölvesborg som har ett rutinerat lag med bland andra syskonparen Emma och Sarah Nilsson samt Elin och Maria Ohlsson. Sölvesborg har 292 slag och därmed nio slag upp till förstaplatsen.

  På herrsidan har Landeryds GK gått upp i topp med 257 slag, 27 under par Donald Steel Course. Tvåa är Upsala och Gävle, fem slag efter. Båda med nyblivna EM-medaljörer i laget: David Nyfjäll i Upsala och Pontus Nyholm i Gävle.

  Förra årets segrare AIK spelade upp sig under eftermiddagen och slutade delad sjua med 268 slag, elva slag efter ledande Landeryd.

  - Vi började med den svårare delen av banan och visste att vi hade den något lättare kvar, och att resultaten skulle förbättras. Det känns bra inför fortsättningen, säger Karsten Landin, AIK:s coach.

  Landeryd tog guld 2016, slutade åtta 2017 och fick bronspeng runt halsen förra året. Därför var det ingen högoddsare att östgötarna skulle vara med däruppe även i år. När fyrbollarna är tio (Jesper Sandborg/Johannes Axell) respektive elva under (Henric Sturehed/Gabriel Axell), är det inte lätt för konkurrenterna att hänga med.

   

  Bildtext: Beatrice Wallin och Amanda Linnér spelade foursome för Hills Golfklubb första dagen av Lag-SM presenteras av Kontorab – och Hills har ryckt till sig en ledning på fem slag före tvåan Ljunghusen.

  Bildtext: Landeryds Golfklubbs herrar är i ledning efter första dagen av Lag-SM presenteras av Kontorab. Här är paren som spelade fyrboll och gick tio respektive elva under par, fr v: Jesper Sandborg/Johannes Axell och Henric Sturehed/Gabriel Axell.

  För mer information kontakta:

  Thomas Björn, pressansvarig Lag-SM presenteras av Kontorab:

  Mobil: 070-230 24 84

  E-post: thomas@idrottenskraft.se

   

  För att ladda ned bilder som kan användas fritt vid angivande av fotograf, klicka här

  För att följa liverapportering, klicka här