Teen Tour presented by Golfstore 2019

Tre tjejer tackar för matchen

På Teen Tour kan du som är mellan 13 och 21 år tävla på den nivån som passar dig. Touren har tre färdighetsnivåer, First, Future och Elite. 

Har du spelat klubbtävlingar och distriktstouren och känner dig redo för att spela scratchtävling (utan handicap) är Teen Tour nästa steg att ta.

Du startar på First och när dina färdigheter ökar kan du ta steget upp till nästa nivå som är Future.

Elite är tourens högsta nivå och dit når du efter att ha etablerat dig på Future och spelat tillräckligt bra för att knipa en av de åtråvärda platserna på Elite. 

Du når nästa nivå genom en uppflyttningsplats från nivån under eller tillräckligt med rankingpoäng för att bli uttagen genom rankingen.  

Under året kan du under varje omgång av Teen Tour samla poäng på Teen Tour Order of Merit och har du hamnat tillräckligt långt upp i listan får du möjlighet att spela den stora tourfinalen som i år spelas på Skogaby Golfklubb. 

 1. Det här är Teen Tour First
 2. Tourens första nivå och inkörningsporten för dig som vill komma igång och tävla, oavsett om du vill bli bäst i världen eller bara tycker det är kul att tävla och träffa kompisar. Spelare födda mellan 1998 och 2006 får delta.

  First spelas på cirka 16 platser runt om i landet varje omgång. Anmälningsavgiften är 200 kronor/tävling och betalas i Min Golf. För att spela på First måste du betala touravgift (årsavgift för att spela på Teen Tour). Den betalas också i Min Golf och är en engångskostnad som ger dig möjlighet att anmäla dig till tävlingarna.

  Tävlingarna spelas över 18 hål och spelformen är slaggolf. Det finns plats för 54 killar och 24 tjejer vid varje tillfälle.

  Teen Tour First ger inga rankingpoäng men de tio främsta procenten i startfältet får flytta upp till Future nästkommande omgång.

 3. Det här är Teen Tour Future
 4. Andra nivån på touren. Future spelas på sju spelplatser varje omgång. Här blir motståndet tuffare och du kan behöva åka till granndistriktet för att tävla. Omgång 3 och 4 spelas över två dagar vilket gör att en övernattning kan behövas. Future spelas över 36 hål förutom omgång 3 och 4 som spelas över 54 hål. Spelformen är slagspel och det finns plats för 54 killar och 24 tjejer vid varje tillfälle. 

  Hit tar du dig antingen via dina rankingpoäng eller en uppflyttningsplats som du spelat till dig omgången innan. Anmälningsavgiften är 300 kronor som betalas i Min Golf och du måste också ha betalat touravgift för att få spela (årsavgiften för Teen Tour). Touravgiften betalas i Min Golf och är en engångskostnad som ger dig möjlighet att anmäla dig till tävlingar.

  Teen Tour Future ger både uppflyttningsplatser och rankingpoäng. För att delta på Future måste du ha högst handicap 12 för pojkar och 15 för flickor. Spelare födda mellan 1998 och 2006 får delta.

 5. Det här är Teen Tour Elite
 6. Teen Tour Elite har ett startfält på 156 spelare (102 pojkar och 54 tjejer) med undantag för JSM Match (omgång 4). Detta gör Teen Tour Elite till en riktig “stortävling” och ett självklart val för dig som vill spela med landets bästa juniorer.

  Nivå 3 är därmed det högsta steget på Teen Tour. Hit tar du dig på samma sätt som i de andra stegen, det vill säga genom rankingpoäng eller uppflyttningsplats från Future. På denna nivå får du mäta dig mot Sveriges bästa juniorer. Under varje omgång spelas en Teen Tour Elite.

  Omgång 3 och 4 är svenska mästerskap och betyder att vinnarna kan titulera sig svensk mästare för juniorer och får Riksidrottsförbundets SM-tecken.

  Högst placerade 18-åring (en flicka och en pojke) på JSM slag (omgång 3) kvalificerar sig till landslagsuppdraget och tävlingen The Duke of York Young Champions Trophy på Royal Portrush GC den 9-12 september.

  Anmälningsavgiften för spel på Elite är 400 kronor och anmälan sker i Min Golf.

  Tävlingen spelas över minst tre dagar och spelformen är slagspel förutom omgång 4 som spelas som matchspel. Tävlingen ger rankingpoäng och ingår i World Amateur Golf Ranking. 

 7. Teen Tour-final
 8. Teen Tour-final 2019

  Teen Tour-finalen spelas på Skogaby GK den 28–29 september. Förbered dig på några roligare avslutningsdagar på säsongen. På fredagen är det gemensam middag för samtliga spelare med en utmanande aktivitet.

  Tävlingen ingår i SGF Golf Ranking.

  Anmälan sker via Min Golf. Tryck på Teen Tour i menyn till vänster och du hittar anmälan.

  Tävlingen spelas i fyra klasser

  – flickor 13–16 år
  pojkar 1316 år
  flickor 1721 år
  pojkar 1721 år 

  Utagningen till tävlingen sker via Teen Tour Order of Merit

 9. Anmälan och touravgift
 10. Anmälan och betalning av touravgift öppnas under mars månad. 

  Vid efteranmälningar skickas följande info i ett mejl till juniortavling@golf.se:
  Namn, golf-ID och vilken tävling som gäller.

  Vid avanmälan skickas namn och gällande tävling till samma adress.

  Återbetalningar sker genom att du mejlar samma mejladress som ovan. I det mejlet skriver du vilken tävling det gäller och varför du önskar återbetalning. Viktigt att kvittot bifogas mejlet. Kvittensen hittas i din Min Golf, under Mina sidor – Mina betalningar.

 11. Tävlingsprogram Teen Tour
 12. Tävlingsvillkor och lokala regler
 13. Antidoping
 14. För dig som spelar SGF Juniortävlingar gäller, liksom inom all idrott, att all form av doping är förbjuden.

  Det gäller även intag av dopingklassade medel. Vilka läkemedel som är dopingklassade framgår av den Röd-Gröna listan och WADA:s Dopinglista som finns på Riksidrottsförbundets hemsida. Om du är osäker på om ett preparat är tillåtet ska du alltid rådfråga din läkare.

  Antidoping på Teen Tour 2018

  Nya dopingregler från 1 januari 2015

  På ett övergripande plan kan nyheterna i dopingreglerna sammanfattas i några huvudrubriker. 

  Besök SGF:s sida om antidoping om du vill få mer information