Fredrik Wetterstrand vid ett läger med damlandslaget.

Like-sugna föräldrar och klubbar

Att bekräfta barn och ungdomar är viktigt och eftersträvansvärt. Det är en av många viktiga uppgifter för både föräldrar och idrottsledare. Att bli sedd är en enormt viktig del i att bygga självkänsla och för att må bra.

En viktig fråga uppstår därför.

HUR bekräftar man barn och ungdomar på bästa sätt?

Facebook
När jag scrollar igenom Facebook stöter jag hela tiden på inlägg från både klubbar, tränare och föräldrar som enbart fokuserar på resultat. Man är stolt över sina ungdomars resultat. Så stolt att man vill upplysa sina vänner om hur bra det gått. Kanske vill man informera medlemmar och klubbens sponsorer om att det går bra. Det är ett logiskt agerande utifrån många perspektiv. Men samtidigt får det konsekvenser på andra plan.

Den som blir omnämnd utifrån sina resultat gör givetvis tolkningen att resultat är viktigt. Om jag spelar bra får jag uppmärksamhet. Om jag spelar dåligt får jag mindre uppmärksamhet. Jag vill få bekräftelse och jag vill göra min klubb och mina föräldrar stolta. Det är resultat som räknas.

Samtidigt finns det några andra som inte spelat lika bra. Dessa omnämns inte. På samma sätt är deras slutsats, medvetet eller omedvetet, att man får mer uppmärksamhet och bekräftelse om resultaten är bra. Alla vill bli bekräftade. Alltså ökar pressen på att prestera resultat nästa tävling. I den interna tävlingen om att få bekräftelsen och uppmärksamheten finns dessutom en risk att man ökar fokus på de andras resultat och till och med hoppas att andra ska spela dåligt.

Resultat skall absolut inte mörkas
Det ligger såklart i idrottens natur att man får uppmärksamhet utifrån sina resultat. Det är en princip man behöver lära sig. Gillar man inte medias uppmärksamhet får man antingen lära sig att hantera det eller spela sämre. Då slipper man media. Men i en utvecklingsmiljö som en golfklubb, familj eller golfgymnasium finns det i princip inga fördelar med att skapa uppmärksamhet enbart baserat på resultat och placeringar. Det är ett långsiktigt hinder för utveckling.

Jag menar absolut inte att resultat ska mörkas. Barn och ungdomar behöver lära sig att hantera både framgång och misslyckanden. Däremot behöver vi vuxna inte spä på resultatstress och yttre motivation mer än vad tävlingssystemet och ungdomarna själva skapar. Det räcker med att rankingsystem och social status skapar stress. Föräldrar, tränare och ledare bör därför göra allt man kan för att skapa utvecklingsfokus och inre motivation hos barn och ungdomar. Hur gör man det?

Praktexempel från en golfmamma
Det finns mängder av sätt att göra det i vardagen. Men just i sociala medier hittade jag ett praktexempel från en golfmamma…

"Som Du har tränat....
Som Du har kämpat....
Som Du förtjänar denna vinst...
Idag var Du bäst

Störstaste grattiskramen min älskade dotter"

Resultatet nämns. Det var en vinst. Men vinsten kopplas väldigt tydligt till den egna ansträngningen. Det får två konsekvenser. Spelaren får ökad insikt i att vinsten inte bara råkade hända tack vare tur eller talang. Den uppstod som en konsekvens av träning och ansträngning. Den insikten skapar ökat självförtroende (jag själv kan påverka mina resultat på sikt) och inre motivation till fortsatt träning.

Andra sätt att uppnå samma effekt kan vara att i tillägg till klubbens resultatredovisning ha med ett citat från tränaren…

”Den senaste tiden har vi lagt mycket fokus på greenläsning. Därför är det jättekul att se i spelarnas rondanalyser att puttningen gått framåt och att det får effekt även i tävling.”

Citatet tydliggör att man blir bra på det man tränar på. Det kan också uppmuntra fler juniorer att börja göra rondanalyser.

”Johanna har haft det tufft resultatmässigt under en period. Därför är det jättekul att se att hennes tålamod och träningsvilja nu betalar sig i form av resultat. Vi vet att träning alltid ger resultat, men det är väldigt svårt att veta när resultaten kommer. Idag var en sådan dag.”

Citatet tydliggör att resultat går upp och ner samt att tålamod och träning leder framåt. Det kan skapa hopp för andra som har det tufft just nu och det sätter fokus på långsiktighet.

”Vår klubb hade många fina placeringar i den här tävlingen. En av de viktigaste förklaringarna till det är att vi har en fin gemenskap. Under inspelsvarven hjälps spelarna åt att diskutera spelstrategi. De peppar varandra och har förstått att det är bra för alla om någon går framåt.”

Citatet tydliggör vikten av laganda. Det pekar inte ut en viss person, vilket gör att alla känner sig delaktiga i de framgångar som blev denna tävling. Det uppmuntrar också alla att fortsätta hjälpas åt att gå framåt.

Konsekvenser av feedback och beröm
De här sätten att ge feedback eller beröm är väl studerade inom idrottspsykologin. Den amerikanska forskaren Carol Dweck har gjort flera stora studier av vilka konsekvenser olika typer av feedback får.

Att ge feedback i form av ”vad duktig du är”, kan verka som en perfekt kommentar för att höja någons självförtroende. Hennes studier visar dock motsatsen. Om man får beröm riktad till en som person, tenderar man att söka enklare uppgifter, sämre motstånd osv, i syfte att inte hamna i situationer där man riskerar att inte vara duktig. Den som däremot får feedback i form av ”vad duktig du är. Du måste ha tränat mycket.”, får istället högre självförtroende, ökad motivation att fortsätta tränar och söker sig till allt mer utmanande uppgifter.

Skribent

Porträttbild på Fredrik.

Fler nyheter

 1. Anmälan öppen för SwGT Invitation
 2. Landslag

  Anmälan öppen för SwGT Invitation

  Landslaget bjuder för andra året in till Swedish Golf Team Invitation. En tävling för både spelare och tränare med utveckling i centrum.

  Utmanande bana
  Swedish Golf Team Invitation är för spelare med sikte att tävla internationellt. Här möter de tävlande en banan av utmanande internationellt snitt både gällande längd, flaggplaceringar och andra delar av banuppsättning. Det som väntar vid internationellt tävlande.  

  Tränare välkomna
  Tränare är inbjudna till Swedish Golf Team Invitation. Det blir nätverkande och fortbildning för tränare till Sveriges bästa flick- och pojkspelare.

  # Niclas Fasth med erfarenhet från Europatouren, majors och Ryder Cup kommer att hålla i en workshop med fokus på närspel.

  # Ola Lindgren coach för herrar proffs delger erfarenheter från OS i Tokyo.

  Landslagsuppdrag
  Segraren bland pojkarna och flickorna kommer att erbjudas ett landslagsuppdrag utanför Sverige under säsongen 2022.

  Startfält
  Internationell flick- och pojkålder 18 år och yngre, dvs. född 2003 eller senare.
  Totalt startfält är 36 pojkar + 21 flickor
  Startfält tas ut efter uppdaterad SGF Golfranking efter anmälningstiden gått ut.

  Anmälan spelare
  Senast 27 september kl.12:00.

  Anmälan tränare
  Tränare definieras som spelarens hemmatränare som har idrotten golf som aktivt yrke.
  Tränare till spelare som vill följa med kommer erbjudas boende, kontakta Carl Magnusson för anmälan och info.

  Mer information om Swedish Golf Team Invitation hittas här.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Tre medaljer vid Lag-EM 2021
 4. Landslag

  Tre medaljer vid Lag-EM 2021

  Efter tre raka guld för Sverige vid lag-EM för damer blev det i år silver efter att England på Royal County Down visat sig för starka.

  Lagen delade på förmiddagens båda foursome-matcher. Det såg länge jämt ut under singelspelet men England hade hela tiden ledning och när Charlotte Heath på 17:e hålet lyckades besegra Maja Stark innebar det att England besegrat Sverige.   

  - England var starka i singelmatcherna. De spelade det här spelet något bättre än vi. Om vi ska se det positivt på lång sikt hoppas jag silvret leder till insikter i att vi inte är fullärda. På en sån här bana upptäcker man slag som man inte visste att man behöver kunna. Men också att vi kommit långt i utvecklingen på väldigt många plan. Det bevisar den här streaken av medaljer. Golf är ett spel under icke perfekta förhållanden. Tillfälligheter har stor inverkan. Särskilt på linksgolf. Om man alltid är i toppen är det ett tecken på att man kommit en bra bit längre än andra, säger Fredrik Wetterstrand coach damlandslaget.

  Silvermedaljörer:
  Linn Grant, Rya GK
  Maja Stark, Abbekås GK
  Ingrid Lindblad, Ringenäs GK
  Beatrice Wallin, Hills GK
  Sara Kjellker, Ljunghusens GK
  Andrea Lignell, Hills GK

  Fredrik Wetterstrand, coach
  Marcus Börjesson, kapten

  Spelplats: Royal County Down GC, Nordirland

  Brons till pojklandslaget
  Efter att ha delat förmiddagens två foursome kom avgörande i singelspelet. Sverige visade sig tydligt strakare än Tjeckien då endast en match gick hela vägen till hål 18 och även i den segrade Sverige.

  - Som vanligt levererade lag-EM precis den kombination av tuffa matcher, euforisk medgång och brutal motgång som få andra tävlingar erbjuder. I slutspelet är varje match den svåraste för veckan känns det som. Att snubbla på mållinjen i semin och sedan spela hem en medalj är enormt tillfredsställande för spelarna som har gett 100% hela veckan. Även stort tack till alla supportande föräldrar på plats, ni gör skillnad, säger Carl Magnusson coach pojklandslaget.

  Europamästare för pojkar blev Tyskland efter att ha besegrat Italien i EM-finalen. Tyskland tog ledningen med 2-0 redan vid förmiddagens foursomespel och även om Italien gjorde motstånd tog Tyskland en säker seger.

  Bronsmedaljörer:
  Jakob Melin, Göteborgs G K  
  Nino Palmquist, Ringenäs GK
  Daniel svärd, Viksjö GK  
  Albert Hansson, Skaftö GK  
  Alfons Bondesson, Kungsbacka GK  
  Wilmer Ederö, Landeryds GK  

  Carl Magnusson, coach
  Martin Olsson, ass. coach

  Spelplats: Furesø Golfklub, Danmark

  Brons till flicklandslaget
  Det stod 1-1 efter förmiddagens båda foursome i bronsmatchen mot Danmark. Efter lunch kom de svenska spelarna ut och dominerade singelspelet totalt, de var hetare än vädret som ändå visade på 37 grader i skuggan. De svenska spelarna släppte inte en enda av eftermiddagens fem singelmatcher och avgjorde säkert.

  - Tjejerna har verkligen spelat på en nivå som visar att Sverige är med i toppen! Att ta sig ur dom tuffa situationerna dom varit i och även bara köra på när det går lätt. Att få med sig medalj är bra framför allt när hela laget står bakom den. Det finns många viktiga erfarenheter alla kan ta med sig vidare i livet och i golfen, säger David Olsson coach flickladslaget.

  Europamästare för flickor blev Spanien efter att ha besegrat Frankrike i en tät och välspelad final.

  Bronsmedaljörer:
  Meja Örtengren, Landeryds GK
  Nora Sundberg, Stockholms GK
  Mathilda Orring, Djursholms GK
  Matilda Jonsson, Kumla GK
  Rebecca Gyllner, Gävle Gk
  Filippa Sundqvist, Hills GK

  David Olsson, coach
  Petra Lindström, ass coach
   
  Spelplats: Montado Golf Resort, Portugal.

  Herrarna slutade åtta
  Efter att ha gjort ett bra slagspelskval och förlorat i kvartfinal via särspelshål i sista och avgörande matchen mot Danmark mäktade de svenska laget inte resa sig.

  De slutade åtta medan Danmark gick vidare och tog sitt lands första guld vid lag-EM för herrar när de spelade ut Frankrike i finalen och tog fyra matchsegrar innan motståndarna tagit hem någon match.

  - Ett bra slagspelkval följdes tyvärr upp med ett matchspel där vi inte riktigt nådde upp i nivå. Vi hade svårt att ladda om efter den oerhört jämna kvartsfinalen mot mästarna Danmark, säger Jonnie Eriksson coach herrlandslaget.

  Svenska laget:
  Ludvig Åberg, Eslövs GK
  Hugo Townsend, Bodens GK
  Gustav Andersson, PGA Sweden National
  David Nyfjäll, Upsala GK
  Adam Wallin, Ulricehamns GK
  Pontus Nyholm, Gävle GK

  Jonnie Eriksson, coach
  KG Nissén, kapten
  Niclas Fasth, ass. Coach

  Spelplats: PGA Catalunya, Spanien

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Lag-EM så funkar det
 6. Landslag

  Lag-EM så funkar det

  Lag-EM för fyra olika kategorier spelas som i år normalt andra veckan i juli. De olika kategorierna är pojkar, flickor, damer och herrar. Alla spelare behöver vara amatörer samt för pojkar och flickor finns även en åldersgräns på 18 år, i år innebär det att spelare måste vara födda 2003 eller senare.

  Ledare
  Lagen har även några ledare med sig, en av dessa får ge råd på banan under spel och kallas Team Advisor, denna roll kan innehas av både proffs och amatörer. En annan roll är Kapten som leder laget vid officiella ceremonier som invigning, avslutning och prisutdelning. En Kapten måste vara amatör, har laget ingen ledare som är amatör utses en spelare till Kapten.
  Spelformat

  Spelformat
  Ett lag-EM inleds med två dagar och två ronder av slagspelskval. Lagets alla sex spelare deltar och de fem bästa scorerna varje rond räknas tillsammans som lagscore.

  De åtta främsta lagen efter slagspelskvalet spelar vidare om pokalen, medaljerna och placeringarna 1-8 via lagmatchspel. Övriga lag spelar också vidare om placeringar 9 och nedåt, i några fall kan lag även åka ned till en andradivision till kommande år.

  Matchspel om medaljerna innebär två foursome på förmiddagen och fem singlar på eftermiddagen. Alla enskilda matcher skall avgörs så länge lagmatchen lever, dvs för att segra krävs seger i minst fyra enskilda matcher.

  Caddie
  Spelare i laget får gå caddie åt lagkompis, inga andra caddies får nyttjas. Att gå caddie sker oftast att den spelare som inte spelar singelmatch går caddie samt att spelare vars singelmatch är färdigspelad söker upp lagkompis och går caddie.

  EGA
  Lag-EM arrangeras av EGA, European Golf Association. EGA består 48 nationsförbund som medlemmar.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.