SwGT Invitation – utmanande utveckling i tävlingsmiljö

Sveriges bästa pojk- och flickspelare utmanades på flera plan när Swedish Golf Team Invitation avgjordes på Österlens Golfklubb och Djupadals-banan.

Intention med tävlingen
Landslagets intention med tävlingen var att göra den väldigt svår för de spelare som valt att delta. Genom att använda tävlingen som utbildning ville vi styra spelare till att tänka smartare och mer strategiskt än vad som normalt krävs av dem.

Vid Swedish Golf Team Invitation kom spelare inte undan med att missa på fel sida av pinnen. Det ledde nio av tio gånger till minst ett tappat slag. Absolut att det kan uppfattas som hårt på kort sikt i vissa lägen men på lång sikt är vår övertygelse att det är nyttigt.

Swedish Golf Team Invitation är en aktivitet som ska hjälpa spelarna och deras nätverk att skapa förståelse för kravställningen för den spelare som vill göra detta till sitt yrke. 

Utmanade banuppsättning
Banan sattes primärt av Niclas Fasth och Carl Magnusson. Niclas med drygt 20 år på högsta tournivå med ett antal år bland topp-20 i världen. Carl med ca tio års erfarenhet från internationell amatörgolf på toppnivå, collegegolf och coachning på Europatouren.

För flickorna mätte banan ca 5450 m dag ett och dag två ca 5320 m. Som jämförelse är snittlängden på banor 2021 för de bästa flicktruppspelarna 5682 m. På LPGA tour har snittlängden på de banor Linnea Ström spelat i år varit 5939 m. 

För pojkar mätte banan 6338 m. Som jämförelse är den genomsnittliga banlängden för en topprankad Division 1 skola i USA 6426 m och på PGA Tour snittar banorna drygt 6500 m. Stora variationer hittar vi såklart då tex årets bana vid PGA Championship på Kiawah Island mätte 7020 m.

Banor på tournivå
Banlängden på högsta tournivå har under ett antal år sträckts ut och blivit längre och längre, både på herr och på senare år även på damsidan.

Fler pinnar står närmare kanterna och greener blir hårdare vilket mer än någonsin premierar de spelare som kan slå långt från tee och komma in med höjd till green. Enklaste sättet att stanna bollen nära pinnen är att slå kortare klubbor in mot green men det kräver att spelaren slagit längre från tee. Detta hänger såklart också då på grundförutsättningen att man kontrollerar bollflykt och precision väl.

Ungefär så ser ekvationen ut som vi vill förbereda våra spelare för. De har någonstans mellan 5–10 år på sig att vara redo för utmaningen på världens topptourer.

Mästerskapsbanor tenderar att vara längre än andra, både för damer och herrar. 

Statistik & snittscorer
När vi med några dagars distans till Swedish Golf Team Invitation på Österlens GK summerat tävlingen i siffror är det detta vi finner.

Tack vare statistikverktyget swgt.se har vi ett bra underlag att lätt att skapa en bild över hur startfältet som helhet presterade jämfört med andra tävlingar under säsongen.

Pojkar
På pojksidan var snittscoren jämfört med Teen Tour Elite ca 4 slag högre per rond. Jämfört med JSM slag tidigare på säsongen var snittscoren 1,5 slag högre per rond.

På PGA Tour 2020 var snittscoren för hela säsongen 71,1 slag. På U.S. Open var snittscoren drygt 74 slag så ungefär 3 slag högre per rond. 

Flickor
På flicksidan föll snittscoren ut på följande sätt jämfört med Teen Tour Elite. Snittscoren för hela startfältet på Österlen var 3,5 slag högre per rond än vid Teen Tour Elite. Jämfört med JSM slag på St Arild tidigare på säsongen var snittscoren på Österlen 2,1 slag högre per rond. 

Snittscoren på U.S. Women´s Open 2021 var 74,9 slag per rond jämfört med knappt 72 slag på LPGA Tour.

De extra slagen vid Swedish Golf Team Invitation fördelades ganska jämnt mellan inspel, närspel och puttning vilket är rimligt med tanke på den svårare uppsättningen där miss på fel sida pinnen straffades hårdare än vanligt och lagputtningen var mer utmanande på de snabbare greener till flaggplaceringar med mindre marginal. 

För att scora vid Swedish Golf Team Invitation krävdes:
-Stort tålamod och acceptans för det som hände. Spelare upplevde ibland att ”bra slag blev straffade”. Kanske var det så eller så hade man för liten marginal, dvs om det krävs ett perfekt slag för att det ska bli bra så har man nog inte justerat marginalen tillräckligt. 

-Det var en fördel att slå långt och ibland till och med nödvändigt. Så ser det även ut på touren. Alla spelare kan inte vinna på alla banor. Har du inte längd får du välja dina tillfällen att komma högt upp i resultatlistan under en säsong eller kompensera med fantastisk puttning.

-Att förstå att tävlingsgolf handlar om att ha lägre score än motståndarna. Det innebär på många tävlingar att man måste gå under par, men inte vid alla. Par för tävlingen hade vunnit smidigt i både pojk- och flickklassen. Detta borde ha varit tydligt redan innan, eller åtminstone några hål in i tävlingen.

Konstruktiv utvärdering
Avslutningsvis hoppas vi att du som spelade och du som förälder eller tränare till spelarna tar detta tillfälle i akt och lägga kraft på en konstruktiv utvärdering av erfarenheten.

Detta kommer inte bli vardag för de som tävlar på den här nivån men majors spelas 4–5 gånger per år och det är där de bästa spelarna vill lyckas och då krävs det mer av spelaren på alla plan; mentalt, strategiskt, färdighetsmässigt. Principen att ”träna tuffare än du tävlar” är också något som är svårt att komma åt i golf men som många eftersträvar. 

Tack för att du var med och kör så det ryker i vinter!

// Swedish Golf Team 

 

Fler nyheter

 1. Fördel Ringenäs inför avgörandet
 2. Mästerskap

  Fördel Ringenäs inför avgörandet

  Efter två dagars spel av årets final av JSM Klubblag är Ringenäs Golfklubb ensamma om att vara obesegrade. Detta innebär att de har det helt i egna händer inför den avslutade dagen.

  Ringenäs vs Delsjö 5-0
  Vid andra dagens spel tog Ringenäs en säker seger mot Delsjö, segersiffrorna skrevs till 5-0. De tre singelmatcherna var nyckeln till segern då ingen match nådde längre än till hål 14.

  -Det var jätteskönt, kul att får lira lite golf och att vinna var en extra bonus. Det funkar, vi spelar bra och trivs tillsammans då är det lätt att spela golf. Det är skönt att ha en god känsla inför morgondagen och känna att spelet sitter, sa Lucas Augustsson till KlubbTV efter att ha säkrat seger.

  Vid morgondagens avgörande möter Ringenäs de regerande mästarna Landeryd. Vid seger är klubbens första guld i JSM Klubblag säkrat.

  Gävle vs Landeryd 3-2
  Dagens andra match var allt annat än ojämn. Allt kom att avgöras i två singelmatcher där den ena avgjordes på hål 18 och den andra först efter två särspelshål. Landeryd ledde lagmatchen men då Gävle lyckades segra i både flicksingeln och i den valfri singeln så innebar de att de segrade med 3-2.

  -Så skönt, jag tappade då jag spelade dåligt de tre sista hålen. Så det här är så skönt, jag var så nere på 18:e hålet. Jag visste att det var viktigt då två matcher var klara med torsk. Det gäller att hålla sig i banan, man kan inte göra någon miss. En pulsklocka hade visat på maxpuls, sa Alice Johansson till KlubbTV efter segern på 20:e hålet.

  Tre lag har inför morgondagens avslutade matcher möjlighet att spela hem guldet. Ringenäs, Landeryd och Gävle.

  Förutsättningar guldstriden
  Ringenäs tar guld vid seger mot Landeryd. Vid förlust väntar särspel över tre hål om guldet.

  Landeryd tar guld vid seger mot Ringenäs och därefter seger i särspel.

  För att Gävle skall kunna ta guld, krävs seger för Landeryd mot Ringenäs och att Gävle själva tar hem sin match mot Delsjö samt seger i särspel.

  Dag 3 - JSM Klubblag Final
  8:30 Gävle – Delsjö
  9:15 Ringenäs - Landeryd  

  Sammandrag Dag 2 KlubbTV
  Gävle - Landeryd 3-2

  Ringenäs – Delsjö 5-0 

  Livescoring

 3. Moa och Nils i topp vid SwGT Invitation
 4. Mästerskap

  Moa och Nils i topp vid SwGT Invitation

  Sveriges bästa pojk- och flickspelare ställdes vid Swedish Golf Team Invitation inför alla de utmaningar som Djupadal-banan på Österlens Golfklubb har att visa upp.

  Segerresultaten slutade några slag över par vilket visar att tävlingen blev den utmaningen den var tänk att vara, ett steg mot internationellt tävlande.

  Segare bland flickorna blev Moa Svedenskiöld Ringenäs Golfklubb som har Österlen som moderklubb.

  -Det var roligt att spela, det var väldigt utmanande med flaggplaceringarna. Jag har varit medlem här så jag kan banan väldigt bra och det var roligt att spela banan i så bra skick. Skillnad mot andra tävlingar är tänkande om var du skall placera bollarna både från utslag från tee och inspel mot green, tänka smart och spela smart, säger Moa Svedenskiöld.

  I pojkklassen var Nils Svenberg Saltsjöbadens Golfklubb slom slutade i topp efter en spännande avslutning.     

  Moa har två utmaningar kvar av årets säsong, nästa vecka Irish Girls Open Stroke Play U18 och därefter final med klubbens lag i JSM Klubblag.  

  -Det var väldigt kul och spännande, jag såg väldigt mycket fram emot det. Att få spela en bana som jag innan trodde skulle passa mig bra, närspel och så tycker jag att jag är bra med järnen. Jag var jättetaggad, säger Nils Svanberg

  Nils peggar redan nästa vecka i blågult då han spelar Nordic Match i Danmark.

  Landslagsuppdrag
  De båda segrarna får under nästa säsong spela ett landslagsuppdrag. Detta utöver de priser de och övriga pristagare fick från landslagets samarbetspartner Callaway som fanns med på plats vid årets tävling.

  Träningsdag med Niclas Fasth
  De tre främsta i de båda klasserna får som pris en träningsdag ledd av Niclas Fasth våren 2022.

  Samarbete
  Swedish Golf Team Invitational är ett samarbete mellan landslaget, SGF:s tävlingsavdelning och klubbar - i år Österlens Golfklubb.

  Det är tydligt att Djupadal är en tävlingsbana av hög klass, banchef Johan Längerberg och hans personal kan också vara stolta över hur banan presenterades med hårda och snabba spelytor även fast vi redan är inne i oktober.

  Österlens Golfklubb visade att de är en klubb som både vill, kan och har vana att arrangera tävlingar. Allt fungerade och arrangörsrutin visade sig inte minst när dimma gjorde att starten fick ändras från löpande till gemensam vid första dagens spel då detta löste på ett smidigt sätt tillsammans med TD och TC.  

  Resultat

  Pojkar
  1. Nils Svanberg, Saltsjöbadens GK +6
  2. Alfons Bondesson, Kungsbacka GK +7
  3. Jonathan Ericsson, Ljunghusens GK +8

  Flickor
  1. Moa Svedenskiöld, Ringenäs GK +9
  2. Johanna Sjursen, Delsjö GK +15
  3. Elice Fredriksson, Halmstad GK +17

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Klart för SwGT Invitation
 6. Mästerskap

  Klart för SwGT Invitation

  Sveriges bästa pojk- och flickspelare är inbjudna till landslagets juniortävling. Årets upplaga är den andra och tävlingsbana är Djupadal på Österlens Golfklubb.

  Djupadal är en vacker hedlandsbana byggd på ren sandjord. Med inbjudande fairways och utmanande greenområden. En storslagen golfupplevelse och spännande utmaning för alla golfspelare. Banan är ritad av Tommy Nordström och har i omgångar uppdaterats av Pierre Fulke.

  Nästa nivå
  Swedish Golf Team Invitation är tävlingen som är utmanade, utvecklande och rolig för spelarna och för de tränare som hänger med. Syftet är att spelarna även om de är på hemmaplan skall få testa nästa nivå gällande hur banan sätts upp för tävlingen.

  Testa collegespel
  Under lördagen får spelarna hoppa ytterligare ett steg, de får testa något de kommer att möta på college. Det blir 36 hål utan avbrott, dvs det gäller att ha med sig det som behövs för en hel dag på banan.

  Tränarnas dag
  Tränarnas dag är dagen innan spel. Efter lunch på fredag blir det erfarenhetsutbyte, bland annat reflektioner från OS i Tokyo och därefter närspelsverkstad när Niclas Fasth håller ett praktiskt pass.  

  Startfältet
  Även startfältet har internationellt snitt, det är internationell pojk- och flickålder som gäller, 18 år eller yngre. Pojkarnas startfält består av 36 spelare medan flickornas består av 21 spelare.

  Startfält – Flickor

  Startfält - Pojkar

  Skribent

  Porträttbild på Göran.