Handigolf på SM-veckan

Svenska mästerskapen i handigolf 2019 avgörs på Hinton Golf Club – Sofiedal 28–29 juni. Och är en del av Riksidrottsförbundets SM-vecka i Malmö.

Startlista

Här hittar du startlistan inför årets SM-tävling

Så funkar det

Logo SM-veckan

SM i handigolf avgörs med slagtävling scratch över 36 hål. De tävlande har antingen fysisk eller intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Oavsett funktionsnedsättning tävlas det i de två klasserna dam och herr.

Anmälan görs som vanligt via Min Golf. Önskemål om golfbil eller eventuell caddie anger du i samband med anmälan.

När vi kommunicerar SM-veckan använder vi #smveckan. Följ gärna facebookeventet för SM-veckan för att hålla koll på allt som händer. 

Information till dig som deltagare i SM-veckan

Pressansvarig SM handigolf 2019:

Lina Hoof, 08-622 15 16, lina.hoof@golf.se

Spelare att hålla koll på

Joakim Björkman, Orresta GK, hcp 2,3

Joakim var med i VM-laget som vann guld på Bokskogens GK 2011, lag-VM-guld i Japan 2014 och lag-EM-guld 2015 och 2019. Joakim har rutin från många landslagsuppdrag i hela världen trots att han är kortväxt. Finns inte många i världen som slår bättre wedgar än Joakim. Vill du dessutom se hur man ska putta så följ Joakim. Här kan det bli låga scorer.
Joakim Björkman tilldelades Henrik Stenson Foundation stipendium på 25 000 kronor för Årets handigolfare 2014.

Rasmus Lia, Idrefjällens Golfklubb, hcp 3,0

Rasmus Lia är en mycket lovande golfspelare som 2016 vann finalen på Handigolf Tour, den yngsta segraren någonsin! Tack vare sin målmedvetna och hårda satsning både i skolan och golfen har han som en av få handigolfare tagit en plats på golfgymnasiet 2016.
Rasmus tilldelades Henrik Stenson Foundation stipendium på 25 000 kronor för Årets handigolfare – prestation 2016. EM-brons 2018 och lag-EM-guldv 2019.

Johan Kammerstad, Eskilstuna GK, hcp 1,0

Han har under många år varit en av de bästa handigolfspelarna i världen. Johan har tävlat sparsamt de senaste åren men träningsfliten har funnits där hela tiden, vilket lett till att han ofta lyckats bra i internationella tävlingar.

Under 2018 kvalade han in som en av tolv internationella handigolfare till Australian All Abilities Championship, där de spelade tillsammans med proffsen i Australian Open. Johan spelade fin golf under veckan och vann hela tävlingen. Under sista varvet slog han med sina 73 slag hela 25 professionella herrtourspelare, varav några rankade topp 50 i världen. En fantastisk prestation.

Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb, hcp 1,1

Matilda, som har autism, har gått starkt vidare i sin utveckling inom golfen. Golfsäsongen 2018 innebar ett genombrott för Matilda inom juniorgolfen för flickor i Sverige, där hon har etablerat sig i toppen i sin ålderskategori. Hon vann regionkvalet i Teen Cup för flickor 15 år och följde upp det med att även vinna riksfinalen. Matilda vann dessutom två omgångar på Teen Tour Future. Matilda har samtidigt fortsatt dominera svensk handigolf på damsidan och har fina placeringar internationellt.

Andra att följa under SM-veckan som var med till Special Olympics i Abu Dhabi i mars 2019 varav flera fick medaljer är:

Alexander Forsman, Kallfors Golfklubb, hcp 6,2

Richard Hoff, Ljunghusens Golfklubb, hcp 7,2

Jesper Gutke, Dynekilens Golfklubb, hcp 6,6

Felix Norrman, Arboga Golfklubb, hcp 3,5

 

För kontakt med någon av spelarna, kontakta pressansvarig Lina Hoof, 08-622 15 16, lina.hoof@golf.se

Bergman och Lia guldmedaljörer 2018

Anneli Bergman och Rasmus Lia, så heter de svenska mästarna i handigolf 2018. Och guldmedaljörerna var förstås lyckliga efter två spännande rundor på Vasatorps GK.

Läs hela pressmeddelandet.

Rasmus Lia och Anneli Bergman med Riksidrottsförbundets SM-guldmedalj.

För mer information

Porträttbild på Helena Brobeck
Bild på Lina Hoof