Välkommen till touren för golfare med fysisk funktionsnedsättning, synskadade samt intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Varje deltävling spelas över två dagar med möjlighet till inspel dagen före tävling.

Läs om kategorierna på Handigolf Tour

 1. Kategori 1 - För dig med fysisk funktionsnedsättning
 2. De krav en spelare måste uppfylla för att berättigas att spela på Handigolf Tour kategori 1 är dels officiell hcp (36), dels en licens kallad "Medical pass".

  Denna licens får spelaren genom att uppnå "Minsta handikapp". "Medical pass" används också på de internationella tävlingarna, varför det är en väldigt viktig handling för den tävlingsinriktade handigolfaren.

  Vill du spela på Handigolf Tour kategori 1?

  Ta kontakt med din läkare som fyller i denna blankett.

  Skicka den sedan till: 
  Svenska Golfförbundet
  Helena Brobeck
  Box 11016
  100 61 Stockholm

  Om du blir godkänd och vill spela på Handigolf Tour kategori 1 är anmälningsavgiften 500 kronor som betalas samtidigt med anmälan i Min Golf.

  Definitioner för fysisk funktionsnedsättning

 3. Kategori 1 - Internationella tävlingar
 4. År 2000 bildades European Disabled Golf Association (EDGA) av sex länder i Europa: Sverige, Holland, Italien, Frankrike, Tyskland och Island. Sjutton år senare är 20 länder medlemmar. Utanför Europa finns två medlemsländer, Australien och Costa Rica.

  EDGA:s främsta uppgift är att utveckla den europeiska touren, EDGA Tour, för kategori 1-spelare. Tävlingarna arrangeras på banor från Skottland i norr till Sydafrika i söder. Samtliga tävlingar är ”öppna”, vilket innebär att vem som helst med ett "Medical pass" får delta oavsett om man är amatör eller proffs. Under en vanlig säsong arrangeras ett tiotal deltävlingar på EDGA Tour med start i maj och den sista i november.  

  EDGA:s vision är att golf för spelare med funktionsnedsättning blir en paralympicsgren och kategori 2-spelare ingår i EDGA Tour.

  Vad krävs för deltagande på en internationell tävling?

  Det första man bör se till är att man har är ett "Medical pass", vilket är intyget som berättigar till spel på de internationella tävlingarna. Utan detta intyg kan du bli nekad start i tävlingen,.

  Övriga stora organisationer i världen som utvecklar golf för funktionsnedsatta spelare är Japan, Australien, USA och Canada. 

  Mer information om EDGA

 5. Kategori 2 - För dig med intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
 6. År 2008 startade Svenska Golfförbundet (SGF) en tour som vänder sig till personer med intellektuell och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

  Touren är öppen för spelare som uppfyller vissa kriterier. För att fastställa detta krävs en utredning, där man utgår ifrån tre kriterier:

  Antingen:

  A. Intellektuell funktionsnivå som är under det genomsnittliga (IQ högst 75),

  Och/Eller:

  B. Samtidigt förekommande brister i adaptiv funktionsförmåga i minst två avseenden:

  • Kommunikation
  • ADL-färdigheter
  • Boende
  • Socialt/interpersonellt
  • Nyttjande av offentliga resurser
  • Målinriktning
  • Studier
  • Arbete
  • Fritid
  • Hälsa och personlig säkerhet

  Alltid:

  C. Debut före 18 års ålder

  Om kriterierna för någon av ovanstående grupper uppfylls, fyller man i följande blanketter:

  Licensansökan

  Intyg om uppfyllande av kriterier för tävlingsdeltagande i Handigolf Tour kategori 2

  Ansökningsblanketten samt ett läkarintyg skickas till:
  Svenska Golfförbundet
  Helena Brobeck
  Box 11016
  100 61 Stockholm

 7. Kategori 2 - Internationella tävlingar
 8. Förutom de tävlingar och aktiviteter som arrangeras av Svenska Golfförbundet och golfklubbarna så kan man tävla inom Special Olympics.

  Special Olympics är en världsomfattande organisation som har cirka två miljoner utövare inom hela sitt idrottsprogram (www.specialolympics.org) och en mängd olika idrotter, däribland golf. Inom Special Olympics kan man spela oavsett på vilken nivå man befinner sig.

  Special Olympics har nationella spel varje år. Vart fjärde år arrangeras Special Olympics World Summer Games, 2015 gick det i Los Angeles, USA.

  Verksamheten för personer med intellektuell/psykiatrisk funktionsnedsättning utvecklas kontinuerligt. Utbyte sker mellan de nordiska länderna och övriga europeiska länder.

Fyra deltävlingar plus en final ingår på Handigolf Tour 2018. Premiären spelas på Torslanda GK i Göteborg i maj och tourfinalen på Dalsjö GK i Dalarna i slutet av september.

SM i handigolf ingår på touren och avgörs samtidigt med Riksidrottsförbundets SM-vecka i Helsingborg. Handigolf-SM spelas 5-6 juli på Vasatorps GK. Se mer information i välkomsbrevet nedan.

Tävlingsprogram 2019

Distrikt Datum Tävling/Inbjudan Arrangörsklubb
Göteborg 11–12 maj Handigolf Tour Torslanda GK
Skåne 28–29 juni RF SM Handigolf Sofiedals GK
Stockholm 20–21 juli Handigolf Tour Lidingö GK
Småland 10–11 augusti Handigolf Tour Växjö GK
Halland 21–22 september Handigolf Tour slutspel Falkenberg GK

Övriga tävlingar i Sverige 2019

- Mälar Touren – ett samarbete mellan Hälla GK, Hässelby GK och Kallfors GK. Mer information kommer.

- Uddevalla Open – Nordisk turnering i handigolf. 31 augusti– 1 september 2019 (ankomstdag 30 augusti) Mer information kommer. 

- Västtouren – Så mycket bättre. Arrangeras av Göteborg, Bohuslän-Dal och Västergötlands Golfförbund. Mer information kommer.

- Skånes Handigolf Tour  arrangeras av Skånes Golfförbund. Mer information kommer.

- Östgöta Handigolf Tour  arrangeras av Östergötlands Golfförbund. Mer information kommer.

Regelfrågor och svar

 1. Får synskadade använda avståndskikare för att bedöma avstånd?
 2. I tävlingssammanhang (Handigolf Tour Sverige) är avståndskikare tillåtet för alla spelare, oavsett funktionsnedsättning. 

 3. Får spelare med funktionsnedsättning ta stöd av sin utrustning (vidröra marken) i hinder?
 4. Ja, spelare med funktionsnedsättning får stödja sig på sin klubba på väg i och ur ett hinder. 

 5. Hur gör jag om jag har svårighet att klara den teoretiska delen av Grönt Kort, till exempel därför att jag har läs- och eller skrivsvårigheter?
 6. Rådgör med din golftränare på klubben. Enligt SGF ska alla ha möjlighet att ta Grönt Kort. Det finns möjlighet att få göra den teoretiska delen muntligt. Finns oklarheter hos golftränaren så kontakta Helena Brobeck på SGF.

 7. Hur gör man om en spelare har svårigheter att orientera sig på golfbanan, eller om han/hon behöver stöd för att komma ihåg golfvett och regler?
 8. Spelaren måste i sådana fall spela tillsammans med en kompis eller ledsagare som har tagit Grönt Kort. Det är kompisen som ansvarar för att personen med ovanstående funktionsnedsättning kan följa speltempot på banan och spela säker golf och även i övrigt få ut det mesta möjliga av sin golfrunda.

Handigolf i sociala medier

För mer information kontakta

Porträttbild på Helena Brobeck