KRÖNIKA: Tack Upsala Golfklubb

Upsala Golfklubb har den andra veckan i september detta annorlunda år stått värd för European Ladies´ Team Championship, lag-EM. Idag lördag den 12:e möts Sverige och Tyskland i final.

När utmaningar dyker upp, då är det de som vill vara en del lösningen som ser en väg framåt och som står upp och tar ansvar. Detta är vad Upsala Golfklubb gjort genom att inte bara säga ja till att lag-EM spelas på klubben utan verkligen gått som det heter - all in.

Alla vet och alla har under året fått ställa in och ändra sina planer gällande säkerligen mer än en aktivitet. Det är också vad Upsala Golfklubb fått göra gällande lag-EM.

Pojkar blev damer istället
När 2020 ringdes in var planen att lag-EM för pojkar skulle spelas på banan vid Håmö Gård. En planering som pågått i ett par år, där klubben och Svenska Golfförbundet jobbat tillsammans. Jag var själv med på en av de första träffarna och det var vårvintern 2019 vill jag minnas.

CANCELLD - INSTÄLLT, möjligen inte i versaler men det var i alla vad alla såg när EGA det europeiska golfförbundet kom med ett besked om alla dess tävlingar, så även det Europamästerskap som skulle ha avgjorts i mitten av juli i Uppsala.

Det visade sig att det inte var inställt utan uppskjutet. Frågan kom i mitten av sommaren om klubben var intresserade av att stå som värd för lag-EM för damer i september. En kort startsträcka, men det tog inte lång tid innan Upsala Golfklubb processat detta och tackade ja.

Jag har spenderat den senaste veckan med det svenska laget och det är tydligt att spelarna gillar att vara på Upsala Golfklubb, de gillar att spela tillsammans igen och de gillar det bemötande de får på klubben. De svenska ledarna i coach Fredrik Wetterstrand och förbundskapten Katarina Vangdal har till mig vid ett flertal tillfällen uttryckt sin uppskattning att Upsala Golfklubb tackade ja och hur klubben genomför mästerskapet.

Efter att klubben tackade ja, har de gjort allt de kan för att mästerskapet skall bli så bra och minnesfyllt för alla inblandade.

Toppklass
Banchef Leif Paulson har tillsammans med sin personal presenterat en bana i absolut toppskick varje dag hela tävlingsveckan. Där finns en fantastisk funktionärsstab som möjligen startar med ordförande Einar Brekkan och klubbchef Christer Schenholm men som verkligen inte stannar där.

Där finns massor med klubbmedlemmar som på ett utmärkt sätt fullgör sin uppgift för att helheten skall bli så bra som möjligt. En av dessa funktionärer - damen som har hand om resultatrapporteringen efter hål 15 - träffade jag i förra veckan när jag var på klubben för att ta bilder av pokalen. Självklart togs det då också en bild på henne och pokalen.

Klubbens sportchef Marcus Eidelöf, är han som sett till så jag fått tillgång på den underbara bilden som finns över denna krönika. Klubbens motto för idrottsverksamheten går att läsa på massor av bilder av golfstjärnor i klubbens träningsstudio ”Kan de, så kan vi”.

Blivande mästare
Avslutningsvis så är jag rätt säker på att några av de 48 EM-spelarna rätt snart kan hamna på väggen som förebild för Upsalas juniorer. När klubben 1999 var spelplats för ett lag-EM så fanns då i startfältet bland andra en svensk som nu har elva segrar på Europatouren och en italienare som nu har sitt namn ingraverat på The Claret Jug.

I närtid, eller i alla fall i december, så kommer förhoppningsvis hela det svenska laget och en handfull spelare till från lag-EM på Upsala Golfklubb att pegga på Champions Golf Club i Huston Texas 10–13 december när U.S. Women´s Open avgörs.

Ett stort TACK till alla på Upsala Golfklubb som gjort årets lag-EM till ett mästerskap att minnas och tack till alla medlemmar för att ni lånat ut er bana och anläggning.

Skribent

Porträttbild på Göran.

Fler nyheter

 1. FLICK: EM-silver till flickorna
 2. EM 2020

  FLICK: EM-silver till flickorna

  Det blev en andraplats för det svenska flicklandslaget när lag-EM för flickor avgjordes under lördagen på Borsa Golf Club i Slovakien. Detta efter förlust i en jämn och välspelad final mot Tyskland. Bronset gick till Nederländerna.

  Sverige åkte till mästerskapet med ett ungt lag som nu visat att de kan spela stor golf, hantera utmaningar och spela hem medaljer. Coach David Olsson gjorde precis som tre av spelarna mästerskapsdebut vid EM. Han var mer än nöjd med de svenska spelarnas insats under EM.  

  – Det är lite deppigt just nu, men som jag ser det är det en fantastisk insats av alla fyra spelarna. Vi visste inte så mycket innan vi åkte till EM, då det nästan inte varit några internationella tävlingar i år. Vi visste inte var vi befann oss och inte heller eller var de andra lagen stod spelmässigt, säger David Olsson.

  Fyra unga spelare som innan EM inte kände varandra speciellt väl blev ett lag där alla var med och bidrog både på och vid sidan av golfbanan.

  – Några av de svenska spelarna har inte varit i sådana här situationer tidigare. Men vilket lag de har visat att de är, som stöttar varandra, kämpar tillsammans och spelar riktigt bra golf. Vi har varit på plats på banan först och åkt hem sist, spelat hela vägen och aldrig gett oss. De har vunnit ett silver och fått med sig extremt mycket bra erfarenheter och lärdomar från EM, säger David Olsson.
   

  Två av finalmatcherna till extrahål
  I den välspelade finalen var det Tyskland som tog ledningen efter seger med 4/3 i den inledande foursome-matchen. I de båda singelmatcherna var Sverige i ledning, men Tyskland utjämnade mot slutet och båda matcher gick till extrahål. Matilda Jonsson och Meja Örtengren behövde segra i båda matcherna för att guldet skulle bärgas.

  Paula Schulz-Hanssen blev tysk hjälte då hon avgjorde sin match mot Jonsson på det första särspelshålet och Tyskland vann finalen med 2,5–0,5.

  Detta var tredje gången under 2020 som Sverige ställdes mot Tyskland i en lag-EM-final. Två tyska guld (herr och flick) och ett svenskt genom damerna som segrade på hemmaplan på Upsala Golfklubb. 
   

  Silvermedaljörerna
  Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb
  Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb
  Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb
  Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb

  Coach: David Olsson
  Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

  Resultat
  Guld: Tyskland
  Silver: Sverige
  Brons: Nederländerna

  Bild: Efter efter semifinalen.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. FLICK: Följ lag-EM Flickor
 4. EM 2020

  FLICK: Följ lag-EM Flickor

  Så följer du lag-EM Flickor & Pojkar 2020

  Lag-EM för flickor avgörs 23-26 september i Slovakien.

  Lag-EM för pojkar avgörs 19-22 oktober i Spanien.

  FLICKOR
  EGA officiell sida.
  Leaderboard & startlistor.

  POJKAR
  EGA officiell sida.
  Leaderboard & startlistor

  FLICKOR & POJKAR
  Facebook 
  Instagram @swedishgolfteam

 5. FLICK: Ungt svenskt lag till lag-EM flickor
 6. EM 2020

  FLICK: Ungt svenskt lag till lag-EM flickor

  Sverige åker till lag-EM i Slovakien med ett formstarkt flicklandslag. Det visar de resultat spelarna presterat under säsongen. En veteran och tre mästerskapsdebutanter finns bland de fyra uttagna landslagsspelarna.

  Lag-EM flickor, eller European Girls’ Team Championship som mästerskapet officiellt heter, spelas den 23–26 september på Borsa Golf Club, fyra mil öster om Slovakiens huvudstad Bratislava.

  Mästerskapet är öppet för spelare upp till 18 år.

  Ester Fägersten från Hills GK är den rutinerade spelaren i det svenska laget. Hon gör sitt tredje lag-EM och var med i det svenska lag som 2018 tog brons på hemmaplan. De tre debutanterna är Maia Samuelsson, Karlstad GK, Matilda Jonsson, Kumla GK och Meja Örtengren, Landeryds GK.

  Debutant är även lagets coach David Olsson som nyligen tillträdde som coach för flicklandslaget och som nu gör sitt första mästerskap.

  – Målet är att få fram det bästa ur varje spelare och försöka ta så många segrar i matcherna vi kan. Vi siktar på att ha fokus på det vi kan påverka och få många bra lärdomar att ta med för framtiden, både på och vid sidan av golfbanan, säger David Olsson.
   

  Coach David Olsson om de svenska spelarna:

  Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb, är en mycket stabil spelare vars styrka är att hon inte har några svagheter. Ester har varit med i lag-EM tidigare och vet vad som krävs när det blir tuffa lägen. Hon har också nära till skratt som alltid sprider sig i laget.

  Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb, är efter många års boende utomlands en rutinerad spelare. Hennes puttning är i världsklass och går alltid att lita på, och hon kan även i övrigt visa upp ett vasst spel. Den värmländska dialekten hörs fortfarande, trots många år utomlands. Maia har börjat på college och spelar där för Jacksonville University.

  Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb, är en långtslående spelare. När du tror att bollen ska landa så är den fortfarande i luften. Matilda har i år visat upp ett mycket fint spel på Nordic Golf Tour och tagit stora kliv framåt med sin golf.

  Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb, representerade Sverige på European Young Masters tidigare i år och för sin ringa ålder har hon ett spel utöver det vanliga. Med stor hunger för att bli bättre tar hon kliv varje dag. Detta har visat sig genom några topp tio-placeringar på Nordic Golf Tour och nu senast med seger på Teen Tour Elite.


  Fakta Lag-EM flickor

  Spelare:
  – Ester Fägersten, Hills Golfklubb
  – Maia Samuelsson, Karlstad Golfklubb
  – Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb
  – Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb

  Coach: David Olsson
  Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

  Tävlingsbana: Green Resort Hrubá Borša, Borsa Golf Club

  Start- och resultatlistor: finns på tävlingens officiella hemsida

  Sveriges senaste medalj: brons 2018 på Forsgårdens Golfklubb

  Sveriges senaste seger: 2017 i Finland

  Bilden ovan: Ester Fägersten gjorde lag-EM-debut 2018, när hon var med och brons på hemmaplan på Forsgårdens GK. I år är hon veteranen i det unga och formstarka flicklandslaget

  Skribent

  Porträttbild på Göran.