Damlaget som tog Sveriges tredje raka EM-guld bestod av, fr.v. Ingrid Lindblad, Ringenäs GK, Linn Grant, Rya GK, Beatrice Wallin, Hills GK och Maja Stark, Abbekås GK. Foto: Göran Söderqvist

Jubel i Uppsala när Sverige tog tredje raka EM-guldet

Både dam- och herrlandslaget åkte till lag-EM som titelförsvarare och båda fick möta Tyskland i mästerskapsfinal. Damerna, som spelade på hemmaplan på Upsala GK, tog hem tredje raka guldet. Herrarna förlorade finalen i Nederländerna och fick nöja sig med silver.

Lördag den 12 september spelades två finaler i två lag-EM, och både på Upsala Golfklubb och Hilversumsche Golf Club var det Sverige och Tyskland som spelade om de pokaler som Sverige tog hem 2020. Damlaget gick segrande ur finalen på hemmaplan efter 2–1 i finalen medan herrarna förlorade med 1–2 och får åka hem med silvermedaljen.

– En fantastisk vecka på alla sätt och vis. Jag är dels oerhört glad att det blev mästerskap överhuvudtaget, det var inte säkert ens nära inpå. Det har varit en tuff vecka, spännande och med ett nytt spelformat, säger Katarina Vangdal, förbundskapten för Swedish Golf Team.

– Prestationerna som båda lagen gör håller högsta klass. Att damerna tar guld för tredje året i rad är nästan svårt att ta in. Under de tre lag-EM som denna grupp har spelat har de vunnit alla nio lagmatcherna. Att de året innan också gick obesegrade i ett flick-EM gör deras prestation än mer anmärkningsvärd, säger Katarina Vangdal.

– Att herrarna tar silver och pressar Tyskland till sista hålet i den avgörande matchen, året efter att de tog guld på hemmaplan, det är med beröm godkänt, säger Katarina Vangdal.

Damlaget höll för favorittrycket på hemmaplan

Spelarna i det svenska damlaget är obesegrade i lag-EM. De senaste tre åren har de vunnit två lag-EM för damer och ett för flickor. De gjorde ingen hemlighet av att de åkte till Uppsala för att spela hem guld och återigen få ”Sweden” ingraverat på pokalen.

–  Det började inte så bra, det var jämnt. Men jag tänkte att idag förlorar vi inte, sa Maja Stark direkt efter avgörandet.

Detta landslag är verkligen ett lag, och det i en individuell idrott. Alla jobbar tillsammans, de hjälps åt med de utmaningar som dyker upp både på och vid sidan om golfbanan.

Naturligtvis är de också riktigt duktiga golfspelare, det måste till för att segrarna ska komma i den omfattning de gör. Maja Stark, Abbekås GK, Ingrid Lindblad, Ringenäs GK, Beatrice Wallin, Hills GK och hon som idag fick sätta en den avgörande putten – Linn Grant, Rya GK – är världsspelare som amatörer och nu kan de än en gång kalla sig europamästare.

Nästa år spelas lag-EM på Nordirland på en av världens bästa golfbanor, Royal County Down. Dit åker alltså Sverige som titelförsvarare ännu en gång.

– Det såg bra ut på uppvärmningen, tjejerna var taggade och lite allvarliga, sådär som jag hoppas de ska vara en sådan här dag, det brukar flyta på bra då. Sedan var det en lite seg start när vi väl började spela. Vi hamnade ned i någon match och det var jämnt i de övriga. Många bra slag, men vind som ställde till det så bollarna hamnade inte riktigt där de hade tänkt, säger Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslaget.

– Vi gjorde sedan ett ryck från hål nio och framåt, då vi vann de flesta hålen och till slut blev det en ganska komfortabel seger. Vi vann foursome med 4/3 och första singeln med 3/2 och då var det klart, säger Fredrik Wetterstrand.

Inför årets mästerskap fanns dubbla utmaningar, dels det idrottsliga men även det arrangörsmässiga. Planen inför 2020 var att lag-EM för pojkar skulle spelas på Upsala GK. När beskedet kom kring datum för årets mästerskap fanns inte möjlighet att arrangera lag-EM för pojkar i Sverige då det spelas för sent på året. Med kort varsel tog klubben istället på sig att arrangera damernas mästerskap, vilket de gjorde på bästa möjliga sätt.

Silver till herrlandslaget i Nederländerna

Herrlaget bestod av David Nyfjäll, Upsala GK, Albin Bergström, Ljunghusens GK, Vincent Norrman, Haninge GK och Gustav Andersson, PGA Sweden National. Sverige vann semifinalen mot Italien på fredagen med 2–1. Först ut var David Nyfjäll och Albin Bergström i foursome och de avgjorde på hål 16. I första singelmatchen fick Gustav Andersson se sig besegrad på 18:e hålet, medan Vincent Norrman spelade hem både sin match och hela lagmatchen på sista hålet inför ögonen på sina lagkamrater.

I finalen mot Tyskland ställde Sverige upp med samma laguppställning. I de två singelmatcherna blev det seger för Vincent Norrman men förlust för Gustav Andersson. Dessa två matcher var redan avgjorda när foursomematchen nådde hål 18, där Tyskland vann med 1/0. Därmed tog alltså Tyskland hem sitt första herrguld i lag-EM med 2–1.

– Otroligt trist att förlora finalen. Uppsidan med veckan är att vi har fått möjligheten att slå väldigt många slag under hög stress och press på en touruppsatt bana, vilket verkligen förbereder spelarna för nästa nivå. Jag är väldigt stolt över hur proffsigt spelarna beter sig både på och vid sidan av banan, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget.

Skribent

Porträttbild på Göran.

Fler nyheter

 1. FLICK: EM-silver till flickorna
 2. EM 2020

  FLICK: EM-silver till flickorna

  Det blev en andraplats för det svenska flicklandslaget när lag-EM för flickor avgjordes under lördagen på Borsa Golf Club i Slovakien. Detta efter förlust i en jämn och välspelad final mot Tyskland. Bronset gick till Nederländerna.

  Sverige åkte till mästerskapet med ett ungt lag som nu visat att de kan spela stor golf, hantera utmaningar och spela hem medaljer. Coach David Olsson gjorde precis som tre av spelarna mästerskapsdebut vid EM. Han var mer än nöjd med de svenska spelarnas insats under EM.  

  – Det är lite deppigt just nu, men som jag ser det är det en fantastisk insats av alla fyra spelarna. Vi visste inte så mycket innan vi åkte till EM, då det nästan inte varit några internationella tävlingar i år. Vi visste inte var vi befann oss och inte heller eller var de andra lagen stod spelmässigt, säger David Olsson.

  Fyra unga spelare som innan EM inte kände varandra speciellt väl blev ett lag där alla var med och bidrog både på och vid sidan av golfbanan.

  – Några av de svenska spelarna har inte varit i sådana här situationer tidigare. Men vilket lag de har visat att de är, som stöttar varandra, kämpar tillsammans och spelar riktigt bra golf. Vi har varit på plats på banan först och åkt hem sist, spelat hela vägen och aldrig gett oss. De har vunnit ett silver och fått med sig extremt mycket bra erfarenheter och lärdomar från EM, säger David Olsson.
   

  Två av finalmatcherna till extrahål
  I den välspelade finalen var det Tyskland som tog ledningen efter seger med 4/3 i den inledande foursome-matchen. I de båda singelmatcherna var Sverige i ledning, men Tyskland utjämnade mot slutet och båda matcher gick till extrahål. Matilda Jonsson och Meja Örtengren behövde segra i båda matcherna för att guldet skulle bärgas.

  Paula Schulz-Hanssen blev tysk hjälte då hon avgjorde sin match mot Jonsson på det första särspelshålet och Tyskland vann finalen med 2,5–0,5.

  Detta var tredje gången under 2020 som Sverige ställdes mot Tyskland i en lag-EM-final. Två tyska guld (herr och flick) och ett svenskt genom damerna som segrade på hemmaplan på Upsala Golfklubb. 
   

  Silvermedaljörerna
  Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb
  Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb
  Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb
  Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb

  Coach: David Olsson
  Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

  Resultat
  Guld: Tyskland
  Silver: Sverige
  Brons: Nederländerna

  Bild: Efter efter semifinalen.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. FLICK: Följ lag-EM Flickor
 4. EM 2020

  FLICK: Följ lag-EM Flickor

  Så följer du lag-EM Flickor & Pojkar 2020

  Lag-EM för flickor avgörs 23-26 september i Slovakien.

  Lag-EM för pojkar avgörs 19-22 oktober i Spanien.

  FLICKOR
  EGA officiell sida.
  Leaderboard & startlistor.

  POJKAR
  EGA officiell sida.
  Leaderboard & startlistor

  FLICKOR & POJKAR
  Facebook 
  Instagram @swedishgolfteam

 5. FLICK: Ungt svenskt lag till lag-EM flickor
 6. EM 2020

  FLICK: Ungt svenskt lag till lag-EM flickor

  Sverige åker till lag-EM i Slovakien med ett formstarkt flicklandslag. Det visar de resultat spelarna presterat under säsongen. En veteran och tre mästerskapsdebutanter finns bland de fyra uttagna landslagsspelarna.

  Lag-EM flickor, eller European Girls’ Team Championship som mästerskapet officiellt heter, spelas den 23–26 september på Borsa Golf Club, fyra mil öster om Slovakiens huvudstad Bratislava.

  Mästerskapet är öppet för spelare upp till 18 år.

  Ester Fägersten från Hills GK är den rutinerade spelaren i det svenska laget. Hon gör sitt tredje lag-EM och var med i det svenska lag som 2018 tog brons på hemmaplan. De tre debutanterna är Maia Samuelsson, Karlstad GK, Matilda Jonsson, Kumla GK och Meja Örtengren, Landeryds GK.

  Debutant är även lagets coach David Olsson som nyligen tillträdde som coach för flicklandslaget och som nu gör sitt första mästerskap.

  – Målet är att få fram det bästa ur varje spelare och försöka ta så många segrar i matcherna vi kan. Vi siktar på att ha fokus på det vi kan påverka och få många bra lärdomar att ta med för framtiden, både på och vid sidan av golfbanan, säger David Olsson.
   

  Coach David Olsson om de svenska spelarna:

  Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb, är en mycket stabil spelare vars styrka är att hon inte har några svagheter. Ester har varit med i lag-EM tidigare och vet vad som krävs när det blir tuffa lägen. Hon har också nära till skratt som alltid sprider sig i laget.

  Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb, är efter många års boende utomlands en rutinerad spelare. Hennes puttning är i världsklass och går alltid att lita på, och hon kan även i övrigt visa upp ett vasst spel. Den värmländska dialekten hörs fortfarande, trots många år utomlands. Maia har börjat på college och spelar där för Jacksonville University.

  Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb, är en långtslående spelare. När du tror att bollen ska landa så är den fortfarande i luften. Matilda har i år visat upp ett mycket fint spel på Nordic Golf Tour och tagit stora kliv framåt med sin golf.

  Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb, representerade Sverige på European Young Masters tidigare i år och för sin ringa ålder har hon ett spel utöver det vanliga. Med stor hunger för att bli bättre tar hon kliv varje dag. Detta har visat sig genom några topp tio-placeringar på Nordic Golf Tour och nu senast med seger på Teen Tour Elite.


  Fakta Lag-EM flickor

  Spelare:
  – Ester Fägersten, Hills Golfklubb
  – Maia Samuelsson, Karlstad Golfklubb
  – Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb
  – Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb

  Coach: David Olsson
  Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

  Tävlingsbana: Green Resort Hrubá Borša, Borsa Golf Club

  Start- och resultatlistor: finns på tävlingens officiella hemsida

  Sveriges senaste medalj: brons 2018 på Forsgårdens Golfklubb

  Sveriges senaste seger: 2017 i Finland

  Bilden ovan: Ester Fägersten gjorde lag-EM-debut 2018, när hon var med och brons på hemmaplan på Forsgårdens GK. I år är hon veteranen i det unga och formstarka flicklandslaget

  Skribent

  Porträttbild på Göran.