Damlaget som tog Sveriges tredje raka EM-guld bestod av, fr.v. Ingrid Lindblad, Ringenäs GK, Linn Grant, Rya GK, Beatrice Wallin, Hills GK och Maja Stark, Abbekås GK. Foto: Göran Söderqvist

2020 Jubel i Uppsala när Sverige tog tredje raka EM-guldet

Både dam- och herrlandslaget åkte till lag-EM som titelförsvarare och båda fick möta Tyskland i mästerskapsfinal. Damerna, som spelade på hemmaplan på Upsala GK, tog hem tredje raka guldet. Herrarna förlorade finalen i Nederländerna och fick nöja sig med silver.

Lördag den 12 september spelades två finaler i två lag-EM, och både på Upsala Golfklubb och Hilversumsche Golf Club var det Sverige och Tyskland som spelade om de pokaler som Sverige tog hem 2020. Damlaget gick segrande ur finalen på hemmaplan efter 2–1 i finalen medan herrarna förlorade med 1–2 och får åka hem med silvermedaljen.

– En fantastisk vecka på alla sätt och vis. Jag är dels oerhört glad att det blev mästerskap överhuvudtaget, det var inte säkert ens nära inpå. Det har varit en tuff vecka, spännande och med ett nytt spelformat, säger Katarina Vangdal, förbundskapten för Swedish Golf Team.

– Prestationerna som båda lagen gör håller högsta klass. Att damerna tar guld för tredje året i rad är nästan svårt att ta in. Under de tre lag-EM som denna grupp har spelat har de vunnit alla nio lagmatcherna. Att de året innan också gick obesegrade i ett flick-EM gör deras prestation än mer anmärkningsvärd, säger Katarina Vangdal.

– Att herrarna tar silver och pressar Tyskland till sista hålet i den avgörande matchen, året efter att de tog guld på hemmaplan, det är med beröm godkänt, säger Katarina Vangdal.

Damlaget höll för favorittrycket på hemmaplan

Spelarna i det svenska damlaget är obesegrade i lag-EM. De senaste tre åren har de vunnit två lag-EM för damer och ett för flickor. De gjorde ingen hemlighet av att de åkte till Uppsala för att spela hem guld och återigen få ”Sweden” ingraverat på pokalen.

–  Det började inte så bra, det var jämnt. Men jag tänkte att idag förlorar vi inte, sa Maja Stark direkt efter avgörandet.

Detta landslag är verkligen ett lag, och det i en individuell idrott. Alla jobbar tillsammans, de hjälps åt med de utmaningar som dyker upp både på och vid sidan om golfbanan.

Naturligtvis är de också riktigt duktiga golfspelare, det måste till för att segrarna ska komma i den omfattning de gör. Maja Stark, Abbekås GK, Ingrid Lindblad, Ringenäs GK, Beatrice Wallin, Hills GK och hon som idag fick sätta en den avgörande putten – Linn Grant, Rya GK – är världsspelare som amatörer och nu kan de än en gång kalla sig europamästare.

Nästa år spelas lag-EM på Nordirland på en av världens bästa golfbanor, Royal County Down. Dit åker alltså Sverige som titelförsvarare ännu en gång.

– Det såg bra ut på uppvärmningen, tjejerna var taggade och lite allvarliga, sådär som jag hoppas de ska vara en sådan här dag, det brukar flyta på bra då. Sedan var det en lite seg start när vi väl började spela. Vi hamnade ned i någon match och det var jämnt i de övriga. Många bra slag, men vind som ställde till det så bollarna hamnade inte riktigt där de hade tänkt, säger Fredrik Wetterstrand, coach för damlandslaget.

– Vi gjorde sedan ett ryck från hål nio och framåt, då vi vann de flesta hålen och till slut blev det en ganska komfortabel seger. Vi vann foursome med 4/3 och första singeln med 3/2 och då var det klart, säger Fredrik Wetterstrand.

Inför årets mästerskap fanns dubbla utmaningar, dels det idrottsliga men även det arrangörsmässiga. Planen inför 2020 var att lag-EM för pojkar skulle spelas på Upsala GK. När beskedet kom kring datum för årets mästerskap fanns inte möjlighet att arrangera lag-EM för pojkar i Sverige då det spelas för sent på året. Med kort varsel tog klubben istället på sig att arrangera damernas mästerskap, vilket de gjorde på bästa möjliga sätt.

Silver till herrlandslaget i Nederländerna

Herrlaget bestod av David Nyfjäll, Upsala GK, Albin Bergström, Ljunghusens GK, Vincent Norrman, Haninge GK och Gustav Andersson, PGA Sweden National. Sverige vann semifinalen mot Italien på fredagen med 2–1. Först ut var David Nyfjäll och Albin Bergström i foursome och de avgjorde på hål 16. I första singelmatchen fick Gustav Andersson se sig besegrad på 18:e hålet, medan Vincent Norrman spelade hem både sin match och hela lagmatchen på sista hålet inför ögonen på sina lagkamrater.

I finalen mot Tyskland ställde Sverige upp med samma laguppställning. I de två singelmatcherna blev det seger för Vincent Norrman men förlust för Gustav Andersson. Dessa två matcher var redan avgjorda när foursomematchen nådde hål 18, där Tyskland vann med 1/0. Därmed tog alltså Tyskland hem sitt första herrguld i lag-EM med 2–1.

– Otroligt trist att förlora finalen. Uppsidan med veckan är att vi har fått möjligheten att slå väldigt många slag under hög stress och press på en touruppsatt bana, vilket verkligen förbereder spelarna för nästa nivå. Jag är väldigt stolt över hur proffsigt spelarna beter sig både på och vid sidan av banan, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget.

Skribent

Porträttbild på Göran.

Fler nyheter

  1. Individuella dam-EM 2023 till Tegelberga GK
  2. EM 2020

    Individuella dam-EM 2023 till Tegelberga GK

    Den 26–29 juli 2023 kommer 144 av Europas bästa damamatörer göra upp om EM-titeln på skånska Tegelberga Golfklubb. ”Vi är väldigt tacksamma och stolta över att få stå som värd.”, säger projektledare Bo Rolf.

    Vy över en golfbana. Tre kvinnliga spelare går längs en fairway. I bakgrunden syns ett stort klubbhus.

    Totalt var det fem klubbar som ansökte om att bli arrangör för europamästerskapet. Svenska Golfförbundets (SGF) och European Golf Associations (EGA) val föll på Tegelberga.

    – Vi är väldigt tacksamma och stolta över att få stå som värd för European Ladies Amateur Championship 2023. Vi är beredda och ser med stor glädje fram emot att välkomna de allra bästa amatörerna i Europa, säger Bo Rolf, projektledare på Tegelberga Golfklubb.

    Tegelberga GK, belägen strax norr om Trelleborg, är årligen arrangör för en proffstourtävling för damer. Nu får även Europas bästa amatörer testa sitt spel på den skånska banan.

    – Tegelberga GK har en gedigen erfarenhet i att arrangera stora tävlingar på damsidan, både på den nordiska touren och de två senaste åren på europeiska LETAS. Vi har fått mycket beröm från spelarna för såväl arrangemang som en bana i toppskick, där greenerna stack ut lite extra med stimp värdig en Europatourtävling, säger Bo Rolf.

    – Att få EM till oss är en stor ära. Det är ett bevis på Tegelberga Golfklubbs evenemangsförmåga och sydkustens attraktionskraft. Vi är en stolt golfkommun och ser fram emot nästa års värdskap, som går i linje med vår kommuns långsiktiga mål, säger Erik Lundström (KD), ordförande i Visit Trelleborg.

    Blågula hemmahopp

    Tävlingen spelas som en 72-håls slagtävling med totalt 144 spelare.

    Porträttbild på två kvinnliga golfspelare i 18-årsåldern.

    Uttagningen sker baserat på spelarens placering på World Amateur Golf Ranking, så det är långt ifrån klart vilka som kommer att spela mästerskapet.

    Sverige har dock varit framgångsrika i EM-sammanhang de senaste åren, så vi kan se fram emot flera hemmahopp i startfältet.

    Två förhandstips är Nora Sundberg, Stockholms GK och Meja Örtengren, Landeryds GK (bilden). De båda landslagsspelarna har tagit flera segrar och medaljer hittills i karriären. 2021 var de också med i Europalaget som vann Junior Solheim Cup.  

    Namnkunniga tidigare segrare

    Svensk damlandslagsspelare håller en stor segerpokal på en golfgreen.

    Tre svenskor har segrat i individuella EM. Senast var 2021 på Roveri Park GC i Italien där Ingrid Lindblad från Ringenäs GK tog hem guldet (bilden).

    Innan Lindblad får vi gå tillbaka till 2009 för att hitta en svensk guldmedaljör, då Caroline Hedwall vann på hemmaplan på Falsterbo. Hedwall tog även guld 2007 och Mimmi Hjort stod som segrare 1995.

    Senast tävlingen arrangerades i Sverige var 2016 på Hooks Golfklubb. Då vann engelska Bronte Law, som sedan dess blivit proffs och segrat på både LPGA Tour och Ladies European Tour.

    Det finns alltså stora chanser att några av framtidens allra största stjärnor inom damgolfen kommer till Tegelberga i juli 2023.

    Sverige stöttar europeisk amatörgolf

    Sverige är en av de ledande golfnationerna i Europa. Därför har SGF ambitionen att stötta europeisk amatörgolf. Det görs bland annat genom att årligen vara värd för ett av EGA:s europamästerskap.

    2021 och 2022 blev det inget arrangemang i Sverige med anledning av pandemin, men 2023 är det alltså återigen dags.

    Allt om mästerskapet, inklusive start- och resultatlistor kommer att finnas tillgängligt på EGA:s hemsida.

    Vill din golfklubb arrangera ett EM?

    Är du engagerad i en golfklubb som vill få chansen att arrangera ett framtida EM? Nya möjligheter att ansöka kommer att ges så snart Sverige blivit tilldelade ett mästerskap. Läs mer och håll koll på ansökningsperioden här.

  3. 2020 FLICK: EM-silver till flickorna
  4. EM 2020

    2020 FLICK: EM-silver till flickorna

    Det blev en andraplats för det svenska flicklandslaget när lag-EM för flickor avgjordes under lördagen på Borsa Golf Club i Slovakien. Detta efter förlust i en jämn och välspelad final mot Tyskland. Bronset gick till Nederländerna.

    Sverige åkte till mästerskapet med ett ungt lag som nu visat att de kan spela stor golf, hantera utmaningar och spela hem medaljer. Coach David Olsson gjorde precis som tre av spelarna mästerskapsdebut vid EM. Han var mer än nöjd med de svenska spelarnas insats under EM.  

    – Det är lite deppigt just nu, men som jag ser det är det en fantastisk insats av alla fyra spelarna. Vi visste inte så mycket innan vi åkte till EM, då det nästan inte varit några internationella tävlingar i år. Vi visste inte var vi befann oss och inte heller eller var de andra lagen stod spelmässigt, säger David Olsson.

    Fyra unga spelare som innan EM inte kände varandra speciellt väl blev ett lag där alla var med och bidrog både på och vid sidan av golfbanan.

    – Några av de svenska spelarna har inte varit i sådana här situationer tidigare. Men vilket lag de har visat att de är, som stöttar varandra, kämpar tillsammans och spelar riktigt bra golf. Vi har varit på plats på banan först och åkt hem sist, spelat hela vägen och aldrig gett oss. De har vunnit ett silver och fått med sig extremt mycket bra erfarenheter och lärdomar från EM, säger David Olsson.
     

    Två av finalmatcherna till extrahål
    I den välspelade finalen var det Tyskland som tog ledningen efter seger med 4/3 i den inledande foursome-matchen. I de båda singelmatcherna var Sverige i ledning, men Tyskland utjämnade mot slutet och båda matcher gick till extrahål. Matilda Jonsson och Meja Örtengren behövde segra i båda matcherna för att guldet skulle bärgas.

    Paula Schulz-Hanssen blev tysk hjälte då hon avgjorde sin match mot Jonsson på det första särspelshålet och Tyskland vann finalen med 2,5–0,5.

    Detta var tredje gången under 2020 som Sverige ställdes mot Tyskland i en lag-EM-final. Två tyska guld (herr och flick) och ett svenskt genom damerna som segrade på hemmaplan på Upsala Golfklubb. 
     

    Silvermedaljörerna
    Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb
    Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb
    Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb
    Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb

    Coach: David Olsson
    Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

    Resultat
    Guld: Tyskland
    Silver: Sverige
    Brons: Nederländerna

    Bild: Efter efter semifinalen.

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. 2020 FLICK: Följ lag-EM Flickor
  6. EM 2020

    2020 FLICK: Följ lag-EM Flickor

    Så följer du lag-EM Flickor & Pojkar 2020

    Lag-EM för flickor avgörs 23-26 september i Slovakien.

    Lag-EM för pojkar avgörs 19-22 oktober i Spanien.

    FLICKOR
    EGA officiell sida.
    Leaderboard & startlistor.

    POJKAR
    EGA officiell sida.
    Leaderboard & startlistor

    FLICKOR & POJKAR
    Facebook 
    Instagram @swedishgolfteam