• Huvudpartners: Huvudpartners:

Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Ahlsell Nordic Golf Tour. 

  1. Svenska Golfförbundet inleder samarbete med Skaftö Open
  2. Nordic Golf Tour

    Svenska Golfförbundet inleder samarbete med Skaftö Open

    Den 26-29 augusti 2021 arrangeras Skaftö Open på Ladies European Tour. Samarbete med Svenska Golfförbundet innebär bland annat att årets Nordic Golf Tour-ranking döps till Road to Skaftö Open, där de två bästa spelarna på Nordic Golf Tour 2021 får en plats i tävlingen.

    Skaftö Golfklubb inledde sin karriär som arrangörer 2018 när de arrangerade en tävling på Swedish Golf Tour damer. Därefter har de arrangerat tävling på Nordic Golf Tour och Ladies European Tour Access Series. Nu tar de alltså nästa kliv till Ladies European Tour med en prissumma på 300 000 euro.

    - Det har varit fantastiskt roligt att följa resan på Skaftö Golfklubb. Det är häftigt hur hela ön sluter upp bakom tävlingen och det lockar mycket publik. Det känns roligt att vi nu kan erbjuda de bästa spelarna på Nordic Golf Tour möjligheten att spela en LET-tävling där, säger Sofia Pettersson, ansvarig för Nordic Golf Tour.

    Veckan efter Skaftö Open spelas ytterligare en LET-tävling i Sverige – Creekhouse Ladies Open på Kristianstad GK i Åhus. Tidigare i år släpptes också nyheten att SGF samarbetar med Scandinavian Mixed på Vallda GC, en tävling som ingår i både European Tour och Ladies European Tour.

    - Sverige har en lång tradition av att arrangera tävlingar på damernas Europatour. Att visa upp professionell golf för den svenska publiken är ett viktigt och naturligt uppdrag. Vi ska vara med och bidra till att professionell damgolf synliggörs och att unga svenska tjejer som siktar mot en professionell karriär får uppleva det i Sverige. Många av våra största stjärnor har följt proffstävlingar på hemmaplan och senare i livet kunnat förverkliga sin dröm. Tack vare hårt jobb, vilja och allt igenom proffsiga arrangörer är vi tillbaka och kan se fram emot en sommar med nuvarande och blivande stjärnor, säger Katarina Vangdal, svensk förbundskapten.
     

    Om Nordic Golf Tour
    Nordic Golf Tour är ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet, PGA of Sweden, Dansk Golf Union och Norges Golfförbund, med syftet att höja intresset för proffsgolf för damer. Touren startade 2020 och består 2021 av fem tävlingar som alla ingår på LETAS – Ladies European Tour Access Series. Kolla in hela schemat här

  3. Linn Grant i topp på Ekerum
  4. Nordic Golf Tour

    Linn Grant i topp på Ekerum

    Linn Grant avslutar säsongen på Nordic Golf Tour med att lyfta pokalen i SM Match presented by Greatdays. Denna seger var Grants andra seger på årets tour och hon slutar även i topp av rankingen Race to Creekhouse Ladies Open.

    -Det känns jättebra, det har varit en jobbig vecka så jag är helt slut men det känns fantastiskt bra. Finalen var jämn, vi spelade bra båda två och vann hål på birdies som det ska vara. Mitt i banan, mitt i green och den som satte putte vann hålet, sa Linn direkt efter segern i Klubb-TV och fortsatte.

    - Jag tycker det är kul att spela som favorit, i tidigare EM och även i år har vi som lag varit favoriter så jag har en del erfarenhet av det. Jag skall inte säga att det är en vana, men jag känner mig bekväm i situationen.

    I finalen möttes två landslagsspelare, silvermedaljen spelade Gävles Rebecca Gyllner hem och bronsmedaljerna gick till Josefine Nyqvist, AIK och Annelie Sjöholm, Västerås.

    Resultat SM Match presented by Greatdays
    1. Linn Grant, Rya
    2. Rebecca Gyllner, Gävle      
    t3. Annelie Sjöholm, Västerås
    t3. Josefine Nyqvist, AIK

    Ranking – Road to Creekhouse Ladies Open
    Efter sex tävlingar är säsongen av Nordic Golf Tour 2020 avslutad och när rankingen summeras visar det sig att tre amatörer toppar.

    Linn Grant har sällskap av landslagskompisarna Ingrid Lindblad och Beatrice Wallin i topp av rankingen och dessa tre får en inbjudan till Creekhouse Ladies Open nästa år.

    1. Linn Grant, Rya
    2. Ingrid Lindblad, Ringenäs
    3. Beatrice Wallin, Hills
    4. Elin Arvidsson, Falkenberg
    5. Linda Lundqvist, AIK
    6. Maja Stark, Abbekås
    7. Louise Rydqvist, Värnamo
    8. Annelie Sjöholm, Västerås
    9. Meja Örtengren, Landeryd
    10. Josefine Nyqvist, AIK

    Årets segrare på Nordic Golf Tour
    Linn Grant – GolfUppsala Open
    Ingrid Lindblad – Golfhäftet Masters @ Varbergs Västra
    Sara Kjellker - Allerum Open presented by Ahlsells
    Elin Arvidsson – PGA Championship by Trelleborgs Kommun
    Ingrid Lindblad – Didriksons Skaftö Open
    Linn Grant – SM Match presented by Greatdays

    SM Match Paragolf presented by Greatdays
    På Ekerum Resort Öland avgjordes även SM Match för paragolfare.

    I finalen för fysisk funktionsnedsättning segrade Joakim Björkman från Orresta i finalen över Johnny Granberg från Arninge.

    I finalen för intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning segrade Ljunghusens Richard Hoff över Felix Norrman från Arboga.    


     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. Säsongsavslutning på Ekerum Resort
  6. Nordic Golf Tour

    Säsongsavslutning på Ekerum Resort

    Emma Svensson från Ringenäs Golfklubb är titelförsvarare när SM Match presented by Greatdays avgörs på Ekerum Resort 7–9 oktober.

    En titt tillbaka i tiden visar att SM Match spelats sedan 1911 då Göteborgs Golf Klubb stod som värd för mästerskapet. Bland segrarna hittas internationella toursegrare, majorsegrare i Anna Nordqvist, Liselotte Neumann och Helen Alfredsson och Solheim Cup-spelare.

    Tidigare mästarinnor som finns med i årets startfält utöver titelförsvarande Emma Svensson är Linda Wessberg och Lisa Pettersson.

    Startfält
    Totalt är det 32 spelare som kommer till start på Ekerum Resort vid SM Match presented by Greatdays. Där finns mer än en handfull spelare med internationella tourkort som ovan nämnda Wessberg och Pettersson, men där finns även Jenny Haglund, Moa Folke, Annelie Sjöholm och några till.

    I startfältet även några amatörer ledda av rankingtvåan Linn Grant som har en seger på årets Nordic Golf Tour, den kom vid premiären på GolfUppsala i juli.

    Louise Rydqvist och Matilda Jonsson är ytterligare två amatörer som i år visat att de kan spela golf på hög nivå. Rydqvist har bland annat en seger på undertouren till Nordic Golf Tour och 16-åriga Jonsson var för någon vecka sedan med och spelade hem ett silver till Sverige i lag-EM för flickor.

    Men som talesättet går – match är match. Alla som sätter en pegg i marken på första tee på Långe Jan onsdag 7 oktober har möjlighet via bra spel några dagar senare att kalla sig svensk mästare i matchspel 2020.  

    Hela startfältet

    Rankingen – Road to Creekhouse Ladies Open
    Ingrid Lindblad leder rankingen inför säsongsavslutningen. Linn Grant är den enda i startfältet som kan ta sig förbi Ingrid inför avslutningen. Då Lindblad är tillbaka på Louisana State University och inte spelar på Ekerum Resort räcker det för Grant att ta sig förbi första matchen för att ta hem årets ranking.

    De tre främsta på rankingen får en inbjudan till LET-tävlingen, Creekhouse Ladies Open, på Kristianstads GK i Åhus 2021.

    Ingrid Lindblad och Linn Grant har redan säkrat sina platser inför SM Match by Greatdays. På tredje plats på rankingen inför SM Match återfinns Beatrice Wallin. Hon behåller sin tredjeplats på rankingen om inte någon av Louise Rydqvist eller Annelie Sjöholm tar hem segern i SM Match.

    Ranking - Road to Creekhouse Ladies Open

    Klubb-TV sänder
    Nyetablerade Klubb-TV, hela Golfsveriges streamingplattform finns på plats. Det blir både intervjuer, reportage och livesändningar.

    Följ finalmatchen live i KlubbTV fredag 9 oktober med start 12.30. Kommentator: Sofia Pettersson

    Publikfritt på touren
    Publikförbudet gäller på tills vidare på Nordic Golf Tour och även för all annan tävlingsgolf i Sverige.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  7. Lindblad avgjorde i särspel igen
  8. Nordic Golf Tour

    Lindblad avgjorde i särspel igen

    En sänk birdieputt från två meter på det första särspelshålet gav Ingrid Lindblad segern i Didriksons Skaftö Open. Detta var Ingrids andra seger på Nordic Golf Tour även den första vid Golfhäftet Masters @ Varberg Västra kom efter särspel.

    -Det var lite nervöst. Hade ungefär lika lång birdieputt på 18:e som nu på särspelet. Det var skönt att jag fick i den. Det känns jättebra. Jag spelade bra idag tycker jag, bogeyfritt och fyra birdies så det kändes bra, sa Ingrid Lindblad direkt efter segern i Klubb-TV.

    Landslagskompisarna Beatrice Wallin och Linn Grant var de som gjorde Lindblad sällskap i ledarbollen den tredje ronden av Didriksons Skaftö Open. Med två hål kvar att spela av den tredje ronden var hela ledarbollen samlad på nio under par, ingen lyckades göra någon birdie under avslutningen av ordinarie rond vilket ledde fram till särspel.

    Ladies European Tour till Skaftö 2021
    Tidigare i veckan annonserade tävlingschef Reine Patriksson att Didriksons Skaftö Open skrivit ett treårigt avtal med Ladies European Tour vilket medför att 2021, 2022 och 2023 kommer det spelas Europatourgolf på Skaftö.

    I en intervju med Klubb-TV meddelade tävlingschefen att segraren i årets tävling har en inbjudan att vänta till nästa år. Detta medför att vi får se Ingrid Lindblad pegga på Europatouren på Skaftö den 26–29 augusti nästa år.


    Ranking – Road to Creekhouse Ladies Open
    Ingrid Lindblad har två segrar på årets Nordic Golf Tour, Beatrice Wallin har tre andraplatser och Linn Grant har en seger tidigare vid premiären på GolfUppsala Söderby. Dessa tre är de tre som ligger i topp av tourens ranking med en tävling kvar att spela.

    De tre i topp när säsongen är färdigspelad får en inbjudan till Europatourtävlingen 

    Banrekord igen
    För femte tävlingen i rad blev det banrekord när Nordic Golf Tour var på besök. Skaftös nya banrekord på 62 slag (-7) sattes av Linn Grant vid den inledande ronden.                     

    Resultat Didriksons Skaftö Open
    1. Ingrid Lindblad, Ringenäs   -9 - första särspelshålet
    t2. Beatrice Wallin, Hills          -9
    t2. Linn Grant, Rya                 -9

    Intervjuer på Klubb-TV
    På Klubb-TV ligger intervjuer med bland andra segraren Ingrid Lindblad och tävlingschefen Reine Patriksson.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  9. Världsetta till Didriksons Skaftö Open
  10. Nordic Golf Tour

    Världsetta till Didriksons Skaftö Open

    Franska Pauline Roussin-Bouchard toppar World Amateur Golf Ranking. Vid Didriksons Skaftö Open 27–29 augusti på Nordic Golf Tour kommer hon och några svenska toppamatörer till start för att utmana proffsen.

    -Vi är väldigt glada att världsettan Pauline Roussin-Bouchard från Frankrike kommer att pegga upp i Didriksons Skaftö Open. Pauline som till vardags studerar på University of South Carolina har precis som många andra collegespelare befunnit sig på hemmaplan större delen av våren och är nu sugen på att få spela tävling, säger Reine Patriksson tävlingsansvarig.

    Det är andra året i rad som amatörernas världsetta spelar på Skaftö. I fjol var det klubbens egna Frida Kinhult som när första slaget slogs var världsetta. Frida är nu professionell och spelar Symetra Tour i USA.

    Elin Arvidsson, förra veckans segrarinna, hade en normal säsong spelat sin golf i USA. Elins seger var hennes första som professionell och även den första segern av ett proffs på årets Nordic Golf Tour.

    Elin och Linda Lundqvist är två spelare som de senaste tävlingarna visat att spelet och låga scorer finns där och det behövs när startfältet är så strakt som det är vid Didriksons Skaftö Open.

    Startfältet
    Alla spelare topp-5 på rankingen Road to Creekhouse Ladies Open kommer till start, ledda av rankingledande Linn Grant. Efter avslutad säsong kommer de tre främsta på rankingen att få en inbjudan att spela Creekhouse Ladies Open på Ladies European Tour i juni 2021.

    Linn Grant på sjunde plats på amatörernas världsranking är också en av fyra svenskor som skuggar Roussin-Bouchard på World Amateur Golf Ranking. De övriga är Ingrid Lindblad (5), Maja Stark (8) och Beatrice Wallin (19). Dessa fem amatörer kommer om de lyckas behålla sina plaster att bjudas in att spela majorn U.S. Women´s Open i december.

    -Vi är väldigt stolta över att kunna genomföra Didriksons Skaftö Open ett år som skapat utmaningar för alla inte minst för de spelare som är i början av sina karriärer. Att tävlingen på Skaftö Golfklubb även 2020 finns med i tävlingskalendern kändes viktigt och startfältet visar också att vår tävling uppskattas av spelarna. Vi ser väldigt mycket fram emot den kommande veckan, säger Reine Patriksson.   

    Till start kommer utöver de som nämnts ovan även Linda Wessberg, en spelare som trivs i Bohuslän och årets svenska juniormästarinnan i slagspel Andrea Grimberg-Lignell.  

    Hela startfältet

    Skaftö Golfklubb
    Klubben är en rutinerad arrangör av tävlingar på denna nivå, både 2018 och 2019 arrangerades tourtävling för damer på Skaftö Golfklubb. Publikfester båda åren, så blir det inte i år då all tävlingsgolf i Sverige genomförs utan publik.   

    Banan
    Banan kommer under Nordic Golf Tours besök att spelas 4716 meter och par 69. Banrekordet är satt i år av Skaftös Frida Kinhult och lyder 62 slag.  

    Klubb-TV sänder
    Nyetablerade Klubb-TV, hela Golfsveriges streamingplattform finns på plats. Det blir både intervjuer och livesändningar.

    Sista 9 lördag 29 augusti är bästa sättet att följa upplösningen av Didriksons Skaftö Open.

    Publikfritt på touren
    Publikförbudet gäller på tills vidare på Nordic Golf Tour och även för all annan tävlingsgolf i Sverige.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  11. Arvidsson avgjorde med birdie
  12. Nordic Golf Tour

    Arvidsson avgjorde med birdie

    När PGA Championship by Trelleborgs Kommun avgjordes på Tegelberga Golfklubb var det Falkenbergs Elin Arvidsson som segrade genom att avsluta med birdie på sista hålet.

    -Jag såg på prognosen att det skulle bli rätt blåsigt, men jag var rätt många slag efter. Så det var bara att gå ut och köra som de andra dagarna. Skitkul att jag spelade så bra idag, säger Elin Arvidsson direkt i Klubb-TV efter segern.

    Elin hade inte koll på ställningen i tävlingen förrän om skulle signera sitt scorekort för 66 slag.

    -Jag hade ingen aning om hur de bakom spelade, man ser att de är att de ligger på fairway men man vet inte vad som händer.

    Hon blir ombedd att beskriva sina känslor efter sin första seger som professionell spelare.

    -Jättekul! Jag har tränat väldigt hårt och undrat när skall scorerana lossna. Så att det blev såhär idag i dessa tuffa förhållanden är jätteroligt.   

    Banrekord och andraplats
    För fjärde tävlingen i rad på Nordic Golf Tour sattes det banrekord. Denna gång var det ledarinnan inför avslutningen, Linda Lundqvist AIK som vid den inledande ronden noterades för 64 slag sju under par.

    Trots ledning med sju slag inför den avslutande ronden lyckades Lundqvist inte hålla undan för Arvidsson. Det slutade med en andraplats för andra tävlingen i rad.

    Trea och bästa amatör vid PGA Championship by Trelleborgs Kommun slutade Meja Örtengren från Landeryds Golfklubb.

    Kommunen står bakom 
    Tegelberga Golfklubb genomför årets PGA-mästerskap med Trelleborgs Kommun som titelsponsorn och i samarbete med Trelleborgs Energiförsäljning, Visit Trelleborg och Trelleborgs Hamn. Även Gardenfix är med och möjligör tävlingen.     

    Grant fortsatt i topp av rankingen
    Linn Grant från Rya Golfklubb som inte spelade veckans tävling behåller ledningen rankingen Road to Creekhouse Ladies Open. Linda Lundqvist tar sig upp på andra plats medan dagens segrare Elin Arvidsson bara hamnar några poäng bakom på tredje plats.

    De tre främsta när säsongen är avslutad får en plats i startfältet vid LET-tävlingen Creekhouse Ladies Open i juni 2021. Två tävlingar återstår.

    Resultat
    1. Elin Arvidsson, Falkenberg                              - 8
    2. Linda Lundqvist, AIK                                       -7
    3. Meja Örtengren, Landeryd                              -5

    Resultat PGA Championship by Trelleborgs Kommun

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  13. Tegelberga för PGA Championship by Trelleborgs Kommun
  14. Nordic Golf Tour

    Tegelberga för PGA Championship by Trelleborgs Kommun

    PGA Championship by Trelleborgs Kommun fjärde tävlingen av Nordic Golf Tour 2020 avgörs 20–22 augusti på Tegelberga Golfklubb. Klubben välkomnar för tredje året i rad proffsen till sin anläggning för tävling och i år välkomnar de även PGA of Sweden.

    -Vi är mycket glada och stolta över att i år spela PGA-mästerskapet på fina Tegelberga Golfklubb, som genom sin personal, ideella och medlemmar har förberett anläggningen på bästa sätt. Vi ser fram emot ännu ett mästerskap i form av PGA Championship by Trelleborgs Kommun, säger Johan Hampf VD PGA of Sweden.

    PGA-mästerskap för damer har spelats sedan 1997. Tävlingen är tourproffsens egna mästerskap och en mycket prestigefull tävling. Genom åren har många mästarinnor korats, där ibland Linda Wessberg, Caroline Hedwall, Catrin Nilsmark och Isabella Ramsay.

    -Vi på Tegelberga ser fram emot att för tredje året välkomna såväl damproffsen som våra duktiga amatörspelare till PGA Championship by Trelleborgs Kommun. Vi har haft tourtävling för damer 2018 och 2019 och spelarna har gett banan och arrangemanget mycket beröm vilket vi är glad över, säger Bo Rolf projektledare Tegelberga Golfklubb.

    Bakom tävlingen står tre kommunala bolag - Visit Trelleborg, Trelleborgs Hamn och Trelleborgs Energiförsäljning.

    Startfältet
    En trio som normalt skulle vara i USA och spela tourgolf återfinns i startfältet på Tegelberga denna vecka: Elin Arvidsson - Falkenberg Golfklubb, Lisa Pettersson – Täby Golfklubb och Moa Folke – Landeryds Golfklubb.

    Av amatörerna så sticker Maja Stark från grannklubben Abbekås ut. Hon är rankad på åttonde plats på världsrankingen för amatörer. Maja har en handfull andra- och tredjeplatser på touren, bland annat slutade hon trea 2018 när Tegelberga gjorde arrangörsdebut. Segern har ännu inte infunnit sig, kan det vara dags denna vecka?
    Intressant start gör även unga Meja Örtengren från Landeryd som tävlat flitigt sedan golftävlingarna kom igång i början av juli. Fem individuella starter har Meja gjort, en silvermedalj i Junior SM och framskjutna placeringar även på Nordic Golf Tour har det blivit med en fjärde- och en femteplats.     

    Banrekord
    Banrekordet för Damer är från när touren besökte Tegelberga för första gången. Karlstads Filippa Möörk satte banrekord med 67 slag på sin väg mot segern.

    Hela startfältet

    Banan
    Banan kommer under PGA Championship by Trelleborgs Kommun att spelas på par 72 över 5268 meter.

    Tegelbergas tävlingssida

    Ranking - Road to Creekhouse Ladies Open

    Klubb-TV sänder
    Nyetablerade Klubb-TV, hela Golfsveriges streamingplattform finns på plats. Det blir både intervjuer och livesändningar.

    Sista 9 på lördag 22 augusti ca. 11:30 är bästa sättet att följa upplösningen, preliminär start

    Publikfritt på touren
    Publikförbudet gäller på tills vidare på Nordic Golf Tour och även för all annan tävlingsgolf i Sverige.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  15. Kjellker i topp på Allerum
  16. Nordic Golf Tour

    Kjellker i topp på Allerum

    Med ett par på det 54:e och sista hålet säkrade Ljunghusens Sara Kjellker segern i Allerum Open presented by Ahlsell, ett slag före Louise Rydqvist Värnamo och Linda Lundqvist AIK.

    -Superkul, det har varit jätteroliga dagar och jag är jätteglad. Jag visste att jag ledde med två slag över Louise inför sista hålet men jag hade ingen aning om resten av startfältet så jag var lite nervös, säger Sara Kjellker efter prisutdelningen i Klubb-TV.

    Sara fortsätter om vad hon upplever som nycklar för dagens seger.

    -Jag har varit stabil från tee och slagit bra wedgar vilket givit många birdiechanser. Sedan har min tränare varit här vilket betytt mycket då jag varit lugn och trygg, kul att han varit här och hållit mig sansad på lite avstånd.  

    För tredje tävlingen i rad var det en landslagsamatör som segrade på Nordic Golf Tour. Alla tre som segrat på Nordic Golf Tour var med i det svenska landslag som 2019 tog guld vid lag-EM. De tidigare segrarna är Linn Grant i Uppsala och Ingrid Lindblad i Varberg.

    Det är inte bara spelarna från damlandslaget som gör det bra bland amatörerna utan även en del yngre spelare som Landeryds Meja Örtengren som även vid idag vid Allerum Open presented by Ahlsell är med i toppen med en delad femteplats.

    Två AIK:are var de bland proffsen som var med i toppen. Linda Lundqvist hade 65 slag vid avslutningsronden och slutade totalt elva under par vilket förde henne upp till delad andra plats tillsammans med Louise Rydqvist. Josefine Nyqvist var den andra AIK-spelaren med i toppen, hon slutade delad femma.

    Grant i topp av rankingen
    Linn Grant, Rya, slutade fyra idag och leder rankingen – Road to Creekhouse Ladies Open. De tre främsta när säsongen är avslutad får en plats i startfältet vid LET-tävlingen Creekhouse Ladies Open i juni 2021.

    Resultat
    1. Sara Kjellker, Ljunghusen   -12
    2. Linda Lundqvist, AIK          -11
    2.  Louise Rydqvist, Värnamo -11

    Resultat Allerum Open presented by Ahlsell.

     

    Skribent

    Porträttbild på Göran.

För frågor kontakta:

Porträttbild på Frida