Välkommen till golfen! En fantastisk idrott där du får uppleva natur, gemenskap och spelglädje och där alla kan spela och tävla med alla tack vare handicapsystemet.

För att börja spela golf på alla Sveriges banor behöver du ha ett Golf-ID och Grönt Kort. Ditt Golf-ID gör det möjligt att bli medlem på en klubb och boka starttider på olika banor.

Så tar du Grönt Kort

Det Gröna Kortet är ditt bevis på att du vet hur man spelar golf på ett säkert sätt och att du kan ta dig runt på en bana med en tillräcklig spelstandard. När du tar Grönt Kort går du både igenom teorin och tränar på spelet – och det det kan du göra på ett av två sätt:

1. Registrera dig för den kostnadsfria Grönt Kort-webben här, där du lär dig teorin. Träna och spela sedan på en klubb nära dig.
2. Kontakta en klubb nära dig för att se vad de har för introduktionspaket. De flesta erbjuder teoriutbildning och lektioner, ibland tillsammans med medlemskap.

Barnens väg in i golfen kallas Golfäventyret, som har anpassade korta banor och utrustning. För människor med någon form av funktionsnedsättning finns paragolf.

På väg tillbaka till golfen?

Har du spelat golf tidigare, tagit ett uppehåll och vill börja spela igen? Då kontaktar du den golfklubb du vill bli medlem i så hjälper de dig att komma igång. Välkommen tillbaka!

9 bra saker att veta om spelet

Illustration av en golfbana

1. Golfbanan

En bana består oftast av 18 hål med olika längd: par 3 som är kortast, par 4 som är medellånga och par 5 som är längst. På varje hål finns en utslagsplats kallad tee. Därifrån börjar du spela längs en klippt yta (fairway) mot en flagga som står på en finklippt gräsyta (green). Längs hålet finns spelhinder som sandfyllda bunkrar och vattenhinder, som du spelar över eller runt.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

2. Spelet

Golf går ut på att ta sig från tee till green och putta bollen i hål på så få slag som möjligt. Par 4 innebär att målet för en van spelare är att klara hålet på fyra slag – utslag, transportslag och två puttar. Beroende på spelnivå ges extraslag kallat handicap. När du börjar på handicap 54 ska du klara ett par 4-hål på sju slag. En 18-hålsrunda tar cirka fyra timmar att spela och 9 hål hälften så lång tid.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

3. Slagen

För att ta dig till green och förbi alla hinder använder du olika sorters klubbor som gör att bollen flyger olika högt och långt. Exempel på klubbor är driver som du använder att slå ut med från tee, fairwayklubbor som används till långa transportslag, järnklubbor som du spelar in med mot green och slutligen puttern som du sänker bollen i hålet med.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

4. Utrustningen

Är du ny i golfen räcker det med 6–7 klubbor. Ofta får du låna och testa klubbor på golfklubben. Du behöver också bollar, bag, greenlagare, peggar att slå bollen ifrån på tee, gymnastikskor och kanske en handske för bättre grepp om klubban. När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klubbor, och golfskor som är anpassade för ett bra grepp mot marken.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

5. Spelformer

Det finns många roliga spelformer, individuellt och i lag. Några av de vanligaste är poängbogey, slagspel och match. I poängbogey får du poäng på varje hål och den som har flest poäng vinner. I slagspel räknas varje slag och den med minst antal slag vinner. I matchspel tävlar du mot en motspelare och den som vinner flest hål totalt tar hem matchen.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

6. Utveckling

Golfare på helt olika nivåer och i olika åldrar kan mötas och spela på lika villkor, då våra skillnader utjämnas i golfens finurliga handicapsystem. Det är också ett sätt att mäta din egen utveckling eftersom du börjar på handicap 54 och sänker dig i takt med att du blir bättre. Det är aldrig för sent att börja spela och du utvecklas hela livet.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

7. Socialt

Många har upptäckt tjusningen med Sveriges största breddidrott. Det finns 460 golfklubbar med runt 490 000 medlemmar. Golf är ett sätt att umgås med kompisar, familj eller medlemmar i hemmaklubben. Golfare som gillar att resa kan besöka olika klubbar runt om i landet – eller utomlands – och träffa nya människor med samma intresse.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

8. Hälsa

Att röra på sig är bra för kroppen och knoppen och under en golfrunda går du cirka 10 000 steg. Det är också kul att idrotta tillsammans. Sveriges nära 490 000 golfare går sammanlagt 10 miljoner mil per år och studier från Karolinska Institutet har visat att golfare lever upp till fem år längre.

Illustration av golfbanans olika delar och utrustning

9. Naturupplevelse

Golfbanan bildar ofta en grön oas där människor och natur möts. Att spela golf och samtidigt få vistas i naturen är en perfekt kombination. På banan finns en omväxlande flora och en biologisk mångfald med groddjur och fåglar som trivs vid dammarna. Välkommen till världens vackraste idrottsarena!