Svenska Golfförbundets juniorläger är din väg till landslaget. Här hittar du allt du behöver veta om Swedish Golf Team Supercamp.

Meningen med lägeruppläggen är att hjälpa dig

 • Att träna på rätt saker vid rätt tidpunkt på året

 • Att träna lagom mycket vilket ofta innebär mer träning för de flesta

 • Att skapa fler träningsmöjligheter närmare där du bor

 • Att träffa kompisar som har ett stort intresse för att spela golf – vi vet att det finns spelare som vill mycket med sin golf men är ganska ensamma på sin klubb

Swedish Golf Team Supercamp hålls vid tre tillfällen tre gånger om året, i oktober, i januari–mars och i april–maj. Temat för höstlägren är vinterträning. Vinterlägret repeterar en del från höstlägret och fyller på med nytt ur utvecklingsplanen (se filer för nedladdning). Temat för vårlägren är spel och tävling.

Innehållet på Supercamp är framtaget och genomförs av landslaget.

Hur blir jag uttagen?

Uttagningen till Supercamp sker under hösten och detta ansvarar ditt golfdistrikt för. Supercamp ska ses som en verksamhet över året vilket betyder att om du är med på höstens Supercamp är du också med under vinterns och vårens läger.

Supercamp

 • På Swedish Golf Team Supercamp utvecklas du som människa och golfspelare. Hit kommer du som är mellan 13–15 år, satsar på din golf och vill utvecklas.

  Vad innehåller ett Supercamp?

  En tecknad bild som beskriver utvecling hos golfspelare.

  Under höstens läger ligger fokus på vinter- och grundträning. Utgångspunkten är spelarutvecklingshjulet som innehåller delarna golfteknik, fysträning, mental träning, taktik och sociala sammanhang.

  På vårens läger riktas uppmärksamheten mot närspel, spel och tävling. Under vintern har spelarna fått träna fys och teknik och det är dags att fokusera mer på att få slagen nära målet, spela på banan och träna på att tävla. Deltagarna på lägren är samma som var med på höstens inledande läger.

  När hålls lägren?

  Supercamp sker vid tre tillfällen under året enligt följande tidpunkter:

  Supercamp höst – oktober
  Supercamp vinter – januari-mars + digitala träffar
  Supercamp vår – april-maj

  Var genomförs lägren?

  Datum Läger Plats Distrikt
  6-8 maj Supercamp SYD Hinton Golf, Rönnebäck Blekinge, Halland, Skåne
  6-8 maj Supercamp ÖST Vesterby/Landeryd Södermanland, Östergötland, Örebro, Småland, Gotland
  6-8 maj Supercamp VÄST Borås GK Västergötland, Bohuslän-dal, Göteborg, Värmland
  6-8 maj Supercamp MITT Finspång GK Stockholm, Västmanland, Uppland
  6-8 maj Supercamp NORR Upsala GK Gästrike-Hälsingland, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Norr-Västerbotten, Ångermanland, Dalarna

  Får du delta?

  Lägren är för dig mellan 13 och 15 år som är tävlingsaktiv på Teen Tour Elite, Future, First och JMI-tävlingar.

  Hur gör jag för att vara med?

  Spelare blir kallade utifrån distrikttillhörighet. Uttagningen av spelare för Supercamp 2021/2022 görs av distrikten under hösten 2021. Ansvariga för uttagning är distriktets junioransvariga. Hitta ditt golfdistriktsförbund

  Hur har uttagningen gått till?

  Varje golfdistriktsförbund hade i uppdrag att ta ut ett antal spelare under hösten. För att bli uttagen behöver du uppfylla några saker, som till exempel att vara aktiv tävlingsspelare på Teen Tour och att du tränar golf hela året.

  Hur många platser finns det?

  Varje golfdistriktsförbund har fått ett antal platser att fylla. Antalet platser styrs av antal klubbar som finns i varje distrikt.

  Jag tycker verkligen att jag skulle fått vara med men fick inte frågan. Vad gör jag?

  Ta kontakt med det golfdistriktsförbund du tillhör och ställ frågan. Är du inte nöjd med svaret kan du kontakta ansvarig på Svenska Golfförbundet.

  Jag vill komma igång på egen hand. Vad är ert råd?

  Ladda ner Utvecklingsplanen 13–15 år. Sätt dig med dina föräldrar och läs igenom den. Supercamp handlar mycket om att förklara innehållet och vikten av att jobba på egen hand med de olika sakerna. Vad man bör träna på och utveckla finns i utvecklingsplanen. Ta hjälp av din tränare för att komma igång och hålla igång.

  Det kan också vara bra att höra av dig till distriktet och den person som gjort uttagningen så att de vet att du finns och verkligen vill vara med.

  Kan jag/vi få ta del av innehållet i Supercamp?

  Utvecklingsplanen 13–15 år samt filen Träningspass, övningar och tester finns för alla som vill läsa den. De finns under "Filer för nedladdning" ovan. Där kommer vi också kontinuerligt att lägga upp saker som är aktuella för dig som är mellan 13 och 15 år. En del av det vi gör på lägret läggs ut som rörligt material. Ett exempel på det är de fysövningar som vi filmar.

  Jag behöver rådgivning om var jag kan träna. Vem vänder jag mig till?

  Det finns olika personer/organisationer du bör vända dig till. Ta först kontakt med din klubb och tränare. Hör av dig till ditt distrikt och den person som är ansvarig för juniorfrågor. En tredje möjlighet är att kontakta den Supercampcoach som är verksam i distriktet du kommer ifrån. Någon av dessa tre personer kan svara på var du kan träna med andra, var det finns lokaler för inomhusträning och så vidare.

  Silen - en metafor för värdegrunden i landslagsverksamhet

  Det här vill Swedish Golf Team Supercamp

  Inspirera – erbjuda en bra miljö – sparring. Att bli "sedd"
  Informera – golfgymnasieinformation, landslagsinformation, träningslära
  Utveckla – karaktär: eget ansvar, träna, vila, äta
  Kompetens – utföra tester ur SGF:s elittest, landslagets testbatteri, övningar och spel

  Vi jobbar efter Svenska Golfförbundet och landslagets värdegrund "Silen" som beskrivs utifrån orden hälsa, glädje, ansvar och ärlighet.

Största tjejlägret

 • Största tjejlägret är ett utvecklingsläger. Landslaget bjuder in till fullspäckade dagar av roliga golfupplevelser. Träning, spel och fys är några av aktiviteterna som står på programmet.

  Vad är syftet med Största tjejlägret?

  Huvudsyftet med lägret är spelarna ska få chansen att lära känna fler tjejer som spelar golf och förhoppningsvis inspirerar det till mer golf. Spelarna får även med sig bra sätt att träna på som är både roliga och utvecklande.

  Hur genomförs lägret?

  Lägret har ofta inbjudna gäster och Lotta Neumann, Sveriges första majorvinnare och Solheim Cup-kapten för det vinnande Europalaget 2013 var på plats både 2011 och 2012. 2013 besökte både stjärncaddien Fanny Sunesson och LPGA-spelaren Caroline Hedwall lägret och 2014 var Carin Koch och Linda Wessberg där och föreläste. Även Dani Holmqvist var där 2014. 2016 dök Anna Nordqvist upp som hemlig gäst. De flesta coacher på plats är involverade i landslaget samt från riksidrottsgymnasierna.

  Vem får komma på lägret?

  Under 2019 fick tjejer i åldrarna 13–15 år en inbjudan. Uttagning görs efter ålder och handicap. Ju äldre du är desto lägre handicap krävs för att få en inbjudan. Inbjudan till lägret i vår skickas ut i mitten på mars.

  När är lägret?

  Just nu är inget Största Tjejläger inplanerat. Det kommer i år ersättas av mindre läger i samband med LET-tävlingar i Sverige. Genomförandet av dessa blir efter rådande Coronarestriktioner.

  Var är lägret?

  TBA


  För mer information kontakta Linda Appelblad på linda.appelblad@golf.se

För mer information, kontakta oss

Porträttbild på Linda Appelblad med axellångt hår och mörkblå tröja
Porträttbild på Daniel Rosendahl.
Porträttbild av Petra Lindström med mörkbrunt axellång hår och vit tröja.