Svenska Golfförbundet startade OS-satsningen 2011 med ny organisation och ett riktat program till proffsspelare.

Utmanarsatsningen

Utmanarsatsningen är ett program som drivs i Svenska Golfförbundets regi. 

Mål för utmanarsatsningen

Målsättningen med utvecklingsarbetet är att stötta yngre proffs och deras nätverk. Spelare som är i etableringsfasen och befinner sig på lägre tournivå med det långsiktiga målet att kunna etablera sig på världsnivå.

Satsningen ska ge stöd till spelare som befinner sig i etableringsfasen, antingen är de i början av sin proffskarriär eller så är de på väg in i en. Ofta är det en tuff period som kräver både uthållighet och stöd. Den ska också ta till vara den kompetens som finns hos det expertteam som är involverat. Etablerade spelare, aktiva och inte längre aktiva finns också med och det är personer som har gjort den här resan och vet vad som krävs.

Expertteamet jobbar tillsammans med spelaren och spelarens nätverk med att ta fram en plan inom samtliga fem delar av spelarutvecklingshjulet. Teamet vill stötta fortsatt utveckling i form av råd och träning.

Det genomförs läger och samlingar samt erbjuds coachstöd under tävling.

Ansvariga coacher är Rickard Lindberg på herrsidan och Patrik Jonsson på damsidan. 

Se hela expertteamet runt proffs och utmanare

Spelare i Utmanarsatsningen
Julia Rooth Trummenäs GK
Elin Arvidsson Falkenberg GK
Linnea Ström Göteborgs G K
Lina Boqvist Isaberg GK
Emma Henrikson Ljunghusens GK
Jenny Haglund Karlstad GK
Louise Ridderström Stockholms GK
Linnea Johansson Båstad GK
Martina Edberg Hooks GK
Julia Engström Ringenäs GK
Anton Karlsson* Upsala GK
Oscar Lengén* Kristianstad GK
Niklas Lindström* Kalmar GK
Björn Hellgren* Frösåker GK
Sebastian Söderberg* Delsjö GK
Alexander Wennstam* Hills GK
Oliver Gillberg Kårsta GK
Mikael Lindberg Haninge GK
Per Längfors Onsjö GK
Oskar Bergqvist Saltsjöbaden GK
Hannes Rönneblad Kungsbacka GK

*Dessa spelare ingår i landslagets utmanarsatsning och stödgrupp. Övriga ingår i utmanarsatsningens fokusgrupp.

För att få stödet får du som spelare inte vara "för bra" och/eller "för gammal" utan ska ses som en utmanare till våra bästa på sikt.

Regler för att ta en plats i OS

Spelare placerade topp 15 på världsrankingen är garanterade en plats i OS. Ett land kan dock delta med max fyra spelare per klass (dam och herr) förutsatt att samtliga finns på världsrankingens topp 15.

Länder som inte har någon spelare bland de 15 bästa får delta med max två spelare. Det är dock ingen garanti att få delta med två spelare, världsrankingen avgör vilka som får plats. Idag är siste herrspelaren som får delta ungefär på plats 350 på världsrankingen, medan man på damernas världsranking kommer ända ner till cirka plats 500. Detta på grund av att USA, Sydkorea, England, Japan med flera har så många spelare på rankingen, men endast får delta med fyra.

Det är de två herrarna och två damerna som ligger bäst till på världsrankingen som representerar Sverige. Vare sig SOK eller Svenska Golfförbundet kan välja en spelare som "man tror mer på" eller som "är i bättre form".

Resan mot Rio 2016

Filmprojektet "Road to Rio" startade 2011 och följde den svenska satsningen mot OS. Se golfstjärnorna, tränarna och ledarnas jobb bakom kulisserna.