2010 togs det historiska beslutet att golfen kom med i OS-programmet till Rio 2016 där Sverige genom Henrik Stenson tog sin första OS-medalj i golf.

Vid det tillfället rådde osäkerhet om golfen skulle få möjlighet att vara med vid fler OS. Idag vet vi att golfen kommer finnas med i minst tre OS till - Tokyo 2020, Paris 2024 och Los Angeles 2028.

Regler för att ta en plats i OS

Spelare placerade topp 15 på världsrankingen är garanterade en plats i OS. Ett land kan dock delta med max fyra spelare per klass (dam och herr) förutsatt att samtliga finns på världsrankingens topp 15.

Länder som inte har någon spelare bland de 15 bästa får delta med max två spelare. Det är dock ingen garanti att få delta med två spelare, världsrankingen avgör vilka som får plats. Idag är siste herrspelaren som får delta ungefär på plats 350 på världsrankingen, medan man på damernas världsranking kommer ända ner till cirka plats 500. Detta på grund av att USA, Sydkorea, England, Japan med flera har så många spelare på rankingen, men endast får delta med fyra.

Det är de två herrarna och två damerna som ligger bäst till på världsrankingen som representerar Sverige. Vare sig SOK eller Svenska Golfförbundet kan välja en spelare som "man tror mer på" eller som "är i bättre form".

Ungdoms OS - Youth Olympic Games

En kille och en tjej i tonåren, båda med vita pikéer och mörkblå kepsar där killen håller i en svensk flagga.

Ungdoms OS spelas vart fjärde år och sker mellan sommar- och vinter-OS.

I augusti 2014 debuterade golfen i Youth Olympic Games (YOG) i Nanjing, Kina. Sverige representerades då av Linnea Ström, Göteborgs GK och Marus Kinhult, Skaftö GK. Det blev ett lyckosamt första OS för Sverige då Marcus tog en individuell silvermedalj och han och Linnea tillsammans bärgade guldmedaljen i mixed-klassen.

2018 spelades det andra YOG i Buenos Aires, Argentina och Sverige representerades då av Amanda Linnér, Hills GK och Ludvig Eriksson, Stockholms GK. Där blev det inga medaljer men många upplevelser och erfarenheter att ta med sig hem för Ludvig och Amanda till sina fortsatta satsningar. 

Resan mot Rio 2016

Filmprojektet "Road to Rio" startade 2011 och följde den svenska satsningen mot OS. Se golfstjärnorna, tränarna och ledarnas jobb bakom kulisserna.