Ibland blir ni som föräldrar ledare, då har vi tagit fram tips som kan hjälpa er före, under och efter tävling. Oftast är er viktigaste roll att bara finnas där, ta en kaffe i restaurangen och ge kärlek oavsett resultat.

Ibland får ni dock ta på er ledarkepsen, då få tränare kan vara ute på tävlingar.

Ta en kaffe i restaurangen och ge kärlek oavsett resultat

Därför har vi tagit fram två checklistor. Dessa innehåller handfasta tips till ledare som stöttar barn och ungdomar (barn t om 12 år och ungdomar från 13 år och äldre) vid tävlingar.
Här tar vi upp vad du bör tänka på när du coachar.

Före tävlingen skapar du trygghet och ser till att alla är förberedda. Under tävlingen är det viktigt att se alla och stötta barnen. Efter tävlingen samlar du barnen – lyssnar, ställer frågor och finns till hands för dem som behöver.
Så stöttar du barn på tävlingar

Tävling är ett sätt att nå spänning och stimulans. Ungdomarna ska få möjlighet att tävla utifrån sina egna förutsättningar. Det viktigaste är att utmana spelarna på en lagom nivå och stötta dem så att de utvecklas på sina villkor.
Så stöttar du ungdomar på tävlingar

Tips att läsa eller lyssna på för idrottsföräldrar

Idrottsföräldrar är viktiga och spelar en avgörande roll för hur barn upplever sin idrott. Att ditt barn idrottar är fantastiskt och för med sig flera positiva aspekter. Det är viktigt att du stöttar ditt barn på bästa sätt.

Johan Fallby – Är idrottspsykologisk rådgiviare och arbetar utifrån idrottspsykologiskt – samt KBT – perspektiv. Han har skrivit många klocka ord till idrottsföräldrar som boken Gör det bättre själv om du kan! och har en Facebooksida som heter Idrottsföräldrar. Gillar du mer att lyssna på poddar finns Wag the dog som han gör tillsammans med Magnus Lindvall.

Pia Nilsson – Golftränare och tidigare förbundskapten, utbildare och författare. Har skrivit boken Sätt glädjen i centrum som bland annat tar upp hur du som förälder reagerar på barnens framgångar och motgångar har stor betydelse för om upplevelserna blir positiva eller negativa. Denna bok är även perfekt att använda som lärgruppsmaterial för föräldrar på klubben. Träffas, läs och träffas igen, oftast blir det roligare och bättre tillsammans!

Martin Forster - Är legitimerad psykolog och doktor i psykologi. Inriktning är kognitiv beteendeterapi och arbetar mest med barn och familj i olika former. Han har jobbat både inom psykiatri, socialtjänst och i egen regi. Rekommenderar hans böcker 5 gånger mer kärlek och Jag törs inte men gör det ändå.

För mer information, kontakta:

Porträttbild på Lisa.
Porträttbild på Peter Östlund.