Har du funderat på om det finns risk för att någon i din idrottsförening skulle kunna dopa sig? Skulle det kunna ske av misstag och vad skulle du göra då?

Alla idrottsutövare och ledare är skyldiga att känna till dopingreglerna. Du hittar  dem hos Svensk Antidoping. Nedan finns också utbildningar och stödmaterial klubben kan använda för sitt antidopingarbete.

Vaccinera klubben

Omslagsbild Vaccinera klubben mot doping.

Hjälp till att hålla idrotten fri från doping. Vaccinera klubben är ett upplägg för att stötta idrottsföreningar att göra en egen plan för antidoping, både förebyggande och akut, är framtaget av Riksidrottsförbundet (RF). Det tar bara några timmar och du hittar all information här.

SGF:s Antidopinggrupp har beslutat att klubbar som deltar i Lag-SM måste ha vaccinerat klubben för att få delta. Även klubbar som deltar i division 1 och 2 rekommenderas att genomgå utbildningen.

Vaccinera klubben mot doping – broschyr

Utbildningen Ren vinnare 

Puffbild Ren vinnare – lär dig det viktigaste inom antidoping.

Ren vinnare är en webbaserad utbildning i antidoping för idrottsutövare och stödpersonal som tränare och ledare. Den är uppdaterad med gällande dopingregler och passar både elitidrottare och nya inom idrotten.

Samtliga spelare inom landslagsverksamheten, landslagscoacher och experter inom Performance Team genomgår utbildningen Ren vinnare. 

Läs mer och gå utbildningen

Antidopingsnack

Porträttbild på Sarah Sjöström och Yannick Tregaro och deras citat om antidopingsnack.

Antidopingsnack är en handledning för dig som tränare och ledare att stödja dig mot när du ska prata antidoping med dina aktiva. Upplägget passar för spelare från 15 år och uppåt. Materialet finns både som en digital version och en lärgruppsplan och är en del av materialet inom Vaccinera klubben. Läs mer.

Svenska Golfförbundets antidopingprogram

Svenska Golfförbundet (SGF) arbetar aktivt för en dopingfri verksamhet genom att sprida kunskap om och attityder mot doping inom golfen för att leva upp till kraven i världsantidopingkoden och för att golfen i Sverige ska vara dopingfri.

SGF:s antidopingpolicy innebär att vi tar avstånd från all användning av medel och metoder som förbjudits av WADA eller av internationella specialidrottsförbund som till exempel International Golf Federation. Läs mer i vårt antidopingprogram:

Svenska Golfförbundets antidopingprogram

 

WADA:s dopinglista

WADA:s dopinglista utgör själva regelverket som talar om vilka substanser och metoder som är förbjudna.

 

Röd-gröna listan

Röd-gröna listan över dopingklassade läkemedel är ingen dopinglista i juridisk mening. Den är bara ett hjälpmedel för att undvika läkemedel som innehåller dopingklassade substanser.

Om du misstänker dopingaktivitet

GIF-bild om att tipsa idrotten om dopingmisstanke

Vem som helst som misstänker dopingaktiviteter inom idrotten kan lämna information anonymt. Tipsaren kan också föra anonym dialog med Svensk Antidoping.

Syftet med tipsfunktionen är att hitta de riktiga fuskarna och beskydda idrottens värdegrund om rent spel. Idrotten bygger på ett engagemang från både deltagare, publik och samhället och tipsfunktionen erbjuder en möjlighet att stå för de goda principerna som idrotten byggs på.

Dopingtips

Antidopinggruppen på Svenska Golfförbundet

Sten Forsberg, förbundsläkare.
Björn Engström är landslagsläkare och medlem i forskningsrådet.
Porträttbild av en man i 40-årsåldern. Han har brunt hår, gröna ögon och en blå tröja.
Porträttbild på Katarina.
Porträttbild av Petra Lindström med mörkbrunt axellång hår och vit tröja.
Sofia Pettersson