Har du funderat på om det finns risk för att någon i din idrottsförening skulle kunna dopa sig? Skulle det kunna ske av misstag? Hur skulle du göra då?

Vaccinera klubben

Omslagsbild Vaccinera klubben mot doping.

Hjälp till att hålla idrotten fri från doping genom att vaccinera klubben. Har klubben någon antidopingpolicy att ta hjälp av? Om inte, kan det vara en bra idé att vaccinera klubben mot doping. Det tar bara några timmar och du hittar all information på Riksidrottsförbundets hemsida om antidoping.

Vaccinera klubben mot doping - broschyr

Utbildningen Ren vinnare för aktiva och stödpersoner

Puffbild Ren vinnare – lär dig det viktigaste inom antidoping.

Samtliga spelare inom landslagsverksamheten, landslagscoacher och experter inom Performance Team ska genomgå utbildningen Ren vinnare. 

Ren vinnare är en webbaserad utbildning i antidoping för idrottsutövare och stödpersonal. Den är uppdaterad med gällande dopingregler från 1 januari 2015 och passar både dig som är ny inom idrotten och elitidrottare.

Läs mer om hur utbildningen funkar och genomför den här

Svenska Golfförbundets antidopingprogram

Svenska Golfförbundet arbetar aktivt för en dopingfri verksamhet genom att sprida kunskap om och attityder mot doping inom golfen för att leva upp till kraven i världsantidopingkoden och för att golfen i Sverige ska vara dopingfri. SGF:s antidopingpolicy innebär att vi tar avstånd från all användning av medel och metoder som förbjudits av WADA eller av internationella specialidrottsförbund som till exempel International Golf Federation. Läs mer i vårt antidopingprogram:

Svenska Golfförbundets antidopingprogram

Alla idrottsutövare och ledare är skyldiga att känna till dopingreglerna. Ett tips kan vara att bläddra igenom det nya svenska antidopingreglementet och bekanta sig med innehållet. Här hittar du den samlade informationen om antidoping på Riksidrottsförbundets hemsida.

WADA:s dopingslista

WADA:s dopingslista utgör själva regelverket som talar om vilka substanser och metoder som är förbjudna.

Röd-gröna listan

Röd-gröna listan över dopingklassade läkemedel är ingen dopinglista i juridisk mening. Den är bara ett hjälpmedel för att undvika läkemedel som innehåller dopingklassade substanser.

GIF-bild om att tipsa idrotten om dopingmisstanke

Om du misstänker dopingaktivitet

Vem som helst som misstänker dopingaktiviteter inom idrotten kan lämna information anonymt. Tipsaren kan också föra anonym dialog med Svensk Antidoping. Syftet med tipsfunktionen är att hitta de riktiga fuskarna och beskydda idrottens värdegrund om rent spel. Idrotten bygger på ett engagemang från både deltagare, publik och samhället och tipsfunktionen erbjuder en möjlighet att stå för de goda principerna som idrotten byggs på.

Dopingtips

Antidopinggruppen på Svenska Golfförbundet

Sten Forsberg, förbundsläkare.
Björn Engström är landslagsläkare och medlem i forskningsrådet.
Porträttbild på Håkan Stålbro
Porträttbild av Petra Lindström med mörkbrunt axellång hår och vit tröja.
Porträttbild på Katarina.