Utveckla din klubb eller anläggning med hjälp av en klubbrådgivare.
Rådgivaren erbjuder ett stöd för klubbar (både ideella föreningar och golfbolag) att hantera utmaningar, utvecklas och förflytta sig till önskat läge. Arbetet sker med ett coachande förhållningssätt utifrån ledorden Lyhördhet – Öppenhet – Engagemang.
Med erfarenhet från golfbranschen och tillgång till data möjliggörs värdefulla analyser och hjälp i klubbens direkta utveckling.
Hitta din klubbrådgivare
Teamet består av sex klubbrådgivare med geografiska ansvarsområden samt tre centrala rådgivare i Idrottens hus.
Klubbrådgivarna arbetar med ekonomi, verksamhet, ledarskap, jämställdhet och anläggningsfrågor. De centrala rådgivarna i Idrottens hus är sakkunniga inom juridik, skatteregler, försäkring, medlemskap och associering, bestraffningsärenden samt opinionsbildning.
Klubbrådgivare

- Anders Hammarström
- Klubbrådgivare. Ansvarig för klubbar i Stockholm, Södermanland, Östergötland, Norrbotten och på Gotland.
- Tel: 08-622 15 28
- E-post: anders.hammarstrom@golf.se

- Claes Björklund
- Klubbrådgivare. Ansvarig för klubbar i Halland, Göteborg, Bohuslän (Dal) och Västerbotten. Projektledare Golfens dag
- Tel: 070-858 42 82
- E-post: claes.bjorklund@golf.se

- Lena Lindström
- Klubbrådgivare. Ansvarig för klubbar i Gästrike-Hälsinge, Medelpad, Stockholm, Uppland, Västerbotten, Västmanland och Ångermanland.
- Tel: 08-622 15 91
- E-post: lena.lindstrom@golf.se

- Per Lindroth
- Klubbrådgivare. Ansvarig för klubbar i Jämtland-Härjedalen, Stockholm och Skåne.
- Tel: 08-622 15 43
- E-post: per.lindroth@golf.se

- Sandra Tancred Fulke
- Klubbrådgivare. Ansvarig för klubbar i Blekinge, Småland, Skåne och på Öland.
- Tel: 08-622 15 93
- E-post: sandra.tancred.fulke@golf.se

- Stefan Janson
- Klubbrådgivare. Ansvarig för klubbar i Dalarna, Dalsland, Närke, Värmland, Västmanland och Västergötland.
- Tel: 08-622 15 92
- E-post: stefan.janson@golf.se
Centrala rådgivare

- Bo Bengtsson
- Biträdande generalsekreterare. Chef klubb- och anläggningsutveckling. Vice ordf Riksidrottsnämnden, sekreterare i förbundsstyrelsen.
- Tel: 08-622 15 59
- E-post: bo.bengtsson@golf.se

- Johan Kannerberg
- Klubb- och anläggningsutvecklare. Särskilt ansvarsområde: Golfnyttan.
- Tel: 08-622 15 23
- E-post: johan.kannerberg@golf.se

- Thomas Bergman
- Klubb- och anläggningsutvecklare. Särskilt ansvarsområde: Invalsfrågor, föreningsjuridik, avtal, skatter och försäkring. Handläggare Juridiska Nämnden.
- Tel: 08-622 15 12
- E-post: thomas.bergman@golf.se
Arbetsområden – klubbrådgivare
Har enskilda klubbmöten, arrangerar klustermöten och skapar nätverk mellan klubbar på regionnivå, men också på riksnivå, baserat på gemensamma faktorer som storlek, geografiskt läge, ägande- och driftsform och idrottsverksamhet. Arbetet skräddarsys utifrån klubbens behov och kan delas in i tre olika områden som alla utgår ifrån en övergripande arbetsstruktur.
Arbetsområden – centrala rådgivare
Finns på kansliet i Idrottens hus och erbjuder rådgivning och stöd inom områden som juridik, försäkring, skatter, medlemskap och associering, bestraffningsärenden, arbetsgivar- och avtalsfrågor och opinionsbildning. Rådgivningsarbetet är indelat i två olika områden.
Bakgrund till klubbrådgivningen
Golfbanorna och golfverksamheten i Sverige drivs av 413 golfklubbar och 44 golfbolag (juni 2018). Denna mix av organisationsformer är unik i Idrottssverige och ställer fler och andra krav på Svenska Golfförbundet än vad ett idrottsförbund normalt hanterar.
Den gemensamma nämnaren är att alla aktörer i Golfsverige brinner för att skapa så bra verksamhet som möjligt, men också att anläggningarna är egenfinansierade med litet ekonomiskt stöd från samhället. Golfanläggningarna drivs inte i primärt syfte att maximera intäkterna och vinsterna, men måste drivas effektivt och upplevas som attraktiva av golfspelarna för att överleva långsiktigt.
Det finns många väl fungerande och stabila klubbar och golfanläggningar, men också dess motsats. Nivån och kvaliteten på den verksamhet som erbjuds varierar kraftigt från en klubb och anläggning till en annan. Väderförhållandena varierar kraftigt år från år vilket också påverkar medlemsflödet.
Mot bakgrund av detta fattade förbundsstyrelsen 2016, i linje med den av förbundsmötet beslutade verksamhetsinriktningen 2015–2016, beslutet att öka satsningen på kvalificerad rådgivning genom att komplettera befintliga team av bankonsulenter och juniorutvecklare med erfarna verksamhetsutvecklare. Målet är att skapa grund för välmående golfanläggningar i Sverige med nöjda medlemmar, gäster och medarbetare vilket innebär en ekonomi i balans med en attraktiv verksamhet för golfanläggningarna.