Så startar du paragolfverksamhet på klubben

Tips och råd för att utveckla paragolfverksamheten på golfklubben.

handigolfare på prova på-dag

I Sverige finns cirka 1,5 miljoner personer med funktionsnedsättning. En målgrupp som behöver övertygas om att golfklubbar och anläggningar välkomnar dem till spelet golf.

Kan man integrera paragolf i all övrig verksamhet på klubben är det naturligtvis bra. Mycket handlar om att arbeta med spelar-, tävlings- och ledarutveckling.

Registrera klubben på Para-Me.se

Kampanjbild för ParaMe, Parasport Sveriges nya webbsida där personer med funktionsnedsättning kan hitta idrottsföreningar som erbjuder parasportverksamhet.

Erbjuder er golfklubb paragolfverksamhet? Vill ni nå ut till fler som kan få möjlighet till ett friskare och socialare liv via golfen? 

Registrera er då på tjänsten ParaMe! 

Sajten drivs av Parasport Sverige och är en tjänst där personer med funktionsnedsättning enkelt kan söka och hitta föreningar i Sverige som erbjuder idrott och fysiska aktiviteter. 

Alla idrottsklubbar som bedriver någon typ av parasportverksamhet är välkomna att registrera sig kostnadsfritt. 

Registrera klubben här

Om golf på ParaMe

Rekrytering

För att fler paragolfare ska börja spela, måste golftränare och klubbar visa att de är öppna för denna verksamhet. Ett tips är att klubbarna visar information om paragolf på hemsidan. Erbjud träningsgrupper med träning en gång i veckan under säsong. Att erbjuda prova på-dagar är bra men måste leda till uppföljning! Bjud in lokala handikappföreningar, bjud in idrottslärare, personal och assistenter som arbetar med funktionshindrade.

handigolfare på prova på-dag

Träningsgruppen

En ensam golfpro behöver inte ha hela ansvaret för en träningsgrupp. Prona tar oftast betalt för alla timmar som de är delaktiga i gruppen. Den viktigaste rollen för golftränaren är att utbilda golfcoacher. En golfcoach kan vara en assistent till en person med funktionsnedsättning eller någon av klubbens egna ideella ledare.

Sociala biten

Det är minst lika viktigt att ha kul runt golfen. Först en golfträning, men som gärna kan avslutas med fika. Under denna fikastund behöver inte golftränaren finnas med utan den sköter gruppen själv.

Bemötande

Alla har lika värde. Våga fråga! Läs mer i boken "Passa Mig". Där finns bra tips om handikapplära. Utbildning inom handikappkunskap och bemötande kan fås via www.furuboda.se, www.fifh.com eller från någon av kommunens handikapporganisationer.

Kontaktperson

Olika personer har behov av olika stöd. Att ha en kontaktperson i gruppen som har tid att svara på frågor och som kan ringa det där extra samtalet ibland är bra att utse.

Färdtjänst

Att resa med färdtjänst som transport till och från golfbanan är vanligt. Men färdtjänsten kan vara mindra bra på att passa tider. Lämna aldrig någon ensam som inte har blivit hämtad av färdtjänst.

Toalett

Finns det handikapptoalett på din klubb? Är den tillgänglig för den som sitter i rullstol? Kolla så att det fungerar för gruppen/personen som ska spela.

Hjälpmedel

Om du får en golfare som är amputerad eller har svårt att gå kan det behövas mer hjälpmedel. Exempelvis kan golfbil eller elscooter behövas för att ta sig fram på banan och klubborna kanske behöver vara anpassade.

Hjälpmedel

 • Här är några användbara tips. Helt opartiskt utvalda med hänvisning till olika hemsidor. Mejla gärna fler bra tips till paragolfgruppen så lägger vi upp det här. Maila ulrika.jorsell@golf.se.

  Klubbor

  Golftränaren kan tipsa dig om klubbor. De behöver inte vara dyra, jämför priser i olika butiker. Det finns också mycket begagnat. Ett halvset på sju klubbor är en bra början.

  Grepp

  Det finns ett bra grepp som kan hjälpa den som har svårt att hålla i klubban. Greppet får dock inte användas om du börjar tävla i golf.

  Bollpeggare för träningsspel

  Teego peggar upp bollen till dig. Bra vid träning på övningsfält. Bollpeggare för träningsspel

  Bollplockare för träning

  Bollplockare för träning

  Servohandsken

  Servohandsken är en greppförstärkande specialhandske som används av personer som behöver stärka sitt grepp eller få ökad handstyrka.

  Powergolfer

  Stå upp och spela. Världens bästa elstol för golfare. Personer med höga förlamningsskador kan spela från stolen. Powergolfstol finns att låna från FIFH i Malmö, tel 040-92 89 30.

  Specialhandske

  Handske som kan spännas fast i greppet. Kontakta Kidswing International/Barbara Backhaus info@kidswing-international.com för mer info.

  Golfbil

  Kan hyras på golfklubben. Kräver läkarintyg.

  Elscooter

  Det finns många olika modeller. Viktigt är att batteriet orkar under långa golfrundor. Här är några modeller och återförsäljare av elscooters:
  golfspecialisterna.se
  golfia.se
  wattaride.se – foregolf (kräver inte körkort eller förarbevis)

  Motordriven golfvagn

  Det finns många olika modeller. Viktigt är att batteriet håller under långa golfrundor. Nedan är några varumärken som går att köpa online eller i välsorterade golfbutiker. Sök gärna vidare för att hitta fler tillverkare, köpråd, recensioner och bästa pris. 
  www.easygreen.se (återförsäljare)
  PowaKaddy (tillverkare)
  Motocaddy (tillverkare)
  MGI Golf (tillverkare)

  Golfrollator

  Veloped Golf Rollator är en specialanpassad rollator från tillverkaren Trionic. Den bekväma ergonomin och det stabila gångstödet avlastar knän och rygg. Vagnen har två golfbagar fästa på ramen med plats för 14 klubbor. Den är också försedd med sittplats, fjädring, trehjulsdesign och luftfyllda däck. 

  Minigolf

  Minigolfbana som byggs upp på exempelvis green.

Tillgänglighet

 • Många frågar vad som är viktigast att satsa på i tillgänglighet. Man delar in tillgänglighet i två områden, a) fysisk och b) psykisk/bemötande miljö.

  Svaret är: prioritera det psykiska/bemötandet först.

  Varför då? Jo, blir man trevligt bemött och klubben är öppen för att se möjligheter, känner man sig välkommen. Bra bemötande ger snabbt ringar på vattnet. Det är A och O för en lyckad verksamhet.

  Gör en verksamhetsplan där klubben tänker igenom vilka aktiviteter man vill genomföra. Testa i liten skala först för att tillsammans med målgruppen se vad som behöver tillgängliggöras på er klubb. Att först bygga om en hel anläggning och sedan inte ha påbörjat någon form av verksamhet är oftast att börja i fel ordning.

  Checklista för tillgänglighet på golfklubben/anläggningen

  Steg 1 – psykisk miljö

  Informera, synliggör och utbilda.

  Informera: Det är viktigt att klubbens personal, styrelse, medlemmar och golfpro blir informerade om att personer med funktionsnedsättning kommer att vara en del av klubbens verksamhet. Information skapar trygghet och positivitet i bemötande.

  Synliggör: Visa på klubbens hemsida att ni har aktiviteter för paragolf. "Syns man så finns man."

  Utbilda: Utbilda berörda i klubben i handikapplära. Ta hjälp av en lokal handikapporganisation, eller personer från målgruppen ni möter.

  Alla är vinnare
  Att se varje individs förutsättningar och utveckla dem skapar vinning för tränare, ledare och medlemmar. Det är golf vi har gemensamt.

  Steg 2 – fysisk miljö 

  När verksamhet och kontaktytor är skapade så gör man tillsammans med målgruppen en plan på vad som behöver förbättras vad gäller tillgängligheten. Rådgör gärna med någon som sitter i rullstol för att få tillgänglighet i praktiken att fungera.

  Utbildningsmaterial
  Vi hjälper gärna din klubb med tips på utbildning och kontakter med föreläsare och inspiratörer. Se vidare material i rutan till höger.

Tränare

 • Sedan 1992 har Svenska Golfförbundet arbetat med att utveckla golf för personer med funktionsnedsättning.

  Syfte med träning

  Fokus ska ligga på verksamheten, på idrotten golf, inte på de olikheter som kommer sig av olika funktionsnedsättningar. Således är det en huvudprincip att vi i mötet med spelare, eller blivande spelare, betraktar vederbörande som just golfspelare i första hand! Det är sedan upp till oss alla att underlätta detta i mesta möjliga mån.

  Du blir en bättre ledare/tränare

  Att vara tränare eller ledare för funktionsnedsatta spelare innebär en mycket positiv effekt genom att du utvecklas som tränare/ledare i ett totalperspektiv. Det är närmast att betrakta som gratis fortbildning förutsatt att du försöker anpassa dig till de nya förutsättningarna. Det är fortfarande samma kunskap du ska ha. Men när du tränar/leder golfare med någon form av funktionsnedsättning kommer du att märka att du i vissa situationer till exempel måste vara mer tydlig, upprepa vad du redan sagt eller ge frekvent feedback. Att utgå mycket från hur den enskilda individen är.

  Träningstips

  Uppvärmning

  Det är viktigt för alla att innan träning vara riktigt uppvärmd, men för paragolfare är det ännu viktigare att vara uppvärmd då funktionshindret i sig gör att paragolfaren kan vara mer stel i kroppen och då är det jätteviktigt att vara uppvärmd, så att inga skador uppkommer.

  Får man avvända sin rullstol på banan?

  Kolla med klubben vad som gäller specifikt hos er. Det bästa är att använda en stol med bredare däck som på en permobil, elscooter eller paragolfer. En manuell stol med tunna däck kan ge avtryck på greenen.

  Körtips för rullstol/elstol på green

  När du kör med en rullstol på green, kör du rakt in mot din boll. När du puttat så kör du rakt ut. Väl utanför greenen snurrar du stolen. Du ska inte vända stolen inne på greenen, eftersom det river upp gräset. Körsättet är samma som banarbetarna använder sig av när de klipper gräset med deras stora tunga gräsklippare.

  Speltempo

  Golf är uppbyggt på att alla som spelar på banan kan förflytta sig runt på ungefär samma speltid. Det innebär att man måste se till att använda ett fortskaffningsmedel som gör att man snabbt kan transportera sig mellan slagen. Då får man bra med tid till att koncentrera sig på sina slag. Bra tips är att använda golfbil, elscooter, eldriven golfvagn eller en elstol.

  Synskada

  Se filmen där Ronny Geiborg tipsar om hur man kan spela med synskada.

  Våga fråga!

  Tveka inte att fråga spelaren om hans/hennes egen åsikt. Tillsammans löser ni och utvecklar golfen till ett roligt spel!

Ekonomiskt stöd