Alla som vill ska kunna spela golf. I Sverige finns en bred verksamhet för paragolfare. På denna sidan finns inspiration, tips på utbildningar och svar på vanliga regelfrågor för klubbar som har eller vill starta upp verksamhet.

Sedan 1996 är paragolf integrerat i Svenska Golfförbundets (SGF) ordinarie verksamhet, med uppdraget att utveckla golf för spelare med fysisk funktionsnedsättning (kategori 1) och intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (kategori 2).

Bläddra för information om hur verksamheten i Sverige bedrivs på både bredd- och elitnivå, och tips och inspiration kring hur klubben kan starta upp paragolfverksamhet.

Registrera klubben på Para-Me.se

Kampanjbild för ParaMe, Parasport Sveriges nya webbsida där personer med funktionsnedsättning kan hitta idrottsföreningar som erbjuder parasportverksamhet.

Erbjuder er golfklubb paragolfverksamhet? Vill ni nå ut till fler som kan få möjlighet till ett friskare och socialare liv via golfen? 

Registrera er då på tjänsten ParaMe! 

Sajten drivs av Parasport Sverige och är en tjänst där personer med funktionsnedsättning enkelt kan söka och hitta föreningar i Sverige som erbjuder idrott och fysiska aktiviteter. 

Alla idrottsklubbar som bedriver någon typ av parasportverksamhet är välkomna att registrera sig kostnadsfritt. 

Registrera klubben här

Om golf på ParaMe

Golfen är en idrott där alla kan umgås på samma villkor och är en fantastisk källa till kraft, inspiration och glädje. Bläddra bland filmerna ovan och få inspiration om att se möjligheter istället för hinder med idrotten, oavsett förutsättningar. Hör också Henrik Stenson berätta varför han valt att bli ambassadör för paragolf i Sverige. 

Utbildningar för klubben

Det är både roligt och inspirerande att bedriva golfverksamhet för personer för funktionsnedsättning. Men det krävs viss kunskap om övningar, bemötande och hjälpmedel för att verksamheten ska bli så bra som möjligt – både för dig som tränare eller ledare och för deltagarna.

Därför erbjuder vi paragolfutbildningar som du och övriga på golfklubben kan gå. Utbildningarna är till stor del webbaserade och finns tillgängliga till en låg kostnad eller helt kostnadsfritt. 

Här hittar du alla paragolfutbildningar ➤

Stimulansbidrag

Folksams logotyp i vit text.

Tillsammans med vår huvudpartner Folksam delar Svenska Golfförbundet årligen ut ett stimulansbidrag till golfklubbar som har eller vill starta verksamhet för spelare med funktionsnedsättning. Totalt 200 000 kronor fördelas mellan de golfklubbar som ansöker, uppfyller kraven och blir utvalda.

Läs mer och ansök ➤

Kontaktpersoner i distrikten

Distriktens paragolfansvariga har en viktig roll för att involvera fler golfklubbar att starta upp verksamhet och utbilda ledare. Distrikten arbetar med att:

✔ stimulera golfklubbar att bli en aktiv paragolfklubb,

✔ stötta befintliga golfklubbar,

✔ utveckla tävlings- och träningsutbud i distriktet/regionen och

✔ kommunicera ut till Golfsverige om distriktens paragolfverksamhet.

Är er golfklubb intresserad av att komma igång med paragolf, eller redan har men inte är med i distriktets samarbete, välkommen att ta kontakt med er paragolfansvarig.

 1. Se listan över distriktets paragolfansvariga
 2. Distriktens paragolfansvariga

(Finns ditt distrikt inte med i listan? Kontakta någon i den nationella handigolfgruppen längst ner på sidan.)

Henrik Stenson Foundation

Logo The Henrik Stenson Foundation

Majorsegraren och världsstjärnan Henrik Stenson har varit ambassadör för svensk paragolf sedan 2014 via sin stiftelse Henrik Stenson Foundation.

"Jag känner väldigt starkt för att kunna hjälpa barn och ungdomar att leva ut sina drömmar och se sin egen kraft och potential i livet. Kan jag ge en första gnista, en uppmuntran till att ta ett steg för dem själva, då är det en härlig känsla", säger Henrik Stenson.

"Vi är väldigt glada och stolta över att Henrik är ambassadör för paragolf och Folksam Paragolf Tour. Henrik är en förebild och har ett äkta engagemang genom att stötta denna verksamhet vid ett flertal tillfällen. Som ambassadör betyder han draghjälp för rekrytering av fler funktionsnedsatta till golfen och möjliggör för alla att nå sina mål vare sig det gäller träning, tävling eller landslagsnivå", säger Helena Brobeck, paragolfansvarig på Svenska Golfförbundet.

Årets paragolfare

Varje år skänker Henrik Stenson ett stipendium på 25 000 kronor till Årets paragolfare. 2016 utökades Årets paragolfare till två personer, årets prestation och årets utveckling.

 1. Årets paragolfare
 2. 2014 Joakim Björkman
  2015 Kristoffer Eklund
  2016 Matilda Jonsson (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2017 Jesper Gutke (utveckling) och Rasmus Lia (prestation)
  2018 Matilda Jonsson (utveckling) och Johan Kammerstad (prestation)
  2019 Marcus Malo (förebild) och Johan Kammerstad (prestation)
  2020 Stig Olsson (förebild) och Felix Norrman (prestation) 

Jag känner väldigt starkt för att kunna hjälpa barn och ungdomar att leva ut sina drömmar. – Henrik Stenson

Läger och tävlingar

2017 och 2018 tog Henrik Stenson tillsammans med Royal & Ancient tagit ut tolv paragolfare till Henrik Stenson Handicamp. Lägret skedde i anslutning till juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge, där paragolfarna fick träna och inspireras av Henrik och hans tidigare caddie Fanny Sunesson. 

Sedan 2019 har lägret bytt inriktning och är nu ett breddläger för barn- och ungdomar på olika golfklubbar runtom i landet.

Henrik är också årligen värd för en deltävling på den nationella touren Folksam Paragolf Tour, Henrik Stenson Paragolf Challenge.

Transporthjälpmedel

2017 och 2018 skänkte Henrik Stenson Foundation fem golfscooters per år till golfklubbar som har paragolfverksamhet och har behov av transporthjälpmedel.

 1. Klubbar som tilldelats golfscooter
 2. 2017 Falkenbergs GK, Hässelby GK, Hälla GK, Borås GK, Söderköpings- Norrköpings GK
  2018 Storsjöbygdens GK, Kallfors GK, Vadstena GK, Lundsbrunn GK, Åkagårdens GK

Regelfrågor och svar

 1. Får synskadade använda avståndskikare för att bedöma avstånd?
 2. I tävlingssammanhang (Paragolf Tour) är avståndskikare tillåtet för alla spelare, oavsett funktionsnedsättning. 

 3. Får spelare med funktionsnedsättning ta stöd av sin utrustning (vidröra marken) i hinder?
 4. Ja, spelare med funktionsnedsättning får stödja sig på sin klubba på väg i och ur ett hinder. 

 5. Hur gör jag om jag har svårighet att klara den teoretiska delen av Grönt Kort, till exempel därför att jag har läs- och eller skrivsvårigheter?
 6. Rådgör med din golftränare på klubben. Enligt SGF ska alla ha möjlighet att ta Grönt Kort. Det finns möjlighet att få göra den teoretiska delen muntligt. Finns oklarheter hos golftränaren så kontakta Helena Brobeck på SGF.

 7. Hur gör man om en spelare har svårigheter att orientera sig på golfbanan, eller om han/hon behöver stöd för att komma ihåg golfvett och regler?
 8. Spelaren måste i sådana fall spela tillsammans med en kompis eller ledsagare som har tagit Grönt Kort. Det är kompisen som ansvarar för att personen med ovanstående funktionsnedsättning kan följa speltempot på banan och spela säker golf och även i övrigt få ut det mesta möjliga av sin golfrunda.

För frågor kontakta

Porträttbild på Helena Brobeck
Porträttbild på Ulrika.
 • Ulrika Jorsell
 • Idrottsrådgivare. Distrikt: Skåne, Gästrike-Hälsinge, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Norr- och Västerbotten, Ångermanland.
 • Tel: 08-622 15 53
Per Sjöberg är ordförande för Paragolfgruppen (som tidigare hette Handigolfgruppen). Han har glasögon och är kortklippt hår.
Daniel Stark är coach för paralandslaget. Han har kort brunt hår och blå ögon.
Susanne Gutke
Robin Håkansson