Positivt med golfbana mitt i stan

Det som möter resenärer när tåget rullar in till stationen i Söderhamn är – en golfbana. Där vem som helst får spela när som helst. Gratis! Så bra kan det bli när en vaken golfklubb pratar ihop sig med kommunen och arbetsförmedlingen.

Se filmen från Söderhamn där Niklas Brodin, chef för fritidsenheten i kommunen och Tobias Grundin, klubbchef och tränare på golfklubben berättar om hur golfbanan mitt i stan gynnar hela orten.

Snabbfakta

Antal hål: 18+9
Invald år: 1962
Projektet påbörjat: 2005
Samarbetspartners: Söderhamns kommun

 

 

1997 fick Ostkustbanan en ny sträckning. Bredvid den nya centrala tågstationen i Söderhamn fanns då ett outnyttjat grönområde som låg för nära spårområdet för att godkännas för bostadsbygge enligt bullerreglerna. Några år senare föddes idén till korthålsbanan. 

Låga trösklar in i golfen

Söderhamns Golfklubbs 18-hålsbana ligger åtta kilometer utanför stan och kommunikationerna dit är inte de bästa. Med en korthålsbana mitt i stan skulle fler kunna upptäcka golfen.

Niklas Brodin, chef för fritidsenheten på Söderhamns kommun ser golfbanan som en möjlighet för kommunen.

– Det är en tillgång för alla söderhamnare att kunna gå hit. Många gör det och fler skulle kunna göra det. En sådan här bana sänker tröskeln ännu mer att komma i kontakt med sporten och där den kommer med i ett sammanhang där man kan bedriva fyra timmar motion under trevliga former, säger Niklas Brodin.

Investeringen har betalat sig

Klubben tog själva investeringen på 1,5 miljon för korthålsbanan. Det var inget givet beslut, men i efterhand kan man se att det var och är en bra affär. Korthålsbanan är en fantastisk rekryteringsplats. Trösklarna in till golfen är väldigt låga eftersom klubben erbjuder utlåning av golfklubbor och du får med dig en påse bollar. Det krävs inga förkunskaper utan är en plats att lära sig. Det är helt gratis och ingen registrering behövs – det är bara att dyka upp.

– Vi lockar in fler medlemmar till golfklubben som tar grönt kort, blir medlemmar och förhoppningsvis fortsätter med golfen och blir beständiga medlemmar hos oss. Det är den stora ekonomiska fördelen för klubben, säger Tobias Grundin, klubbchef och tränare på Söderhamns GK.

Uppskattning får resurspersonalen att växa

Det finns också andra fördelar med samarbetet. Kommunen står för skötsel och drift av lilla banan, med personal från deras resurscenter som får växa genom jobbet.

– Det som är extra bra med att resurscenter sköter det här är att personalen gör någonting som uppskattas så tydligt. Det är många som är här och använder banan och de som jobbar får credd direkt för att de sköter banan bra. Det är sådant alla människor behöver höra, säger Niklas Brodin.

Golf viktig för besöksnäringen

Golfklubben i sig är också en samlingsplats för näringslivet och en betydande del i kommunens besöksnäring. Klubben har årligen över 4 000 greenfeegäster och det ger ett stort avtryck där golfbanan kan användas som en arena för att marknadsföra andra aktiviteter i kommunen.