Bollnäs Golfklubb bjöd in särskola till prova på-dag

Hur får man nya människor i kontakt med golfen? En väg är att använda sitt existerande nätverk – vilket är vad Jesper Wikberg på Bollnäs Golfklubb har gjort.

Dan Barsk, pro Bollnäs GK, visar hur man greppar en golfklubba.
Dan Barsk visar ”interlock-greppet”.

I Bollnäs finns gymnasiesärskolan Höghammar med cirka 100 elever. Skolan samarbetar med det lokala idrottsgymnasiet för att ge alla ungdomar möjlighet att idrotta under sin utbildning. En av lärarna på skolan är medlem i Bollnäs Golfklubb, något Wikberg utnyttjade och en prova på-dag på golfklubben bokades.  

Flera stationer på schemat 

En tid senare anlände två minibussar med 14 förväntansfulla elever. Och under dagen på klubben fick eleverna chansen att uppleva många delar av sporten golf.

Eleverna testar puttning på Bollnäs GK
Puttning var en av tre praktiska delar under prova på-dagen.

Först rangen. Eleverna fick veta hur man greppar en golfklubba. Klubbens tränare, Dan Barsk, fick många skratt genom att beskriva handens position i ”interlock-greppet” som en pistol och att visa hur armarna bör hänga fritt som på en orangutang.

Eleverna fick låna varsin klubba och snart började bollarna vina och halva bollmaskinen tömdes. Svingarna såg förstås olika ut, men gemensamt för alla var jakten på att träffa bollen med den där obeskrivliga känslan som alla golfare känt.

Sedan puttning. Nästa anhalt var övningsområdet för puttning. Ett moment som avslutades med en tävling, där en av eleverna överraskade alla med att sänka en 15-metersputt för seger!

Avslutningsvis spel. Efter en lunch på verandan väntade Golfäventyret och spel med anpassade bollar på en trehålsbana.

Glada elever från gymnasiesärskolan Höghammar, framför restarangen på Bollnäs GK.
Eleverna hann med mycket under tre timmar på klubben.

Eleverna fick lära sig att invänta sin tur, vara tysta när andra slår och att gratulera till bra slag.

Dagen gav mersmak

På tre timmar hann 14 ungdomar prova på det mesta av vad golfen har att erbjuda. Olika typer av träning, spel och inte minst att äta lunch och umgås på klubben – som vilken annan golfare som helst. 
Jesper Wikberg och Bollnäs Golfklubb har redan planer på att bjuda in eleverna till ett nytt tillfälle. Och ambitionen är att köra liknande upplägg även för andra grupper. Dessutom har klubben beslutat att anordna en handigolftävling. 

4 tips för att locka nya grupper till klubben

– Använd ditt eget nätverk. 
– Bjud in en grupp människor som inte brukar vara på klubben, exempelvis elever på en skola, ett företag eller idrottsförening.  
– Planera flera stationer och visa upp många delar av spelet och klubben. 
– Ha en plan för hur klubben ska fånga upp de intresserade.