Nya målgrupper med footgolf

Trummenäs Golfklubb i Blekinge satsade på footgolf, vilket både gav intäkter och lockade nya grupper till anläggningen som klubben kan göra till golfare.

Gruppbild på cirka 20 personer som håller fotbollar framför skylt med Trummenäs Golfklubb.
Trummenäs GK arrangerade kval till footgolf-SM 2019, som avgjordes i Malmö under SM-veckan. Ett 20-tal spelare deltog, varav fem gick vidare till final.

Footgolfbanan invigdes i maj 2019 och klubben fick en bra start. En av nycklarna har varit samarbete med närliggande idrottsföreningar.

– Satsningen på footgolf har slagit väl ut tack vare ett bra samarbete med fotbollsklubbarna i närheten. Vi satte oss helt enkelt och ringde runt för att introducera footgolf. Det har blivit som en avkoppling mellan träning och matcher för dem. Det ska vi bygga vidare på, säger Jan-Erik Andersson, klubbchef på Trummenäs Golfklubb.

Nya målgrupper hittar till klubben

Dessutom når klubben helt nya grupper, däribland människor från andra kulturer som spelar fotboll. En kväll var två klubbar på footgolfbanan, och cirka en tredjedel kom från en annan kulturell bakgrund.

– När de kommer hit till oss passar vi på att introducera dem i golfen, avdramatisera vad golf egentligen är och förhoppningsvis få dem intresserade av att börja spela, säger Jan-Erik Andersson,

Hemligheten för att lyckas med en satsning på footgolf är att göra en bra introduktion för de som kommer till banan.

– Ha bollar och scorekort framme, och följ gärna med ut på banan första gången så att de slipper går omkring och leta efter nästa tee, förklarar Jan-Erik Andersson.

Klirr i kassan efter första säsongen

Ekonomiskt har det gett ett tillskott på 70 000 kronor till klubbkassan sedan i maj. Med en spelavgift på 100 kr per runda innebär det alltså 700 rundor på knappt fyra månader (början av september) – samt en chans att introducera fler till golfen, som förhoppningsvis blir medlemmar i klubben.

Text: Thomas Björn
Publicerad: September 2019