Golfäventyret Cup på Haverdal

Haverdals GK arrangerade Golfäventyret Cup när konceptet lanserades 2018. Det blev en fantastisk dag för alla inblandade.

Så kommer klubben igång med Golfäventyret cup

  • Golfäventyret Cup-sidan finns massor av bra information och inspiration till idéer om hur dagen kan genomföras. Där kan du beställa Golfäventyret Cup-väskan och ladda ner material som inbjudan, diplom, manual och affisch. 

  • Planera hur dagen ska se ut och anpassa Golfäventyret Cup till just er anläggning. Tänk den som en längre juniorträning eller ett endagsläger. Svårare än så behöver det inte vara. 

Så gjorde Haverdal

Golfäventryet Cup på Haverdals GK

– Golfäventyret Cup är en fantastisk del att ha med i juniorträningen, framförallt för den gemenskap som blir under dagen. Att få testa på olika övningar och ha roligt med andra juniorer, kanske från en annan golfklubb, är utvecklande på många sätt. Barnen får lära sig att samarbeta med nya personer och samtidigt utveckla sig inom idrotten golf, säger Kristian Söderström Malmborg, tränare Haverdals GK.

Svenska Golfförbundets material Golfäventyret handlar på sätt och vis om tävling hela tiden. Barnen ska klara av olika utmaningar och ta sig vidare mellan de "levels" som finns. De tävlar mot sig själva. En cupdag på klubben är ett bra första steg för juniorerna att få känna på hur det kan vara att tävla tillsammans med andra. Och där de sedan självklart själva bestämmer om det är något för dem.

– Golfäventyret Cup är en viktig del i hela tävlingstrappan inom golf som idrott. Ofta märks det att juniorer kan tycka det är jobbigt eller extra nervöst att tävla och att då få testa på detta i enkla former tidigt i sin golfkarriär är väldigt positivt.

Fem tips för att lyckas med Golfäventyret cup

  1. Planera i tid.

  2. Skapa en bra struktur och tänk ut vilka träningsytor som ska användas.

  3. Prata med föräldrar runt om i juniorverksamheten ifall de kan hjälpa till som ledare under dagen, för att kunna ha många stationer igång samtidigt. 

  4. Gör utskick i tid till alla berörda juniorer och försök samarbeta med klubbar i närområdet för att just era juniorer ska få träffa juniorer från andra klubbar. 

  5. Påminn om Golfäventyret Cup under klubbens vanliga juniorträningar, eller lägg in det som en ordinarie träning i schemat. 

Viktiga lärdomar

Alla får chansen att vara med på en lättare typ av tävling och ha roligt.

Premiären för Golfäventyret Cup på Haverdals GK 2018 blev en succé. Framgångsreceptet: hjälpsamma föräldrar och bra planering.

– Det vi tagit fasta på och var väldigt nöjda med förra året var all hjälp från föräldrar. De hjälpte till mycket under dagen, vilket gjorde att vi kunde ha flera olika stationer igång där minst en vuxen ledare var med och höll koll. Eftersom de som är med på Golfäventyret Cup oftast inte har kommit så långt i sin golf tycker vi det är extra viktigt med ledarstöd, säger Söderström Malmborg.

– En annan lärdom som vi tar med oss till 2019 är att gå ut med information om dagen ännu tidigare, för att få flera juniorer till den fantastiska dagen. Att samarbeta med klubbar i närområdet ser vi också som en viktig detalj för att kunna göra dessa dagar så bra som möjligt för alla golfande juniorer runt om på våra golfklubbar.

Ni fick stöd av Hallands golfdistriktsförbund, var det avgörande för ett lyckat arrangemang?
– Distriktet är definitivt en hjälpande hand och kan göra dagen ännu bättre, både under Golfäventyret Cup och i förberedelserna. Utan distrikten är det dock självklart genomförbart och oavsett ser vi det att golfklubben själv gör det mesta arbetet kring Golfäventyret Cup.

– Under vår dag 2018 hade vi hjälp både av GDF och SGF vilket var fantastiskt på många sätt, men vi som klubb var såklart huvudansvarig.

Samkör med Teen Cup

High five på Haverdals GK

Samtidigt som Golfäventyret Cup arrangerades på Haverdal avgjordes en tävling på Teen Tour ute på stora banan. Söderström Malmborg tycker att det är en bra modell av flera anledningar. De yngre juniorerna kanske kan få en idol att se upp till som spelar någon eller några nivåer högre upp än dem. Och för familjer med flera golfintresserade barn är det en möjlighet för alla att vara delaktiga – de äldre tävlar på Teen Tour och de yngre deltar i Golfäventyret cup.

– Detta fick vi god respons på från föräldrarna, säger han och rekommenderar shotgunstart på Teen Tour-tävlingarna, något som bidrar till gemenskap bland både ledare, juniorer och föräldrar.

Gemensam start gör att juniorerna samlas och rör sig vid klubbhuset vid flera tillfällen under dagen.

– Det är viktigt för gemenskapen, både för hemmaspelare och övriga. Att hitta nya vänner och en plattform för de yngre som inte riktigt tagit sig ut i tävlingssammanhang.