Solenergi en lysande investering

Se filmen om hur Skåneklubben Kävlinge GK och Östersund-Frösö GK i Jämtland sänker sina elkostnader med 70 000 kronor om året – och samtidigt bidrar till miljön.

Se reportaget ovan och bläddra för att se bilder från filmen. Nedan är en sammanfattning i textform. 

Vintern 2019 investerade Kävlinge Golfklubb, strax norr om Lund i Skåne, i en solcellsanläggning på 420 kvadratmeter. Detta efter tips från en medlem som hade kunskaper om branschen.

– Det är ofta så det är på golfklubbar, medlemmar som är engagerade, säger Tobias Klöfver, Kävlinge Golfklubb, och fortsätter:

– Vi kikade och räknade på vad det skulle ge. Vi har tre härliga tak i söderläge, så den ekvationen var lätt att räkna hem.

Sparar 70 000 om året med hjälp av solen

Kävlinge GK drog igång projektet i slutet av februari 2019 och efter en fin vårstart såg de resultat redan efter ett par, tre veckor. Efter ett halvår hade de dragit ihop cirka 55 000 kWh, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av klubbens totala förbrukning på 300 000 kWh.

– 70 000 kronor om året sparar vi in med hjälp av solen, säger Tobias Klöfver.

Hundra mil norr om Kävlinge, på Östersund-Frösö Golfklubb, byggde man också en solcellsanläggning 2019.

– Investeringen för anläggningen ligger någonstans runt 800 000 kronor. Vi har ett bidrag på 20 procent på det som vi får tillbaka. Sedan ser det ut som att vi kommer spara någonstans runt 70 000 kronor per år på elförbrukningen, säger Tore Wedin på Östersund-Frösö Golfklubb.

Solceller fördelaktigt för golfklubbar

Magnus Petsen är solcellsexpert på företaget Rexel, som gjort installationen på Östersund-Frösö GK. Han menar att golfklubbar är synnerligen lämpade för solceller, eftersom hela verksamheten sker under den del av året när anläggningen producerar som bäst.

– Det gör att man kommer kunna använda en väldigt stor del av det man producerar direkt i verksamheten och det gör det väldigt fördelaktigt, säger Magnus Petsen.

Skrivs av på 7–10 år

Naturligtvis ska man anlita en expert och räkna på det mer noggrant, men de stora penseldragen är att livslängden på en solcellsanläggning är ungefär 25–30 år.

Anläggningen skrivs normalt av på 7–10 år och med rådande elpris på ungefär 1 krona per kWh* sparar man ungefär lika mycket på elräkningen som avskrivningskostnaden blir. Lånar man till investeringen kostar lånet ungefär lika mycket som man sparar.

Det blir alltså ingen skillnad på vare sig resultatet eller kassaflödet första året man gör investeringen i en solcellsanläggning. Men sedan förbättras kassaflödet för varje år som går.

När lånen är helt avbetalade och avskrivningen är gjord har solcellerna fortfarande 15–20 års livslängd kvar. Då blir det stora besparingar årligen. Hur stora beror såklart på storleken på solcellsanläggningen.

Lång livslängd och minimalt med underhåll

– En solcellsanläggning kräver egentligen inget underhåll, annat än att man tar bort eventuellt skräp som ramlar ner på solpanelerna. Det finns inga rörliga delar, livslängden är väldigt lång och garantitiderna generösa. Så det gör det till en ganska tacksam investering, säger Magnus Petsen, solcellsexpert på Rexel.

Avslutningsvis, men nog så viktigt: en solcellsanläggning är bra för miljön från dag ett.

* Ungefärligt pris per kWh vid tidpunkten då filmen spelades in, hösten 2019.