Friskvårdsbidraget skapar mervärden på GolfUppsala

När golf blev godkänt för friskvårdsbidrag i januari 2018 beslutade GolfUppsala om en tydlig strategi.

Bild på Jonas Ekström, vd GolfUppsala
Jonas Ekström, vd GolfUppsala.

– Målet var att skapa mervärden för både medlemmarna och bolaget, i stället för att bara fakturera årsavgiften den vägen och det har gett goda resultat, berättar Jonas Ekström.

GolfUppsalas medlemmar erbjuds använda friskvårdsbidraget till att köpa ett klubbkort med rangebollar, lektioner eller besök på klubbens gym.

– Däremot kan de inte betala sin spelavgift hos oss på GolfUppsala med bidraget. Det är för att skapa merförsäljning och inte nalla på våra ordinarie medlemsintäkter, säger Jonas och förklarar.

– Vi insåg tidigt att större arbetsgivare ofta använder mellanhänder för att sköta hanteringen av personalens friskvårdsbidrag. De tar ut en avgift för tjänsten som drabbar golfklubben, vilket inte känns rätt. Skulle därför någon insistera på att få sin spelavgift fakturerad, behöver vi lägga på tio procent på spelavgiften.

Har gett merförsäljning

Bild på olika friskvårdspaket som GolfUppsala erbjuder.
Klubbkortet finns i fyra nivåer.

GolfUppsala har fyra nivåer på klubbkortet. Det senaste kallas Friskvårdskortet VIP. För 2 995 kronor ingår fem 25-minuterslektioner eller fem träningstimmar i inomhushallen, att man kan delta i tematräning för 100 kronor per tillfälle, obegränsat med hinkar på rangen, rabatt på privatlektioner, gästgreenfee, golfsimulatorerna och golfbilshyror, fri customfitting vid klubbköp och gratis hyrvagnar under säsongen.

– Upplägget gett klubben en merförsäljning i år på cirka 500 000 kronor, säger Jonas, som hoppas på att fler golfklubbar följer deras exempel.

GolfUppsalas anläggning Söderby ligger väl synlig från väg 55 mellan Uppsala och Enköping. På håll ser det ut som ett större jordbruk med rödmålade mansbyggnader, men här finns förutom 27 hål, en restaurang, shop, gym och hotell – allt drivs i egen regi.

Ökad tillgänglighet

Snabbfakta GolfUppsala

Aktiva medlemmar: 3 041
Andel kvinnor: 24,2 procent
Tillhör: Upplands GDF
Anläggningar: Söderby 18+9 hål, Edenhof 18+9 hål

Under säsongen 2018 lyckades klubben öka tillgängligheten på helgerna – tack vare en ny funktion i GIT. Ekström berättar:

– Både på Söderby och Edenhof har vi haft problem med tillgänglighet, framför allt på helgerna. I våras började vi därför att hårdbevaka helgbokningarna.

Målet var att minska antalet hela bollar som avbokades strax innan teetime, samt att få bukt med de som bokar fyra spelare i en boll men avbokar två av dem direkt innan teetime för att få gå själva en tvåboll.

– De som avbokar sina kompisar för att gå en tvåboll kan vi alltid bråka med, men de som avbokar en hela boll försvinner ju ur GIT, säger Jonas Ekström och förklarar att de där fick stöd av en ny funktion i GIT.

– Nytt för i år är att man som klubb kan lägga in en tidsspärr för hur lång eller kort tid innan en bokad tid den går att avboka. Vi satte spärren till 24 timmar. Därefter är tiden omöjlig att avboka utan att ta kontakt med oss, förklarar han.

Lyckad strategi

På helgerna har man konsekvent skickat ut fakturor på 200 kronor till varje bokad men ej ankomstregistrerad spelare. Pengarna har oavkortat gått till Barncancerfonden.

– Inledningsvis hade vi några väldigt kritiska medlemmar. Men efter bara ett par veckor hade vi ökat tillgängligheten på båda anläggningarna med ungefär 60 speltider per helg. Och kritiken tystnade eftersom tillgänglighet har ökat för alla. Vi är dessutom väldigt generösa. Ringer någon och har en rimlig förklaring, eller bara missade att ankomstregistrera sig, så river vi fakturan.

Text: Lena Lundström

Fakta: Friskvårdsbidraget

  • I januari 2018 beslutade högsta förvaltningsdomstolen att även golf skulle anses som friskvård.

  • Skatteverket tolkade beslutet som gällande för alla ”dyra” sporter och bestämmer därmed inte längre över vilka motionsaktiviteter som är godkända.

  • Arbetsgivaren bestämmer själv om man ska erbjuda friskvård till sina anställda, och vilka aktiviteter som godkänns.

  • Arbetsgivaren bestämmer bidragets belopp, men Skatteverkets tak för vad som är skattefritt är 5000 kronor per person per år.

  • När arbetsgivaren betalar den anställdes aktivitet behöver bolaget inte betala skatt på detta, alltså momsen.

  • Stora arbetsgivare som kommuner och landsting använder sig ofta av externa system, exempelvis Actiway, som sköter personalens friskvårdsbidrag mot en hanteringsavgift.

  • Man kan inte använda friskvårdsbidraget till utrustning för att utöva en aktivitet (exempelvis skor, klubbor, eller annan utrustning).