”Vi mot världen” så funkar det

"Vi mot världen" är ett sätta att tydliggöra att svenska spelare hjälper varandra att bli bättre. Detta görs bland annat vid Camp Sweden där spelare från olika nivåer, olika åldrar, både proffs och amatörer tränar tillsammans på samma träningsytor.

De sparrar varandra på träningsområdena, de matchar varandra på banan och de har också möjlighet att få feedback från ett flertal tränare, coacher och experter som är på plats.

På dessa läger ges stora möjligheter även för tränare, coacher och experter att utbyta erfarenheter med varandra och med spelare som är från olika nivåer. De kan sedan ta detta med sig till sin dagliga verksamhet som kan vara på klubb, på golfgymnasium eller annan del av svensk spelarutveckling.

Dessa läger, den tränigsbas som sedan i början av 2017 finns i Phoenix Arizona samt givetvis allt de jobb som spelarna gjort under lång tid och fortsätter att göra, det är några av nycklarna till de framgångar som nu skapar uppmärksamhet.

Jag är också rätt säker på att detta "vi", den sammanhållning som finns i "Vi mot världen" har en stor del i denna framgång med flertalet segrar för svenska spelare både proffs och amatörer sedan början av året.

Fredrik Wetterstrand, coach damlandslaget, brukar framhålla att när Sverige varit riktigt bra i individuella idrotter då har det ofta funnits en grupp som fungerat som ett lag. Exempel är bland annat bordtennis, tennis och friidrott.

Några exempel på vad "Vi mot världen" kan innebära 2018 för svensk flick- och damgolf.

# Jenny Haglund ser Pernilla Lindberg ta hem ANA Inspiration när hon befinner sig på landslagets träningsbas i Phoenix. Hon jublar och några timmar senare dyker Pernilla upp i Phoenix.

# Madde Sagström och Julia Roth hänger kvar under hela kvällen vid Pernillas särspel vid ANA Inspiration, de dyker även upp måndag morgon och ser Pernilla besegra Inbee Park för sin första majorseger.

# Hela green i Marocko invaderas av svenskor när Jenny Haglunds seger i Lalla Meryem Cup är klar.

# Louise Ridderström som just slutat t5 vid gårdagens Symetra Classic tar Jennys bag och agerar caddie vid särspelet. Och det är Louises röst som klart och tydligt hörs när Jennys birdieputt närmar sig hål "kom igen då, kom igen då, kom igen då, JAAAA!!!" följt av både high-five och box.

# Linnéa Johansson skickar direkt efter prisutdelning en bild till mig att publicera på Swedish Golf Teams Instagram. En bild som visar ett gäng svenskor som hissar Jenny med pokalen.

Till sist, bilden ovan är tagen vid ett Camp Sweden i januari 2017. På bilden finns Pernilla och Jenny men också fyra spelare till som segrat under säsongen 2018.

Frida Kinhult - Spanish Ladies Amateur Championship, Filippa Möörk – Tegelberga Open på SGT och Linn Grant som i måndags segrade med sju slag vid kvalet till U.S. Women´s Open och Martina Edberg som också segrat i kval till U.S. Women´s Open. 

Med tanke på att U.S. Women´s Open närmar sig och att där mer än en handfull svenskor kommer till start. Sverige har två raka majorsegrar på damsida med Anna Nordqvists titel vid Evian Championship i september och Pernillas vid ANA Inspiration i april.